Skocz do zawartości
IGNORED

Szok kablowy

zagman

Rekomendowane odpowiedzi

Przechodząc do rzeczy bez zbędnych wstepów.

Mam TV z tylko jednym wejściem HDMI.

Do tego trzy urządzenia które warto przez HDMI podłączyć:

- tuner HD

- playstation 3

- recorder (jest w planach)

Wydaje mi się że zakup automatycznego switcha hdmi będzie w tym przypadku dobrym rozwiązaniem ale nie wiem jak podłączyć ten recorder.

1) Przez switch do TV? Tylko czy to zadziała? Poczytałem ze odpala się urządzenie włączone najpóźniej.

2) Do tunera? - jeśli tak to jakim kablem?

Czy recorder jest w stanie podołać nagrywaniu z kilku kanałów? tzn jeżeli filmy lecą równocześnie na dwóch różnych kanałach.

Z góry dzięki za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/37450-szok-kablowy/

"Przechodząc do rzeczy bez zbędnych wstepów.

Mam TV z tylko jednym wejściem HDMI.

Do tego trzy urządzenia które warto przez HDMI podłączyć:

- tuner HD

- playstation 3

- recorder (jest w planach)

Wydaje mi się że zakup automatycznego switcha hdmi będzie w tym przypadku dobrym rozwiązaniem ale nie wiem jak podłączyć ten recorder.

1) Przez switch do TV? Tylko czy to zadziała? Poczytałem ze odpala się urządzenie włączone najpóźniej.

2) Do tunera? - jeśli tak to jakim kablem?

Czy recorder jest w stanie podołać nagrywaniu z kilku kanałów? tzn jeżeli filmy lecą równocześnie na dwóch różnych kanałach. "

Najpewniejszym rozwiązaniem bedzie zakup amplitunera z dwoma lub trzema wejściami hdmi i jednym wyjściem, podpinasz wszystkie źródła HD do ampa a wychodzisz jednym kablem to telewizora, sprawdzone i to naprawde działa i sie sprawdza, poza tym możesz podłaczyć tak samo w wejścia componentowe które też przesyłają synały HD (1080i)

Jeśli chcesz podłaczyć recorder to pamiętaj że w tych urządzeniach hdmi to tylko wyjście sygnału, nagrywać możesz tylko przez scart w wypadkau tunera HD, lub przez tyner tv w wypadku kablówki.

Nagrywając z tunera nagrywasz tylko program który jest ustawiony na tunerze , recorder rozpoznaje tuner jako jeden kanał, nagrywanie innego programu poza tym który jest obecnie oglądany jest niemożliwe. To można zrobić tylko używając tunera telewizyjnego wbudowanego w recorder czyli tylko przez we/wy antenowe

https://www.audiostereo.pl/topic/37450-szok-kablowy/#findComment-917323

Dzięki za odpowiedź. Muszę to teraz przetrawić.

Mam aplituner HK z dwoma wyjściami HDMI. Próbowałem podłączyć PS3 i tuner w ten sposób ale zawsze coś źle działało. Albo był głos albo obraz itp.

Tak czy inaczej będę potrzebował trzech wejść a ampla już zmieniać się nie opłaca więc póki mam ten tv to chyba jedna switch.

W każdym razie muszę jeszcze przemyśleć to co napisałeś.

https://www.audiostereo.pl/topic/37450-szok-kablowy/#findComment-919746

Posiadam Onkyo 605 które na pokładzie ma dwa wejścia hdmi. Na początku przy podłączaniu byłem przekonany że lepsze byłyby trzy wejścia. Praktyka ukazała że ampituner nie przepuszcza sygnału na projektor po hdmi z dekoder HD polsatu. Sygnał puszczony bezpośrednio do odbiornika /Plazma, projektor/był ok. Postanowiłem więc dekoder do ampitunera podłączyć componentem a odtwarzacz blu rey i dvd do ampa po hdmi i wszystko zadziałało. Przyznam że na poczatku tez pomyślałem o switch hdmi ale obraz z componentu jest na tyle dobry/720p i 1080i/ że wydawanie kasy na switch moim przypadku to zbedny wydatek.

Porównaj obraz z recordera po hdmi i po componencie i może okaże sie że dwa wejscia w Harmanie w zupełności wystarczą. Podłączysz wtedy po hdmi PS3 i tuner

https://www.audiostereo.pl/topic/37450-szok-kablowy/#findComment-919947

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.