Skocz do zawartości
IGNORED

Live! 24bit external - pytanie

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

- to wynika z tego paskudnego wewnętrznego resamplingu creativów 44.1 -> 48 ->44.1:

przy 48khz jest ok.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I jeszcze jedno.... skoro juz mowimy o Live24bit, padlo tutaj stwierdzenie ze ta karta to nołnejmowy shit sprzedawany jedynie pod marka creative'a. Nic bardziej mylnego - ta karta ma na pokladzie wysokiej jakosci przetwornik cyfrowo-analogowy CS4382-KQ od cirrus logic. Czyli Live24Bit ma takie same DACi jak Audigy2 ZS i X-Fi a nie jak karty serii Live! ktore mialy kiepsciutkie przetowrniki sigmatele i niewiele lepsze philipsa.

Wystarczy uzywac programowego resamplowania sygnalu z 44.1 do 48 [bo z tym pierwszym zegarem karty creative sobie nie radza...] i mamy przyzwoitej jakosci zrodlo.

Spojzcie na pomiary RMAA:

Ukryta Zawartość

Nieźle jak na karte za 50PLN! Zapewniam was, ze budzetowe odtwarzacze CD maja gorsze wyniki ;)

Ukryta Zawartość

-> camle

"przy 48khz jest ok"

Czyli teoretycznie powinno się ustawiać "SPDIF Output Sampling Rate" na 48kHz?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Dzięki :)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj

>Czyli teoretycznie powinno się ustawiać "SPDIF Output Sampling Rate" na 48kHz?

>...no i ważne aby sygnał źródłowy miał 48khz (albo zresamplowany np w foobarze) jakimś bardziej

>zaawansowanym algorytmem

nie i nie

jeśli twoj sb live 24 produkuje sygnał w 44.1kHz to tyle należy ustawić, w kóncu większość muzyki w takim formacie masz? Orginalne Live'y i Audigy były ograniczone do 48kHz ze względu na procesor DSP (Emu) który był na stałe taktowany 48kHz w twojej karcie nie powinno być tego..

-> _Kuba_

A co ze wspomnianym przez camle "paskudnym wewnętrznym resamplingu creativów 44.1 -> 48 -> 44.1"? I że "przy 48kHz jest ok:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "?

Ukryta Zawartość

camle, 21 Lis 2007, 19:02

>- to wynika z tego paskudnego wewnętrznego resamplingu creativów 44.1 -> 48 ->44.1:

Czy Twoim zdaniem karty Creatie nie są w stanie wypuścić prawidłowego strumienia SPDIF w częstotliwości 44.1 kHz? (prawidłowy oznacza identyczny z zapisanym na płycie CD Audio)

nedj, 21 Lis 2007, 23:53

>-> _Kuba_

>A co ze wspomnianym przez camle "paskudnym wewnętrznym resamplingu creativów 44.1 -> 48 -> 44.1"? I

>że "przy 48kHz jest ok:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "?

Tak jak mówię, Twojego Live to nie dotyczy, bo nie ma DSP. Sprawdź na DACu czy dostajesz sygnał 44.1 zwykłe SBLive daje na wyjsciu wyłącznie 48kHz.

Ukryta Zawartość

nedj, a czemu koniecznie chcesz wysylac z tej karty sygnal cyfrowo? I przede wszystkim do czego? Ta karta ma dobrej jakosci wyjscia analogowe, byc moze sensowniejsze byloby wlasnie ich wykorzystywanie zamiast przesylania sygnalu przez zle dzialajacy SPDIF.

Edward, 22 Lis 2007, 00:05

>Czy Twoim zdaniem karty Creatie nie są w stanie wypuścić prawidłowego strumienia SPDIF w

>częstotliwości 44.1 kHz? (prawidłowy oznacza identyczny z zapisanym na płycie CD Audio)

te które mają chip emu10k1 / 10k2 (live, audigy 2) - nie.

dobry test na to czy karta jest bit-perfect: Odtworzyć na kompie płytkę dts audio, albo plik (dts audio w formacie 44.1/16bit). Oczywiście jeśli masz amplituner KD lub zewnętrzny dekoder DTS.

-> _Kuba_

"Sprawdź na DACu czy dostajesz sygnał 44.1"

Na DAC-u dostaję taki sygnał, jaki ustawię w "SPDIF Output Sampling Rate", czyli np. obecnie 44.1kHz.

-> Mieczysław

"a czemu koniecznie chcesz wysylac z tej karty sygnal cyfrowo? I przede wszystkim do czego?"

Wysyłam cyfrowo do DAC-a Denon DA-500 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Analogowy przesył nie wchodzi w rachubę ze względu na odległość i właśnie na klasę posiadanego przeze mnie DAC-a :)

post-2580-100009010 1195719625_thumb.jpg

post-2580-100009011 1195719625_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Tak jak mówię, Twojego Live to nie dotyczy, bo nie ma DSP. Sprawdź na DACu czy dostajesz sygnał 44.1 zwykłe SBLive daje na wyjsciu wyłącznie 48kHz.

;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> camle

To ze zdjęcia to jest "normalny" live! (1024?). A mu tu rozmawiamy o Live! 24-bit.

-> _Kuba_

"dobry test na to czy karta jest bit-perfect: Odtworzyć na kompie płytkę dts audio, albo plik (dts audio w formacie 44.1/16bit)"

Podłączyłem Live! 24-bit do amplitunera kina domowego. I o ile filmy z dźwiękiem ac3 są odtwarzane jak należy (ampli pokazuje sygnał Dolby Digital), o tyle pliki .wav dts są odtwarzane jako PCM 2.0 (odtwarzane foobar'em), zamiast dźwięku jest tylko szum.

Mam kartę opartą o CMI8738 (dodatkowo z kompletem wejść i wyjść cyfrowych :), później sprawdzę, czy przy tej karcie dts-audio działa prawidłowo.

podejrzane podejrzane, niektórzy wszędzie spiski węszą ;) A zawsze można otworzyć internety i doczytać, choćby w wikipedii. A tam piszą że SBLive 24 to to samo co Audigy SE/Value, wyposażone to jest w tani układ ca106 swego czasu montowany na płytach głównych, a wszystkie fajerwerki opisane na pudełku, eaxy i inne HD dla graczy są realizowane softwarowo o czym creative przezornie milczy. Obecnie ten sam trik zastosowali z X-Fi, za niewielkie pieniądze można sobie kupić tzw. X-Fi "Audio", funkcjonalnie nie różniące się od c-media za 15 zł.

Zainstalowałem już tę kartę opartą na CMI (ale Live! 24-bit zostawiłem) i działa jak należy, tzn. pliki .wav dts są odtwarzane prawidłowo. Trochę niewygodne będzie przełączanie, co która karta ma przetwarzać. Ale potestujemy - zobaczymy.

Nie wiem, czy to "potęga sugestii", ale wydaje mi się, że gra lepiej! Poszczególne dźwięki są jakby bardziej uporządkowane i odseparowane od siebie. Nie ma efektu zlewania się dźwięku w jedną masę.

Niestety, nie mam w tym momencie możliwości przeprowadzenia "ślepego testu", dlatego tylko zakładam, że jest lepiej :)

Dzisiał w pomieszczeniu poczułem kuszącą woń zaparzonej kawy, ponieważ przed chwilą włączyłem ekspres. Kiedy podszedłem i chciałem nalać, okazało się że zapomniałem jednak włączyć ekspresu.

-> Piotr_1

Dlatego dodałem przecież, że dopiero "ślepy test" byłby dla mnie dowodem, że coś się poprawiło :)

marooned, 22 Lis 2007, 11:35

>No ale chyba przetworniki będzie miała lepsze niż C-media? :> Jeśli takie same jak wersje droższe

>kart, ale bez jakichś procesorów, to byłby to fair układ.

Słuszna uwaga! Po co mam placic za jakis dodatkowy procesor DSP do obliczania EAXow i innych bzdur z ktorych nie korzystam i ktore, z punktu widzenia "audio", sa zupelnie nieistotne. Live!24-bit ma przetowrniki wysokiej klasy i przeklada sie to na dobrej jakosci parametry wyjsc - absolutnie bezkonkurencyjne w tym przedziale cenowym, dzieki temu karta z powodzeniem moze sluzyc jako zrodlo do budzetowego systemu audio - czegos wiecej tutaj potrzeba?

I jeszcze jedna sprawa... pamietajmy ze, kiedy karty seri Live! wchodzily na rynek, standardem wsrod komputerow byly procesory klasy Pentium II oraz Pentium III. W tamtych czasach wydajnosc DSP tych kart rzeczywiscie mogla robic wrazenie. Dzisiaj standardem sa procesory dwurdzeniowe, ktore sa dobre kilkadziesiat razy szybsze....

Jaki wiec wplyw na wydajnosc komputera mialby archaiczny dzis procesor DSP, ze smieszna wprost moca obliczeniowa jak ten w kartach Live! ? Smiem twierdzic ze zerowy....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.