Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Ikon 6 czy Paradigm Monitor 9v5 ??

mim

Rekomendowane odpowiedzi

właśnie problem w tym że nie ma ich na stanie u kolegi w sklepie i pozostaje zakup pod klienta czyli mnie , osobiście dobre opinie słyszałem o paradigmach , wyglad też lepszy od JBL E100 jakie mam w KD , a co do kobiet to zależy ile się wypiło :)

w ciemno nic nie kupuj, tym bardziej że to bardzo różniące się brzmieniem kolumny

paradigm = bardziej energiczne (z wykopem) brzmienie, duża dynamika ale generalnie brzmienie raczej już wyrównane niż konturowe (tak jak bywało w starszych wersjach), co do wysokich tonów to jest sporo ale w tej wersji monitorów są one bardzo dobrej jakości.... dali w skrócie to spokojniejsze i nieco bardziej "kulturalne" brzmienie, w tej cenie świetne kolumny

ale żadna opinia nie zastąpi odsłuchu :)

Jak porownasz je 'bezposrednio' to z duzym prawdopodobienstwem stwierdzisz, ze Paradigm jest 'lepszy' bo bedzie glosno, dobitnie i na twarz a Dali okaza sie jakby cichsze i nie tak 'wyrazne'. Kiedys mialem podobny problem przymierzajac rozne sluchawki i relatywnie cicho grajace AKG wydaly mi sie nudne w porownaniu do sennheiserow. Ale sek w tym, ze procz pierwszego wrazenia jest jeszcze zycie z tymi kolumnami na codzien przez wiele miesiecy i w takim zwiazku inne rzeczy moga okazac sie wazne. Mysle, ze ilosc przyjemnosci jaka wyciagniesz z paradigmow jest ograniczono - bedzie to dosadny dzwiek bez specjalnej finezji - rowno i ostro. Dali moga jednak wydobyc z Twoich plyt znacznie wiecej tej informacji, ktora jest ukryta. Ale do tego trzeba czasu i uwagi.

Denon 1500 ladnie wyglada ale gra powiedzmy sobie szczerze dosc trywialnie. Do tego trywialnie brzmiace kolumny.. Ja tam wolalbym sprobowac wyciagnac drugie dno dokupujac Dali - zdecydowanie ladniejsze barwy, swietny balans tonalny i dobrej jakosci kazde pasmo. To czego brakuje Denonowi Dali moga jakos uzupelniac. Jezeli jednak wolisz prosto z mostu to moze byc i Paradigm - sporo basu i wysokich tonow, jazda na zyletkach i uderzenie stopy. Ale nic poza tym. Takie lepsze Altusy.

pzdrw

soso

Dzieki, jest tylko ten problem, że kolumny muszę wybrać a ze wznacniaczami mogę sobie testować , jak np Paradigmy mi nie spasują z Denonem to jutro będę miał Marantza , CA , Yamahę , H/K czy inne wzmacniacze - po prostu nie mam możliwości wysłuchania kolumn tylko muszę wybrać natomiast wzmacniacze mogę ze sklepu brać na weekend bez problemu i podpinać ale nie głosniki- te muszę już zdecydować i najlepiej dzisiaj żeby na jutro je już mieć , wydaje mi sie że łatwiej będzie dobrać mi wzmacniacz do głośników niż odwrotnie - nawet biorąc pod uwagę gabaryty , zabieram dzisiaj ze sklepu kabel RC 250 bo jeden inny mam - podłaczam zawsze w bi-wiring - chyba przyzwyczajenie

właśnie ,grzeję 7-mki. w 1-wszej chwili to spokojne kolumny, ale bas fantastycznie zroznicowany, soprany to naprawde niezla klasa, nie zabolą uszy za cholere choc ich sporo, srednica nie "ocieka". balans bradzo wyrownany. ogolnie jasne nie meczace nie atakujace. z denonem moze byc zbyt jasno, a basu przy e100 bedzie brakowac. e100 to takie tepawe pudziany, 9.5 to taki nastolatek na sterydach na impry ok, ikony to facet po 30-stce, ktory nie leci juz za kazda spudniczka, ale ta wybraną umie sie delektowac. ikony niezbyt do heavy czy rap albo techno, raczej jazz, pop, blues. ale narazie sie dopiero grzeją. a i lepiej pod ciemniejszy wzmak. 9.5 z denonem tez zreszta moga byc za ostre.

Podpisuję się w pełni pod opinią kolegi "blomin"; ....ikony niezbyt do heavy czy rap albo techno, raczej jazz, pop, blues......

Miałem IKON 7, słuchałem IKON 6 to bardzo subtelne brzmienie o dużej ilości detali z basem słyszanym, a nie odczuwanym. Tak mi się spodobały że dalej pozostałem z Dali tylko z innej serii.

Co prawda nie porównywałem Ikonek z Paradigmami, ale troszkę innych kolumn posłuchałem. Z dobrym wzmacniaczem Dali Ikon zabrzmią jak kolumny za 2x tyle. Zjawiskowe wysokie tony, zdyscyplinowany bas i nie zniekształcona średnica, tak je można chyba najprościej opisać. To jedne z niewielu kolumn za tą cenę, które mogą służyć i dla przyjemności słuchania i do analizowania nagrań. Mało dodają od siebie, tak ja to widzę. Oczywiście nie mają basiska jak subwoofer, ale kontrabas oddadzą dość wiernie. Mają też wady. Niestety wyglądają dość tandetnie, szare malowane powierzchnie i folia winylowa to nie jest szczyt elegancji. Na szczęście wygląd nie przekłada się na jakość wykonania, tu nic nie można zarzucić. Obudowa co prawda nie powala ciężarem, ale jes sztywna i głucha, front ma konkretną grubość, na pewno jest tam też sporo wzmocnień. Głośniki to już rewelacja, pulpa drzewna + kopułka + wstęga to chyba ostatnio modne trio ;)

Lubię słuchać muzyki! :)

blomin, 15 Lis 2007, 09:02

>odpowiedz jest prosta

>relaks, nastroj, wokal, jazz itp - ikony

>rock, dynamika, atak, techno - 9.5

Bardzo mnie wkurza taki tekst. Nie w tym sensie, ze nie ma w tym racji. Racja jakas tam jest. Ale czy Metallica na lampach i slodkich kolumnach to smiec? Nie! Zaskoczy jak wiele jest tam niuansow, barw, melodii i zaru. To takze jest kawalek dobrego rocka tyle, ze inaczej. Jak dla mnie nawet lepiej ale to moje osobiste zdanie. Jak ktos chce tylko rabanke to pewnie i Cervin Vega wystarcza. Ale na plycie jest znacznie wiecej i tego 'wiecej' nie kazdy system jest w stanie pokazac. A warto odkrywac!

pzdrw

soso

chciałbym panom delikatnie zwrócić uwagę ze wy chyba (albo i nie chyba tylko na pewno - bo mało co z waszego opisu tych kolumn mi pasuje) bazujecie na opiniach o poprzednich wersjach Paradigm Monitor, tymczasem ostatnia wersja v5 to zupełnie inne kolumny i nadają sie nie tylko do rąbanek jak sugerujecie, ale i bez problemu można posłuchać np jazzu czy bluesika, wokale tez są świetne i wyraźne (co było bolączką poprzednich wersji), jest ładna lokalizacja źródeł i przestrzeń, aż przyjemnie posłuchać...

owszem pewien "drapieżny pazur" dynamiki i rytmu charakterystyczny dla Paradigma pozostał ale teraz można i spokojnych wokalowych/instrumentalnych kawałków bez skrzywienia posłuchać (chociaż generalnie jednak dla samych piosenek- "zamulaczy" można lepiej trafić z wyborem, np te Ikony chyba tutaj okażą sie na pewno lepsze)

nie zamierzalem wrzucac tutaj wszystkiego do jednego worka, chodzilo mi tylko o to ze typowy milosnik ciezkiego metalu bardziej skoncentruje sie na doznaniach koncertowych niz niuansach. stad pod wzgl. cisnienia akust. i pazura lepsze do tego radzaju muzyki moga sie okazac 9.5, natomiast do rodzajow muzyki gdzie eterycznosc i lekkosc przekazu jest najstotniejsza lepiej pewnie oddadza ikony. poprostu p9.5, sa akustycznie bardziej brutalne a ikony wierniejsze i subtelniejsze. tak wg. mnie w skrocie. co nie znaczy ze na ikonach nie zagra the clash a na 9.5 malua.

mialem ikony 6 i nie twierdze ze to zle kolumny, przy odpowiednim zestawieniu na pewno moga grac fajnie, jak dla mnie dzwiek byl zbyt suchy i przez to meczacy, bez mieska na basie, taki papierowy, do rockowej muzyki niezbyt, a przy slabych nagraniach wrecz brzmialo to fatalnie, do jazzu i dobrych nagran ok, ogolnie niezbyt uniwersalne

Mim wiem z innego wątku, że dziś zamówiłeś Paradigmy Monitory 9v5. Jak już je dostaniesz to miałbym do Ciebie prośbę abyś porównał je do tych swoich JBL E100 z kina domowego. Które dają większy czad i czy są duże różnice w jakości. Napisz coś o tym proszę. Pozdrawiam pydys.

to będzie dość czasochłonne zwłaszcza podpięcie ich zamiast JBL E100 bo mam grube kable i bi-wiring ale chętnie się pobawię , sam jestem ciekaw jak pójdą z H/K w starszej serii 4550 - te 9v5

No miło że ktoś wreszcie bedzie mógł wydac obiektywną opininie o Paradigm Monitor 9 v5 przy pracy w podwójnym drutowaniu .Zwłaszcza w porównaniu z tymi lodówkami JBL'a.

Rok temu jak kupowałem systemik słuchałem Ikon6 i 7. Jakos do ciężkiej muzy mi nie podeszły. Mają niezłą scenkę ale...chyba jednak słabszą dynamikę niż Kanadyjki.

Pozdrawiam

norwidos, dalej co ma wspólnego Polpak z moimi osobistymi poglądami i tym czym sie zajmuje po pracy ????

.To mój prywatny NICK !!!!

Oczywiscie za wszytkie uwagi wzgledem mojej osoby serdecznie dziekuje ,Co do Polpaku proszę uwagi kierowac na [email protected]

kerikawon

mysle ze twoj rozdrazniony styl w o mnie jest niepotrzebny

ja ludzi z forum zaczynam rozumiec patrzac co niektorzy sprzedajacy tu wyprawiaja

ostatnio czytałem /przez wyszukiwarke/ wpisy polskich producentow i znalazłem jeden bardzo dziwny --zreszta własciciela solidnej firmy w ktorym mimowolnie ujawnia ze bozyszcze kolegow z działu DIY wielki filantrop pieknie manewruje z posrednictwem w sprzedazy audio.

widziałem ze ludzie byli zadowoleni z Twoich porad, rob to dalej oficjalnie co w tym złego

pzdr

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

moze tam mają lepsze warunki a to chyba jest najwazniejsze

pewnie tez przychodza konkretniejsi kupujacy a nie gapie z ulicy :-) przez co i jakosc obsługi kupujacego rosnie

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Słuchaj Kociaka nie było sensu prowadzic w miejscu w którym szukanie miejsca do zaparkowania trwało 1h albo i dłuzej .Poza tym ci co mniej wprawni mieli problemy z manewrowaniem i po prostu bali sie do nas jechać .

Na szczęscie teraz do centrum zaglądam raz na rok i wcale nie czuje sie z tego powodu nieszczęsliwy .

Do salonu w Regułach dla niezmotoryzowanych łatwa droga kolejką WKD 21 minut w komfortowych warunkach i bez korków .Zrobiona jest juz najlepsza 25 metrowa (tak śmiem twierdzic) sala odłuchowa w okolicach Warszawy . Cir postaram się w przypływie dobrego humoru napisac coś śmiesznego ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.