Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

jozwa maryn, 5 Cze 2010, 22:17

>W mojej ocenie strzelali następni członkowie desantu, pierwsi żołnierze byli kolejno powalani i

>prawdopodobnie bezradni, leżeli i każdego kilku mężczyzn biło kijami. Poza tym to były tylko

>pierwsze chwile desantu, czyli pierwsze starcie na pokładzie. Co działo się później, trudno

>powiedzieć, ale można się spodziewać.

Ale to świadczy fatalnie o dowództwie akcji. Jeżeli spuszczani komandosi nie byli wyposażeni w ubiory ochronne jak w akcji policyjnej, tylko przygotowani do walki to oznacza, że dowództwo z góry zakładało zabijanie uczestników konwoju. Nawet silne uderzenie kijem w odpowiednio zaopatrzonego komandosa czy policjanta nie powinno wyrządzić mu wielkiej szkody (podkreślam - odpowiednio wyposażonego!). Postaw się jednak w pozycji uczestnika konwoju - jesteś na wodach międzynarodowych, pokład statku na którym się znajdujesz jest częścią terytorium kraju, pod którego banderą płynie. Zgodnie z prawem morskim nic Ci nie grozi. Widząc atak sił jakiegokolwiek państwa odbierasz to jako atak na terytorium kraju - czyli de facto jest to casus belli. Ja sądzę, że Izrael nie mógł bardziej zaszkodzić sobie i Żydom mieszkającym w Europie - większość znanych mi osób pochodzenia żydowskiego kultywujących tradycję żydowską bardzo się wstydzi tego, co zrobili Izraelczycy; nie piszę tu już o Żydach którzy z tradycją judaistyczną z różnych względów zerwali.

• Redaktorzy

Nie wątpię, ze uczestnicy konwoju byli przygotowani na abordaż, skoro został on solennie zapowiedziany przez rząd kraju, który nie pozwala sobie na krotochwile. Mimo to konwój wysłano, mimo to odmówiono zmiany trasy itd. Starcie było nieuchronne. Aż dziwę się, ze na pokładach nie było dzieci. Ale przynajmniej znalazło sie tam sporo kobiet.

Nawiasem mówiąc, zastanawiałem się też, czy była inna możliwość techniczna zawrócenia konwoju poza abordażem. Pozbawienie statku napędu jest skazaniem go na zagładę (niemożliwość utrzymywania pozycji względem fal), wzięcie na hol wymaga współdziałania ze strony załogi albo zajęcia przynajmniej części dziobowej oraz sterówki, bo statek to nie byk, a hol to nie lasso. Ostatecznie były tylko dwie opcje: pozwolić na przełamanie blokady, co dla suwerennego państwa było jak widać nie do przyjęcia, albo zająć czołową jednostkę konwoju, co ostatecznie zrobiono. Sytuacja Izraela w tym starciu propagandowym budzi mój smutek, bowiem jest to próba urwania jaj jednemu z nielicznych krajów, które je jeszcze posiadają. I to wykonana przez muzułmańskich ekstremistów rękami kompletnych bezjajców, czyli pożytecznych idiotów z Europy.

Uważam Izrael za państwo owszem, będące jądrem kłopotów, ale jednocześnie jedno z nielicznych państw przewidywalnych i kierujących się zbiorem jakichś zasad. Jeśli miałbym co do tego wątpliwości, poważną wskazówką byłoby, kto mianowicie Izrael zwalcza szczególnie zacięcie. A są to europejscy potomkowie tych gości, co to w 1939 nie mieli nastroju, a po 1945 uważali, że Polska po wsze czasy powinna być częścią socjalistycznej i demokratycznej Rosji. Tak samo demokratycznej, jak zdaniem tej wspomnianej wcześniej polsko-angielskiej imbecylki jest dziś strefa Gazy...

jozwa maryn, 5 Cze 2010, 23:35

>Nie wątpię, ze uczestnicy konwoju byli przygotowani na abordaż, skoro został on solennie

>zapowiedziany przez rząd kraju, który nie pozwala sobie na krotochwile. Mimo to konwój wysłano, mimo

>to odmówiono zmiany trasy itd. Starcie było nieuchronne. Aż dziwę się, ze na pokładach nie było

>dzieci. Ale przynajmniej znalazło sie tam sporo kobiet.

>

>Nawiasem mówiąc, zastanawiałem się też, czy była inna możliwość techniczna zawrócenia konwoju poza

>abordażem. Pozbawienie statku napędu jest skazaniem go na zagładę (niemożliwość utrzymywania pozycji

>względem fal), wzięcie na hol wymaga współdziałania ze strony załogi albo zajęcia przynajmniej

>części dziobowej oraz sterówki, bo statek to nie byk, a hol to nie lasso. Ostatecznie były tylko

>dwie opcje: pozwolić na przełamanie blokady, co dla suwerennego państwa było jak widać nie do

>przyjęcia, albo zająć czołową jednostkę konwoju, co ostatecznie zrobiono. Sytuacja Izraela w tym

>starciu propagandowym budzi mój smutek, bowiem jest to próba urwania jaj jednemu z nielicznych

>krajów, które je jeszcze posiadają. I to wykonana przez muzułmańskich ekstremistów rękami

>kompletnych bezjajców, czyli pożytecznych idiotów z Europy.

>

>Uważam Izrael za państwo owszem, będące jądrem kłopotów, ale jednocześnie jedno z nielicznych państw

>przewidywalnych i kierujących się zbiorem jakichś zasad. Jeśli miałbym co do tego wątpliwości,

>poważną wskazówką byłoby, kto mianowicie Izrael zwalcza szczególnie zacięcie. A są to europejscy

>potomkowie tych gości, co to w 1939 nie mieli nastroju, a po 1945 uważali, że Polska po wsze czasy

>powinna być częścią socjalistycznej i demokratycznej Rosji. Tak samo demokratycznej, jak zdaniem tej

>wspomnianej wcześniej polsko-angielskiej imbecylki jest dziś strefa Gazy...

A nie prostsze byłoby pozwolenie na wpłynięcie konwoju z pomocą humanitarną do miejsca przeznaczenia ? Izrael nie jest państwem przewidywalnym - dopuszcza się rzeczy, ktore za normalne uchodziłyby 70 lat temu. Gdyby Izrael dogadał się z Palestyńczykami to Strefa Gazy byłaby krajemi mlekiem i miodem płynąca. Dopóki Izrael nie będzie przestrzegał reguł obowiązujących w cywilizowanyc krajach będzie zawsze potencjalnym ogniskiem konfliktu

• Redaktorzy

Pardon, ale to niemal równie dobry pomysł, jak ten o nadmiarze demokracji w strefie Gazy. Przez 50 lat ZSRR oraz wszystkie państwa arabskie na głowie stawały, aby Palestyńczycy-Arabowie NIE porozumieli się z Izraelem. Zaangażowano w to ogromne sumy, zarówno w gotówce jak i w szkoleniach, sprzęcie i działaniach propagandowych. Jedyny kraj regionu, który doszedł do porozumienia z Izraelem, to najsilniej doświadczony w wojnach z tym krajem Egipt, jednak w tym celu musiał wyrwać się ze strefy wpływów ZSRR. Obecnie rolę wielkiego brata po stronie Arabów przejął Iran i nieoficjalnie inne, niekiedy bardzo zamożne kraje (Arabia Saudyjska). Porozumienie Arabsko-Izraelskie nie zależy od dawna ani od miejscowych Arabów, ani od Izraela. Paradoksalnie, bardziej możliwe było za komunizmu, kiedy jeden wielki brat (ZSRR) mógł hipotetycznie dogadać sie z drugim (USA). Jedni powiedzieliby: od dziś nie ma zniewolonego narodu palestyńskiego walczącego z najdźdźcą, tylko Palestyńczycy akceptujący traktat z 1948 roku. I Palestyńczycy zamknęliby twarz w minutę. Drudzy by powiedzieli: koniec z pomocą wojskową. Izrael pobulgotałby pół roku, i uległ. I mielibyśmy państwo palestyńskie żyjące w pokoju z Izraelem. Ale teraz? Nie widzę szansy przez najbliższe kilkadziesiąt lat. Zbyt wielkie interesy zaangażowane są, aby ten konflikt trwał.

Jarosław Odnowa-Kaczyński:

"- Ten wielki eksperyment Unia Europejska powinien trwać, ale na zasadach równości, kompromisu, gotowości do zgody - mówił kandydat PiS na prezydenta."

No nareszcie! Unia Europejska ma zgodę na istnienie od samego Geniusza Mazowsza.

Jarosław Darczyńca - Kaczyński

Na spotkaniu wyborczym stwierdził,że dałby wiecej pomocy powodzianom niż Tusk,ale biedak ni ma z czego.

Wszak nie jest premierem,ale gdyby był,to zapewne by dał.

:-))

Oczywiście, że Jarosław obwarował.

Unia jest ułomna i żeby działała jak należy, musi zastosować warunki Jarosława.

To nic, że od dawna te warunki ustanowiła, ale nie jarosławowe usta je wyartykułowały.

Zatem unia się nie liczy dopóki nie obwaruje się Jarosławem i warunkami z ust jego płynącymi.

Po co komu Bielan?

"Kłamstewkiem" nazwał kandydat PO na prezydenta Bronisław Komorowski informację, że sztaby PO i PiS poczyniły jakiekolwiek ustalenia w sprawie debaty prezydenckiej w TVP.

- Słyszałem, że pan Bielan coś takiego powiedział, na dodatek jeszcze powołując się na nieistniejące ustalenia z moim sztabem wyborczym.

- Ale dzisiaj już wiemy, że to jakaś partyzantka pana Bielana, dlatego, że pani Kluzik-Rostkowska nic na ten temat w ogóle nie wiedziała - powiedział Komorowski.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Partyzantka" Bielana ma tradycje. Wg. niego, w Gruzji Prezydent RP nie naciskał na pilotów samolotu rządowego. Śledztwo wykazało jednak, że Bielan użył wówczas "partyzantki".

post-17911-100001894 1275834890_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nasi milusińscy.

- Jestem gotowy do debaty. Daliśmy na nią zgodę - poinformował Kaczyński. Odniósł się przy okazji do stwierdzenia Komorowskiego o "nieistniejących ustaleniach w sprawie debaty kandydatów". - Dzisiaj usłyszałem jakieś dziwne wypowiedzi pana Komorowskiego o jakiś kłamstewkach. Ktoś powiedział, że on się zgodził a on się nie zgodził, że jakieś sztaby coś ustalały. To jest nieprawda - stwierdził prezes PiS. Zapewnił też, że "pan Bielan nic takiego nie powiedział".

Ukryta Zawartość

Debata kandydatów znów kością niezgody. Adam Bielan (PiS) zapowiedział dziś, że 13 czerwca odbędzie się debata kandydatów ugrupowań parlamentarnych. Marszałek Komorowski: To partyzantka pana Bielana. Nawet jego sztab nic o tym nie wie - mówił.

Ukryta Zawartość

No i wraca stare, czy idzie nowe?

Bo ja już się gubię.

Jeden powiedział, że nic nie wie, drugi mówi, że tamten nie powiedział, a "tamten" właśnie powiedział.

I poczułem się jak za premierostwa Jarosława :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

"Ktoś powiedział, że on się zgodził a on się nie zgodził, że jakieś sztaby coś ustalały. To jest nieprawda - stwierdził prezes PiS. Zapewnił też, że "pan Bielan nic takiego nie powiedział".

Jemu trzeba tylko pozwolić mówić.

Kandydat na prezydenta Janusz Korwin-Mikke (Wolność i Praworządność) powiedział, że gdyby wygrał wybory prezydenckie, to przeniósłby siedzibę głowy państwa do Belwederu. Zaapelował do premiera Donalda Tuska o "odchudzenie" administracji państwowej.

- Z chwilą, kiedy są komputery, ludzi powinno być mniej niż przedtem. Jeżeli przedtem prezydent mieścił się w Belwederze, to teraz powinien zmieścić się w połowie Belwederu. Ja przeniosę z powrotem siedzibę prezydenta do Belwederu. A Pałac (Prezydencki) powinien znaleźć sobie inne zastosowanie - powiedział Korwin-Mikke podczas briefingu prasowego przed siedzibą Belwederu. - Jak jest za duży budynek, to od razu się bierze za dużo urzędników - dodał. A to - jak podkreślił - rozbudowuje administrację państwową. Jego zdaniem, wielu urzędników w Polsce wykonuje "absurdalne rzeczy".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

procesja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Proboszcz katedry wawelskiej, ks. Zdzisław Sochacki, zabronił przewodnikom opowiadać o Józefie Piłsudskim, pochowanym w krypcie pod wieżą Srebrnych Dzwonów na Wawelu, gdzie spoczywa również para prezydencka - informuje "Gazeta Krakowska".

Decyzja proboszcza nie podoba się niektórym przewodnikom i turystom. - Przy grobie św. Stanisława mogę opowiadać o historii, a obok św. Kaczyńskiego, nie - ironizuje jedna z przewodniczek.

- Z nikim nie pracowało się tak trudno, jak z proboszczem - mówią. - Zrobił wiele dobrego, ale obecna atmosfera jest zła. Katedra to miejsce, gdzie uczy się historii, patriotyzmu.

Ks. Zdzisław Sochacki tłumaczy swoją decyzję koniecznością organizacji ruchu, ze względu na duży tłok.

Zdaniem przewodników, władze katedry chcą wyeksponować grób pary prezydenckiej, to on ma być najważniejszy - czytamy w "Gazecie Krakowskiej".

Ukryta Zawartość

Jeszcze trochę a z Wawelu i Torunia usłyszymy wołanie Santo Subito!

Ukryta Zawartość

A nowym, lepszym i odmienionym Piłsudskim od dziś ma być Jarosław Dobry.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Zdaniem przewodników, władze katedry chcą wyeksponować grób pary prezydenckiej, to on ma być

>najważniejszy - czytamy w "Gazecie Krakowskiej".

a ile kosztuje wejściówka?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gdzie się nie obejrzę na ulicy tam widzę gębę kaczyńskiego na bilboardzie. Jestem bardzo ciekawy, ile kosztuje kampania pisu i skąd oni na to biorą pieniądze - bo chyba nie ze składek członkowskich. Swoją drogą - wzorem Ojca Chrzestnego :) - chciałbym bardzo wiedzieć, z czego żyje każdy z kandydatów i w jaki sposób doszedł do pieniędzy. To by wiele wyjaśniało i bardzo bardzo ułatwiało wybór

Gdzie się nie obejrzę na ulicy tam widzę gębę kaczyńskiego na bilboardzie. Jestem bardzo ciekawy, ile kosztuje kampania pisu i skąd oni na to biorą pieniądze - bo chyba nie ze składek członkowskich. Swoją drogą - wzorem Ojca Chrzestnego :) - chciałbym bardzo wiedzieć, z czego żyje każdy z kandydatów i w jaki sposób doszedł do pieniędzy. To by wiele wyjaśniało i bardzo bardzo ułatwiało wybór

• Redaktorzy

jozwa maryn

Jozwa, przestań pieprzyć, że muzyka to twoje "coś tam".

To zdanie powyżej, to twoja muzyka i to umieść w swoim "o mnie".

Czy ty nie wstydzisz się, takie rzeczy wypisywać?

• Redaktorzy

Nie wiem, o co ci chodzi. Kilka wpisów wcześniej podano "oszałamiającą" liczbę kul na dowód nie wiem czego, ale chyba szału zezwierzęcenia żołnierzy. Ja zaś spokojnie piszę, że w sytuacji bojowej, a za taką najprawdopodobniej uznano starcie z uzbrojonymi ludźmi na pokładzie, strzela się najczęściej seriami po trzy pociski (co wynika z ustawienia selektora rodzaju ognia). Gdyby strzelano z broni krótkiej (np. policja w sytuacji zagrożenia), również byłoby po kilka pocisków w ciele każdego napastnika, bo wówczas oddaje się kilka strzałów pojedynczych. Ja wiem, że zwolennik wojska jako instytucji pieszczącej wolałby, zeby żołnierze mieli zakaz strzelania w ogóle, ale w jednostkach specjalnych taka opcja nie jest przyjęta.

Ukryta Zawartość

jozwa maryn "nienacki" dlaczego napawa nas i kochamy naszego

wieszcza jozwa maryna dr nie habillitwsfanego Rachawłada

jerzwałd rachwałd

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.