Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony TANDBERG

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę się zdjęcia opuzniły ,ale już są.

Dwa pierwsze ,to czteroślad,a następna para ,to dwuślad.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15150-100001922 1266493664_thumb.jpg

post-15150-100001923 1266493664_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Do^Maga

Polecam

LABORATORIUM

Drgań Mechanicznych

Henryk Maćkowiak

Wyważanie dynamiczne elementów wirujących

SZCZECIN

www.itm.ps.pl/dyd/Drgania_mechaniczne/Wywazanie.pdf

U siebie w Tandbergu TD-20A mam jedną plastikową bobinę AEG z wytoczonym rowkiem do tak zwanego samowyważania samowywaważanie NAB także nie stanowi problemu ponieważ nie korzystam ani z taśm na pierścieniach wewnętrznych ani z kompletnych szpul nabowskich taki patent jest mi do szczęścia niepotrzebny

Pogodnych Zdrowych i Wesołych Świąt

Przesyłam odrobinę ciepła i słońca dla Rodziny, Dla Pana i Saren

Zbyszek

Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych,

pełnych wiary, nadziei i miłości.

Radosnego, wiosennego nastroju,

serdecznych spotkań w gronie rodziny

i wśród przyjaciół

oraz wesołego "Alleluja"

Dziękuję serdecznie

Zdrowych Świąt Wielkanocnych , Spokoju , Wytrwałości , Uśmiechu i w ogóle wszystkiego najlepszego Wszystkim z tego wątku życzę :)

MAG

audiomagia.blogspot.com

• 3 tygodnie później...

Mala modyfikacja na AEG szpule.

Pozdrawiam andy.7

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziala w pionowej pozycji ale tasma tylko profesionalna np. Emtec PER 528 albo BASF LGR 30P.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Kamikadze zaryzykowałem nic strasznego jest tylko jeden warunek konieczny i wystarczający taśma w idealnym stanie gruba jak pas transmisyjny od parowej młockarni z długimi odcinkami przeźroczystej rozbiegówki na początku i na końcu. Ale dla mnie pozycją naturalną dla tak dużej dziewczyny jest ta: z brzuszkiem do góry i z łapkami na misia.Uwaga korzystałem z bobin AEG, muterek NAB nie posiadam o kupować ich nie myślę.

Pozdrawiam Wszystkich.

Zbyszek

PS

Mam w remoncie UHER-a 4200 Monitor [stereo] nagrywam więc na UHER-ze 4000 L [mono] przerzucam na Tandberga TD-20A spinając na nim L i R i w ten oto prosty sposób montuję wywiady w zależności czy jest to pytanie czy odpowiedź [dla pytań zawsze rezerwowałem L] reguluję poziom zapisu [przed taśmą].

Do^ Oskulati-ego

UHER-y z serii 4000 Report [szpulowe]

przy stosunkowo umiarkowanej cenie miały zawsze świetne parametry mikrofony dedykowane do nich pasują równocześnie do UHER-ów z serii CR- [Compact Record kasetowe] dotyczy to także osprzętu dodatkowego jak akustomaty, miksery i słuchawki.

Mają i 4000 i Cr- jedną bezcenną cechę są wyjątkowo łatwe w obsłudze i stosunkowo lekkie, jestem już po kilku godzinach noszenia [4000l] na ramieniu i jeszcze nie jęczę

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Chętnie wymienię 4 czterościeżkowego 4400 [mam dwa] na 4200 dwuścieżkowego

• 4 tygodnie później...

Pochwale sie nowym nabytkiem Remote Control RC20T i RC20R do Tandberga TD 20A.

Podobny mam do Revoxa B77 i B710 super sprawa.

Pozdrawiam andy.7

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam kablowy do philipsa N-4450 i można go również używać do N-4418.Jednak na razie nie znalazłem zastosowania na codzień.Taki zestawik do tandberga widziałem raz na e-bay.Gratuluje.

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Trudno będzie.Niestety te elementy były często niefachowo podpiłowywane,bo są nieco większe,niż np w revoxach i stąd problem.Zakładam,że masz połamane dolne skrzydełka.

Do^Gryga.

Przykro mi ale to jest zabawa dla kogoś, kto zajmuje się złotnictwem [srebrnictwem ~ metaloplastyką] do krążka blachy mosiężnej należy przylutować rurkę ze skrzydełkami i po wytrawieniu w tak zwanej bejcy [rozcieńczony H2SO4 ] opiłować i do plastikowego talerza przykleić. Jako spoiwa należy użyć pierwszego lepszego lutu twardego na osnowie miedzi i srebra, topnik typowy: roztwór wodny boraksu kwasu borowego i fosforanu sodu palnik na propan butan z butli turystycznej. Lub mieszkający w okolicy fachowiec

Pozdrawiam

Zbyszek

witaj gryg wśród właścicieli tego wspaniałego magnetofonu.

Dzisiaj odebrałem wreszcie po dłuższym czasie od "fachowca" swojego TD-20A. Wymienił kondensator w prawym kanale wzmacniacza zapisu, poczyścił potencjometry i pr-ki (a czyściłem ale widać słabo). Po pierwszych próbach wrażenie fatalne, kanały nagrywał nierówno, prawy głuchy i zmienna siła zapisanego sygnału. Demagnetyzacja toru i czyszczenie głowic, wałków itp. Dużo lepiej, tylko słychać jeszcze przesterowania. I teraz pytanie: magnetofon ma potencjometr głównej regulacji siły sygnału na wejściu o skali od -30db do +6db z plastykowym ruchomym znacznikiem oraz indywidualne dla każdego kanału potencjometry oznakowane od 0 do 10, bez jednostki. Działają łącznie z głównym sumując sygnał, ale nie każde ustawienie jest dobre. Kierowanie się wychyleniami wskaźników nie jest wystarczające - mimo właściwego ich ustawienia sygnał bywa przesterowany. Najlepiej brzmi, czysto i równo gdy główny potencjometr jest poniżej 0db a indywidualne na 4 do 6. Zapis po taśmie i sygnał ze źródła (oba słuchane z magnetofonu) są o tej samej głośności choć wychylenia wskaźników są małe, około - 6db. Czym się kierować ustawiając prawidłowo potencjometry zapisu ?

Wojtek

Wojtek

• 1 miesiąc później...

A u Rosjan można spotkać i taką perełkę

Ukryta Zawartość

Niestety ceny są tam dość wysokie

Ukryta Zawartość

Crossfield to była fajna sprawa. Ale niestety mało powtarzalna.Miałem dwa Tandbergi i w miarę spiłowywania głowic Crossfield działał coraz gorzej.

Głowice można było regulować w małym zakresie. Uher Royal 2 ślad gra mi do dziś i Tandberg nie miał startu.

Teraz tylko z głowicami problem.

Im więcej wydziwiania tym marniejszy jest efekt końcowy mam jednego Tandberga TD-20A i stacjonarnego UHER-a Variacord 263 do którego dokupiłem [uHER WERKE MUNCHEN] 2 SPUR STEREO KOPTRAGER Z 336 w każdej chwili mogę go wymienić na 4 Lk8338b V 263 KOPTRAGER Z 338 uważam to za rozwiązanie optymalne, z wielu względów a szczególnie finansowych z przesuwu 38.1cm/s niezbyt często korzystam a przy 19.04cm/s [50 um /35 um] wiele melodji nagranych na dwuśladzie się zmieści [ szpula 18-tka] Royala C niestety mam w remoncie i tylko z jednym blokiem czterościeżkowych głowic.

Pozdrawiam

Zbyszek

• 2 miesiące później...

Gratuluje wszystkim wspaniałych nabytków prezentów

Chciałbym abyście się podzielili swoimi kolekcjami zapraszam wszystkich bez wyjątku do nowo założonego tematu

Wszyscy którzy kochają technikę Audio a zapewne są tu tacy są mile widziani w nowym wątku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

• 1 rok później...
  • 2 lata później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi