Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny+wzmak do 1500, średni pokój

dj3500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebny zestaw stereo 2 kolumny + wzmacniacz do pokoju o powierzchni około 13 mkw w cenie 1000 - 1500zł. Preferowana muzyka: klasyczna i metal. Mam świadomość, że z takim połączeniem trudno będzie coś dobrać, ale może jednak się uda.

P.S. W muzyce nieklasycznej i niejazzowej bardzo liczy się bas.

Doradzicie coś?

Pozdrawiam :)

Moze Jbl e30 , maja bass reflex z przodu i graja super w przedziale do 1000zl.

Na allegro mozna kupic za 620zl uzywki.Co do wzmacniacza to polecilbym

uzywanego nada 306 ale obecnie nie widac na allegro.Gra naturalnie , bas jest

dobrze kontrolowany.Mialem kiedys acoustic energy evo one i graly na poziomie

tych jbl e30 chodz mialy lepsza przestrzen ale nie nadawaly sie do malych pomieszczen

bo bas dudnil jak staly blisko sciany.

Yamaha Piano Craft E810. Na Allegro już od 1500zł. To jest naprawdę porządny sprzęt. Gra jak złoto. Chyba, że wolisz coś z drugiej ręki, ale trudno będzie Ci coś uzbierać w tej kwocie.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Po lekturze forum chyba zdecyduję się na JBL E30, powiedzcie jeszcze, jaki wzmak do nich dobrać i czy NAD 3020 zda egzamin i czy, krótko mówiąc, to by się opłacało:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Jeśli nie, to byłbym wdzięczny za wskazanie czegoś z allegro w cenie tak z 300-450 zł :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja bym nie bral tego nada w tej cenie , on juz troche wiekowy jest.

Polecalbym yamahe ax-550rs badz jakiegos harmana.Z nada to moze 306 bardzo dobry do rocka , metalu.

Mialem kiedys nada 310 i zamulał.Nie wiem jak nad 304 ale 302 tez ponoc zamula.

Słucham podobnego repertuaru, i też miałem problem z wyborem tak uniwersalnego sprzętu. Wpadły mi w ręce dwa Nady i... do metalu i mocniejszego rocka nie polecam (duży niedostatek basu). W tym momencie korzystam z Luxmana L230 i Tannoy F3 i raczej długo przy tym zostanę :)

Hm, a jeśli HD to jakie? Konkretnie, czy coś z tego spełniłoby swoje zadanie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za komentarze do tej pory :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nowy, porządny Reloop HA-210 + Tannoy M2 używki albo jakieś inne starsze, porządne skrzynki - w późniejszym czasie zarówno jedno, jak i drugie warto zmodyfikować - znaczna poprawa!

coś takiego

Ukryta Zawartość

się nada?

dzięki za pomoc :)

Ukryta Zawartość

Pamiętaj że stereo to nie tylko dwie kolumny + wzmak, dochodzą jeszcze kable głośnikowe (JBL maja bi-wiring wiec x2 wszystko )

do tego:

-odtwarzacz CD + kable do połączenia ze wzmacniaczem

-ewentualnie jeśli będziesz podłączał wszystko do kompa to przejściówka do karty muzycznej i podobnie kabelek do połączenia ze wzmakiem;

oddzielnie te rzeczy wiele może nie kosztują, ale jak sie podsumuje... ;)

do samych kolumn by się przydały jakieś standy (sam teraz czegoś szukam pod moje JBL E30)

btw ja niedwano sobie kupiłem JBL e30 i muszę przyznać że jestem z niech bardzo zadowolony! Za wzmaka robi stary Luxman LV-111 trafił się niegrzebany nawet ;) Jak dla mnie wszystko gra niesamowicie - przerzuciłem się ze zwykłych plastikowych komputerowych głośniczków więc proszę się nie dziwić :)

Jeżeli to Twój pierwszy zestaw stereo to zacytuje Ci coś co mi ktoś napisał w podobnym temacie ze dwa tygodnie temu:

(tak mniej więcej :P )

Czego nie kupisz to i tak powinieneś być zadowolony, bo nie masz punktu odniesienia. Musisz posłuchać i wyrobić sobie własne zdanie.

Każdemu podoba się co innego, bo każdy ma inny gust.

I uważaj na allegro, żebyś nie kupił czegoś co sie zaraz rozchrzani po tygodniu, czasem dochodzę do wrażenia że to jest jak loteria.

Co jeszcze?

Może znasz jakiegoś stolarza w warszawie, który by mi 'wystrugał' podstawki ? :D

Polecam ta Yamahe

Ukryta Zawartość

Zagra lepiej od tego rotela.

Ukryta Zawartość

thomaz ma racje tego NADa nie brac.

304 do rocka też może nie być najlepszym wyborem. Mulasty trochę może się okazać. Lepiej 306, a do rocka najlepszy 314 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - bardzo dobra cena)

Natomiast ja wziąłbym tego Rotela zamiast Yamahy, ale to kwestia gustu i pewnych preferencji, choć może... no nie wiem. Dokładnie tego modelu Yamahy nie słuchałem.

I masz 100zł do standów. Ja ostatnio posklejałem mdf (22mm), kolce, farba nitro i 60 kilogramów piasku z plaży (przesiewanie i wyprażanie nieco upierdliwe)... i standy ok. Może nienajpiękniejsze (zdecydowanie nienajpiękniejsze), ale zadanie spełniają. Zmieścisz się w kwocie zdecydowanie mniejszej, niż 200zł.

I pamiętaj, że to co być może dziś oceniasz jako pierdoły (ja tak kiedyś, w prawdzie dość dawno, ale jednak, myślałem) ma dość duży wpływ na efekt całości. Myślę tu akuratnie o podstawkach.

post-7786-100009147 1195590854_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

thomaz, 20 Lis 2007, 20:51

>Polecam ta Yamahe

>

Ukryta Zawartość

>Zagra lepiej od tego rotela.

Niekoniecznie thomaz , mialem ax-570 i gra troche ale jednak gorzej od RA-931 (pomimo ze uwazam AX-570 za niezly za swoja cene wzmacniacz)

Ukryta Zawartość

marooned,

"Jedno jest pewne, nie daj się mamić kablami :-) A już na pewno nie bi-wiringiem :-)"

Przy tej kwocie z pewnością kupowanie drogich kabli - bez żadnego sensu. Ale chyba nie chcesz postawić tezy, że kable nie mają wpływu na dźwiek... taka uwaga tylko (nie chce wywoływac jakiejś dyskusji czy coś).

Te wszystkiie wzmaki z allegro sa fajne,

ale w cenie 1.000 mozna zrobic sobie Drakule, która gra tak, że żaden z tu przedstawionych wzmacniaczy nie ma szans.

Kolumny za 500 zł to troszkę mało, chociaż mnie się nie dawno udało nabyć niewiele drożej Acoustic Energy AE-100, z których jestem

BARDZO zadowolony.

polecam uzywanego harmana z wyzszej polki pm 650 vxi lub 655 w zwyz - to wydatek rzedu 500-600 zl , mysle rowniez ze uzywany Rotel z tej klasy bedzie wymiatal ,

z kolumn...hm i tu dylemat bo w tej cenie trudno, moze Mb quart lub magnaty vectory 55,

ciekawa oferta moga byc B&W z aukcji

Ukryta Zawartość

no i nowe Gale

Ukryta Zawartość

powodzenia !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To dobry kierunek, tak mi się wydaje.

Np. HK PM 660 (450zł) + Gale 3230 lub Gale 3220

Choć jesli mniej wydasz na wzmacniacz, to proponuję zastanowić się nad Eposami ELS 3 (nowe 920zł)

Nie kupuj zadnych gali do rocka.Mialem kiedys gale 3040 z rotelem i nieźle zamulały.

One sie nadaja bardziej do spokojnej muzyki , jazz itym podobne plumkanie.Jbl e30 bedzie lepszy jak lubisz dynamiczną muze z dobrym basem , takie amerykanskie brzmienie :)

Dzięki za wszystkie wpisy :) Ostatecznie skończyłem z konfigiem:

(komp) Creative e-mu 0404

-> przejściówki z tych ichnich minijacków mono na rca

-> interkonekt Klotz LaGrange GY107 z allegro, wtyki odkręcane Alphard

Harman/Kardon PM-645

-> głośnikowy Procab LS25

JBL E30

Pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.