Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy odtwarzacz CD do 1000zl

marcelinho24

Rekomendowane odpowiedzi

i tu koledzy nie mają racji !

kupując za 1200 HK 970 masz w miare przyzwoity player budzetowy z 2 letna gwarancją , a jeżeli padnie napęd to przeciez może posłużyc jako dac ( o czym większośc zapomina ) A tak na marginesie ten sam napęd ładuje Arcam w klockach za 10 kzł i jakoś nikt nie narzeka .

osobiscie nie miałem HK i nie zamierzam kupić ale jak spojrzec w bebechy 970 to wiele współczesnych konstrukci budzetowych mogło by sie wstydzic a i urzadzenie z lat 90 tych też

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

sory, ale że kilka plastykowych części jest takich samych jak w jakimś drogim cd to o niczym jeszcze nie swiadczy. Wiele kosztujących masę kasy porządnych odtwarzaczy wyposażonych jest w zwykłe dvd romy i czy to jest argument za tym, że nasz pc z jakiś kodekiem AC97 jest super playerem cd doruwnującym np takiemu Meridianowi? jeśli dyskutujemy to używajmy chociaż jakiś racjonalnych argumentów. Kolejna sprawa - po co po awari hk używać jego DACa? zupełnie nie widzę w tym sensu:) bo za parę pln można już kupić DACa z prawdziwego zdarzenia - np aktualnie na naszych ogłoszeniach jest micromega, jakiś czas temu w okolicach tysiąca był do ustrzelenia DAC Theta, za parę stówek można mieć NOSa Pitera Daniela, za parę stówek też bywały chińskie DACi zaholu...

marek-1969

>i tu koledzy nie mają racji !

>kupując za 1200 HK 970 masz w miare przyzwoity player budzetowy z 2 letna gwarancją , a jeżeli

>padnie napęd to przeciez może posłużyc jako dac ( o czym większośc zapomina ) A tak na marginesie

>ten sam napęd ładuje Arcam w klockach za 10 kzł i jakoś nikt nie narzeka .

>osobiscie nie miałem HK i nie zamierzam kupić ale jak spojrzec w bebechy 970 to wiele współczesnych

>konstrukci budzetowych mogło by sie wstydzic a i urzadzenie z lat 90 tych też

Co Ty mistrzu piep...sz? To nie jest ani dobry, ani solidny odtwarzacz. Jego dźwiek jest już w ogóle poza jakąkolwiek krytyką...

Jako dac???? Nie no..... Ten wpis powinien kandydować....

Najlepiej zróbcie z tych durnowatych rozważań epopeję. Problem jest faktycznie znacznych rozmiarów....

hej hej, wyluzujmy;D

dla jednego "solidny" to denon 700 a dla drugiego krell;)

jeśli to rozmowa o cd do 1000zł, to HK970 nie błyszczy, ale aż taki najgorszy to nie jest

blitzkrieg

Ku..wa, nie ma lepszego odtwarzacza w tej cenie niż Xindak C 06. Pisałem o tym ileś tam wpisów wcześniej. Nie dotarło! Więc powiem wprost! Na sprzęcie posiadanym przez założyciela tego wątku, wszystko co kupi, zabrzmi ch*jowo. Mam nadzieję, że problem został rozwiązany...

marcelinho24

o mnie | ignoruj | PW

Tomaen bingo! Nie jestem audiofilem ( słucham takiej muzyki dla której sprzęt zwykle jest bardzo wyrozumiały) ale słoń na ucho też mi nie nadepnął :)..oczekuje od was abyście mówili mi o odtwarzaczach których słuchaliście a nie gadali ''to nie zagra'' jest za tanie więc nie zagra...

To udalo mi sie przemowic do Ciebie...

Na poczatku sluchalem na cd Jamaszce 396, a pozniej chcialo sie , aby gralo epiej i przyszedl czas na zmiane odtwarzacza.

Jako, ze Yamahe mialem od nowej, ponad polowa poszla sie j....

Od tego czasu pne sie w wzwyz i nabywam cd z drugiej reki, a postepy sa ;)

-> Belial

"Jako dac???? Nie no..... Ten wpis powinien kandydować...."

Dlaczego wg Ciebie używanie HD970 jako DAC-a jest takie dziwne i niedorzeczne?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

-> Belial

Nadal nie rozumiem. Skoro tragedii brzmieniowej nie ma (wg recenzji, ja go nigdy nie słuchałem "na poważnie"), to dlaczego nie podłączyć pod niego np. DVD i nie cieszyć się lepszą jakością dźwięku przy filmach i koncertach?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

>nejd<

co tobie padło w tym hd750 mnie padł napęd i kupiłem taki kpl. a nie laser za 23+przesyłka czekałem 2 dni pół godziny wymiana i ok gra od pół roku chyba lepszy taki CD niż jakieśinne cudo a ten szm napęd jest w jakimś Rotelu tylko z innym dac i bardzo chwalony a jeszcze ma HDCD polecam .

-> georg

W moim Harmanie padł transport (wg serwisu). Został wymieniony w ramach gwarancji na nowy, ale ten nowy też padł. I wtedy Harman został przez Molibdena przerobiony na DAC-a.

Jeśli chodzi o transport, to jest to faktycznie znany i popularny Sony KSS-213c, spotykany w wielu, nawet tych droższych, odtwarzaczach CD. Wg McGyver'a (można poszukać jego wpisy na forum) Harman ma problemy z softem do obsługi servo i dlatego dzieją się takie cuda, mimo, iż w innych odtwarzaczach te same transporty działają pewnie i niezawodnie.

"gra od pół roku"

I oby tak zostało jak najdłużej :)

polecam odrobine dystansu i zastanowienia co sie mówi i pisze . Niema czegoś takiego jak "najlepszy" Są subiektywnie najmilsze dla ucha . Swoją droga żadne kitajskie wynalazki nimi nie są !

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 2 tygodnie później...

No to wracamy do tematu :).

Dziś byłem na odsłuchach Yamahy cdx-497, starszego modelu topowego cdx-596 oraz Marantza CD5001

Wnioski:

Marantz Cd5001 niestety..mimo ładnego designu gra sztucznie, metalicznie i mdło...sztucznie podbija wysokie...basu jak an lekarstwo...średnica jak by jej w ogóle nie było.. Odpada!

Yamaha cdx-497 - jest lepiej i to zdecydowanie, lepsza przestrzeń wysokie nie sztucznie podbijane a konkretniejsze niż w Marantzu...dźwięk naturalniejszy, nie taki odhumanizowany jak w Cd5001.

Yamaha cdx-596...ponoć najlepszy cedek w historii Yamahy z jakimś ich firmowym przetwornikiem pro-bit czy jakoś tak.

Cd zagrał zdecydowanie najlepiej...ładny otwarty czyściutki przestrzenny dźwięk. Świetna dynamika, soczysty bas dokładne wysokie, poprawna średnica...porządny cedek bez wątpienia. Poza tym najszybszy z testowanych cedeków..najszybciej wczytywał płytki i najsprawniej je przewijał...porządny kombajn.

Wszystkei cedeki testowane na tym samym co mam w domu czyli na ampli rx-797...podpinałem też do każdego słuchawki i słuchałem sygnału bez pośrednictwa.

Przyjechałem do domu uruchomiłem swój sprzęt i odetchnąłem z ulgą...mój h/k 710 się chyba najlepiej komponuje z ampli Yamahy...fajnie się to uzupełnia Cedek ejst plastyczny ale nie pozbawiony szczegółów a Yamaha dba o to aby podrasowac trochę złagodzone wysokie...w sumie wychodzi z tego dźwięk zarówno z dobrymi sopranami jak i z konkretnym basem:)........aaaaaaa więc może jednak Harman HD970 ???? ( ten cedek w połaczeniu z ampli harmana rzeczywiście kastruje trochę wysokie ale w połączeniu z moją Yamahą może to zagrać bardzo fajnie, nie męcząco.... no nie wiem :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.