Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Jak na razie raport nie zawiera niczego co by miało zaskoczyć kogoś, kto śledzi temat i ma jako-taką wiedzę. O wielu rzeczach pisałem już wcześniej bo wskazywali to i fachowcy i zdrowy rozsądek. Faktem jest, że jako całość raport jest oskarżeniem polityków, urzędników i wojskowych o amatorszczyznę, brak odpowiednich kwalifikacji i przede wszystkim o brak charakteru. O ile u urzędników można to jeszcze zrozumieć to brak charakteru i cywilnej odwagi u wojskowych to cecha dyskwalifikująca. Ale trzeba tez zauważyć, że właśnie służalczość i brak charakteru były premiowane awansami.

Jednym słowem rysuje się obraz ogólnej degrengolady i to niezależnie od partii czy obozu politycznego.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

We mnie dzisiejszy występ komisji Millera wzbudził negatywne uczucia - zastanawiam się, czy Miller zachował się pro państwowo czy pro partyjnie i skłaniam się raczej ku temu drugiemu. I jeszcze jedno dotychczas każda partia rządząca miała jakiś swój "wilczy dół". Raport komisji może być takim dołem dla PO, ale zobaczymy - bo to szczęściarze są...

Raport udowadnia po raz enty jakże państwo Polskie jest słabe i zepsute od samego wierzchołka władzy.

Buta premiera i liczenie tylko na utrzymanie wyników poparcia poprzez kierowania nienawiści wobec PiS jest złe dla kraju.

Odpowiadanie PiS na ciosy tez niczego dobrego nie wróży.

Na kongresie przedwyborczym PO Tusk jako przewodniczący dał popis i udowodnił, że nienawiść jest dla niego ważniejsza niż faktyczne dobro Polski i Polaków.

Hasło wyborcze PO to ciągle Polska bez PiS, T-K-M póki Polska głupcami stoi.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Raport udowadnia po raz enty jakże państwo Polskie jest słabe i zepsute od samego wierzchołka władzy.

Buta premiera i liczenie tylko na utrzymanie wyników poparcia poprzez kierowania nienawiści wobec PiS jest złe dla kraju.

Odpowiadanie PiS na ciosy tez niczego dobrego nie wróży.

Na kongresie przedwyborczym PO Tusk jako przewodniczący dał popis i udowodnił, że nienawiść jest dla niego ważniejsza niż faktyczne dobro Polski i Polaków.

Hasło wyborcze PO to ciągle Polska bez PiS, T-K-M póki Polska głupcami stoi.

Wyręczyłeś mnie.

Dzięki, bo nie chce mi się pisać w kółko to samo.

Dodam, że prawdopodobnie wojsko to tylko wierzchołek góry lodowej, wyczuwam że w innych dziedzinach jest jeszcze gorzej, ale nie chce mi się tego teraz tu rozwijać.

Pisałem od roku o tej ekipie, ale to było jak bicie głową w ścianę, bo w Polsce nie ważne co się mówi, ważne kto mówi.

Jak ja pisałem że "piloci nie byli samobójcami" to zwolennicy PO i SLD tu na forum poniżali mnie.

Kiedy dokładnie te same słowa wypowiedział minister Miller, to już co innego, nie wiem doprawdy w czym jestem gorszy od tego urzędnika.

Premier Tusk zastosował dzisiaj tą samą ogłupiającą formułę co podczas afery hazardowej, zdymisjonował Klicha, ale powiedział jaki to fantastyczny minister, do tego będzie on kandydował do senatu, do tego to co było tym ministrem miało ponoć jakiś honor, i to wypowiedział zarówno Tusk jak i Klich sam o sobie.

Żenada.

Raport komisji Millera wbrew bije swoja wymowa w PO, jej rząd i premiera. Pokazuje zaniedbania, bezczynność, bałaganiarstwo i brak kontroli - w szczególności ministra Obrony Narodowej B. Klicha - którego nie wiadomo czemu tak długo tolerował D. Tusk. Pokazuje też totalny rozkład i paraliż MON-u i wojskowych, naczelnych struktur dowódczych. Wymienionym można za to przypisać niemalże każdy rodzaj odpowiedzialności - od politycznej poczynając. Komisja przedstawiła swój raport w ten sposób, że wszystkie jego tezy zostały wręcz rozstrzelane przez ekspertów. Raport nie jest obiektywny - zawiera przekłamania, a może nawet kłamstwa; kładzie akcent nie na to co trzeba i nie przedstawia wszystkiego o czym dowiedziała się komisja - np. stenogramów rozmów w kabinie pilotów.

Nie róbmy z Klicha kozła ofiarnego. Tolerowali to wszyscy i za rządów PIS i PSL i SLD. Dokładnie tak jak z zadłużaniem ZUS-u. Wszyscy są umoczeni w wydawanie na prawo i lewo na kiełbasę wyborczą i obiecywanie gruszek na wierzbie, a teraz opozycja udaje święte oburzenie... żenada.

Za PIS to było nawet jeszcze gorzej, bo Lechu miał cesarskie maniery i równie cesarski rozmach przy nominacjach generalskich. I to teraz wyłazi, że do gwiazdek doszli marni pochlebcy, a nie ludzie z charakterem, którzy mają dość siły żeby mieć własne zdanie.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

B. Klich jako minister ON przez cały czas chwalił się swoimi przełomowymi dokonaniami w tym resorcie. Miał też sporo czasu, aby zrobić w resorcie porządek po poprzednikach. Nie widzę powodów, aby go teraz oszczędzać. Wystarczy, że nadal broni go Tusk.

"Nie róbmy z Klicha kozła ofiarnego"

Sam się zrobił przez swoja pewność siebie i pychę, a przede wszystkim głupotę i brak instynktu samozachowawczego...o honorze nie wspomnę.

Nie żal mi tak głupiego polityka co swoją pewność siebie opierał li tylko na plecach kolegów partyjnych.

Leon

Pewna epoka się kończy, przyjmij to do wiadomości.

Nie porównuj PiS do PO, bo narażasz się na śmieszność.

PiS rządził bez większości sejmowej, musiał chadzać na zgniłe kompromisy, w co wpuściła go PO świadomie, nie chcąc wyborów po fiasku PO-PiS.

Dlatego zdaj sprzęt albo przełącz kanały propagandowe bo zaindoktrynowany jesteś przekazem tzw "oficjalnym"

Obejrzyj nowy spot informacyjny PiS, przypomnij sobie jak fantastyczną mieliśmy Parę Prezydencką, jaką mogliśmy mieć jeszcze przez kolejne pięć lat, podejrzewam że już zapomniałeś co to byli za ludzie, bo kontrast z tym co jest obecnie mógł przyspieszyć proces odchodzenia w niepamięć.

Wyręczyłeś mnie.

Dzięki, bo nie chce mi się pisać w kółko to samo.

Dodam, że prawdopodobnie wojsko to tylko wierzchołek góry lodowej, wyczuwam że w innych dziedzinach jest jeszcze gorzej, ale nie chce mi się tego teraz tu rozwijać.

Pisałem od roku o tej ekipie, ale to było jak bicie głową w ścianę, bo w Polsce nie ważne co się mówi, ważne kto mówi.

Jak ja pisałem że "piloci nie byli samobójcami" to zwolennicy PO i SLD tu na forum poniżali mnie.

Kiedy dokładnie te same słowa wypowiedział minister Miller, to już co innego, nie wiem doprawdy w czym jestem gorszy od tego urzędnika.

Premier Tusk zastosował dzisiaj tą samą ogłupiającą formułę co podczas afery hazardowej, zdymisjonował Klicha, ale powiedział jaki to fantastyczny minister, do tego będzie on kandydował do senatu, do tego to co było tym ministrem miało ponoć jakiś honor, i to wypowiedział zarówno Tusk jak i Klich sam o sobie.

Żenada.

747 jak zwykle przemyciłeś jednym słowem całą prawdę o sobie.....Żenada

Nie zaczepiaj mnie, jestem zmęczony, to finisz ogromnej pracy, jedno z zadań jest wykonane, Klicha już nie ma, teraz czas na kolejne nazwiska, dla których nie powinno być miejsca w przestrzeni publicznej wysokiego szczebla.

747 wydaje się, że obalił Klicha :-))). Zaczyna brakować mi pomysłów na komentarze.

A co do meritum to konsekwentnie twierdzę, że Klich powinien polecieć już dawno i za inne afery. Odejście właśnie teraz pozwoli wykręcić mu się sianem z tamtych przekrętów. Na koniec udało mu się przepompować do kieszeni Amerykanów ze 180 mln dolarów na bezsensowną modernizację pływających okrętów-celów Pułaski i Kościuszko.

Jestem Europejczykiem.

bez pomocy żony nie dałby rady....mnie ostatnio bardzo bawi

Z Klichem pełna zgoda...ale ta armia ma coś w sobie i każdego kolejnego ministra wchłania.

Szkoda że Macierewicz ministrem obrony nie został :)

Czemu nie, Mac. może by się nadał, przynajmniej ma charyzmę i wyobraźnię ;), a nie ich brak jak były-Klich.

Czemu nie, Mac. może by się nadał, przynajmniej ma charyzmę i wyobraźnię ;), a nie ich brak jak były-Klich.

Mac owszem. Mówię o dziennikarzu Macu którego swego czasu porwali kosmici. Może wyprosiłby u nich jakąś kosmiczną Wunderwaffe?

Jestem Europejczykiem.

A kto obalił Klicha?

Sam odszedł? Wolne żarty, Tusk uległ presji takich ludzi jak moja żona i moja skromna osoba.

Zazdrościsz Jaro?

Trzeba było pisać od zawsze prawdę o tej stajni, a nie tylko teraz kiedy Miller powiedział do kamery "piloci nie byli samobójcami", ja to pisałem tu na forum a Wy jeździliście po mnie, przodował w tym wladz.

Teraz bohaterstwo już nie w takiej cenie.

O dziwo wczoraj i dziś nikt już nie broni tu nikogo z układu, jedyny Leon Zawodowiec płacze nad Klichem, bo mu żal się zrobiło idola, młodych, wykształconych z miast, biedactwo, nie widzi niedojda kogo Ci panowie zaprosili do stołu, jaki piękny kwiat PRL.

Sam walczyłem przeciwko wszystkim i moja opcja zwyciężyła.

Bóg był ze mną więc nie lękałem się, posłuchałem Papieża, Was też do tego namawiam, Papież to dobry człowiek, nikomu niczego złego nie życzy, ja również, nawet moim wrogom, życzę zdrowia, pomyślności i zmiany poglądów, do czego namawiałem tu wielokroć, podając nawet sposób osiągnięcia tego poprzez medytację nad swoimi wadami i słabościami, mocne postanowienie poprawy oraz zadośćuczynienie win . Jeżeli jutro czyli dziś ktokolwiek przeprosi św pam Lecha Kaczyńskiego za zniewagi pisane pod Jego adresem, to może Bóg wybaczy takiej osobie i jeśli uzna takie wyznanie za szczere to udzieli łaski przebaczenia, na pewno Duch Święty przychyli się do takiej prośby i nie będzie już dalej karał takiej osoby niezadowoleniem, które bije od wpisów takich zagubionych dusz.

747

Chyba nie zrozumiałeś raportu komisji Millera?Wynika z niego to o czym pisaliśmy na tym Forum od początku.Oprócz błędów w organizacji okazuje się,że piloci popełniali błędy przy podchodzeniu do lotniska,ten raport ich dyskwalifikuje.Ponadto tragedia mogła zdarzyć się równie dobrze 7.04.10 a wtedy zginąłby Tusk.

Problem z Tobą polega na tym,że Wg. Ciebie powinien zginąć Tusk!Los chciał inaczej.

Leon

Pewna epoka się kończy, przyjmij to do wiadomości.

Nie porównuj PiS do PO, bo narażasz się na śmieszność.

PiS rządził bez większości sejmowej, musiał chadzać na zgniłe kompromisy, w co wpuściła go PO świadomie, nie chcąc wyborów po fiasku PO-PiS.

Dlatego zdaj sprzęt albo przełącz kanały propagandowe bo zaindoktrynowany jesteś przekazem tzw "oficjalnym"

Obejrzyj nowy spot informacyjny PiS, przypomnij sobie jak fantastyczną mieliśmy Parę Prezydencką, jaką mogliśmy mieć jeszcze przez kolejne pięć lat, podejrzewam że już zapomniałeś co to byli za ludzie, bo kontrast z tym co jest obecnie mógł przyspieszyć proces odchodzenia w niepamięć.

Sorry, ale bogoojczyźniano partiotyczna retoryka PIS-u to nie mój zakres mówiąc językiem radiowym. A tłumaczenie wszystkiego hasłem : "chcieliśmy dobrze, ale nam koalicjant nie pozwolił". He, he... i kto tutaj jest zindoktrynowany? To po cholerę wchodzili w koalicję z półprzestępcami? Niech zgadnę: dla dobra ojczyzny? Bo Tusk im przystawił pistolet do głowy? Bo Polska jest najważniejsza?... a nie... to inna partia.

Żeby było jasne: nie bronię specjalnie PO, migają się chłopaki w wielu sprawach, to fakt. Ale w tym przypadku trzeba spojrzeć na szerszy kontekst. Bo nie chodzi powieszenie paru gości na latarniach, ale o spokojną analizę co trzeba zmienić. Wtedy się okaże czy będzie potrzebna w wojsku rewolucja czy ewolucja. A nie robić głupiej roboty na samobója, jak za rządów PIS odwalił Macierewicz, kiedy to wystawił na strzał całe nasze służby specjalne. Takim "reformatorom" to ja dziękuję.

Co nie zmienia faktu, że Klich powinien już dawno wylecieć (po wypadku CASY), z tym się zgadzam.

Nikt nie powinien zginąć, Wojciechu ale ty tez przeginasz znowu w druga stronę. Istniała znaczna różnicą między przygotowaniem wylotu i przygotowaniem lotniska 7 a 10 kwietnia. Poza tym rząd ma sporo za uszami w tej sprawie. Najprościej jest całą winę zwalić na tych co ich już nie ma.

Żaden z przedstawionych raportów moim zdaniem nie zamyka sprawy, nie wyjaśnia jej definitywnie.

leon amator

O analizie i o zmianach w wojsku mówi się (tylko) od czasów afery na poligonie drawskim.

Sam walczyłem przeciwko wszystkim i moja opcja zwyciężyła.

Bóg był ze mną więc nie lękałem się, posłuchałem Papieża, Was też do tego namawiam, Papież to dobry człowiek, nikomu niczego złego nie życzy, ja również, nawet moim wrogom, życzę zdrowia, pomyślności i zmiany poglądów, do czego namawiałem tu wielokroć, podając nawet sposób osiągnięcia tego poprzez medytację nad swoimi wadami i słabościami, mocne postanowienie poprawy oraz zadośćuczynienie win . Jeżeli jutro czyli dziś ktokolwiek przeprosi św pam Lecha Kaczyńskiego za zniewagi pisane pod Jego adresem, to może Bóg wybaczy takiej osobie i jeśli uzna takie wyznanie za szczere to udzieli łaski przebaczenia, na pewno Duch Święty przychyli się do takiej prośby i nie będzie już dalej karał takiej osoby niezadowoleniem, które bije od wpisów takich zagubionych dusz.

He, he... polecam założenie bloga. Uśmiałem się do łez...

Jedno "ale" - jak mówi Pismo: wszystkie grzechy będą przebaczone, ale jeśli ktoś zgrzeszy przeciwko Duchowi Św. to szlaban. Także jeśli chodzi o wszelkie teksty dot. Ducha Św. to radzę ostrożnie... :)

xniwax

Różnica między 7 i 10.04. była tylko taka,że 10 była mgła.Gdyby nie to to do katastrofy by najprawdopodobniej nie doszło.

Oczywiście,że był bałagan w 36 pułku i raport to wytyka.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Tak naprawdę powód jest polityczny. Co jest nagminnie przemilczane. Gdyby niezdrowa rywalizacja grobami pomordowanych w kampanii wyborczej - bo nie oszukujmy się, chodziło o pokazanie kto jest większym patriotą Tusk czy Kaczyński i ugranie na tym głosów wyborców - to nie było by tej katastrofy w tym momencie. Lech Kaczyński miał zwyczaj odwiedzać Katyń w takich właśnie momentach. No i ta niezdrowa rywalizacja między premierem a prezydentem o to, kto jest ważniejszy w państwie. Teraz można także powiedzieć, że mając na uwadze POPiS-owy bałagan w państwie, to i tak kiedyś do takiej tragicznej katastrofy by doszło.

747

Chyba nie zrozumiałeś raportu komisji Millera?Wynika z niego to o czym pisaliśmy na tym Forum od początku.Oprócz błędów w organizacji okazuje się,że piloci popełniali błędy przy podchodzeniu do lotniska,ten raport ich dyskwalifikuje.Ponadto tragedia mogła zdarzyć się równie dobrze 7.04.10 a wtedy zginąłby Tusk.

Problem z Tobą polega na tym,że Wg. Ciebie powinien zginąć Tusk!Los chciał inaczej.

Myli mnie pan z kimś innym.

Pańskie poglądy są bardzo niebezpieczne dla polskiej racji stanu.

Już to kiedyś pisałem, nie pamięta pan?

Im bardziej stateczny człowiek, im bardziej w "okraszonych inteligencją i wyważeniem" słowach usiłuje bronić obecnie rządzący układ, tym to niebezpieczeństwo wzrasta, nie rozumie pan tego, to proste.

Pan uwiarygadnia tych bydlaków, dzięki którym mamy dziś "tylko spot" po Lechu i Marii Kaczyńskich.

Proszę nie odpisywać, bo pogrąża się pan.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

A mnie najbardziej interesuje to dlaczego komisja nie wyjaśniła do końca powodów obecności w kabinie generała "niepełnego promilka". Po co tam był - umilał czas zestresowanej i przemęczonej załodze na przemian opowiadając dobre, żołnierskie dowcipy lub śpiewał pieśni patriotyczno-wojskowe. A może to on poprzestawiał jakieś przyrządy w kabinie pilotów objaśniając komuś tam jak się lata samolotem albo zdenerwowany ciągłym krzykliwym alarmem "w górę"! A ostatnie słowa pilota (moderacje proszę o nie wycinanie - bo to autentyk) "k**wa mać". I po co wydajemy miliony na kapelanów w armii, żeby nie potrafili przygotować oficera na godną śmierć za Ojczyznę i Pana Prezydenta. Żeby kląć, a nie wzywać Najświętszą Panienkę. Źle się dzieje w Wojsku Polskim, oj źle...

747

To Ty się pogrążasz w ....oparach absurdu.

Dlaczego odszedł ze stanowiska Bohdan Klich?

Na pewno nie z powodu tego, że jest czemukolwiek winny.

Odszedł ażeby nie stanowić "obciążenia" dla rządzących, nie oglądał pan relacji z konferencji premiera Tuska?

Pan Arabski niewinny, pan Janicki odznaczony przez prezydenta i pan panie Wojciechu chce mi coś wmówić, że coś tu jest OK?

Raport swą narracją uderzył w to w co miał uderzyć, w pilotów i w prezydenta, wyraźnie minister Miller o tym mówił.

Dysponent samolotu nie zadysponował odejścia na lotnisko zapasowe.

Proszę sobie poszerzyć wiedzę na temat organizacji lotniska zapasowego, jak to było tego dnia zorganizowane, kto miał za zadanie to zrobić i kto za tą organizację odpowiadał.

To samo dotyczy sprawy pilotów, kto w ostatnim momencie zmienił skład załogi powodując jej wewnętrzną dezorganizację i w następstwie brak automatycznego współdziałania, co mogło być bezpośrednią przyczyną katastrofy.

Ile w mediach rządowych wylano potu podczas odmieniania na wszystkie sposoby słabości kpt Protasiuka dowódcy załogi?

Ktoś teraz go przeprosi w TVN24 czy w GW?

A ile oberwało się Gen Błasikowi, słyszał pan już przeprosiny, czy oczekuje ich pan od kogokolwiek, będzie pan na nie czekał, nie doczeka się pan ich do końca swego życia.

A wie pan kto już zdążył powiedzieć że po raporcie Millera odzyskał narodową dumę, czy nie?

Niech się pan tego dowie, warto posłuchać nowej "narracji" układu władzy w Polsce.

Może za chwilę usłyszymy - "nic się nie stało, premierze Tusk, nic się nie stało".

Pan się już nie może pogrążyć.

Pana Donald Tusk ma własne priorytety, nie są nimi naprawa państwa i reakcja na wszelkiego typu zagrożenia, priorytetem jest walka z nienawiścią, nienawiścią jaką widzi w ugrupowaniu politycznym, które ma czelność starać się sięgnąć po władzę.

Ten człowiek jest chory z nienawiści do Jarosława Kaczyńskiego, chory z zazdrości o charyzmę i miejsce w historii, zazdrości mu magii osobistej i podmiotowości, czyli realnej możliwości rządzenia jaką miał prezes PiS, a której ani przez pięć minut nie miał on będąc zawsze pionkiem w czyiś rękach i drżąc dzień i noc, czy ktoś "nie przełoży wajchy", jak miało to miejsce wczesną wiosną tego roku.

747 Klich ponosi polityczną odpowiedzialność za bałagan w 36 pułku i dlatego odszedł.Nikt nie zdjął odpowiedzialności za katastrofę z kpt.Protasiuka i gen.Błasika za to ,że był w kabinie ( a nie powinien a jeżeli już był to nie reagował na błędy pilotów) tak więc nie ma za co przepraszać.

Poza tym to właśnie gen.Błasik odpowiadał za szkolenie ( a właściwie jego brak) w 36 pułku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.