Skocz do zawartości
IGNORED

pro ject RPM 5 + blue point no 2

cichy70

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszytkich forumowiczów, poszukuje uzytkowników najchetniej takiego zestawienia , ale tez moga byc poszczególne elementy osobno:) wiem wiem..co w wyszukiwarce to juz nalazłem ale dodatkowe opinie bardzo mnie uciesza;) pozdrawiam analogowiczów -robert

www.cichykot.com

https://www.audiostereo.pl/topic/37567-pro-ject-rpm-5-blue-point-no-2/

hoho zydelek my sie chyba znamy tyle,że pare lat tu nie wpisywałem nic;)))) gram na amplifonie wt 30 II + pro Ac 125 wiec mam nadzieje ,że bedzie si:) teraz mam adama z jakąś wkładka badziewna piooniera a i tak bije cd na głowe;))))

www.cichykot.com

cichy70, 11 Lis 2007, 13:50

>i czy faktycznie tak ciezko ustawic te gramofony?? jak piszą na forum??

Ja nie miałem problemu gdyż mój gramofon był wyregulowany (ramię) pod slip matę z korka. W razie ew. potrzeby mam dostęp na miejscu do firmowych urządzeń słuzących do kalibracji. Moja natomiast okresowa regulacja polega na poziomowaniu i sprawdzaniu nacisku igły. Mój patefonik posiada ciężki krążek dociskowy. Dokonywałem odsłuchów bez i z krążkiem i niesty działa na plus. Podobnie słuchałem bez stabilizatora i ze stabilizatorem elektronicznym obrotów- tu przewaga na + ze stabilizatorem jest tak słyszalna jak uzycie innego gramofonu (Andrea29) kiedyś słuchał jak Mu demonstrowałem. Dodatkowo nalezy okresowo przemywać (odtłuszczać) rolki napędowe, tależyk i pasek. Mój tależ nie jest z MDF ale toczony z jakiejś mieszanki przypominającej prasowaną trocino-wiórówkę a nastepnie tależ jest malowany. Sporo waży zapewniając stabilne obroty.

Yul, 11 Lis 2007, 18:00

>>>>Zydelek,

>Ta mieszanka trocinowo-wiórowa to też mdf. (zgubiłeś znak?)

Niestety MDF- jest podobnie prasowany ale to o czym pisałem nie jest MDF-em. Nie boi sie wody, wilgoci i temperatury ale ognia tak. Organoleptycznie mieszanka bardzo podobna do brykietów opałowych:)

a jakiego okablowania panowie używacie?? do i z preampa?? jak mam dwa różne kable, jeden lepszy drugi gorszy, jest jakaś różnica? gdzie który podłączony??

www.cichykot.com

> jarecki

"... dlaczego tak dużo używanych frezarek PJ jest oferowanych na rynku wtórnym? ..."

Może dlatego, że ogólnie jest na rynku sporo gramofonów tej firmy, więc i na rynku wtórnym też jest ruch.

Chociaż patrząc na Allegro - w tej chwili Pro-Jectów jest 5, w tym używany raptem JEDEN(!). Czy to aż tak dużo?

Innych firm jest wielokrotnie więcej.

Janusz z Torunia

>>>Robercie,

Wiem jedno - kabeleka dołączonego do RPM-5 lepiej nie używać. Robi go firma Voice-Craft, a jej kable znajdują zastosowanie przede wszystkim w car-audio. Z łatwością wybierzesz coś odpowiedniejszego.

Pozdro,

Yul

Yanoosh

Allegro nie jest reprezentatywne , tam sprzedaje się wszystko

Giełda hifi.pl - na osiem ogłoszeń sprzedaży gramofonów, trzy to pro-jecty.Parę lat temu sprzedałem PJ i wróciłem do Daniela, grał w systemie jak o mnie ale niestety padł. To zdecydowanie lepszy wybór. PJ to żerowanie na winylowej modzie.

Yul..tyle to ja wiem:)) tyle ze teraz dysponuje "wolnym" VdH zdaje sie windem? wtyki WBT oryginalnie podłączenie do uziemienia-wychodza kable uziemiajace dodatkowo z każdego kabla, jak to podłaczyc??? do czego?? no i kimber PBJ jako drugi ..pomysł taki zeby kimbera dawac z gramofoniku do pre...a z pre dawac Vdh...do amplifona...gramofon bedzie dopiero jutro..a pytań tak duzo juz dzisiaj:)) dobrze kombinuje??

www.cichykot.com

> jarecki

"... Allegro nie jest reprezentatywne ..."

Sam napisałeś, że na giełdzie hifi.pl jest osiem ogłoszeń sprzedaży gramofonów.

Na Allegro jest 280. To co jest bardziej reprezentatywne?

To tak, jakby ogłosić wyniki jakiegoś sondażu na podstawie ośmiu respondentów.

"... tam sprzedaje się wszystko..." (na Allegro)

Otóż to. . W tym również gramofony, i to znaaacznie więcej, niż na hifi.pl

Janusz z Torunia

>>>Yanoosh,

jarecki nie wie co mówi - jak dla niego 8 jest bardziej reprezentatywne od 280, to niech mu tam będzie.

>>>jarecki,

Masz pełne prawo bardziej lubić Daniela od Pro-Jecta, inni mają pełne prawo bardziej lubić Pro-Jecta od Daniela. Myślę, że dalej możesz się nie wysilać.

>>>Robert,

Coś źle kombinujesz. Van den Hul The Wind to jest głośnikowy kabel - nim na pewno nic nie podłączysz. Zrób tak:

Kimbera PJB użyj do połączenia gramofonu z pre. Pre połącz z Amplifonem jakimś innym interkonektem. Sprawdź czy buczy (czy jest silny przydźwięk). Najprawdopodobniej nie będzie, ale to może też zależeć od wkładki. Jak będzie buczeć, to trzeba połączyć zaciski masowe w gramofonie i w pre. W gramofonie masz taki zacisk pomiędzy gniazdkami RCA, w pre też gdzieś musi być podobny. Do połączenia możesz użyć najzwyklejszego w świecie, pojedyńczego drutu w izolacji, bez żadnych wtyczek, widełek, bananków, itp. Poprostu odizoluj oba końce i przykręć mocno zaciski. Koniec, na pewno przestanie buczeć.

Powodzenia,

Yul

Ja od ramienia do pre Audio Reaserch PH1 stosuję Zelum Phono IC a od pre do line pre Ati IC's Silver spiral na srebrnych bulletach. Kiedyś stosowałem okablowanie Stereovox'a ale brzmienie było zbyt chude i lekkie:)

gramofon przyszedł,moge powiedziec ze z wkładka sumiko blue point no2+ kable kimber pbj i srebrne GLD podłaczony do amplifona wt 30 II + kolumny Pro Ac 125 bije zestwa z CD na głowe, albo i dwie..a nie mam nawet jeszcze idealnie ustawionego i brak podstawy-robi sie u kamieniarza;) az sie boje pomyslec co bedzie jak bedzie...ech..tylko co ja teraz zrobie z kompaktami??? tyle lat zbierania..i okazuje sie ze psu na bude;) no dobrze ze chociaz dzieci mimo ze w podstawówce słuchaja tego co tata :)) bedzie na kogo scedowac;)

www.cichykot.com

>>>Robert,

"...dobrze ze chociaz dzieci mimo ze w podstawówce słuchaja tego co tata...."

Tatuśku, to czego Ty słuchasz ? Brak konfliktu pokoleń ? No, no...

U mnie też Pro-Ject RPM-5, że tak powiem, się "wyrabia". Mimo iż nie mam tak zacnych kolumn. A jakie masz pre gramofonowe ? Amplifon chyba nie ma wejść dla wkładek gramofonowych.

Yul...no az chyba taki stary tausiek nie jestem, czuje sie młodo :) a dziecaki słuchaj głownie poezji spiewanej, pink floydow nirvany ,the doorsow..itd itd..powoli wchodza w jazz a na klasyke za mali jeszce:) ale wiesz jak jest..sie w domu niczego innego nie słucha to i wyjscia nie miały:) pre amp to phono box pro jecta..całkiem przyzwoity..nie chciałem zaczynac "zabawy" w analog z gornego C ..bo miałem np okazje kupic Kuzme z ramieniem i wkładka..nówke za jedyne 5 tys ale do tego porzadny pre amp..kable i by sie zrobiło siedem-osiem ..no to trzeba by wymienic wzmacniacz i kolumny...i znów by sie zaczeło:))))

www.cichykot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.