Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Z czasem coraz wyraźniej widać rolę Jaruzelskiego.Odpowiedni człowiek w odpowiednim czasie.Ostatnimi czasy rzadko w naszej historii mieliśmy podobne szczęście.Ale barany nadal będą czciły odpowiedzialnych za powstania,bezsensowne ofiary i intelektualne zubożenie narodu.

i trudno im się dziwić.....byłoby ich statystycznie mniej

i mam nieodparte wrazenie jak go czasami slychac, ze jako jedyny z tej plejady towarzyszy ma poczucie honoru.I to duze.Nie była to łachmyta i mysle ze zdawał sobie sprawe co robi i JAK za to zapłaci.Nawet gdyby nie było woli interwencji rosjan, to szansa na duzą tragedie w Polsce była ogromna.

chcesz powiedzieć,że Jaruzel ma honor?Czy tyko ty masz takie wrażenie...nieodparte?Szansa na tragedie była.Fakt.Wystarczyło ruskim rzucić hasło i przmaszerowli by do Honkiera...aż w tydzień.Tylko wtedy kto miął rzucać?

Szansa na tragedie była.Fakt.Wystarczyło ruskim rzucić hasło i przmaszerowli by do Honkiera...aż w tydzień.Tylko wtedy kto miął rzucać?

Wtedy na interwencję najbardziej Rosjan naciskał właśnie Honecker który obawiał się, że solidarnościowa zaraza rozlezie się i przeskoczy do niego. Reakcja Czechow była podobna.

A takich PZPRowskich jastrzębi co chcieli Rosjan zaprosić nie brakowało.

Jestem Europejczykiem.

No właśnie aż by się uściskali z Honkierem..nieserdecznie i może byłoby z języczkiem..całowanie.Tylko nie wyszło...klapa a w nagrode raczysko sie dobrało do dupska.Ciekawe czy żywota u ruskich zakończył.

Śmieć jeden.

muls --"Ja nie wiem JAK osadzic jaruzelskiego mimo ze przezyłem polowe lat za ,przełom i połowe lat po.jak ty wiesz to daj znac sadowi."

To proste,powinien odpowiadać za swoje postępowanie po skończeniu wojny + 68 + 70,lata stanu wojennego są kwestią bardzo dyskusyjną.

Retoryka Michnika/pomimo pełnego szacunku/ nie do końca mi odpowiada,nie jestem zwolennikiem aż tak szerokich teorii pojednania.

Honor ?

Wielokrotnie popieram Twoje poglądy ale w tym temacie mam zdecydowanie inne zdanie,gdyby choć mały pierwiastek rycerskości w Jaruzelskim ocalał,to nie unikałby za pomocą adwokatów wszelkich rozpraw sądowych,jednak rzeczywistość jest zgoła inna!

Oczywiście postać to niejednowymiarowa i trudna do zakwalifikowania,aczkolwiek w mojej opinii

nie za bardzo czysta.

pzdr

muls --"Ja nie wiem JAK osadzic jaruzelskiego mimo ze przezyłem polowe lat za ,przełom i połowe lat po.jak ty wiesz to daj znac sadowi."

To proste,powinien odpowiadać za swoje postępowanie po skończeniu wojny + 68 + 70,lata stanu wojennego są kwestią bardzo dyskusyjną.

Retoryka Michnika/pomimo pełnego szacunku/ nie do końca mi odpowiada,nie jestem zwolennikiem aż tak szerokich teorii pojednania.

Honor ?

Wielokrotnie popieram Twoje poglądy ale w tym temacie mam zdecydowanie inne zdanie,gdyby choć mały pierwiastek rycerskości w Jaruzelskim ocalał,to nie unikałby za pomocą adwokatów wszelkich rozpraw sądowych,jednak rzeczywistość jest zgoła inna!

Oczywiście postać to niejednowymiarowa i trudna do zakwalifikowania,aczkolwiek w mojej opinii

nie za bardzo czysta.

pzdr

Frank przecież wszystkie ofiary stanu wojennego publicznie przyjął na siebie....może samobójstwa oczekujesz.Na długość procesu sądowego nie ma wpływu.Znasz cały akt oskarżenia?....ja nie ,natomiast gdyby ktoś mnie oskarżał o kierowanie zbrodniczą instytucją broniłbym się tak samo i każdy normalny uczciwy zrobiłby to samo.

w świetle ujawnionych dokumentów NATO jego linia obrona jest bardzo wiarygodna.

Nie przecze ze ma za co odpowiadac.Znam te daty i znam skutki.Moze jednak tamto jakos sie zbilansuje z tym.Moze on tez zmieniał sie, a my znamy tylko efekty .Natomiast rozumiem akurat Michnika ktory mógł mu plunąc w twarz i jako jedyny z nas miał do tego prawo, a jednak w imie dojscia do sedna sprawy, na zasadzie osobistej zażyłosci chce poznac prawde.Mysle ze moze ja ocenic lepiej niz my w osobistych kontaktach, a nawet w dokumentach.I mysle ze wie juz duzo wiecej niz wszyscy historycy..Co do unikania sadów....Nie sledze jego procesów bo mnie to nie interesuje.Ale osobiscie nie dziwie sie takiej reakcji bo znajac obecne nastawienie a mam na mysli sądy ziobry to robiłbym tak samo. Napisałem ze mam nieodparte wrazenie....To nie jest ostateczny osąd.Zdaje sobie sprawe ze mozna go normalnie nienawidziec,ale wiem tez ze są momenty w zyciu o jakich sie ludziom nie sniło.I to tylko mam na swoje usprawiedliwienie.

To dobrze,że można z kimś rozmawiać,odrzucając skrzywienia polityczne.

Masz Mulsie u mnie browar,rzecz oczywista jak dojadę do Stolicy!

Ach ,te drogi.

Władz

Temu tyż rozgraniczam okresy działalności generała,ale tyż wytłumacz to rodzinom poległych w tym okresie!

Nie ma ich wielu/w łykend ginie więcej/,ale też nie jest to żadnym argumentem.

Nie jest jednakże dobrym wskaznikem/brak doboru słowa posługiwanie się takim sposobem myślenia- to do mnie.

Co do Jaruzelskiego to myślę, że możemy dać sobie spokój z jego oceną, na pewno nie znajdziemy jakiegoś porozumienia. Może za 50 lat historycy coś osiągną, pojawi się też więcej dokumentów.

Co do stanowiska Zachodu to pamiętam, jak po stanie wojennym rozmawiałem towarzysko z Niemcami i Szwajcarami. Wtedy kompletnym zaskoczeniem było dla mnie ich stanowisko - właściwie wszyscy jednym głosem twierdzili że Solidarność chciała za dużo i przede wszystkim za szybko. Wprowadzenie stanu wojennego było dla nich najszczęśliwszym rozwiązaniem bo perspektywą radzieckiej interwencji i destabilizacji Europy byli przestraszeni jeszcze bardziej od nas.

Jestem Europejczykiem.

ciesze sie ze wypijesz ten browar w stolicy.stolica jest warta tego.ja chiba mniej.Ale generalnie ludzie popelniaja błedy,czasami straszne a i tak pozostaja czasami wielcy.A niektorzy zadnych a pozostaja szubrawcami.

Jaro_747

Bo Zachód w toku zimnej wojny przywykł i zaakceptował podział Europy na strefy wpływów i każdy niepokój i próby wyzwolenia się spod sowieckiej dominacji w "naszej" strefie odbierał jako próbę destabilizacji i zagrożenia dla siebie.Mówiąc kolokwialnie chcieli mieć święty spokój- i ja ich rozumiem.

Najlepszy dowód to stanowisko Niemców Zach. wobec załamania NRD.Niby oficjalnie cały czas dążyli do zjednoczenia Niemiec ale gdy do tego doszło to byli przerażeni i wrodzy ( oczywiście miały tu również znaczenie koszty tego zjednoczenia).

Władz

Temu tyż rozgraniczam okresy działalności generała,ale tyż wytłumacz to rodzinom poległych w tym okresie!

Nie ma ich wielu/w łykend ginie więcej/,ale też nie jest to żadnym argumentem.

Nie jest jednakże dobrym wskaznikem/brak doboru słowa posługiwanie się takim sposobem myślenia- to do mnie.

tego nie wytłumaczysz.Kiedyś trafiłem w TV na program z generałem.Skonfrontowano go telefonicznie z bliskimi ofiar stanu wojennego.Sadząc po jego reakcji nie było to z nim uzgodnione lecz nie zrezygnował z propozycji.Wysłuchał pretensji i nawet nie starał się tłumaczyć.Wiedział że jest to nieuniknione.Sprawa dotyczyła Polski a nie jednostkowych wydarzeń.

Jaro_747

Bo Zachód w toku zimnej wojny przywykł i zaakceptował podział Europy na strefy wpływów i każdy niepokój i próby wyzwolenia się spod sowieckiej dominacji w "naszej" strefie odbierał jako próbę destabilizacji i zagrożenia dla siebie.Mówiąc kolokwialnie chcieli mieć święty spokój- i ja ich rozumiem.

Najlepszy dowód to stanowisko Niemców Zach. wobec załamania NRD.Niby oficjalnie cały czas dążyli do zjednoczenia Niemiec ale gdy do tego doszło to byli przerażeni i wrodzy ( oczywiście miały tu również znaczenie koszty tego zjednoczenia).

Dokładnie takie samo wrażenie wtedy odniosłem. Kubeł zimnej wody na łeb. Dlatego obecne "rewelacje" na ten temat przyjmuję z lekkim rozbawieniem.

Jestem Europejczykiem.

Spadliście z magla do szamba.

Własności intelektualne są dla Was poza zasięgiem.

P.S.

W USA są różne "dokumenty", o broni atomowej Husajna również.

Szpitale polowe dla "potencjalnych" ofiar stanu wojennego, szacunki ilości ofiar - to co ku.wa, bajki dla dzieci czy ukrywane fakty?

Jeszcze parę lat i zaczniecie przepraszać za "Solidarność" tę Waszą "Europę", biedacy bali się destabilizacji, co za przykrość.

Wasza tania michnikowszczyzna sprzedaje się coraz gorzej.

Padnijcie już nie na kolana tylko na twarz, przed "Wielkim bratem na wschodzie i przed "Wielką Europą na zachodzie" i przepraszajcie.

Skończeni debile

P.S. II

Lepiej pospacerować po ulicach i odpowiedzieć uśmiechem na przyjazne i głębokie spojrzenie wizerunku Jarosława Kaczyńskiego.

Przyjazne i głębokie spojrzenie-to kampania informacyjna.Czyli Jarosław informuje,że ma głębokie spojrzenie!

Wyjaśnij mi 747 czym różni się kampania informacyjna od wyborczej?

Wygłodzeni Panowie czy co?

Witam Cię wladz.

Witam Jaro 747, cieszy mnie że to właśnie Ty zdominowałeś wątek po moim odejściu.

muls, Twoja opcja gra trupami, że aż miło.Zarówno ta stara SLD owska jak i nowa PeOwska.

Panie Wjciechu nie pracuję w sztabie PiS, więc nie mogę udzielić wiarygodnej odpowiedzi, ale podpowiem że PO oplakatowało całą Polskę w ostatnich wyborach parlamentarnych plakatami na wielkich czarnych tłach w ramach kampanii informacyjnej, więc może oni coś wiedzą na temat.

muls

Czekałem cały rok na wypowiedź Twoją taką jaką dokonałeś tuż przed moimi wpisami.

Warto było, odsłoniłeś się w niej, pokazałeś jaki jesteś naprawdę.

Zawsze mówiłem mojej żonie że zgrywasz się tylko i osłaniasz prawdziwą swą istotę za pomocą zręcznej i cwanej gry słów.

Nabierasz na tą grę takich tuzów jak modrzew i innych, mnie nie udało Ci się na nią nabrać, więc z łaski swojej nie kontynuuj bo tracisz czas.

jako ze nie wiem jaki naprawde jezdem powiem ci- to czekam.Modzewek to nie zaden tuz ani tusk, tylko blazen.Nie ma wysilku..numerek.z nim.Z tobom jezd cienzko.Ale to chiba ajkiu wysokie.

moje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.