Skocz do zawartości
IGNORED

Najpiękniejsze samochody wszechczasów

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

coz, goscie jezdzacy Alfami czy Lanciami to zazwyczaj ciekawi ludzie,kobiety tez,natomiast laska,podjezdzająca Aurisem,Golfem czy A3 zazwyczaj jest nieciekawa i mnie nie intryguję,w domu maja tak samo,chłodno,bezdusznie,zazwyczaj bezgustnie,taki postmodernistyczny shit.Za to laska,podjezdzajaca Alfa 147 działa na mnie jak magnes a co do awaryjnosci Alf to prosze najpierw sobie kupić niezajezdzony model,pojezdzic min 100tys i dopiero sie wypowiadac,choc zgodze sie ze mistrzami niezawodnosci nie sa...

caleb66 > ile miałeś AR ?? co się sypie ?? bo ja mam właśnie trzecią więc możemy się powymieniać doświadczeniami :) w poprzedniej miałem dwie usterki - pękła gumowa rura od powietrza i popsuł się włącznik grzania mojego tyłka... masakra co ?? dwa i pół roku eksploatacji i jakieś 20 minut stracone na naprawy :/

:D

a serio - bzdurne opinie ludzi którzy nie mają jaj żeby kupić coś innego / ewentualnie opinie z okolic słupka TAXI (choć u mnie w mieście widuję 156 taxi - ten to musi miec przerypane jak pod słupkiem stoi... te wszystkie pytania kolegów po fachu - znawców tematu...)

aha , samochody tej marki się serwisuje - nie czeka aż się rozlecą... wymienia się w nich regularnie olej itp :D

wasylak, 3 Cze 2010, 00:46

>Skóra ma jedną poważną, niepodważalną zaletę- kiedy nowa, ładnie wygląda. Poza tym- jest łatwa do

>utrzymania w czystości. Poza tym- same wady. Ale też tych wad też nie ma aż tyle :)

Jeslei jest dobrej jakosci to i w 15-sto letnim samochodzie wyglada bardzo dobrze. Chyba ze rozmawiamy o skorach stosowanych dzis w oplach i innych tego rodzaju popularnych autach rodzinnych.

?👈

nie mialem alfy i nie chce miec,stylistyka tych samochodow jest napewno nieprzecietna ale sa dosc awaryjne w stosunku do konkurecji nawet auta rumunskie mniej sie psuja,kazdy slyszal chyba o ciagle psujacych sie wariatorach albo o awaryjnej elektryce,jak bede bardzo bogaty i bedzie mnie stac na ciagle naprawy samochodu to kupie se alfe

Saab 9000

Jak ktoś się nie liczy z kosztami, to polecam :)

PS. mam jednego na sprzedaż:P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

caleb66 > jesteś jedną z osób opowiadających bzdury a nie mających pojęcia o tym o czym mówisz...

wariator - psuje się jak ktoś nie dba o olej (tak to już jest że bardziej skomplikowany silnik wymaga innego traktowania...) - tak się składa że miałem dwie benzynowe i problemów z wariatorami jakoś nie było :)oczywiście po pewnym przebiegu przy okazji kolejnej wymiany rozrządu po prostu się go wymienia jako jedną z części eksploatacyjnych... bogaty być nie musisz - ja nie jestem - ale jak nie masz na dobry olej co 10kkm to rzeczywiście od AR z daleka ...problemy z elektryką - no tak , miałem... ten włącznik... wniosek prosty - nie wolno kupować zbyt dobrych wersji a już na pewno nie z grzaniem tyłka :D czasami padają przepływomierze - ale wiadomo dlaczego - Bosch to szajs :)

co do awaryjności aut rumuńskich - nie pogadamy - brak mi w tej kwestii doświadczenia :) jedyne co mogę o nich powiedzieć to że są paskudne :)

jak będziesz już miał kasę na ciągłe naprawy to rzeczywiście możesz kupić AR tylko koniecznie niezbyt nową i najlepiej od jakiegoś małolata który ją zaorał i nie miał $ na obsługę - w przeciwnym razie z ciągłych napraw mogą być nici :/ no chyba że kupisz dobry egzemplarz i sam go zaorasz :D

to ta wredna która miała dwie ww opisane usterki :D

Ukryta Zawartość

post-8338-100002095 1275575736_thumb.jpg

post-8338-100002096 1275575736_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu kolejna ale już mniej wredna bo bezusterkowa :D

Ukryta Zawartość

post-8338-100002090 1275575860_thumb.jpg

post-8338-100002091 1275575860_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...w sumie kupując AR kupuje się coś więcej niż tylko samochód :) przynajmniej wg mnie :)

a jak jest w przypadku ulubionego modelu chłopców z TG ??

przed Państwem mniej awaryjna zapewne od AR jej wysokość :D Dacia Sandero

...w ojczyźnie Drakuli wiedzą jak to się robi :)

Ukryta Zawartość

post-8338-100002087 1275576153_thumb.jpg

post-8338-100002088 1275576153_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marcin737 gratuluje dobrego gustu,mialem przyjemnosc pojezdzenia GT kilka lat temu jak weszla na rynek z silnikiem jtd 150km i kopara mi opadla jak to sie prowadzi i jak ten diesel sie zbiera.W porownaniu do diesla audi A3 2 litry 140 km to byla inna klasa.Osiagi podobne ale ten gang silnika!Nie przypominało to dzwieku traktora jak w audi

dziękuję , fakt że trakcja tych samochodów jest dość wyjątkowa :) ale w końcu są one produkowane dla

świadomych nabywców - praca układu kierowniczego czy zawieszenia może zaskoczyć kogoś kto nigdy wcześniej nie jeździł autem tej marki

Alfy fajne auta, ale jestem przeciwny tworzeniu mitu AR, gdyż np. BMW produkuje obiektywnie rzecz biorąc samochody bardziej zaawansowane technicznie. Zasadniczą zaletą alf, oprócz urody, jest duży spadek wartości, więc stosunkowo dobre auta można jako używane kupić tanio. Wątpię, czy kult alfy miałby rację bytu, gdyby nie ten fakt. Choć chętnie przyjmę argumenty przeciwne:)

AR zdobyła złą opinię głównie dzięki modelowi 156. Nadmiar "techniki" a właściwie elektryki jest zawsze problemem, bo jak nie jedno to drugie pada. Ja wolę prosto ciosane auta, jak najmniej wymyślnych systemów...kontrola trakcji przydaje się tym albo niedoświadczonym, albo zbyt wulgarnie jeżdżącym. BMW niestety mają w 90% kręcone zdrowo liczniki. 2miesiące temu sprzedałem swojego Compacta (osobiście sprowadzonego z Austrii), teraz szukam Coupe i jakoś na tyle ofert nic nie potrafię znaleźć...Polski rynek został zapełniony szrotami z zachodu i wygląda na to, że pewnie znowu sam będę musiał się wybrać po auto.

BMW produkuje z całą pewnością samochody z większymi i mocniejszymi silnikami - AR nie wkracza na te pola bo koncern ma od tego inne marki (Maserati , Ferrari)

ale... porównanie dwóch samochodów (AR i konkurencja) z tej samej grupy cenowej może być już zaskakujące :)

co do zaawansowania technicznego - wolnossące silniki benzynowe - ile z nich ma powyżej 100Nm z litra pojemności ?? oj chyba niewiele :) a diesle uważane za jedne z najlepszych i najmniej awaryjnych silników tego typu ?

spadek wartości nowej - to prawda , dla mnie to zaleta bo nie muszę dużo płacić za prawie nowy samochód ...co do kultu - nie wiem czy to kult , może po prostu świadome dostrzeganie zalet :) ale teoretyzując - gdybyśmy przyjęli że dwa samochody - jeden AR i drugi niemieckiej konkurencji o podobnej cenie początkowej miały zbliżone utraty wartości po 2/3 latach to twierdzę że AR i tak miałaby swoich fanów ...no i nadal pozostaje bardzo subiektywne acz istotne dla mnie zdanie nt designu

problemem tej marki wg mnie jest brak naprawdę mocnych i dużych silników - tu niemieckie firmy mają

dużo więcej do powiedzenia a firma AR raczej nic nie zrobi na tym polu

Oj marcin, poczekajmy na 169. Ma tam być m.in. motór z Maserati. Zawsze podobał mi się 159 - to tak odnośnie AR. Mimo że jest równolatkiem mojego Passata to caly czas robi wrażenie. Ale prawdziwy szok przeżywa człowiek który wsiada za kółko przyzwyczajony do BoConceptowych wnętrz (Jazz - świetnie to ująłeś). Wnętrze zamiata bardziej. Wiadomo w tym aucie kto jest najważniejszy. Naprawdę można przejrzeć setki zdjęć wnętrza ale trzeba tam wsiąść. Szkoda że Gulietta wydaje się być bardziej symetryczna - no ale może do niej również trzeba wsiąść:)

Alfa już dawno miała wypuścić 159 Q4 z silnikiem V8 >4l aby konkurować z S4/M3/C63 ... ale widać nic z tych planów nie wyszło. Może uda im się z 169.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Alfy to bezsprzecznie njlepiej prowadzace sie auta przednionapedowe(Megane R26R to wyjatek,na Nurburgringu skopał tyłki Impezie STI czy Evo 10)Pamietam jak Alfa 156 wchodziła na rynek i w tescie łosia była lepsza od A4,BMW 3 czy Lexusa o kilka km na godzine,redaktorzy AuTo Zeitung byli pod wrazeniem....

Nie zapominaj o Focusie RS.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>> Elberoth, 3 Cze 2010, 22:04

Do Opla Omegi próbowali wsadzić amerykańskie V8 - i nic nie wyszło bo się przegrzewał przy jeździe na maxa, za mało miejsca pod maską. Jak mieliby wsadzić V8 poprzecznie do 159 - naprawde nie wiem. Może powinni byli zacząć przymiarki od 4.4 Volvo - Yamaha z rozchyleniem bloków 60deg zamiast tradycyjnych 90? Tyle że mógłby być problem ze zmieszczeniem Torsena do AWD.

Spóźniłeś się co nieco;

Ukryta Zawartość

;)

Ukryta Zawartość

Ładne auto, mozna dać dwa razy :-)

• 1 miesiąc później...

A komu podoba sie flagowa limuzyna Opla z konca lat '80? Oczywiscie mowa o Senatorze B. Moim zdaniem te auto wyprzedzilo swoja epoke jesli chodzi o stylistyke, bo nawet dzis ta linia nie wyglada staroswiecko, a nawet lepiej jak Omega B po lifcie, szczegolnie wewnątrz.

Senator B to bodajrze auto roku '88. Przypomnijmy ze w tamtym okresie mial on 3 glownych konkuretow w tym segmencie. BMW seri 7 E32, Mercedesa S (czy jak on sie dokladniej nazywal?) i Volvo 740. No i nie ma co ukrywac ze te auta w porownaniu do Senata wygladaly juz staro nawet w roku '88.

Lecz fakt, faktem pozostaje ze to Opel. Wiec trzeba sie liczyc z korozją i srednia jakościa wykonania wnetrza. No ale...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Ten samochód też wyprzedził swoją epokę. Gdyby te nowe były chociaż w połowie tak solidnie zbudowane jak setka...

ps. Alfy to faktycznie włoski szajs, jak ktoś jeździ jak dziadek i ma trochę szczęścia to 5 lat pojeździ ;-)

Pamiętam, jak koledze w 156-tce zepsuło się prawie wszystko, ale najbardziej mnie rozbawiło, jak odpadła gałka zmiany biegów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sam jesteś szajs... kolega kupił szrot to i się rozpadł...

właśnie mamy w PL pierwszą Alfę za milion :) w końcu :)

Ukryta Zawartość

a tu coś dla fanów Maserati i zdjęć innych niż te z polskajazda.pl :

Ukryta Zawartość

...Opel Senator - zawsze mi się podobał , jak na owe czasy miał fajną sylwetkę i ciekawy przód

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.