Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś biuro prasowe portu wydało krótkie oświadczenie, w którym przekonuje, że wobec Lecha Wałęsy zastosowano procedury bezpieczeństwa dotyczące wszystkich pasażerów.

"Przykro nam, jeśli Pan Wałęsa czuje, że nie został potraktowany sprawiedliwie" - czytamy w przysłanym Polskiemu Radiu oświadczeniu. Jego autorzy zaraz jednak dodają: "Nasze środki bezpieczeństwa służą ochronie wszystkich na lotnisku, a Pan Wałęsa poddany został takim samym procedurom, jak pozostali nasi pasażerowie".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bolek jest gigant :))

Ukryta Zawartość

Komunikat ekspertów Zespołu Parlamentarnego

Pełna treść komunikatu ekspertów współpracujących z Zespołem Parlamentarnym Ds. Zbadania Przyczyn Katastrofy TU-154M W ciągu ubiegłych 38 miesięcy wokół ZP uformowała się grupa ekspertów badających tragedię Smoleńską w skład której wchodzi kilkudziesięciu specjalistów z różnych dziedzin. Są wśród nich naukowcy specjalizujący się w naukach ścisłych i prawnych, inżynierowie badający wielkie katastrofy lotnicze, piloci, kontrolerzy lotu, lekarze sądowi oraz specjaliści od służb specjalnych.

Zespół zebrał olbrzymi materiał dowodowy bazujący m.in. na:

1.zapisach systemów FMS i TAWS,

2.odczycie czarnej skrzynki dokonanym przez IES,

3.odczycie skrzynek parametrów lotu,

4.odczycie rozmów kontrolerów wieży w Smoleńsku,

5.badaniach pirotechnicznych części samolotu i ubrań ofiar,

6.analizie zdjęć satelitarnych,

7.analizie protokołów oględzin miejsca katastrofy i sekcji zwłok ofiar,

8.rekonstrukcji zniszczeń samolotu dokonanej w oparciu o dokumentację fotograficzną,

9.analizie relacji ponad stu świadków katastrofy.

Zespół ekspertów opracował wstępną hipotezę, która sformułowana została następująco:

Przyczyną katastrofy samolotu Tu-154M lecącego z Warszawy do Smoleńska w dniu 10 kwietnia 2010 r. był łańcuch wydarzeń zapoczątkowanych polsko-rosyjskimi rozmowami międzyrządowymi i niewłaściwą organizacją wizyty Prezydenta RP, przejęciem naprowadzania samolotu przez ośrodek decyzyjny w Moskwie z pominięciem kontroli lotów lotniska Smoleńsk-Siewierny, uniemożliwieniem zamknięcia lotniska i odesłania TU-154 na lotnisko zapasowe oraz doprowadzeniem do przekazywania polskiej załodze fałszywych informacji i komend. O kastrofie przesądziła eksplozja niszcząca samolot w momencie jego odejścia na drugi krąg.

Załoga samolotu pod dowództwem kpt. Arkadiusza Protasiuka starała się wykonywać lot z zachowaniem poziomu bezpieczeństwa niezbędnego w warunkach, w jakich się znalazła. Lot został przerwany nagłą awarią samolotu, w tym zniszczeniem części lewego skrzydła, utratą zasilania elektrycznego w powietrzu i eksplozją w kadłubie z przyczyn do tej pory nieustalonych.

Tu 154M był pilotowany przez doświadczonego pilota, czego dowodem jest jego ogólny nalot na samolocie Tu-154M, wykształcenie, staż pracy, funkcje służbowe, znajomość języka rosyjskiego, uczestnictwo w delegacjach do zakładów remontujących polskie tupolewy oraz ogólne doświadczenie lotnicze. W toku dotychczasowych badań Zespół stwierdził, iż w 36. splt kpt A. Protasiuk był najlepszym specjalistą od wykorzystania automatycznych funkcji samolotu Tu-154M. Załoga, która zginęła w Smoleńsku, wcześniej w tym samym składzie wykonywała bardzo trudny lot z Haiti bez działającego autopilota i po samodzielnej naprawie niektórych podzespołów. Za ten wyczyn została odznaczona.

10 kwietnia 2010 r. załoga kpt. A. Protasiuka wykonywała zniżanie samolotu do wysokości decyzyjnej, by przystąpić do lądowania lub do odejścia na drugi krąg. Komenda odejścia została przez kapitana Protasiuka podana a załoga przygotowana na 9 minut przed podejściem do wysokości decyzji. Kapitan zdecydował się na odejście na drugi krąg i wydał stosowną komendę, co świadczy o dobrej ocenie sytuacji w odniesieniu do możliwości lądowania.

W raporcie KBWL LP brak jest wiarygodnego wyjaśnienia, dlaczego mimo komendy odejścia na drugi krąg samolot zniżał się tak, że manewr ten został wykonany dopiero w ostatniej chwili. Do tragedii doszło w momencie nabierania wysokości i odchodzenia na drugi krąg.

Ostateczną przyczyną katastrofy, jak wynika z badanego materiału, było zniszczenie samolotu przez eksplozję w powietrzu.

ZP stwierdza, że badanie przyczyn i przebiegu katastrofy w żadnym wypadku nie może ograniczyć się jedynie do analizy samego momentu katastrofy. Konieczne jest przeprowadzenie sekcji zwłok i uwzględnienie badań położenia ciał na terenie katastrofy. Niezbędne jest przeprowadzenie w Polsce badania wraku, czarnych skrzynek i wyposażenia samolotu przetrzymywanego w Rosji oraz udostępnienie pełnej dokumentacji i materiałów z których korzystała komisja Millera. Niezbędne jest dokładne przeanalizowanie przyczyn organizacyjnych i technicznych, w tym przygotowania floty przeznaczonej dla najważniejszych osób w państwie, remontu TU-154 w Samarze, działania służb specjalnych.

Rzetelne wyjaśnienie przebiegu i przyczyn katastrofy jest niezbędne dla uniknięcia podobnych tragedii w przyszłości. W tym celu konieczne jest ponowne powołanie Komisji Badania Wypadków Lotniczych Lotnictwa Państwowego oraz zwrócenie się do sojuszników Rzeczypospolitej Polskiej o pomoc informacyjną i techniczną. Dopiero takie kompleksowe analizy pozwolą na pełną i wiarygodną ocenę przyczyn katastrofy i odpowiedzialnych osób i instytucji.

Antoni Macierewicz

Przewodniczący Zespołu Parlamentarnego

Ds. Zbadania Przyczyn Katastrofy

Tu-154 M z 10 kwietnia 2010 r.

W sprawie szkodliwej działalności Macierewicza i jego "zespołu" powinna być powołana komisja sejmowa dla zbadania ewentualnych powiązań z obcymi służbami.Ewidentnie służy on interesom Rosji.

747 znowu kicha , znowu prezes wp***dol dostaje . Promowanie pojebów to jak ponowne powierzenie ambitnemu wuefiście Fornalikowi kadry kopanej .

747 wypierz gacie i spadaj dupy nie zawracaj

W sprawie szkodliwej działalności Macierewicza i jego "zespołu" powinna być powołana komisja sejmowa dla zbadania ewentualnych powiązań z obcymi służbami.Ewidentnie służy on interesom Rosji.

prokurator , za fałszowanie dowodów , umyślne wprowadzanie opinii publicznej w błąd , oskarżanie rządu o zamach na prezydenta ..... można mu ryja uciszyć jak moderacja 747 na forum . Widocznie był potrzebny do podtrzymania obecnego układu na scenie politycznej PO - PiS i nic więcej . Swoją hałaśliwą działalnością wspomaganą przez Sakiewicza , Rydzyka skutecznie zagłuszył polityczne problemy rządzących . PO też korzystało i dopiero zareagowali tracąc w sondażach

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Żadna nowość, żadna komisja. Do polskiego KK powinna zostać wprowadzona karalność Kłamstwo Smoleńskie - zdefiniowane jako zatajanie prawdy i rozpowszechnianie kłamstwo - czyli za to, co dotychczas robi PO - tai prawdę i PiS - rozpowszechnia kłamstwa.

Pisałem o tym dużo wcześniej niż wojciech iwaszczukiewicz pomyślał, a wladz mu przyklasnął:

(...)

prokurator , za fałszowanie dowodów , umyślne wprowadzanie opinii publicznej w błąd , oskarżanie rządu o zamach na prezydenta ..... można mu ryja uciszyć jak moderacja 747 na forum . Widocznie był potrzebny do podtrzymania obecnego układu na scenie politycznej PO - PiS i nic więcej . Swoją hałaśliwą działalnością wspomaganą przez Sakiewicza , Rydzyka skutecznie zagłuszył polityczne problemy rządzących . PO też korzystało i dopiero zareagowali tracąc w sondażach

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

więc kiedy to było ?

Jeżeli do do mnie - to przejrzyj sobie moje wpisy w watkach w wątkach o Katastrofie Smoleńskiej. Pewnie umiesz posługiwać się forumową wyszukiwarką.

dziadekwłodek

Postaw sobie pomnik.

Smoleński?

Nie cierpię trwać bez ruchu. Nawet na cokole.

No to zamiast pomnika jasełka ;-).

Jestem Europejczykiem.

hahaha więc kiedy ?

nie ja siebie zachwalałem , tylko dziadekwłodek coś o swojej błyskotliwości wspomniał . Przejrzyj moje wpisy a przekonasz się w jakim błędzie jesteś

proponuję zacząć tak pół roku po katastrofie , gdy biznes smoleński dopiero się rozkręcał . Kilka lat ale na pewno sobie poradzisz

Po namyśle pomysł jaselek smoleńskich podoba mi sie coraz bardziej. Antoni wystąpilby w roli fałszywego przewodnika stada wiodącego barany na manowce :-).

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Smoleński?

No to zamiast pomnika jasełka ;-).

W tym momencie pier**lisz jak Macierewicz. Bez zwracania uwagi na fakty. Chodziło ci o śmieszność jak przypuszczam. Ale czy własną?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Jakie fakty??? Na faktach zależy niewielu bo każdy jest w jakimś stopniu umoczony. Zostały jedynie jaselka.

Konkretnie w co jestem umoczony? W błąd pilotów czy w wybuch?

Ukryta Zawartość

"[...] - Oni [piloci Tu-154M - red.] niestety zeszli poniżej 100 metrów. Ja w wywiadzie z panem [Piotrem - red.] Kraśko trochę zagrałem - przyznał wyraźnie z siebie zadowolony ekspert z zespołu Antoniego Macierewicza, prof. Jacek Rońda, odnosząc się do wywiadu, jakiego udzielił w TVP 1 po emisji filmów o katastrofie smoleńskiej. Co więcej, profesor pochwalił się, że dokument z Rosji, na który powoływał się w programie, był bezwartościowy. [...]

Jeszcze śmiesz cytować tego idiotę, durny pisssssowski wklejaczu ???

Zdecydowanie wysuwasz się na czoło brązowych nosków prezia :)

Ukryta Zawartość

"(...) - Oni [piloci Tu-154M - red.] niestety zeszli poniżej 100 metrów. Ja w wywiadzie z panem [Piotrem - red.] Kraśko trochę zagrałem - przyznał wyraźnie z siebie zadowolony ekspert z zespołu Antoniego Macierewicza, prof. Jacek Rońda(...) Co więcej, profesor pochwalił się, że dokument z Rosji, na który powoływał się w programie, był bezwartościowy.(...)

Prowadzący oczywiście nie drążył tematu. Taki przykład dziennikarskiej niezależności :-))).

Jestem Europejczykiem.

dużo osób zaskoczył

" W swoim dość długim życiu miałem do czynienia z wieloma ekspertyzami i z wieloma ekspertami. Lepszymi, gorszymi, kompletnie nieudanymi. I podobnie było z ekspertyzami. Ale nigdy, powtarzam nigdy, nie zetknąłem się z ekspertem, który by powiedział z osłupiającą szczerością, że rozmyślnie skłamał, aby nie wyszło, że ktoś inny ma rację. Pan Rońda tym szczerym wyznaniem, za które skądinąd warto mu podziękować, pogrążył się do końca. Ale powinien Pan wypłynąć i widnieć, jako przykład złamania wszystkich możliwych kodeksów etycznych. Od tego z 10 przykazań poczynając, ale i naukowego i zawodowego. I to w odniesieniu do tak straszliwego wydarzenia. I to dla tak podłego oskarżenia, że wypadek lotniczy był mordem politycznym największym po wojnie w tym miejscu Europy. " Waldemar Kuczyński

Jak pisze "Super Express", Hanna Gronkiewicz-Waltz przyznała swoim urzędnikom premie. Zrobiła to mimo swoich zapewnień, że w tym roku nagród nie będzie. Przedreferendalne obietnice swoją drogą, a rzeczywistość swoją - blisko 500 osób otrzymało niemal 580 tys. złotych nagrody. Ratusz przyznał się do tego już po niedzielnym głosowaniu.

Stołeczni urzędnicy przekonują, że dotrzymali obietnicy, bo pani prezydent miała na myśli jedynie nagrody kwartalne, a nie a nie nagrody... specjalne. Jacy urzędnicy zostali nagrodzeni?

Pracownicy dzielnic, którzy okazali się najlepsi w konkursie na wydział obsługi mieszkańców oraz osoby zaangażowane w organizację 70. rocznicy wybuchu powstania w Getcie Warszawskim

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tomuś tomuś tylko partyjniacy czytali trybunę ludu . Taki szmatławiec przez PZPR kontrolowany jak twoja w.polityce przez PiS.

to nie są media tylko szczekaczki i tacy jak ty szczekają jak im każą

nadal masz fotkę Antka w ramce i pod godłem ?

teraz bełkot , a gdy z ryjem wystartowało obrażając każdego nie bełkotało jaką prawdę Macierewicz wskazuje , teraz jeszcze podskakuje wklejając partyjne szmatławce .

opowiadaj o zamachu w smoleńsku , temat który bezkrytycznie Karnowscy wspierali , opisywali , ekspertów Macierewicza cytowali

media to coś więcej od partyjnych gazet .

Wklej gdy przeproszą za wmawianą teorię zamachu smoleńskiego , to byłby dopiero początek powrotu do mediów .

opowiadaj o zamachu w smoleńsku , to jest najważniejsze dla Karnowskich

Może oprócz włażenia Czarnym w dupę w poszukiwaniu kasy.

Jestem Europejczykiem.

Polubiłem tego Rońdę. Żeby publicznie wyciąć taki numer trzeba być niezłym jajcarzem.

Czy to czasem nie jemu dedykowany jest kawałek "Blue Rońdo à la Turk"?

Jestem Europejczykiem.

Jak pisze "Super Express", Hanna Gronkiewicz-Waltz przyznała swoim urzędnikom premie. Zrobiła to mimo swoich zapewnień, że w tym roku nagród nie będzie. Przedreferendalne obietnice swoją drogą, a rzeczywistość swoją - blisko 500 osób otrzymało niemal 580 tys. złotych nagrody. Ratusz przyznał się do tego już po niedzielnym głosowaniu.

Stołeczni urzędnicy przekonują, że dotrzymali obietnicy, bo pani prezydent miała na myśli jedynie nagrody kwartalne, a nie a nie nagrody... specjalne. Jacy urzędnicy zostali nagrodzeni?

Pracownicy dzielnic, którzy okazali się najlepsi w konkursie na wydział obsługi mieszkańców oraz osoby zaangażowane w organizację 70. rocznicy wybuchu powstania w Getcie Warszawskim

Ukryta Zawartość

Premie wyniosły 1160 zł brutto na osobę. Ok 700 zł na rękę. Skandal ! Bo przecież każdy pieniacz powie że im się nie należy ! Dlaczego ? Bo wiadomo że urzędnicy NIC nie robią. Więc za co niby mieliby dostawać premię - ktoś zapyta ?

Może za to że Warszawa to w tej chwili największy plac budowy w Polsce ?

Ale nie - dla pieniacza KAŻDA wiadomość jest zła i potwierdza tylko jakąś jego chorą tezę.

Smętny naród ...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.