Skocz do zawartości
IGNORED

referencyjne nagrania

hessus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

chciałbym założyć temat w którym każdy może opublikować nazwy artystow i nagran / ewentualnie plyt ktore jego zdaniem są dobrym materiałem do porównać / oceny jakości danego toru akustycznego. Jeżeli to mozliwe proszę o podanie dlaczego akurat ten utwór np. "intro gitarowe wprowadzenia" lub po prostu gitara. Mam nadzieje ze tą drogą uda się zbudować dobrą bazę do testów torów akustycznych.

pozdrawiam

Rozpoczynam listę:

Kayah, cała płyta Unplugged - wokale, przestrzeń sceniczna

https://www.audiostereo.pl/topic/37827-referencyjne-nagrania/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

choc nie zaszlodzi uzupelnic o nowe pozycje.

Wydaje mi sie jednak, ze taki temat juz byl :)

Ukryta Zawartość

Każda płyta Loreeny McKennitt,każdy instrument z tych płyt i oczywiście wokal.

Poprostu piękna muzyka.

Sprezyn,w artykułach ze strony audiostereo jest tylko 14 pozycji,a to trochę za mało,żeby doprowadzić niezliczoną audiofilską brać do ekstazy.Taki wątek jest jak najbardziej pożądany.

Pozdro.

^hessus

temat był wałkowany wielokrotnie, jak poszperasz uważnie, to znajdziesz (zresztą praktycznie za każdym razem wypowiadał się ktoś inny, więc lista polecanych pozycji jest dłuuuuga...).

a tak w ogóle: słuchasz realizacji czy muzyki?

jeżeli muzyki, to odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: referencyjne powinny być dla Ciebie te nagrania, których słuchasz najchętniej, najczęściej, i znasz je praktycznie na pamięć - i spośród nich powinieneś wybrać reprezentatywną próbkę brzmieniową do odsłuchu i oceny toru.

Pabricia Barber - Cafe Blue - Mobile Fidelity Sound Lab (wydanie nieremasterowane bezpośrednio z taśmy matki)

Brzmienie po prostu cudowne, naturalne instrumenty, klimat nagrania wprost ze studia.

Najlepiej chyba odsluchiwac plyt ktore sie zna na pamiec - najlatwiej rozpoznac co brzmi inaczej na danym sprzecie - sluchajac nie swojej muzyki trudno stwierdzic jak to powinno brzmiec, ale zawsze mozna poznac brzmienie, ktore Tobie najbardziej odpowiada.

Z moich typow:

Ja zawsze na odsluch zabieram Dream Theater - Metropolis pt.2 - w szczegolnosci: Through my Words i The Dance of Eternity - dynamika, selektywnosc, brzmienie basu i wokali.

oraz Pain Of Salvation- zwlaszcza kawalek Home i Shore Serenity - werbelek. Poza tym plyta marnie zrealizowana i na niektorych zestawieniach buczy w srednicy - wiele kolumienek odpadlo w przedbiegach, bo nie da sie sluchac ulubionej plyty z buczeniem.

Reszta plyt to zalezy od nastroju - z uderzeniem w basie, z selektywnym rozroznieniem sekcji rytmicznej, jasna gitara, cieply wokal - do wyboru do koloru.

Pozdrawiam

Martyna Jakubowicz - dwuplytowy album - jakas wersja koncertowa ze studia albo jakiejs piwnicy . Niestety nie pamietam tytulu , mialem to pozyczone i oddalem aczkolwiek z niechecia . Atmosfera , jakosc wokalu , przestrzen - wszystko na najwyzszym poziomie . Jesli ktos to zna prosze o podanie tytulu . Na krazkach znalazly sie przeboje '' W Domach z Betonu i inne ....''

Inna cd to Angelo Badalamenti - motyw z filmu Miasteczko Tween Peaks .

Mój ostatni zakup sprzed kilku dni- Queen z Montrealu. Boxowe wydanie 3LP na winylowych, specjalnie nagrywanych płytach w doskonałej jakości. Zero trzasków, cudowna dynamika, az wiara wraca w posiadany sprzęt. No i ta kultura zwiazana z wyjmowaniem plyty z koperty, widok pracujacego gramofonu- to jest to. Po wielu godzinach meczarni z kiepsko nagranymi płytami CD raj dla uszu.

Marc Cohn - Marc Cohn z Mobile Fidelity. Nowe wydanie 24kt Gold Disc II.

Myśle że wykonawca raczej znany.

Brzmienie po prostu cudowne, neutralne. Słuchałem kiedyś płytki i zapamietałem ją do dziś.

Słychać ,który sprzęt wykłada się na odzorowaniu akustyki !

Na szczęście czasem naprawdę może wydarzyć się cud!!!

Otóż znalazłem tylko na jednym, jedynym torrencie niedawno wystawioną tą płytkę z limitowanej edycji.

Oczywiście cały materiał zgrany bezstratnie do APE!

W dodatku okładki nieskompresowane w BMP.

Sciągłem z nastawieniem, że to fake, a tu zaskoczenie to rzeczywiście ta płytka.

Od razu ją wypaliłem, gdyż taka okazja już chyba nigdy sie nie trafi.

Po prostu wspaniała realizacja wprost z taśmy matki. Polecam wam posłuchać.

Orginał to widomo orginał, ale jak masz dobry CD to i z dobrze wypalonego CD-R będzie podobnie. U mnie jest naprawdę super!

Chyba że dla niektórych też bardzo się liczy okładka, pudełko to OK. ;-) I szastają tu pieniędzmi. ;-)

>Na szczęście czasem naprawdę może wydarzyć się cud!!!

czy to ten link????

jesli tak to moze troche pesedujesz???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.