Skocz do zawartości
IGNORED

CD+Wzmacniacz+Słuchawki do 3000 zł.

thetasior

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po dosc dlugim przeszukiwaniu forum nie znalazlem odpowiedzi ktorej szukalem. Tak jak w temacie, szukam zestawu do malego pokoju. Zdecydowalem sie na sluchawki, gdyz najprawdopodobniej zadne glosniki nie pokazalyby raczej co potrafia w takim miejscu. Słucham różnej muzyki, ale w ogromnej wiekszosci rocka (od beatelsow po death metal). Nie mam zielonego pojecia o konfiguracjach sprzetowych pod sluchawki. Lubie dynamiczny,szczegolowy i przestrzenny dzwiek, bas nie musi byc mocny, ale raczej szczegolowy. Szukalbym sprzetu, ktory by mi to zapewnil. W gre wchodzi nowy sprzet.

Dzieki z gory i pozdrawiam.

pricejapan.com i podstawowy zestaw stax + dobrany po odsluchu cd w sklepie + wymiana transformatora we wzm. 100V-240V - nic co sie do tego zblizy niekupisz za te pieniadze

Jak wspominalem jestem w tym temacie zielony, wiec modyfikacje i sciaganie sprzetu zza oceanu raczej nie wchodziloby w gre. Za 3000 rewelacji nie mozna sie spodziewac ale jakies znane, lubiane, sprawdzone i dostepne konfiguracje by sie chyba znalazly..

Biorąc pod uwagę kwotę i Twoje preferencje, sugeruję Ci:

1. zestaw STAX 2050 - otrzymujesz fabryczny zestaw słuchawek ze wzmacniaczem idealnie wszystko dobrane. Słuchawki elektrostatyczne brzmią inaczej niż dynamiczne. oferują świetną przestrzeń, szczegółowość i neutralność. Mają niestety pewne wymagania od źródła.

2. zestaw GRADO SR325i + SKORPION HV-1 - lampowy wzmaniacz oraz świetny model słuchawek. Dobra dynamika, plastyczność, lekko ocieplone brzmienie, niesłychana muzykalność.

Osobiście zdecydowanie polecam odsłuch systemów. Każdy z podanych powyżej oferuje bardzo dobry dźwięk natomiast o zupełnie innej charakterystyce.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, postaram się pomóc

Jacek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zielony niezielony - to zaden klopot - jak znasz jakiegos elektronika to przeróbka wyjdzie cie grosze ( nowe trafo z identycznymi odczepami ) - ew. mozna kupic transformator 240V-100V

a co do rewelacji to niestety :D - jak za ta kase to bedzie rewelacja - pozniej jakis tani cd jako transport do pozadnego DAC ( bo taki juz mozna kupic do 1000zl ) i nawet moze na kabelki zostac :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

te grado to nawet niema co porownywac do sr-202 a scorpion to taki se - nic specjalnego - niewiem jak twoje preferencje ale gora z takiego czegos to "zaszelescilaby" Cie na smierc

Witam!

Przez przypadek znalazłem ten wątek. Moja rada jest taka! Tylko twój gust i indywidualny odsłuch się liczy! To banał ale tak jest! Np. moje zdanie m na temat słuchawek HD 600, jest takie - odradzam. Wydawanie ponad 1000 zł za nowe, to zdecydowana przesada, nie są warte tej ceny. To przereklamowane słuchawki, jeśli patrzeć na tzw stosunek ceny do jakości. HD 600 powinny kosztować 600 zł. :) . Moim zdaniem BEYERDYNAMIC DT 150 są od nich lepsze. Jedynie kontrola basu w HD 600 i jego prezentacja jest ciut lepsza. Reszta zdecydowanie na korzyść DT 150. Ale to tylko moje zdanie! Jeśli sam nie sprawdzisz nie będziesz wiedział.

Jeśli chodzi o wzmacniacz, używam DIY „blueamp” można o nim poczytać na tym forum. Warto też zainteresować się innymi konstrukcjami DIY.

CD zaś to dość trudna sprawa. Zależy ile ci kasy zostanie :). Jeśli mało to proponuje np. jakiś w którym da się zamontować DAC Stelmacha.

Taaa.....magia elektrostaów..... Nie słuchałem, wiec się nie będę wypowiadał w sposób jednoznaczny. Znam tylko opinie z drugiej ręki o tanich zestawach Staxa można poczytać o nich na tym forum. Moim zdaniem nie lekceważyłbym porządnych dynamicznych słuchawek w towarzystwie dobrego wzmacniacza i nie przekreślałbym ich szans w starciu ze Staxami szczególnie z wersja podstawową STAX SRS-2050A. Ale to moje czysto teoretyczne dywagacje.

kazdy kto chce wydac juz takie pieniadze powinien ulokowac je jak nalepiej.....

radze ci poprostu posluchac,

w warszawie jest firma sprowadzajaca staxa, wiec wydaj te 200zl na bilety-pojezdzij troche po kraju i nie strzelaj sobie samoboja bo ktos ci powiedzial ze to dobrze gra. to by byla jakas paranoja, no chyba ze bardzo latwo ci wydac te pieniadze to eksprymentuj.

Co prawada dynamiki to nie moj cel ale one najlepiej sie roziwnely i za cene podstawowego staxa mozna miec lepiej grajace dyanmiki, nie sluchalem 2050 staxa ale 3030 albo 4040, nie pamietam, transparentnosc grania wysmienita ale jak dla mnie filigramowosc elektrostatow nie ma nic z prawdziwym kopem przekazu muzyki jak jest w realu, tu sam zgadzasz sie ze beda koloryty, duzo lepsze sa w tym dynamiki, ale to w sumie jak rozmowa ze slepym o kolorach, pojezdzij po sklepach hifi gdzie w spokoju mozna posluchac i wybieraj inaczej mozesz kupic sprzet ktory w istocie bedzie dobry ale moze byc tak ze nie doroslo sie do wysmakowania przekazu jaki bedzie on reprezentowal i poprostu nie bedzie ci smakowal....jak szkocka....na poczatku....

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.