Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy za 400PLN

Slaytan

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałem opinię jednego z forumowych kolegów, że woli HD515 od HD555. Te ostatnie często budzą mieszane uczucia. Można też celować w inne słuchawki, np. Grado. Te sobie dobrze radzą także bez wzmacniacza. Potrafią dobrze zagrać nawet z porządniejszego mp3 playera. Jestem oobecnie w posiadaniu HD595 i Grado SR325i, ale zamąciły mi nieco w głowie polecane nieco wyżej modele o wyższej impedancji. Sennki prawdopodobnie powędrują do komisu.

to ja sie dopisze choc i tak duzej wiedzy w tym temacie nie mam (jesli chodzi o bebechy)... ale moze subiektywna ocena kogos kto jest polgluchy ciebie zadowoli:

sam mam grado sr60 i ostatnio nabylem holdegrona v 3.6 w plastiku ... wzialem go na testy ... test zajal minute i jedna sekunde :) ... doslownie ... od razu zaznaczam ze nie sluchalem innych DIY polecanych na audiostereo ale to gra naprawde dobrze i jestem w szoku ze moj skromniuchny sprzet potrafi tak ladnie zagrac ... holdegron umozliwia testy i pewnie kazdy z naszych konstruktorow umozliwi ci takowe wiec czemu nie sprobowac?

PS. moze szczyt designu to nie jest ale holdegron wyglada naprawde ladnie ... a jaki szok wywoluje u ludzi ktorzy sluchaja go po raz pierwszy (TAKIE MALE I TAK GRA?!) ... mysle ze to z gorka niweluje wszelkie pretensje co do wygladu a jak chcesz kilka fajnych bajerkow to zawsze mozna dozbierac 90 zl i miec wersje FMB z pilocikiem i silniczkiem na pokretle :P

Sam polecam holdegrona bo go sluchalem (i slucham wlasnie teraz) proponuje testy sprzetow DIY... zreszta jak to fajnie komus powiedziec "reczna robota" ( no i grado tez:P) nie no wyglupiam sie z tym szpanem ale naprawde wyglad to nie wszystko

aha i jeszcze jedno moze to glupio zabrzmi co teraz powiem ale powiem a co mi tam :) wg mnie grado mimo wszystko potrzebuja wzmacniacza... mam creative zen micro (moze nie jest wybitny ale jakis tam poziom trzyma) - grado zagraly fatalnie, probowalem sluchac bezposrednio z onkyo - tragedia, probowalem jeszcze karty muzycznej zewnetrznej i wyjscia w monitorach behringera - tak samo zle... wzmacniacz tutaj wszystko bije na glowe

Spotkalem sie z opiniami, ze ten projet gra na poziomie "dziorki" z cd... wiec po co przeplacac... imho najlepszy stosunek ceny do jakosci mam w wzmaku od esh0 :D kosztowalo grosze, a smiga z Beyerami 770 i AKG300M az milo... Ciekawia mnie wzmaki lampowe, ktore polecal lenam....

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

mój był robiony według słynnego schematu barszczyka z pewnymi modyfikacjami konstruktora, z porządnym potencjometrem, wojskowymi 6N6P NOS oraz Tungisolami NOS gra naprawdę miło. Koszt całości z lampami - jakieś 570 zł.

zwolennik łagodności

Mam słuchawki Bayerdynamic DT150 (wysokoomowe). Jako źródło cd yamahy po bardzo mocnym tuningu. Jako IC - króciutki 20 cm Audioquest Copperhead. Tak więc żadnych cudów. Brzmienie? Dla mnie rewelacja, żadna dziurka w CD czy wzmacniaczu nie stanowi konkurencji. To jest naprawdę dźwięk z klasą. Zaskoczył mnie wpływ potencjometru na brzmienie - spora różnica. No i lampy, w które warto zainwestować - moje kosztowały tyle, co wyjściowa wersja wzmacniacza z jakimis RFT.

zwolennik łagodności

Slaytan -chciałbym dorzucić swoje trzy grosze do tematu wzmacniacza słuchawkowego Pro - Ject Head Box MK II.Słuchałem go - mam o nim dobrą opinię.Myślę,że warto się zapoznać z testem tego wzmacniacza zawartym w No 20 Grudzień 2005r High Fidelity.Sam używam obecnie Pro Jecta Head Boxa z dwoma wejściami słuchawkowym.Jest to sprzęt wszechstronny o przyjemnym wciągającym dźwięku , pasujący do muzyki której ostatnio słucham tj.jazzu smooth jazzu a zwłaszcza do kobiecych wokali. I jak zawsze obowiązuję tutaj ogólna i najważniejsza zasada: posłuchaj wzmacniacza ze swoimi lub docelowymi słuchawkami.

Polecam sobie sklecić:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zrobiłem i gram od ponad 2 lat. Pozwala sobie lepiej niż TPA6120 w jakiejkolwiek wersji. Zmiany: wyrzuciłem konda z wejscia (nie ma sensu dublować), dodałem 4diody (łącznie 6 zamiast 2). Zasilanie niestabilizowane ale z dużą baterią kondów i dławikami za podwójnymi mostkami na schottky'ch. Koszt śmieszny. po raz kolejny okazało się , że zasilanie to 70% sukcesu. Gra muzyka. :-).

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

To ostatnie złożył jeden gostek na forum mp3store. Też był zachwycony, ale zrobił zasilanie stabilizowane. Cały urok to TL072, ale musi być Texas Instruments.

Majkel , po co Ty sie produkujesz ? Nie szkoda Ci strzepic jezyka na takiego ''znawce" . Osobiscie nie sluchalem pro-ject'a . mialem za to kilka dni w domu wzmacniacz sound project w pieknie wykonanej obudowie z ...jednym malutkim scalaczkiem wewnatrz . Duze trafo , duze kondy a scalak pewnie za 10pln ( napisy byly zamalowane ) . Smiem twierdzic ze koszt obudowy w tym wypadku stanowil okolo 70% calej ceny czyli 840pln . Gral ''tak sobie" . W kazdym razie lepszy dzwiek do mych sluchawek docieral z denona pma2000ae .

Mialem okazje ( niestety kilka minut ) posluchac wzmacniacza Moonlight - dzwiek przedni , przestrzennosc , dynamika , odpowiedz impulsowa , wysokie i srednica na wiecej niz zadawalajacym poziomie - smiem twierdzic ze brak mu konkurencji w cenie do 800pln a kosztuje polowe tego . Fajniej gra tylko ha-h1 cayna i nie dlatego ze jest moj ani dlatego ze nie made in poland . Byca - napisze wprost - laik jestes i tyle .

naodom

>i jaki stego wniosek, ze ty słuchałeś to i tamto

>nieznaczy to, że ludziom można wciskac co się da, bo inne jest syf a moje cacy i tyle.

a'propos, tylko tle wzmacniaczy słuchałes?,cienias.

?

Te akurat wymienilem . Uwazam jednak ze nie powinienes nazywac syfem tego czego nie sluchales dopuki nie zweryfikujesz wlasnej opinii wlasnie sluchajac krytykowanego przez Ciebie produktu . To ze cos jest robione recznie nie oznacza ze to syf bo obrazasz jezdzacych roys royce'ami :-) . Producent majacy logo przede wszystkim ma zarabiac . A zarabia na produkcjie majacym wyglad , tak ? Pomysl ile przeznacza na dopracowanie designu i na czym ma wtedy obnizyc koszty - wlasnie na tym czego nie widac - na komponentach wewnetrznych . Elektronika takiego prodzekta kosztuje 50pln , reszta to zlocone gniazdka , piekna galka i plat aluminium na czole czyli to co kupuja laicy tacy ktorzy w pewexach zachwycali sie korektorami graficznymi techniksa .

>neodom, 22 Lis 2007, 09:11

Procentowy udział tej solidnej obudowy to chyba nie do końca 3/4 ceny, w grę wchodzi mnóstwo innych rzeczy, za które płaci na końcu klient. Solidna obudowa, z dużym płatem aluminium na przodzie i toczonymi gałkami nie musi być wcale droga w sprzęcie seryjnym - dla przykładu podam wzmacniacz, co prawda nie słuchawkowy - conrad (koda) kd-261 który miałem - nie jest to szczyt umiejętności designerskich, bo z wyglądu jest raczej średni, ale materiały użyte do obudowy są porządne - nowy w sklepie kosztował 520 zł :) Nie wiem, jaki procent tej ceny wynosiła obudowa, w środku było trochę rzeczy, było też ogromne trafo toroidalne, natomiast jeśli chodzi o brzmienie to za taką cenę był po prostu rewelacyjny! Także powtarzam jeszcze raz - porządna obudowa w sprzęcie seryjnym nie musi być absurdalnie droga, bo z reguły taki producent zamawia u podwykonawcy tysiące szutk, co innego w sprzęcie od konstruktorów DIY - zawsze mniejsze ilości są droższe.

Pozdrawiam,

ps. koledzy, być może byca do swoich słuchawek po prostu nie potrzebuje mieć lepszego wzmacniacza, słuchawek specjalnie hi-endowych nie posiada patrząc na jego "o mnie", wystarczy mu może dobry wygląd?!

neodom,

Dales sie sprowokowac frustratowi, ktory pluje sobie w brode, ze wydal pieniadze na ładnie wyglądające badziewie :)

Co do DIY - jestem przekonany, że w przypadku wzmacniaczy słuchawkowych można osiągnąć wiele. Świetnym przykładem jest choćby Dark One (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Co prawda cena wykracza poza warunek brzegowy ustalony przez założyciela wątku, bo wzmacniacz kosztuje 1400 euro, jednak przykład tej konstrukcji pokazuje, że to nie logo na obudowie tworzy brzmienie.

Niedawno miałem też okazję poznać wzmacniacz michelangelo. Hmm, miłe zaskoczenie :) Wygląda niepozornie, gra za to z niezłym wykopem. Przede wszystkim bardzo precyzyjnie, z miłym basem. Widać, że twórca włożył na prawdę dużo serca w dopracowanie tego cacka.

Ukryta Zawartość

neodom

Nie oto cały szum,rozumiem tych ludzi doskonale,nierozumiem tylko jednego

po co publicznie pitolą, ze ten jest tyle wart a jego to naprawdę taki super

Druga sprawa,

czy jesteś w stanie ocenić jakośc dzieku tylko i wyłącznie po samych elementach konstrukcji?czym chwali się michał anioł,rzecz w tym, że albo sie robi dobre wzmacniacze albo nie.

Nie wiem czy michał anioł potrafi zrobic dobry wzmak, ale to,że wrzuci mu dobre elementy nie jest wyrocznią, że robi coś lepszego niż pro-ject.Jeśli tak jest, chwała za to,nie wypadoło przy tym wyrazać się, ze coś gra biednie,a jego cacy. Napisałem,ze jego to złom to się oburzył, mam prawo pitolić Jeśl on ma, to ja chyba też.

?

Byca po prostu użył za ostrych słów, ale ma trochę racji.

A co do wzmaka Michelangelo, zauważ Byca że jego twierdzenie że Moonlight gra świetnie jes poparte odsłuchami wielu Forumowiczów, a nie jest wysnute na podstawie użytych podzespołów.

Poza tym sam używałem kiedyś urządzenia zbudowanego przez mojego ojca (jest elektronikiem) na podstawie bardzo niegdyś popularnego X10 Musical Fidelity, tyle że udoskonalonego i w bezpośrednim porównaniu kładł oryginał na łopatki. A koszt wytworzenia nie przekroczył 200 zł (wliczając solidną metalową i nieźle wyglądającą obudowę).

>byca, 22 Lis 2007, 10:21

>Nie wiem czy michał anioł potrafi zrobic dobry wzmak, ale to,że wrzuci mu dobre elementy nie jest

>wyrocznią, że robi coś lepszego niż pro-ject.Jeśli tak jest, chwała za to,nie wypadoło przy tym

>wyrazać się, ze coś gra biednie,a jego cacy. Napisałem,ze jego to złom to się oburzył, mam prawo

>pitolić Jeśl on ma, to ja chyba też.

Jakbyś słuchał wzmaka Michała to byś miał prawo, a teraz nie masz - proste i to już powiedział Ci Michał - on się wypowiada na temat tego, czego słuchał.

Na samym początku napisałeś coś co tu "zapaliło" dyskusję:

>"nie słuchaj forumowych bredni,posłuchaj head boxa.Zawsze będziesz mieć dostęp do serwisu,powtażalność takich użądzeń jest stu procentowa,bo nie są to składaki ze złomu!"

I kto tu w świetle tego co napisano pisze brednie i kogo nie należy się słuchać? Wiem, że bronisz się teraz jak tylko potrafisz najlepiej, bo do błędu ciężko się przyznać!

Pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

A czy oplaca sie skladac taki wzmacniacz , na czesciach ze zwyklego sklepu elektronicznego??

Ukryta Zawartość

>Byca

Wzmaki oferowane przeze mnie i kolegów z forum rzeczywiście mają wkład materiałowy nieosiągalny w podobnych cenowo fabrycznych konstrukcjach. I powtarzalność - mój wzmak gra już u ok. 300 odbiorców. Zadowolonych odbiorców. Nie myślisz chyba że do każdego wzmaka wynajduję jakieś elementy "z demontu".

Pozdrawiam wszystkich, Bobby

A ja Ci plecam wzmacniacz wrocławskiego konstruktora S&Audio:

Ukryta Zawartość

Sam używam takiego od roku, z tym że lampy wyjściowe w moim przypadku to 6L6.

Wzmacniacz kupilem gdy poisiadałem Senki HD600, i pod nie był "strojony", w tej chwili używam Grado SR80 - obawiałem się że będą problemy z niska impedancją Grado - ale jest po prostu bajecznie.

Poza tym stosunek jakości do ceny - bardziej niż bardzo korzystny - facet zna się na tym co robi.

Jeśli miałbyś jakieś pytania to pisz na priv lum mail.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

A ja lubię sie czasami pobawić budując wzmacniacz słuchawkowy, właśnie skończyłem budować wzmacniacz oparty na projekcie zamieszczonym na stronie:

Ukryta Zawartość

Ciągle coś buduje w poszukiwaniu doskonałego brzmienia ale powoli dochodzę do wniosku że te wszystkie wzmacniacze grają podobnie. Proszę nie traktować tego wpisu jako auto reklamę.

post-8095-100008877 1195843773_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pawell31

Pewnie ze sie opłaca budować ten wzmacniacz na "zwykłych" elementach, nie ma sensu kupować drogich elementów. Najlepiej zmontuj układ na "pająka" jezel brzmienie Ci się spodoba wtedy możesz go dopieszczać.

>bomarek

Fajnie, że się tu pojawiłeś. Ja tam zachwalam Twoje dzieło, bo naprawdę lubię jego brzmienie.

Przy okazji spytam: nie masz ochoty zmierzyć się z jakimś preampem lampowym. Mam już nawet do niego niezły potek Noble'a. Co?

zwolennik łagodności

Dziękuję za tak duże zainteresowanie moim wątkiem. Po przeczytaniu wszystkich opinii i wrażeń użytkowników chyba zdecyduję się na Holdegrona, prawdopodobnie najbardziej będzie odpowiadał moim preferencjom. Po nowym roku, gdy minie szał świątecznych zakupów :) wypożyczę na odsłuch.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.