Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z wkładką grado prestige black

Lasica

Rekomendowane odpowiedzi

>>> Harry

Dziękuję Ci za Twoje uwagi, ale...

"Czytajac ten wątek mam nieodparte wrażenie że jednak masz źle podpięte kabelki do wkałdki."

Ja sposób podłączenia sprawdzałem (bardzo nieśpiesznie i "na spokojnie") 3 razy z instrukcją przed nosem. Zielone do zielonego, białe do białego, czerwone do czerwonego, niebieskie do niebieskiego. Grado ma romboidalny układ wyprowadzeń pinów - po to właśnie, aby nie można było się pomylić, nawet gdyby ktoś bardzo chciał.

"Mam tą wkładkę w swoim gramofonie i przydzwiek (brum) występuję tylko gdy dotknę przewodu sygnałowego palcem."

U mnie występowało podobne zjawisko - gdy dotknąłem przewodu jak opisałeś, to brum się jeszcze bardziej nasilał. :)

"Jak jeszcze chce ci się..."

Wkładka powędrowała z powrotem do sprzedawcy. Wkrótce przebędzie do mnie Sumiko Pearl. No to zobaczymy, czy brumi - jeśli będzie brum, to wymieniam gramofon.

Charakter brumienia tej mojej grado był dokładnie taki sam, jak opisał go pewnien facet w swoje recenzji :

Can you live with the hum? At the lower volume levels I typically listen at, I found the hum factor to be negligible, if not nearly inaudible. At higher volumes (with the volume knob past the 12 o’clock position), the hum was intrusive. My advice: buy from an authorized dealer who will let you return it if the hum is more apparent in your system.

No może brum mojego egzemplarza grado był trochę głośniejszy, bo na tych poziomach głośnoći, na których ja najczęściej słucham na pewno nie był „nearly inaudible”

Pozdr.,

Arek

Witam

Bardziej mi chodziło o to że we wkładce mogą być zamienione miejscami kabelki i przekładajac te kabelki łączące można by to ustalić. Ale rozwiązaniem i tak by była wymiana wkładki na nową.

A tak przy okazji własnie uruchomiłem przedwzmacniacz gramofonowy na lampach, gra głównie wysokimi ale nie mam na razie kondensatora na wejsciu, musze go dobrać.

Pozdrawiam Romek

• 7 miesięcy później...

Pro-Ject Xpression Mk. II + wkładka K4 = przydźwięk dokładnie taki, jak opisany przez Lasicę (BTW fajny nick :-)) To chyba jest ten problem, który opisują z wkładkami Grado... A co wyszło po zamontowaniu Sumiko Pearl? I jak to brzmi?

Dziś wymieniłem P-J K4 (=wzmiankowana Grado) na taniego Duala DN239 - przydźwięk znacznie zmalał, słyszalny jest dopiero po przekręceniu potencjometra tam, gdzie już za głośno się robi do normalnego słuchania... :-) Teraz trzeba rozejrzeć się za wkładką, która i zabrzmi, i nie będzie buczeć...

• 4 lata później...

Witam, czy może ktoś używał tej wkładki z Technicsem sl-d2? Szukam informacji czy przypadkiem nie ma przydźwięków z tym gramofonem? Znalazłem bazę "grado hums", link poniżej i jest tam napisane, że niby nie, ale chciałbym się upewnić, zanim ja kupię... Może używał jej ktoś z podobnym modelem technicsa?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

przecież masz na liście SL-D2 NO HUM, więc nie ma problemów

co więcej SL-D3 też nie sprawia problemów, a jest to to samo co D2 tylko pełen automat

zapomniałem dodać, że kupując online masz prawo zwrotu towaru :) więc wg. mnie niczym nie ryzykujesz

audiokarma.org

I jeszcze jedno pytanie. Czy warto dołożyć 60 zł i kupić wkładkę Grado Green? Na stronie sklepu piszą że: "Model Green został wyselekcjonowany spośród całej serii Black, 15% spełniających najbardziej rygorystyczne normy producenta zasługuje na miano Green. W obu modelach zastosowano diamentową igłę."

Czy jest aż taki rozrzut jakościowy w obrębie jednego modelu?

Idąc w kerunku wersji GOLD , można sie podziewać że BLACK to najniższy sort, skoro z każdego następnego typu selekcjonują kolejne 15%,Jak pocztasz dalej w materiałach to wersja red jest 15 procent selekcji BLUE, a silver 15% selekcji RED itd aż do GOLD.

o kurcze, rzeczywiście, nie interesowałem się nawet wyższymi modelami Grado a tu takie coś. Nie wiem co o tym myśleć, z drugiej strony najprostsza wkładka Black jest przez wiele osób bardzo chwalona...

I jeszcze jedno pytanie. Czy warto dołożyć 60 zł i kupić wkładkę Grado Green? Na stronie sklepu piszą że: "Model Green został wyselekcjonowany spośród całej serii Black, 15% spełniających najbardziej rygorystyczne normy producenta zasługuje na miano Green. W obu modelach zastosowano diamentową igłę."

Wszystkie 6 modeli wkładek Grado z serii Prestige ma identyczny szlif igieł - eliptyczny. Różnice w brzmieniu pomiędzy nimi są, jak dla mnie, nieistotne (jeśli wogóle są). Wkładki te nie dają neutralnego brzmienia, sound jest lekko specyficzny - ma relaksujący charakter, uzyskany kosztem zatarcia pewnej części szczegółów i drobnych wybrzmień, szczególnie z górnej cześci pasma. Jedni za taki dźwięk dadzą się pokroić, innym to się może nie spodobać - rzecz gustu. Wkładki te nie są mistrzyniami w odtwarzaniu rowków wewnętrznych z płyt, ale pojawiające się tu od czasu do czasu problemy nie są nasilone.

Pozdro,

Yul

P.S. Mam 3 wkładki z serii Prestige, w tym jedną robioną swego czasu OEM-owo przez Józia Grado dla innego producenta. Rozumiem też, że ewentualna alternatywa dla jakiejkolwiek Grado Prestige - słynna nadwkładka Mf-100 - jest rozpatrywana tu tylko w kategoriach żartu.

Spoko o takie brzmienie właśnie mi chodzi. Jestem fanem Musical Fidelity...

Jesteś fanem Musicala, a czy też masz sprzęt Musicala? Żeby to się nie nałożyło na siebie na zasadzie, wiesz, dwa grzybki w barszcz...

Pozdro,

Yul

Technics SL-D2 -> Rega Fono Mini -> Albedo Blue -> Musicla Fidelity E10 -> Klotz Ly25 -> AE Aegis EVO 3.

Myślę, że kolumny, przedwzmacniacz i interkonekt Albedo, trochę "przyspieszają" Musicala, więc powinno być ok.

Mi jakoś nic nie zwalnia Musicala (mam A2).Słucham na nim także metalu i daje radę.Potrafi zabrzmieć potężnie.Nieprawda,że nadaje się, jak twierdzą niektórzy, do małych składów jazzowych.

Dołoz 80 dych i kup Red-a jak lubisz rocka.Black gra ładnie srodkiem ale skraje pasma ma zaniedbane-bas ulany a wysokie wyciete,na rocka sie nadaje.Posłuchaj mnie bo bedziesz żałował,black jest słabiutki...

Dobrze "skonfigurowany" Musical daje radę nawet w ostrym graniu. Fakt mam w drugim systemie Arcama Alphe 7 cd i wzmacniacz, plus Mission 71 i tam ostre granie rzeczywiście brzmi szybciej, jest ogień, ale na dłuższą metę wolę Musicala:)

AlanNormal - kurcze mieszasz;) Problem w tym ze Red to 490 zł, a Black 220... Nic to pomyślę jeszcze.

Black nie gra przed uplywem min 40 gdz gdzie 2M Red rzec mozna odrazu tylko sie ukladajac.

Mam nowke po przebiegu z 50 gdz moze wiecej i w obecnej chwili nie ustepuje Ortofonowi Red co przy roznicy w cenie jest nie do pogardzenia.

Wkladka co dziwne ma na body inicjaly selekcjonowanych wkladek JG czego wytlumaczyc nie potrafil nawet jej dystrybutor.

Doplacac do drozszych modeli nie ma sensu poniewaz to szarlataneria zeby wmawiac ludziom ,ze ta selekcja da sie wycisnac z tego samego szlifu cuda warte roznicy w cenie.

Barwe rzeczywiscie ma Grado swietna ,bas mocny lekko ,,poluzowany,, a po wygrzaniu gorka tez nie od macochy tyle ,ze nie tak doswietlona jak w drozszych wkladkach czy tanich AT.

Pamietac trzeba o braku ekranu i gdy mamy szmelc zamiasy gramiaka a kable klebiace sie w nieladzie na stoliku, rzeczywistosc moze okazac sie bolesna (brum) , moja Unitra brumi jak szalona a Technics milczy jak grob ,wniosek z tego prosty.

Owa wkladka jak pisze Yul ma tyle wrogow co wielbicieli a prawda jest taka ,ze musi sie wpasowac w system i gusta.

Ps. Dodam ,ze gra zdecydowanie ciszej od np 2M czy Goldringa ktore posiadam ,bez pre z mozliwoscia ustawien troche lipa z sygnalem (trzeba krecic gale w prawo az strach.

robix

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Pod jakim względem to Grado nie ustępuje 2M Red?

Bo jakoś ostatnio kupiłem Sumiko Pearl i jest- delikatnie mówiąc kupa- przy 2M Red. Jesień. Ciemno, zimno, zacina deszcz.

Pod jakim względem to Grado nie ustępuje 2M Red?

Ogólnie obie są dość dobrymi wkładkami, ale do określenia "bardzo dobre", to nadal brakuje jeszcze bardzo dużo. Obie nie grają specjalnie czysto, ani nie dają bogatych barw dźwięku, ani nie budują holograficznej stereofonii. Problem w porównywaniu Grado Prestige i takiego np. Ortofona 2M Red polega na nieuwzględnieniu bardzo znacznych różnic w ich poziomach wyjściowych. Grado daje napięcie około 4 mV, natomiast Ortofon, po pomiarach laboratoryjnych w niemieckim Audio, legitymuje się poziomem około 11-12 mV, czyli prawie 3-krotnie wyższym. Bardzo często zapominamy o tym aby wyrównać te poziomy (i dopiero po tym słuchać i porównywać), co za pomocą pre o regulowanym wzmocnieniu (gain) łatwo osiągnąć. Bez tego, po zdjęciu znacznie cichszej Grado i założeniu hałaśliwego Ortofona, każdy powie: "O! To jest to!". Jeśli sytuacja w teście porównawczym jest odwrotna, to znaczy najpierw mamy Ortofona, a po nim zakładamy Grado Prestige, werdykt będzie łatwy do przewidzenia: "Kurde, ale kapeć!"

Tymczasem prawda jest moim zdaniem taka, że obie inkryminowane wkładki reprezentują podobny, średni poziom, z tym że charakter ich dźwięku jest właściwie przeciwstawny. Ortofon ma żywe, mobilizujące, mało subtelne brzmienie i charakteryzuje się głównie sporą makrodynamiką, co czyni z niego wkładkę dobrą do rytmicznych, rockowych "patatajek", typu Budgie czy ZZ-Top. Grado ma więcej "klimatu", analogowego charakterku i relaksującego soundu. Jest mniej napastliwa, delikatniejsza, niejeden powie - muzykalna. Niektóre walory mikrodynamiczne nagrań można łatwiej wyłapać za pomocą tej taniutkiej wkładeczki. Możnaby te różnice nadal mnożyć i uwypuklać, ale o wyborze którejś z nich i tak przesądzi nasz gust. Jeden lubi mieć brzmienie "podkręcone" (wtedy Ortofon 2m Red), drugi bardziej cywilizowane (wtedy Grado Prestige). Jeden lubi silny, chłodny prysznic, inny lubi posiedzieć dłużej w wannie pełnej gorącej wody. Najlepiej mieć jedno i drugie, no ale to nie za pieniądze które kosztują obie te wkładki łącznie, niestety, hehe. Na tej samej zasadzie nie przesądzimy obiektywnie i jednoznacznie która technika malarska jest lepsza do oddania piękna górskiej łąki: delikatna akwarelka czy "ciężki" olej.

Odpowiedz wyczerpujaca ale ja osobiscie zeby miec swoje zdanie mam te wszystkie wkladki wlasnie po to by sie osluchac i uczyc roznic ,potrafic ustawic i porownywac (o czym pisal Yul) czyli poziomy glosnosci powinny byc takie same inaczej wyjda z tego krzywdzace wnioski dla tej cichszej.

Droga do dobrego dzwieku dluga i kosztowna ale jaka przy tym jest zabawa...

robix

Ukryta Zawartość

Nowe wkładki są drogie i jeżeli faktycznie chcesz poczuć różnice, to już trzeba patrzeć na budżet 1000+zł. Bo 2m blue czy tańsze goldringi mają szlify eliptyczne.

Teraz używam tej wkładki co z linku tylko trzeba kupić w stanie NOS, inaczej może czekać dodatkowy wydatek - igła kosztuje od 100-200$ w zależności od szlifu. Można też szukać wyższego modelu AT20sa. Szlif shibata, bardzo analogowe, naturalne brzmienie, czysta góra, co jest problemem tańszych wkładek. Ta seria to chyba protplasta at150mlx, która kosztuje koło 1500zł. Różnica pomiędzy 2m red a AT15sa jest spora, jeśli chodzi o stereofonie to już przepaść pomiędzy tymi wkładkami. To jest mniej popularna wkładka niż np.shure v15, więc można je kupić stosunkowo tanio - ja za swoją (używaną) zapłaciłem 250zł na allegro, igła wygląda na idealną. Za tyle "szczury" schodzą z zamiennikiem, który jest nic nie warty i nie gra.

pzdr

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.