Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze elementów stereo

Dagz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam zamiar skompletować sprzęt do odsłuchu stereo.

Pokój prostokątny coś ok. 4,5x2,5 w każdym razie kolumny celuje na metraż ok. 12-14m kw.

Muzyka - tutaj może być dość nietypowo:

The Velvet Underground, The Smiths, David Bowie, Syd Barrett, Pink Floyd (głównie wczesny), Radiohead, PJ Harvey, Joy Division, Sonic Youth, Iggy Pop, Pixies, Television, Patti Smith, Bob Dylan - czyli taki 'lajtowy' rock bez podchodzenia pod metal, do tego dochodzą bardziej subtelne dźwięki np. Katie Melua itp.

Jak na razie słucham muzyki poprzez: komputer + amplituner radmor 5412 + kolumny tonsil ZgC-40-8-581.

Na początek chciałbym zakupić wzmacniacz i kolumny (monitory) - wydać chciałbym na to nie więcej niż 1500-2000zl.

Na dalszy plan wysuwam kupno odtwarzacza płyt, na razie podepnę to pod komputer.

Wybór sprzętu jest dość trudny ze względu na muzykę, w większości pytań na forum pojawia się jazz, metal, pop, techno...

Jeśli ktoś ma pomysł lub wie co najlepiej zakupić pod tego typu muzykę to byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedzi.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/37915-pomoc-w-doborze-element%C3%B3w-stereo/

hmm, ja uznaje podobny repertuari nie narzekam, choc troche wiecej agresywnosci by sie przydało.

moj zestaw: KEF IQ# (uzywki kupisz za 1100zł) + sony ta-f690es (doskonały do takiej muzyki, dynamiczny, szybki)

+ denon dcd2560 po przeróbkach.

Gość rochu

(Konto usunięte)

A ja zaproponuje tak:

1. aktywne monitory Alesis Active 1 MkII - około 1200 do 1300 zł w zalezności od sklepu i podatności sprzedawcy na negocjacje. Za jednym zamachem masz głosniki i wzmacniacz.

2. jakieś stabilne i cięzkie podstawki np od elfana - około 360 zł

3. reszta na jakąś kartę dzwiękową np. Esi Julia, M-Audio Audiophile - przykłady pierwsze z brzegu.

4. umiejętne ustawienie sterowników i playera, dobrze wykonany rip z CD, unikanie stratnych formatów audio i zamykając się w 2000 zł masz set który na pewno przeskoczy szereg budżetowych zestawów w cenie kilka razy wyższej...

Wiem o czym mówię bo od tygodnia w domu mam te Alesisy kupione jako głośniki do peceta na miejsce jakiegoś badziewnego Creativa z białego plastiku.

Krążą opinie iz sa to najlepsze aktywne odsłuchy w budżecie do 1000 USD.

Coś w tym jest. Przy umiejętnym ustawieniu kolumn w pomieszczeniu graja znakomicie jak na cenę którą za nie trzeba zapłacić.

Bas jest krótki i kopiący z dobrą kontrolą.

Dzwiek jest szczegółowy ale nie natarczywy. Wystepuje lekkie ocieplenie.

Generalnie jest wszystko czego potrzeba - dynamika i rozdzielczośc, przy czym jest zauważalna spora muzykalność tego zestawu.

do tego rodzaju muzyki wręcz przeciwnie - polecał bym system łagodny, lekko zamulający, ciepły. Nie oszukujmy się ta muzyka często jest średnio nagrana - system ostry, wszystko pokazujący obnaży słabe realizacje. Sprawa druga - kolega ma system typowo ciepły - zapewne jest już przyzyczajony do ciepłej prezentacji - zabójstwem dla uszu teraz jest polecać system który gra diametralnie inaczej?

naprawdę nie wiem co z budżetu polecić koledze - ale jestem niemal pewny jednego - jeśłi mu polecicie system ostry, jasny, szybki - nie będzie miał kolega przyjemności ze słuchania.

osobiście wydaje mi się, że mogło by być ok - ale nie sugeruj się moją opinią - posłuchaj gdzieś. Spróbuj posłuchać jeszcze kolumn warphadale - dostępne są nawet w jakiś dużych sieciach. One też grają w miarę poprawnie jak na cenę a przy tym nie tną raczej po uszach.

tak tylko z boku się przyglądam,mi wydaje się że tannoy-ie mają właśnie ładnie wyczyszczoną górę(jak na ten przedział cenowy oczywiście)a może audiowave 171?są teraz na allegro nówki i do dego jakiegoś używanego nada na początek.

Seba dobrze prawi ;) Z tym że z tym zmuleniem to tak nie do końca... Do rocka powinno być szybko ale z mięchem i wypełnieniem. Góra jest bardzo ważna, bo to na niej najczęściej wychodzą brudy nagrania. Najlepiej słodko, ale detalicznie, oby nie jasno i analitycznie, bo pójdzie krew z uszu ;) Ja powoli wyrastam z metalu czy innych sieczek i dlatego muzy słucham w podobnych klimatach jak Ty.

Pokoik docelowo masz nie za duży, tam by idealnie weszły Dynaudio Audience 42 (może nawet 50 ale to już drożej), ciepłe ale szybkie kolumienki z b. dobrą górą, do tego koniecznie wzmak Rotela, im mocniejszy tym lepszy, będzie kop na basie, mięcho na średnicy i soczysta góra kiedy trzeba, odtwarzacz też można dobrać jakiś ostrzejszy ale to sam zdecydujesz, najtańszy Technics nawet się tu dobrze spasuje. Z kolumienek grających po jasnej stronie szmocy, do ciemniejszego wzmaka np. NAD, polecam Mission, może jakieś małe Paradigmy, bo już Acoustic Energy AE1 to mogą posiać basem w takiej klitce, ale jeśli będzie możliwość posłuchać w docelowym pomieszczeniu, warto spróbować.

I love the sound of crashing guitars

Dagz, 23 Lis 2007, 21:35

>A czy ktoś wie jak z tą muzyką grałyby tannoye mercury/fusion ?

MIałem i jedne i drugie. Jeśli kupiłbyś M2 to wtedy jakiś ostry wzmacniacz - denon byłby idealny. Jeśli natomiast F2 to zupełnie przeciwnie - jakiś łagodny na górze. Kolumny tej marki są bardzo przyjemne jak na początek, mają dużo ciepłego basiku. F2 są nowsze, fajniej wykończone i producent chyba starał się zmienić w nich to za co krytykowano M2. Będą się nadawać do Twojej muzyki.

do m2 najlepiej to by arcam alpha 7 pasował,sterylny,wyrazny,dynamiczny ostra góra i krótki,szybki basik,m2 sąbardzo spokojne i poukładane,niezła kombinacja,miałem taki właśnie zestaw przez jakiś czas.

• 2 tygodnie później...

Nadal nie mogę się zdecydować więc odświeżam wątek...

Jako że pojawiła się możliwość zakupu sprzętu na raty mam kilka pytań:

wydać teraz chciałbym na wzmacniacz + kolumny 2500 - 3000zl.

Sprzęt chcę kupić nowy (raty + gwarancja).

Mam kilka modeli wartych uwagi ale znów pojawia się problem z moją muzyką i rockiem...

Na początek wzmacniacz:

- CAMBRIDGE AUDIO azur 640A V2

- NAD C325 lub jeśli większa różnica by była to C352

- Denon PMA-700AE

- ROTEL RA-04

- ? amplituner Yamaha 797 ?

I kolumny:

- Dali concept 2

- Dali ikon 1

- Mission m32

- Kef iq3

+ Czekam na propozycje

Bardzo był bym wdzięczny jeśli ktoś wskazał by elementy które nadają się do mojej muzyki.

Pozdrawiam

Polecam koledze z całą stanowczością i pełną świadomością po prostu Yamahę Piano Craft E810. Nic lepszego za 1500-2000zł się nie znajdzie. Tu masz pełen komplet: dobry wzmacniacz, odtwarzacz i super monitorki. Mam to i chętnie słucham, pomimo posiadania także innego sprzętu. Pozdrawiam.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

To nie jest tak do końca że taki radzaj sprzętu do takiej muzyki. metalu czy szybkiego tehno można słuchać na wharfedale i na paradigmach, to skrejnie inny dźwięk ale nie ma tak że tu jest lepsze a tu gorsze, jaki kto lubi;) więc mże napisz co oczekujesz po dźwięku, spokoju, dynamiki, szczegółowości itp.

ja słucham odobnej muzyki, z tym że czasem jazz a i czasem coś ostrzejszego.

denona nie słuchałe, ale wzmacniacz ponoć 700 nie najlepszy;D

cambridge 640-stka? nie podobał mi sie, też szukałem wzmacniacza za myśle podobną kase co ty i kupiłem marantz pm7001 i Ci powiem że jestem zadowolony;) i zostanie Ci jeszcze , jesli kupisz nowy, jakies 1500zł na kolumny

Dagz@ Może na początek należałoby zdefiniować jakość źródła na dziś i na jutro. Z tego co piszesz to jest i będzie komputer. To pomoże dobrać wzmacniacz i kolumny.

Sądzę, że takiego małego pokoju i do tego sygnału wystarczyłby Cambridge Audio A300 i któreś ze wspomnianych monitorków o skutecznoci 87 dB.

niezgadzam sie;D myślę że np prodigy hd2 czy julia, nawet elite pro grają ponad poziom A300 ;) a przecież jak kiedyś dokupi odtwarzacz do tego, to już bedzie miał chociaż niezłe głośniczki i wzmacniacz

Można podchodzić i tak. Jednak wówczas każda propozycja może być niedostateczna na "później". Dagz dopiero zaczyna bawić się w audio. Dopiero jak dojdzie do końca możliwości PC będzie układał sobie kolejne zakupy. Na wymianę będzie już coś miał. Do tego potrzeba czasu i wiele słuchania. Nie należy wybiegać do przodu. Na dziś ma PC i niech tak zostanie. Tak określił swoje "warunki" źródłowe.

Kartę mam zintegrowaną ale nie o kartę tutaj chodzi...

Jak będę miał już wzmacniacz i kolumny to wtedy nie będzie problemu żeby kilkaset zl wydać na odtwarzacz, w tym tyg. mam zamiar pojeździć po sklepach i porozglądać się (jak będą warunki to posłuchać).

Z tego wszystkiego co czytałem to z doborem sprzętu do muzyki jest bardzo skomplikowana sprawa, coraz bardziej uważam że jest to 'trochę' przesadzone - ja nie będę słuchał w domu testowych płyt tylko muzyki której teraz słucham na tonsilach i radmorze i póki co nie ogłuchłem, faktem jest że słychać niedociągnięcia...

Przy okazji - byłbym wdzięczny za polecenie jakiegoś sklepu audio w Katowicach (lub okolice).

Na sam początek pojadę zobaczyć co oferują w saturnie.

Pozdrawiam

jeśli będziesz szukał niedrogiego odtwarzacza to od razu skieruję Cię do Pana A. Stelmacha - jest ze śląska - więc podejrzewam, że nie będzie problemów z posłuchaniem jego przetwornika. W tej cenie nie będzie lepszego dźwięku. Właśnie z zalem się żegnam z jego przetwornikiem i czekam na wersję zewnętrzną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.