Skocz do zawartości
IGNORED

Potencjometr siły głosu - SONY TA-F530ES

Henryk Kwinto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przy ustawieniu potencjometru siły głosu na minimum lewy kanał nadal słychać. Po sprawdzeniu miernikiem przy ustawieniu na minimum prawy kanał ma 0 ohm, a lewy niecałe 1 ohm.

Po konsultacjach z Piotrek608 i nieudanej próbie naprawy złożyłem zamówienie do serwisu SONY.

Dzisiaj dostałem odpowiedź:

Część nie jest już dostępna i w dokumentacji nie ma zamiennika.

Potencjometr 2x120kohm bez silnika logarytmiczny.

Miejsca między płytką drukowaną, na której był potencjometr, a obudową jest niewiele. Jaki potencjometr mógłbym zastosować jako zamiennik?

Wstaw fotkę starego potencjometru.

Jeżeli miejsca jest mało, to Alps RK27 raczej nie wejdzie. Ale Vinor ma rację, spokojnie można wstawić potencjometr 100kohm.

faktycznie jest tam bardzo mało miejsca a potencjometr jest wlutowany "prostopadle" w płytę czołową pcb (nóżki ma z tyłu a nie z boku) - nie widziałem nigdzie podobnego a też kiedyś szukałem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie mam teraz możliwości zrobienia zdjęcia ale postaram się na jutro.

Potencjometr jest wlutowany w płytkę drukowaną prostopadle, a wyprowadzenia wychodzą z jego boku i zagięte są do tyłu w stronę płytki. Producentem jest ALPS.

Normalnie podwójny potencjometr (stereo) składa się z dwóch sekcji, a tu mamy do czynienia z konstrukcją w której producent zmieścił podwójny w jednej sekcji. Odległość między płytką drukowaną, a płytą do której jest przykręcony potencjometr wynosi 13mm. Nie znam podwójnego potencjometru który by się zmieścił - obym się mylił.

Obecnie widzę 3 rozwiązania:

1. Sprawdzić pozostałe serwisy SONY na terenie Europy. I tu przydałoby się doświadczenie kogoś kto już miał do czynienia z serwisami z poza Polski.

2. Rynek wtórny - używany potencjometr tej konstrukcji o rezystancji 50 -150 kohm.

3. Przeróbka. Jedyne sensowne rozwiązanie, które przychodzi mi do głowy to wykorzystać stary potencjometr jako mocowanie pod gałkę i przedłużenie trzpienia potencjometru, który będzie zamocowany za płytką drukowaną. Niestety w płytce drukowanej trzeba by było wywiercić otwór na trzpień nowego potencjometru, a 3 przerwane ścieżki połączyć przewodem.

Mam potencjometr Alpsa 2x100kohm który Ci się tam zmieści. Wprawdzie wyprowadzenia ma klasycznie, w dół, a nie w tył, ale to niewielki problem, podłączysz sobie drucikami. Możesz się do mnie odezwać w poniedziałek, bo wcześniej będę nieuchwytny.

Udało się dzisiaj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie masa.

Gdy przełączymy na "Direct in" to między nieregulowalną wartością 120kohm zrobiony jest stały "odczep" i przez rezystor do masy. Trudno mi to opisać. Wysłałem serwisówkę na maila.

Wycięty fragment schematu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.