Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy odtwarzacz CD do 1000zl

marcelinho24

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję kupić koneicnzie nowy odtwarzacz do swojego nowo budowanego systemu ( opis systemu w ''o mnie'')

Mogę wydać maks 1000zl. Przedstawie poniżej moje propozycje a wy pomóżcie mi wybrać? ( słucham elektroniki, chce aby cd grał wyrównanie, czyli ani samymi sopranami ani basami, poprostu ma być czysciutko i neutralnie , ważna jest także dla mnie dobra mechanika, szybkość wczytywania płyt itp. no to zaczynamy :) :

1. Cambridge Audio azur 340C

2. Yamaha CDX 497

3. Harman/Kardon HD 950

4. Marantz CD 5001

5. Denon DCD 500AE - najbrzydszy według mnie design

6. ONKYO DX-7355

https://www.audiostereo.pl/topic/37823-nowy-odtwarzacz-cd-do-1000zl/

Kup sobie jakąś gazetkę o audiostereo. Najlepiej Hi-Fi albo Audio-Video. Tam masz rankingi ocen różnych sprzętów. Na pewno uda Ci się coś interesującego wybrać do 1000zł. Kolega powyżej napisał, że nic nie uda się wybrać, a wg mnie to nieprawda. Wybór zależy tylko od stopnia zaawansowania w nieuleczalnej chorobie audiofilizmu :-)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

kup uzywany cd z wyjsciem coax + zloz sobie dac'a na dobrych komponentach, wyjdziesz na tym lepiej niz nowy sprzet za tysiaka, bo w tym przdziale cenowym w wsrod nowych urzadzen rewelacji bym sie nie spodziewal

Polecam:

Yamaha CDX 397 mk II

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czemu nie polecacie Cambridge Audio ?? Wogóle to jaki to ma przetwornik C/A bo wiem tylko ze 24 bitowy ale jaki konkretnie nei mogę takiej informacji nigdzie znaleść ??

Nie chcę używanego CD bo zwykle jak ktoś taki sprzęt sprzedaje to znaczy ze juz niezle jest wyeksploatowany, to jest mechanika głównie i to ma swoją wytrzymałość zwykle ograniczoną. Nie umiem grzebać w środku nei znam się na tym więcej bym popsuł niż poprawił dlatego proszę was tylko o wybór z pośród tych modeli które wymieniłem...powiedzmy mniejsze zło ( to kieruję do audiofili)

Chłopie dołóż 500 zł i kup sobie Xindaka C- 06. Za 1500 zł. lepszego nowego cedeka nie znajdziesz. 1000 zł. to za mało na nowe cd. Xindak zmiażdży to muzyczne nieporozumienie HK 970 BRRRRYYYY!!!

można też inaczej - kupić jakiś shit i włożyć DAC Andrzeja Stelmacha - dzieki uprzejmości konstruktora testuję właśnie jego nową wersję i powiem szczerze, że to zupełnie inna półka niż 1000 pln... Cena takiego cacka jest na tyle dobra, że nie ma co nawet szukać w używańcach. Inna rada to zapolowac na jakiegoś DACa zewnętrznego - czasami pojawiają się Chińczyki zbudowane na porządnych kościach - do 800 się zmieścisz - a reszta na używany transport. To także będzie inna półka. To są moje rady gdy głównym kryterium jest głównie dźwięk i przystępna cena w okolicach 1000 pln. Mając taką kwotę i obecne doświadczenie tak właśnie bym zrobił.

jak ktoś może wydać max 1000zł to nie kupi sobie xindaka. proste. ja mam cambridge azur 640c v2 i słuchałem też 540c i różnica jest mocno odczuwalna. w 540 masz przetwornik Wolfson 8740 , w 640 taki sam ale dwa, a 340 to niestety inna bajka. ja bym obstawiał yamahe albo denona. co do przetwornika dac by stelmach to chyba warto rozważyć...

powiem tak - przetwornik gra inaczej jak sprzęty do 1000 pln - inna bajka - możemy być zaskoczeni ilością szczegołów, konturów - takich rzeczy nie dostaje się za tysiaka. Ale byli tacy którym nie do końca podobało się to - patrz temat słuchanie muzyki w jeleniej górze - jednemu koledze podobał się bardziej marantz 6000 OSE - ale to tylko dowód na to, że każdy inaczej słyszy i co innego ceni oraz to, że systemy moga zagrać bardzo różnie - są wypatkową wielu elementów. W mój system bardzo dobrze się wpisał Stemmach - jest ciepło, nienatarczywie i muzykalnie. podejżewam, że za podobny poziom w używkach trzeba zapłacić pow 2 tyś. Nie jestem zwolennikiem rzucania cenami i mówienia, że gra jak cd ze sklepu za 6 tyś - brzmi to nieco infantylnie:) ale coś w tym jest... panowie nadredatktorzy z gazet tak określili ten poziom. Gdybym był bardziej osłuchany to odniósł bym się do tego stwierdzenia, a tak powiem, że kwocie tysiaka nic lepszego nigdy nie słyszałem. Ale trzeba pamiętać, że godzimy się na rozwiąznaie nietypowe - czyli włożenie nowych bebechów do starego CD - nie każdemu to pasuje.

W ogloszeniach masz nada 542i, z plomba, mechanika tam kosztuje 25zl chyba naped+laser, ale to jest raczej niezniszczalny naped wiec nie ma co sie martwic o wyeksploatowanie. A jak Ci sie znudzi dzwiek to dasz komus kto sie zna do tuningu i jeszcze dlugo posluży, ja jestem w trakcie modyfikacji 541i->przepasc w stosunku do oryginalnej wersji. ..

chodliwy sprzęt i się nie dziwie - jest po prostu dobry - nie obarczony tyloma wadami co znaczna część CD w tych okolicach cenowych - bo tu niestety wszedzie masa kompromisów. Dlatego polecam koledze albo DACa z chin albo stelmacha - bo to jedyna sznasa na lepszy dźwięk za te pieniądze. Popsiesznie kupiony cambrige lub podobny w sklepie będzie niesatysfakcjonujący dość szybko. Teraz moge to powiedzieć - ustrzelenie takiego nada to też dobry pomysł:)

->Seba78

Możesz potwierdzić że ten twardy, konturowy bas jaki usłyszałem u qmana pochodził ze Stelmacha ? Widzę że teraz Ty testujesz DACa :) A jak z prezentacją średnicy ? Kolega Bidon stwierdził że jest za bardzo wypchnięta.

I love the sound of crashing guitars

>marcelinho24

>1. Cambridge Audio azur 340C

Gniot.

>3. Harman/Kardon HD 950

Super gniot.

>4. Marantz CD 5001

Nędza z biedą.

Żaden z powyższych. CA sieje sztucznie podbitymi wysokimi, HK dla odmiany wytłumia górę tworząc miękką pulpę, Marantz elektonika za 200 pln.

Szukałbym wyłącznie sprzętu z drugiej ręki w dobrym stanie lub posłuchał rady Beliala lub tomaena. Szkoda kasy.

>marcelinho24

>Czemu nie polecacie Cambridge Audio ?

Słuchałeś kiedykolwiek w życiu czegoś droższego ? Dlaczego ? Bo CA nawet 640 to nędzą z biedą.

p.

deep

Witam, testuje, bo ja go załatwiłem od Andrzeja u jarka był na wystepach gościnnych;)

Nie potwierdzam wypchniecia czegokolwiek - ale co system to inny dźwiek, co osoba to inny subiektywny odbiór. Generalnie mój system jest ciepły, grający super średnicą - więc mogę też nie odczuwać jej wypchnięcia. Nie wiem czy jest ostry - u mnie ona nie występuje. Dlatego tylko u siebie zobaczysz jak to zagra!:)

był bym skłonny przejśc się do Ciebie ze stelmachem - ewentualnie na krótko porzyczyć - bo sam potrzebuję się dobrze osłuchać z nim - rozważam zakup;)

Wg mnie nie musisz bać się używek, należy tylko unikać kupowania w ciemno. Nie wiem gdzie mieszkasz ale jest może w pobliżu jakiś komis który wypożyczy sprzęt do domu za kaucją. Ciekawy CD znalazłem w ofercie komisu w Rzeszowie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A drugi, bardziej w twoim budżecie wartoby przesłuchać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.