Skocz do zawartości
IGNORED

Dyskretny urok kabla sieciowego

outsider

Rekomendowane odpowiedzi

Staszek:

To zupełnie inna bajka - dlaczego kable tyle kosztują - pewnie za dużo. Rynek audio jest przewartościowany a kabelki nie są wyjątkiem. Może rzeczywiście rozsądniej wydać pieniądze przeznaczone na kable na coś innego w sprzęcie - nie bez powodu panuje "rule of the thumb", że okablowanie powinno stanowić 10% ceny systemu. Rok temu, jak miałem kiepską elektronikę, wydatek 500 zł na kabel sieciowy byłby czystą głupotą - za cenę mojego ówczesnego wzmaka (700 zł) + kabel (500 zł) mogłem kupić wzmacniacz o klasę lepszy, który poprawiłby mi brzmienie w sposób oczywisty i diametralny. Dzisiaj upgrade dowolnego klocka to koszt około 5000 zł w moim przypadku, a wiem, że jak ruszysz jedno, to trzeba nadgonić z resztą i robi się z tego 15000. Wstawienie sieciówek to koszt w granicach 1000 - 1500 zł - jeżeli nastąpiłaby poprawa, to wydatek się opłaca.

Kal

Ten wpis będę powtarzał jeszcze wielokrotnie, bo wydaje mi sie kluczowy dla wyjaśnienia fenomenu "NIE GRANIA" sieciówek. (sorki za krzyk, chodziło mi o to żeby było wyraźnie ;-):

KABLE SYGNAŁOWE I IC SŁYCHAĆ "SZYBCIEJ", PODOBNIE JAK KLOCKI I KOLUMNY, TJ. TUŻ PO ZMIANIE METODĄ A/B. DLA "POCZĄTKUJĄCYCH POSZUKIWACZY Z PODBUDOWĄ INŻYNIERSKĄ" JEST TO WYSTARCZAJĄCY DOWÓD.

KABLE SIECIOWE SŁYCHAĆ "WOLNIEJ" (CAŁĄ SKALĘ ICH WPŁYWU SŁYCHAC PO 1-2 DNIACH GRANIA) I METODA A/B Z PRZEŁACZANIEM ODPADA. TRZEBA UMIEĆ PAMIĘTAĆ CO SŁYSZAŁO SIE NA SWOIM SYSTEMIE 2-3 DNI WCZEŚNIEJ.

RÓŻNICE W BRZMIENIU SIECIÓWEK SĄ EWIDENTNE.

A to czy warte tych pieniędzy to już sobie każdy musi odpowiedzieć sam.

Kal800> sparafrazowałeś to co pisałem wcześniej i słusznie. Jak dochodzi się do momentu, w którym kolejny upgrade systemu jest poza zasięgiem (ja tak skromnie liczę jak bym chciał wymienić jedną rzecz i nadrabiać następnymi na jakieś 20 tyś zł - moc, pre do moc, kolumny do moc, dopieszczanie kabelkami ;-(

Po prostu człowiek ugrzązł z systemem jaki ma i na najbliższy rok - dwa to już koniec zmian. I wtedy naprawdę porzadne sieciówki, odsłuchane w domu na spokojnie dają przyrosty warte tych kilkuset złotych.

Cashlack, 5 Lis 2007, 17:55

>RÓŻNICE W BRZMIENIU SIECIÓWEK SĄ EWIDENTNE.

Świetnie. Wierzę Ci na słowo.

Czy mógłbyś jednak spróbować wytłumaczyć mi co powoduje że sieciówki brzmią różnie?

Tak łopatologicznie jak to tylko możliwe. Proszę.

pozdrawiam,

peperoni.

peperoni:

łopatologicznie - dlaczego interconnecty brzmią różnie? Dlaczego np VdH the First przymula, Audionova Phobos spłaszcza scenę, a SO rozjaśniają brzmienie?

Kal

peperoni:

A dlaczego kolumny głośnikowe brzmią różnie? Mamy dwie kolumny różnych firm jednego typu - np monitorki z przetwornikiem wysokotonowym i średnio-niskim + bass reflex z portem na froncie kolumny. Oba zestawy ważą tyle samo, mają przetworniki o podobnej budowie, pudła są o identycznej pojemności. I nagle się okazuje że jedna gra zupełnie inaczej od drugiej...

Mnie osobiście to wali - nie mam ani dostatecznej wiedzy, ani czasu, ani ochoty, żeby to analizować. Kupuje to co mi lepiej służy, na tej samej zasadzie NIE analizuje składu chemicznego proszku do prania.

pozdrawiam

Kal

Przeklejam ponownie:

"Zabawa z produkcją "audiofilskich" sieciówek polega na poszukiwaniu odpowiednich materiałów izolacyjnych i sposobu ich łączenia z metalem, minimalizacja powierzchni styku i grubości izolatora. Sama czystość lub przekrój "drutu" ma już mniejsze znaczenie i taki Ansae bez zażenowania podaje przekrój 1,5 mm2 i przepustowość 10A jako wystarczające."

Każdy kabel to taki długi "rezystor" i "kondensator" w jednym.

Jako rezystor wpływa na bas i makrodynamikę (wiem, posty o ilości amper / mm2 czytałem już wiele razy, szkoda że "nie działa").

Jako kondensator samoczynnie wprowadza do sprzętu "trzaski" wyładowań, ze względu na zmienną w czasie ilość pobieranego przez wzmacniacz prądu i ciągłą zmianę "naelektryzowania" izolacji (wiem, posty o prostownikach i kondensatorach we wzmaku czytałem już wiele razy, szkoda że "nie działa").

To jest moje pseudonaukowe wyjaśnienie, nie jestem elektrotechnikiem po studiach.

Optymalne kable były by z monokrystalicznej platyny w próżni. Te by faktycznie "nie grały" w ogóle. Wszystkie inne "grają", w różny sposób. Jak się wchodzi w szczegóły, to najtańsza miedzianka zalewana kilometrami w najtańszym dielektryku faktycznie wychodzi taniej niż "kabelek", gdzie pracuje się nad rodzajem przewodnika izolacji, geometrii, ekranowania i połączenia i robi to w małych seriach.

Biorę pod uwagę że czytają to dzieci, więc dla dzieci mam tylko jedną poradę:

"NIKOGO NIE SŁUCHAĆ, NICZEGO NIE DAĆ SOBIE WMÓWIĆ, NIE CZYTAC REKLAM, SŁUCHAĆ SAMEMU!!!"

;-) Pozdr.

>>Cashlack, 5 Lis 2007, 18:11

Czy izolator jest połączony z metalem? W jaki sposób? Dlaczego?

Jeśli przez izolator rozumiesz "koszulkę" przewodu w sieciówce to nie do końca rozumiem ideę tego połączenia jak również nie za bardzo widzę możliwość zminimalizowania powierzchni styku...chyba że żyły miedziane zawieszone będą w próżni...

Czy możesz mi ten temat bardziej przybliżyć?

peperoni.

Osobiście uważam ten temat za dość ciekawy.

Zakładam, że osoby "przesłuchujące" różne kable posiadają wrodzoną ciekawość świata (po co inaczej byłyby te odsłuchy) i zastanawiam się czy próbowali dociec wyjaśnienia tego fenomenu? Na pewno nie wszyscy ale pewnie jakaś część tak. Na serio ciekawi mnie do jakich doszli wniosków...

Cóż. Nie jestem ani materiałoznawcą ani elektrykiem dlatego mam nadzieję, że ktoś mi to w miarę przystępnie wytłumaczy.

peperoni.

Powietrze to też izolator, najlepszy po próżni, dopiero później jest teflon, PTFE i inne wynalazki współczesnej chemii, jak np. tani w produkcji polwinit (90% izolacji kabli instalacyjnych). Koszulki robi się celowo "zbyt luźne", choć całkowitego braku styku trudno uzyskać.

Jutro dokończę,muszę iść do domu.

..."Koszulki

>robi się celowo "zbyt luźne","...

Wiesz co, troszkę eksperymentowałem z kabelkami, czasem dziergając je własnoręcznie i nie zdarzyło mi się spotkać przewodów w luźnej koszulce. Zawsze obieranie tego czegoś zajmowało mi sporo czasu i nieraz wysiłku...

Jesteś pewien tego co napisałeś?

peperoni.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Czy izolator jest połączony z metalem? W jaki sposób? Dlaczego?---Robi to AQ wkablach glosnikowych stosujac naweglany polietylen.Uzyskuja tym twarda izolacje i czesciowe zwarcie.Twardosc dielektryka ma duze znaczenie .

"Po prostu człowiek ugrzązł z systemem jaki ma i na najbliższy rok - dwa to już koniec zmian. I wtedy naprawdę porzadne sieciówki, odsłuchane w domu na spokojnie dają przyrosty warte tych kilkuset złotych."

Człowiek, który ugrzązł ze swoim systemem, nerwowo szuka recepty i kupuje droższą elektronikę.

Człowiek, który dobiera kable, dąży do ustalenia prawdziwego potencjału swojego systemu. Jeżeli przy okazji nie gubi zdrowego rozsądku to wszystko jest ok.

Abudziku,

"Człowiek, który ugrzązł ze swoim systemem, nerwowo szuka recepty i kupuje droższą elektronikę. Człowiek, który dobiera kable, dąży do ustalenia prawdziwego potencjału swojego systemu. Jeżeli przy okazji nie gubi zdrowego rozsądku to wszystko jest ok".

Bardzo mądrze, trafnie i z wielką audiofilską dojrzałością to ująłeś. W 100% się z Tobą zgadzam i chylę czoła przed Twoim wyczuciem materii.

to teraz ustalcie kiedy sie tracie zdrowy rozsądek /nadal procent wartosci systemu czy juz nie?/ i wreszcie będzie jakis sens istnienia tego wątku

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

jak narazie jak zawsze kablosceptycy kontra ci u ktorych wartosc zasilania ma przekroczyc wartosc sprzętu

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Skoro słyszycie różnice w brzmieniu różnych sieciówek to czemu nie wpuściliście ten metr kabla więcej do ściany - wystarczyło dorobić wtyk wpinany do np. wzm. i po problemie. Brak sieciówki - co Wy na to ?

Oczywiście szukamy króliczka i to jest super w zabawie w audio. U jednych szukanie króliczka się kończy na kwotach rzędu "....set złotych, , u innych na .... tysięcy złotych".

Powtórzę się i użyję sformułowania, które już raz na forum napisałem. Posłużę się pojęciem z ekonomii, a dokładnie z teorii wzrostu i problematyki konwergencji. Każdy z nas prawdopodobnie ma swój tzw. "steady state", czyli "stan ustalony". "Steady state" są indywidualne!!!!. Jeden szuka steady state w kolumnach i wzmacniaczach, drugi w czymś innym, np. też w kablach. I o to chodzi. I jak już do tego stanu dojdzie, to pozostaje, chyba że jego zasoby budżetowe się zmienią i idzie dalej.

cir, skądże znowu - nikt nie dyskutuje ile można wydać na kable (co byłoby naprawdę konstruktywną dyskusją) tylko walka tych, którzy nie słyszą i słyszeć nie chcą kontra reszta. A tak naprawdę walczą tylko sceptycy. Inni cierpliwie tłumaczą i w sposób przyjazny i życzliwy dzielą się swoimi doświadczeniami. Drodzy sceptycy - mam prośbę - nie dyskutujmy dłużej na ten temat - w końcu chyba więcej nas łączy niż dzieli. Jak kiedyś stwierdzicie, że może jednak nie jest tak do końca z tymi kablami - z przyjemnością służę poradą, oczywiście na miarę swoich skromnych możliwości.

pozdrawiam serdecznie

Kal800

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wyżej są wymienione pierwsze z brzegu wątki, kogoś interesują miłej lektury, myślałem, że to już było i nie wróci więcej.

nim założysz wątek sprawdź czy takiego już nie było jakiś regulamin o tym powiada.

>Jaro_747 ja wypowiadam się bez emocji, jeśli jakieś widziałeś to nie moja wina.

o intencji kolumnach też nie zrozumiałeś, może niejasno się wyraziłem wybacz:-)

ale nie chce mi się już pisać i wyjaśniać.

Mam kolegę, który jest elektronikiem dłubie w lampach itp. śmieje się z audiofilskich kabli itp.

ma swoje zdanie ja mam swoje i nie dyskutujemy więcej na ten temat.

pozdrawiam i bez odbioru, szkoda czasu na paplanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

muls, 5 Lis 2007, 18:14

>wez pod uwage że moze czytaja to dzieci, a to wypaczy ich zrozumienie swiata.Caschlak

muls, na szczęście dzieci swój rozumek maja - wariactwo zaczyna się dopiero, jak dorośleją ;-) I to w obie strony.

Tamte wątki były jednak fajniejsze :-)

A zgadnijcie kto to napisał? :

"w przeciwienstwie do Qubrica słyszę roźnicę miedzy kablami,

słyszę i nie żałuje pieniędzy na kable- to pełnoprawny element toru,

słysze wiec wiem ile to jest warte, niestety żadna sieciówka nie jest warta

pieniędzy ktore żąda NBS czy Velum,"

alfred ! ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.