Skocz do zawartości
IGNORED

CA vs NAD do KEF iQ3. Co lepsze?

sweetminio

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o radę w sprawie wzmacniaczy... Co lepiej zagra z winylu - z gramofonem Reloop 1000 mk3 + monitory KEF iQ3:

CA Azur 540 A + CA 540 P

czy

NAD C 325 BEE + NAD PP2

w niedalekiej przyszłości dokupienie CD:

CA Azur 640 C v.2

czy

NAD C 525 BEE

To wszystko odnoszę głównie do brzmienia z KEF iQ3 !

Z góry dziękuję za szybkie odpowiedzi !!!!

Pozdrawiam !

https://www.audiostereo.pl/topic/37788-ca-vs-nad-do-kef-iq3-co-lepsze/

na tym forum sie "kambodży" nie lubi... ja mam ca 540A i 640C za kef iq3 i gra moim zdaniem bardzo ładnie. nada nie słuchałem, nie chciałem go, nowy sprzęt zastąpił wzmacniacz nada i cd sony. także ja skłaniałbym sie do ca, ale najlepiej oczywiście posłuchać, raczej nie powinno być z tym problemu przecież.

NAD o którym wspomniałeś to dla mnie totalna pomyłka. Odradzam. Miałem go u siebie na poddaszu.

Z kolei CA to jasny wzmacniacz. Nie wiem co lubisz. Nie miałem okazji słuchac iQ3, ale zdaje się że metalowa kopułka przy takim zestawieniu może dac się we znaki...

Dla mnie Twój wybór to troche takie myślenie czy złamać lepiej rękę czy nogę? No niby rękę, bo można chodzić, ale jak nogę by złamać to można się lepiej umyć... ale jak tu się umyć jak masz nogę w gipsie? ROZWAŻANIA BEZ SENSU.

Ale jeśli koniecznie miałbym wejść w takie rozważania, to wybieram dźwięk, który mi się nie podoba z wymienionego przez ciebie CA, niż NADa, który gra brzydko. Kwestia preferencji. No i jasne, że akurat Tobie może się spodobać, zatem KONIECZNIE posłuchaj. Wielu ludzi poleca zestawienie NADa z tymi KEFami...

Zanim jednak kupisz, proponuję, zastanów się nad czymś innym... może coś na M choćby? Oczywiście to tylko moja skrajnie nieobiektywna, amatorska paplanina i ja się tam na dźwięku nie znam :) (tak gdyby jakas wyrocznia się ze mną nie zgodziła).

PS. zerknąłem teraz ile kosztuje proponowany przez ciebie NAD... "nie no panowie to jest jakaś masakra wogóle" 1600zł?

słuchałem kefów iq3 we bezpośrednim porównaniu z jm lab coś tam i monitor audio bronze i z tych 3 to własnie kefy brzmiały najmniej agresywnie i metalicznie jeżeli chodzi o wysokie tony. słuchanie monitor audio było dla mnie nie do zniesienia. no ale takie było moje odczucie, może kto inny sądzi inaczej.

wsumie ciekawe jak wszyscy maja inne wrażenia odsłuchowe,ja zanim nie posluchalem Cambridge 640 v2 to bylem na niego napalony,niestety jest nie ddo przyjecia chyba ze ktos lubi "plunkanie i plasanie" wlasnie poczciwy Nad 320 zagral o niebo lepiej od Cambrdige,gora i dol nieprzesadzone,piekana srednica,na koniec jeszcze sluchalem Advance 105 i ten pobil nada jesli chodzi o bas i scene za te pieniadze polecam

pozdrawiam

Charlie

Z CA większość kolumn - może poza totalnie zmulonymi - brzmi metalicznie, agresywnie, chudo, słabo. Bo Kambodża to po prostu słabo grające klocki i tyle. Nie słyszałem ich jeszcze dobrze grających a par razy słuchałem (chodzi o serie 540 i 640)

sweetminio

Polacam raczej NAD-y lub nieco droższy sprzęt z drugiej ręki za te same pieniądze. Wyjdzie znacznie lepiej.

Pozdrawiam Stempur

>Z CA większość kolumn - może poza totalnie zmulonymi - brzmi metalicznie, agresywnie, chudo, słabo.

>Bo Kambodża to po prostu słabo grające klocki i tyle. Nie słyszałem ich jeszcze dobrze grających a

>par razy słuchałem (chodzi o serie 540 i 640)

Jak ja nie lubie takich wpisow, jest to opinia jednej osoby ktora pewnie sluchala z przypadkowo z dobranymi kolumnami z preferencjami odbiegającymi od grania cambodży.

Posiadam A640 i w zupełnie sie nie zgadzam ze brzmi metalicznie, chudo i słabo, ja osobiscie takiej muzyki nie lubię, lubię gdy muzyka pokaże pazurka, trochę mięsa w dużych składach i mam to co chce.

Wystarczy dobrze skompletowac system.

Z całym szacunkiem do twojej osoby stempur

Drogi Mariuszu

problemem tego forum stają się wpisy takie jak Twoje, Charlie Sterona i wielu innych, którzy są w stanie polecać tylko takie sprzęty, jakie sami mają. Ja wiem, że każdy ma wewnętrzne poczucie, że ma najlepszy sprzęt na świecie i nie chce się przyznać, że u kogoś za podobne pieniądze gra lepiej. Może wynika to z małego osłuchania? Braku dystansu do samego siebie?

A zdanei o Kambodży nie zmieniam - to najbardziej przereklamowany sprzęt jaki znam. Gra fatalnie: bezpłciowo, sucho, metalicznie, o jakimkolwiek mięsie, wypełnieniu, barwach nie ma mowy. I mówię to co najmniej po trzykrotnym słuchaniu zestawów CA z serii 540 i 640 (nie liczę słuchania innych zestawów, w skład których wchodziły tylko pojedyncze elementy CA, które też zresztą grały słabo).

NAD jest o niebo lepszy, a przy odrobinie wysiłku można za 1500–1800 zł. kupić używane klocki z drugiej ręki grające o kilka klas lepiej od CA. I do tego namawiam. Wystarczy spojrzeć na przykład tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

stempur->

W żadnym wypadku nie promuje sprzętu, tylko piszę po to żeby nie skreślać od razu z listy, po przeczytaniu twojej poprzedniego wpisu CA należy od razu skreślic, wyrzucić jako ostatni chłam, z tym się nie zgadzam, bo skoro ja, Charlie Sterona i wielu innych (jezeli piszą o CA) podoba się brzmienie, to twoje wypowiedzi mogą być mylnę, i nie należy odrazu jako usprawiedliwienie pisać "nieosłuchani", już coś słyszałem może nie tak dużo jak Ty bądz inni koledzy, ale już dość jasno mam sprecyzowane preferencje muzyczne.

Jezeli chodzi o to ze tylko mój sprzęt jest najlepszy po częsci przyznam Ci racje, no ale załoze się że kazdy tak myśli, bo nikt nie kupuje audio jak bułek w sklepie.

Wydaję mi się ze ta dyskusja troche prowadzi do nikąt, o gustach raczej sie nie dyskutuje,

ale nieskreślajmy czegoś od razu,

wydaję mi się ze twój post tagże do Ciebie też trafia.

Jezeli chodzi o drugą częsc wypowiedzi,

stanowczo się nie zgadzam

Pozdrawiam

zagadzam siez wypowiedzia stenpura,Cambridge gra slabo,miekko,bez pazura,brak werwy,wleczacy sie baas,wsumie niewiem do jakiej muzyki moglby sie nadawac,sluchalem go z keffami i esa-vivance

PRZEREKLAMOWANY NA 100%

Panowie

Za swojego A640 dałem rok temu 1kzł,

czy mozecie coś polecić w tej cenie innnego??

Przyznam ze nie przepadam za nowymi wzmacniaczami,

wole używanego a klase lepszego moze nawet dwie,

Pozdr

jest rzeczą oczywista, iż bede polacał to co samemu mam, bo uważam że jest to najlepszy sprzęt ( dla mnie ) za te pieniądze. nie widze w tym nic dziwnego i niewłaśniwego. słuchałem kilku zestawień w tej cenie z własnymi głośnikami i kablami i to mi sie podobało najbardziej.

odpowiednim stanowiskiem jest zatem "mam kambodże i pod żadnym pozorem jej nie kupuj bo to shit totalny".

jest bardzo wiele lepszych zestawień za tą cene jakieś używane amplifony i dace stelmacha, ale takie rzeczy mnie nie iosteresują.

ja nie mówie że trzeba kupić, tylko że warto posłuchać.

pozdro dla true metali

Oj widzę, że Stempur drogi się zagalopował, a nie potrzebnie niepotrzebnie.

Nie ma co gnoić Kambodzy, ani jej też bronić, a że to produkt trochę jak Matiz Sporting to też prawda. W każdym razie bardzo wiele zależy od wielu czynników. Mądre nie ;-O. Obawiam się, że ktoś kto jeździ mercem 600 i wsiądzie do toyociny avensis stwierdzi, że jest to przereklamowane badziewie. Prawda Stempurze? A wracając do CA. Miałem swego czasu CA 500 . Postęp w 640 jest do tamtej wersji widoczny. Im cieplejsze, lepsze i nazwijmy to po imieniu łatwiejsze kolumny tym CA zagra lepiej. A z hi-endowymi zagra znacznie lepiej niż dobry sprzet średniej klasy oczywiście jeśli je, kolumny, wysteruje. A że silniczek słaby i z cieniasami o jasnej barwie nie tworzy pary to prawda. Nad jest cieplejszy i dlatego bardziej przez średniozaawansowanych audiofili ceniony. Chociaż to różnica pomiędzy fiacikiem a hyundaiem. Niby czasami jest ;-D ale Volvo z tego nigdy nie będzie. BTW czy ktoś w koncu słyszał jak gra CA 840??

byca, 19 Lis 2007, 12:36

>impedancja Kef iq3 spada poniżej 3 ohm,dlatego potrzebny będzie silny piecyk ,myślę ,że Nad będzie

>lepszym wyborem.

KEF ma wysoką skuteczność i nie zgodzę się że do jego napędzenia trzeba silnego pieca. Z moimi KEFami niemal każdy wzmacniacz sobie radzi. Impedancja istotnie spada do 3 omów - ale w zasadzie tylko przy ostrym łojeniu i jedyne tego objawy to nieco wyższa temperatura wzmacniacz. I tyle.

g0_black, 19 Lis 2007, 17:17

>Nie miałem okazji słuchac iQ3, ale zdaje się że

>metalowa kopułka przy takim zestawieniu może dac się we znaki...

KEF nie sieje górą i dlatego dobrze się zgrywa z jasnymi wzmakami.

Iceman

Przy tak niskiej impedancji siegającej blisko 2 ohm, wysoka skuteczność(efektywność)nie ma praktycznie znaczenia. To tak jak by 6 ohm.kolumny grały 84-86db, co nie znaczy ze twój wzmak sobe z nimi nie radzi,ale z silnym piecem nie będą się pociły.

?

pawelm

Ale ja zdanie o Kambodży wyrobiłem sobie w czasie, kiedy "nie jeździłem jeszcze volvo, tylko fiatem cinquecento" - że posłużę się motoryzacyjną przenośnią. Nie oceniam CA z punktu widzenia posiadacza sprzętu z wyższej półki.

Szukałem sprzętu stereo, kiedy po dłuuuuugiej audiofilskiej abstynencji kupiłem sobie kino domowe myśląc, że się nada do słuchania muzyki. No i szybko okazało się, że trzeba kupić stereo - sam pamiętasz, jak mi w tym pomagałeś. I to właśnie wtedy miałem nieprzyjemność kilka razy posłuchać CA, które nie odbiegało jakością od mojej Yamahy (późniejsze doświadczenia z tym sprzętem potwierdziły tylko pierwsze wrażenia). I na czym się wtedy skończyło? Na sprzęcie średniej klasy kupionym z drugiej ręki za cenę porównywalną z nową budżetówką.

Pozdrawiam Stempur

stempur->

z czym tą Cambodże słuchałeś, pamiętasz może ??

Ja miałem yamahę AX-500, z niej się przesiadłem na A640, no nie wmówisz mi ze yamaha gra lepiej, tylko pytanie jaką ty miałeś yamahę,

kolega ma Amplituner Kina Yamahy coś w nazwie 396 chyba, dzwię - nieporozumienie

Pozdr

Kambodźę - całe zestawy - słuchałem z AE Evo 3, Monitor Audio, AA Phoeba, Esy. Okablowania nie pamiętam. Późnie kilkakrotnie wzmacniaczy lub CD z innymi komponentami, nie chce mi się wymieniać. A dane mojej Yamahy masz w "o mnie".

I już chyba kończę dyskusję w tym wątku, bo odbiegamy od tematu.

Stempur

byca, 21 Lis 2007, 17:32

Chyba Ci się prawa fizyki pomyliły. Gdy dla wzmacniacza przy 8 omach moc wynosi dajmy na to 50W to przy obciążeniu 4 omów moc ta wynosi około dwa razy tyle (w rzeczywistości nieco mniej).

M@riusz -> Nie należy się przejmować Stempurem......on wydaje więcej na kable niż 640 jest warta na rynku pierwotnym. A CA jest lepsze od Yamahy. Chociaż prawdą też jest, że poprawne DIY może zagrać znacznie lepiej niż CA.

Stempur -> Z wymienionych przez Ciebie kolumn rzeczywiście CA nie zagrała ;-(.

pawelm, potwarzam:

Zdanie o Kambodży wyrobiłem sobie, kiedy szukałem budżetowego sprzętu a o kablach nawet jeszcze nie myślałem. A teraz, kiedy mam troch lepsze klocki, zdania nie zmieniłem.

Pozdrawiam Stempur

A ja jeszcze dodam coś od siebie. Miałem kiedyś okazję na bezpośrednie porównanie kompletnych zestawów (CD+wzmacniacz) CA640 oraz Denon 1500 AE. Nie wiem jak dzisiaj ale wtedy CA zagrało dla mnie lepiej. Bardziej miękko i przyjaźnie.

mam kef iq3 z ca640a i bardzo mi sie podoba ten sprzet

przed zakupem odsluchiwalem w tym samym pomieszczeniu:

nad320bee, denon pma750, jakies onkyo nie pamietam jakie

razem z kolumnami: iq3, AE evo1, monitor audio bronze b2, jakies paradigm podstawkowe, jakies avance podlogowe, jakies kody 70x (nie pamietam modeli tych 3 ostatnich)

i najbardziej spasowal mi zestawik wlasnie kef z CA

mozesz mi powiedziec ze sie nie znam, ze nie mam gustu, ze slon mi nadepnal na ucho, ale powiem ci tak: wiekszosc tych kolumn grala lepiej z CA.

a dobre wrazenie z kolumn zrobily na mnie te paradigm i iq3 wlasnie

smieszne ogolne jest to, ze mowisz ze kambodza jest do dupy, wiedzac ze jest wiele gorszych wzmakow, mysle ze jesli slyszales denona 750, to bys napewno nikomu nie polecil.

pamietaj ze poruszamy sie w budzetowym przedziale, skoro uwazasz ze CA 640A jest nie warte pieniedzy to powiedz mi co jest warte pieniedzy do 1600-1700zł NOWE

nie uzywane, bo o uzywkach to se mozemy gadac, a nie kazdy chce kupic uzywany sprzet

wiesz nie dziwo ze sprzet uzywany za ta cene gra lepiej, skoro na starcie kosztowal znacznie wiecej

ale jak mowielm nie kazdy chce uzywany sprzet, i nie kazdy chce "poczekac i dozbierac"

a nawet jesli jest cos prawdy w tym co mowisz, to powiem ci ze pozostaje cos jeszcze, GUST, a jesli chcesz nas przekonywac ze twoja racja jest "mojsza niz twojsza" bo to wlasnie twoj gust najlepszy i najbardziej ci sie podoba, to ja dziekuje za takie rady

Miałem już nie pisać, ale...teraz to już naprawdę ostatni raz, bo tu nie ma dyskusji tylko jest właśnie to co Ty Canti przed chwilą napisał, czyli przekonywanie mnie, że prawda właścicieli Kambodży jest lepsza od mojej prawdy. Argumentów u Ciebie brak, jest tylko"zagrało lepiej, gorzej". A co to znaczy lepiej, gorzej? Może jakiś opis tego brzmienia, porównanie, co było gorzej, co lepiej? Choć pewnie w Kambodży wszystko było lepiej :-))))

Reasumując:

- uważam urządzenia CA z serii 540 i 640 za synonim złego, beznadziejnego dżwięku, i to nie jako posiadacz tego co teraz mam, tylko człowiek, który kilka lat temu szukał tanich klockó stereo. Jak widać po wpisach, nie tylko ja. Kambodze mają złą rownowagę tonalną, zbyt eksponują górę i wyższą średnicę, grają za jasno, za suchu, są wyprane z barw, mają bardzo ograniczony bas. Jedyne ich zalety do dobra szczegółowość i rozdielczość, ale w połączeniu z innymi cechami to te zalety zaczynają byż wadami

- oczywiścei istnieje coś takiego jak GUST, ale istnieje też coś takiego, jak pewne obiektyne cechy dobrego dżwięku. Patrz wyzej. I jedno trzeba zestawić z drugim.

- istnieje cala masa niskobudżetowego sprzętu, nie tylko NAD i CA. Rotel, Yamaha, Denon, Pioneer, Creek, Marantz, Atoll i masa innych. Tylko że audiofil powinien ruszyć dupę, pojechać na kilka odsłuchów do kilku sklepów i znajomych, posłuchać, oswoić sie z różnymi dżwiękami i wybrać. A nnie zadawać, k**wa od lat to samo pytanie: co lepsze Nad czy CA. Na pewno da się złożyć dobry budżetowy zestaw choć nie z klocków CA

- Nikogo, nawet posiadaczy CA, nie chcialem obrazić ani wytykać komukolwiek, że nie stać go na droższe klocki. Padło pytanie od założyciela wątku, to odpowiedziałem i tyle. A ciekawe zresztą co na to wszystko kolega sweetminio. Słuchał coś jeszcze poza dwiema 'słynnymi" markami, wie czego chce, próbowal inyych klocków?

- sprzt z drugiej ręki. Poza kinem domowym, które kupiłem jako nowe (ale teź na jakiejś promocji czy wyprzedaży) i jednym interkonektem (napaliłem sie jak głupi zamiast poszukać w ogłoszeniach i poczekać na okazję, które pojawiły się chyba miesiąc później), cały mój sprzę kupowałem z drugiej ręki. Tylko to trzeba umieć robić! Nigdy nie kupowałem w ciemno, jeśli nie mogłem wypróbować brzmienia konkretnego egzemplarza, to słuchałem takiego samego, prosiłem o zdjęcia, prosiłem innych o opinię o sprzedającym, ustalałem z nim, że mogę oddać sprzęt. Nigdy nie przychodził do mnie pocztą czy kurierem (sorrry, raz, to był kabel), zawsze odbierałem osobiście. Jak trzeba było to dymałem po 300 kilometrów po sprzęt. I jeszcze ani razu się nie naciąlem! I uważam, że to jedyny sposób na kupno wysokiej klasy hi fi. Oczywiście roumiem tych, którzy kupują rzeczy nowe (ja tak mam z samochodami), ale ja przekonuje, ze lepiej kupić dobre uzywane. Tym bardziej jeśli robi to osoba nie mająca za wiele pieniędzy - powinna o nie dbać.

No to pozdrawiam wszystkich Kembridżowców, do zobaczenia w kolejnym wątku o wyższości NAD-a nad CA

Stempur

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.