Skocz do zawartości
IGNORED

new amplituner 3000-3500 z dobrym stereo

qot

Rekomendowane odpowiedzi

juz to wielokrotnie było przerabiana ... niestety nikt do właściwych wniosków nie doszedł ...

pojawiły sie obozy:

Ampli + wzmak sreteo ( jako końcówka mocy )

Ampli i wzmak stereo ( oddzielne zestawy )

"A Ch... ci Ampli" tylko stereo ( bez komentarzy... )

"Kup lampowca od chinoli" ( opcja fajna ale to odrębny temat )

Ja chce zapytać o JEDNO użądzenie - dla wygody dla komfortu dla oszczedności miejsca...

ponawiam pytanie: jakieś propozycje ?

Podpisuję się pod pytanie qot-a, bo raz, że w chwili obecnej gram na podobnym sprzęcie, tj. mam Yamahę RXV 630 (qot ma 640), dwa - dosyć już mam ciągłego kombinowania i zestawiania jednego z drugim, chcę po prostu kupić jakiś sensowny amplituner, który pociągnie mój zestaw w pokoju ponad 25m2. Zestaw to:

ELAC FS 208.2

ELAC CC 201.2

ELAC SUB 211.2

MIRAGE FRX R x 4szt.

Myślałem o:

CAMBRIDGE AUDIO 640R

DENON 4306

ONKYO TX SR 805

ONKYO TX SR 875

YAMAHA RXV 4600

YAMAHA RXV 2800

Prosiłbym o rzetelne opinie dotyczące wyżej wymienionych i nie powielanie oklepanego poglądu, że amplitunery nie grają w stereo a jedyne dobre rozwiązanie to wzmak stereo. Dodam, że już przerabiałem kombinację Amplituner Denon AVR 2106 + PMA 1500AE i z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że to zestawienie było BEZNADZIEJNE i WIELE lepiej gra moja Yamaha RXV 630.

A może są jeszcze inne propozycje modeli amplitunerów?

P.S. Chętniej poczytam opinie osób które słuchały konkretnych modeli, a nie będą pisać: "Denon to jest do d..., a Cambridge zaj....do tego fajnie by bylo sie dowiedziec dlaczego komus odpowiada denon a w czym złe jest np. Onkyo.

Ja mam Denona 2307 oraz wzmaka HK 970 i z takiej kombinacji jestem bardzo zadowolony , kazdemu polecam takie rozwiazanie (chodzi mi o preamp).

Norwidos Ty juz tyle sprzetu przetestowales ze ciezko Tobie cos zaproponowac :)

pozdrawiam

Można jeszcze spróbować kupić dobrej jakości procesor/przedwzmacniacz z dekoderami DD, DTS itd. , dwa monobloki (na początek) a w przyszłości dokupić resztę końcówek i kolumn.

Niestety amplitunery nawet za grube pieniądze ( Yamaha Z9 ) mają końcówki praktycznie takiej samej klasy jak tanie modele (Yamaha 559) ... różnią się tylko zasilaczem + bajery (wniosek wyciągnięty z pomiarów w AUDIO ... a nieprzychylne "opinie odsłuchowe" z poza tego pisma o amplitunerach nawet tych drogich to potwierdzają ). Zwykły wzmacniacz stereo ( Denon 500 ) ma wyraźnie lepsze końcówki mocy niż taki ampli kina za kilkanaście tys. ( odsyłam do pomiarów audio - proszę popatrzeć na współczynnik tłumienia który bezpośrednio wpływa na "kontrolę" głośników ... pomiary też na sieci były co wysoki współczynnik tłumienia realnie daje).

Niestety jakość dźwięku w amplitunerach jest traktowana po macoszemu ... nawet bardzo ... biorąc pod uwagę jak gra tani wzmak stereo w porównaniu z drogim ampli kina.

Co do zasady to jest to możliwe co twierdzisz, ale z drugiej strony pewniejsze i bardziej miarodajne byłoby gdybyś odniósł się do brzmienia podanych przeze mnie modeli bo z tego co wiem, to akurat Onkyo TX SR 875 ma bardzo dobre końcówki mocy.

no dobra tylko czy w tej cenie takiego wysokiego Onkyo nie lepiej kupić tańszy model np 605 ? zobacz ile kasy by Ci zostało na wzmacniacz, byś miał takiego wypasa co i tego Onkyo 875 by zjadł na śniadanie :P

tu się chyba nic nie zmieni, amplitunery AV pozostaną bublem dźwiękowym (dochodząc co najwyżej do przyzwoitej a nie bdb jakości) w którym liczą się bajery kuszące naiwniaków z kasą

Witam :)

Pozwolę sobie również podpiąć się pod wątek.

Co sądzicie o podłączeniu frontów kef iQ7 przez monobloki vincenta sp-996 (ampli h/k 235)?

Miał ktoś te monobloki w rękach? Warto? Może ktoś cokolwiek o nich powiedzieć bo w necie niewiele opinii udało mi sie na ich temat znaleźć.

A może macie jakieś inne propozycje końcówek mocy w rozsądnych cenach (tak do 3k) do zestawu nastawionego głownie na kino z zapędami na lepsze stereo :)

Ja aktualnie mam CA 640R. Odsłuchuję narazie na Gale-ach 3040. Zestawiałem też ten ampli z KEF IQ7. To zestawienie bardziej mi pasowało. Teraz zamierzam go zestawić z Kef-ami KHT 3005 + później właśnie Kef IQ7.

Wg mnie Azur gra bardzo szczegółowo, może czasami aż za bardzo w wysokiej partii częstotliwości, dlatego też nie trzeba a właściwie nie wskazanym jest podkręcać soprany w stereo. W zestawieniu z CA DVD 89 w stereo gra to powiedzmy tak sobie ale w zestawieniu z CD Advance Acoustic MCD 203II jest już o wiele lepiej. Swego czasu w tym samym pomieszceniu Gale grały z ampli Denona 1804. Moim zdaniem było dużo "szumu i wrzasku" ale bez wyraźnego podziału i przejrzystości. Dużo dudnienia. Azur 640 ma dosyć mocy żeby ładnie poprowadzić nawet wymagające kolumny więc może być naprawdę dobrym rozwiązaniem. Nie mam zamiaru tu niczego sugerować ani stawiać na jakąkolwiek markę - każdy ma swoje ucho i własne wyobrażenie o dźwięku. Jeszcze parę dobrych lat temu za nic w świecie nie zamieniłbym swojego Technicsa na nic innego :-). Ja się zdecydowałem na CA między innymi za jego prostotę i naprawdę tylko potrzebną elektronikę bez zbędnych"wodotrysków". Poza tym pasuje mi dźwięk i wiem, że potrafi ładnie zagrać zarówno w stereo jak i w kinie potrafi pokazać pazurki a mocy ma jeszcze sporo - potencjometr ma jeszcze dużo zapasu. Jak zawsze jednak najlepsze odsłuchy - może tam gdzie mieszkasz znajdzie się chętny na wizytę u Ciebie w domu z którymś z wymienionych klocków - wiem jaki trudny wybór jest po odsłuchu w jakimś salonie bo w domu potrafi być zupełnie inaczej.

w ostatnich niemieckich testach "ścigają się": Onkyo TX-SR805 i Yamaha RX-V1800 = w zaleznosci kto testuje wynik wypada raz na O raz na Y ... czy ktoś z forumowiczów odsłuchiwał i obgladywal oba jednocześnie ? Wasze zdanie ? Moje "teoretyczne odczucia" z prasy sprowadzają się do:

1. HD OBRAZ - Yamaha i ONKYO remis

2. konwersja do HD - Yamaha ( bo onkio tego niema )

3. Dzwięk HD - Onkyo ( brak THX w Yamaha )

4. Dzwięk sourrand - Onkyo ( 7 oddzielnych końcówek mocy )

5. Stereo - Yamaha ( odcięcie obwodów wizyjnych )

WNIOSEK: REMIS

... ale to wszystko teoria i dane z czasopism ( pewnie subiektywne )

... a jak z praktyką ?

1. A dlaczego "praktyka" forumowiczów (anonimowych w zasadzie) ma być bardziej wiarygodna od testów "teoretycznych" (?) fachowców gazetowych (zresztą mogących po części być jednocześnie forumowiczami?...

2. Spodziewasz się czegoś innego niż "REMIS"?

3. Czy oby to był "REMIS"?

4. Czy wogóle "REMIS" jest możliwy pod względem wszystkich kryteriów?

5. Czy oby kryteria nie są "tendencyjne"? Jakimi kryteriami posłużono się aby wybrać te kryteria?

6. Przyjmiesz odpowiedź na wiarę czy na rozum?

:)

Gość ata77

(Konto usunięte)

Postaram się krótko i na temat. Jeżeli ampli do muzyki to Denon z elacami zagra ładnie (zreszta polecany w zestawach). Onkyo i Yamahe odradzam chociaż może lubisz ich dzwięk, dla mnie były bardzo "elektroniczne". CA nie słuchałem więc sie nie wypowiadam. Poza tym mam za soba doświadczenia w odsłuchu naprawde drogiego sprzętu i moim zdaniem zalączenie po nagrzaniu oczywiście 5CH stereo w porównaniu do wzmaka za 1500 położy cie na kolana. Najlepiej gdybys miał możliwośc odsłuchu w domu z jakims wzmocnieniem stereo dla porównania. W pokoju 25m2 nie polecam 7CH. Puryści pewnie sie odezwa, że to nieaudiofilskie - byc moze, ale zajebiście gra.

• 2 miesiące później...

Posłuchaj addaniela w tej cenie jeżeli chodzi o stereo to z CAMBRIDGE AUDIO 640R nikt nie ma szans.

Z moim CA Azurem 540 RV2 Denon 3805 odpadł w jakości stereo a przypomnę ten Denon jest 3 X droższy.

Poczytaj jeszcze tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Ja bym kupił CA Azura 540Rv2 i dobrą końcówkę stereo do preoutu

To jest jednak najlepsze rozwiązanie w tym przypadku.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Trochę z innej beki. Na pewno za jakiś czas będe chciał rozdzielić kino i stereo. Nie chciałbym jednak dostawiać drugiej pary głośników. Czy podłączenie 2 wzmacniaczy do tej samej pary kolumn jest z jakiś przyczyn niewskazane. Oczywiście tylko jeden na raz podawałby sygnał :)

Panowie widzę że macie mały problem ale postaram się go rozwiązać i coś doradzić.

Śmigałem 2 lata na ampli Yamaha RXV 650 i byłem zauroczony dźwiękiem w stereo i w kinie do czasu aż w moim domu zawitał wzmacniacz do kina domowego Denon AVC A1SR.

Podłączyłem i zagrało nie słyszałem różnicy, ale jak odkręciłem pokrętło głosu to mnie zamurowało.

JBL E100 ożyły dźwięk stał się bardziej naturalny.

W kinie Denona jak na razie nie przetestowałem, bo na dzień dzisiejszy nie mam suba.

Na 5ch stereo jest bajka.

-> LepP

"Czy podłączenie 2 wzmacniaczy do tej samej pary kolumn jest z jakiś przyczyn niewskazane."

(Pozwolę sobie wkleić mój wpis z innego wątku.)

Pod żadnym pozorem nie wolno. I nie zmienia sytuacji fakt, że będzie grał tylko jeden wzmacniacz. W najlepszym przypadku w momencie takiego podłączenia będziesz miał dziwne brumienie w głośnikach, w najgorszym wiesz, co się może stać :)

Niby ktoś wspominał kiedyś, że jeśli wzmacniacz jest w stanie odłączyć (np. za pomocą przekaźników) wyjścia głośnikowe, to takie połączenie powinno być możliwe. Ale jedna z zasad elektroniki mówi, że nigdy nie łączy się ze sobą wyjść.

Jednym z rozwiązań jest wykorzystanie wyjścia pre-out w amplitunerze i podłączenie pod nie wzmacniacza, do którego z kolei na stałe będą podłączone kolumny.

Druga metoda to wykonanie sobie przełącznika, o którym wspominał xajas (potrzebne będzie solidny dwupozycjny przełącznik np. 10A i kabelki głośnikowe).

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• 4 miesiące później...

SZYBA zauwazylem ze masz ciekawe porownanie :) rxv650 z flagowym denonem:)

moze porownasz tego denona z moja yamaha rxv2700 gdzie do flagowca mu daleko a mysle ze w kinie ten denonek juz by tak wesolo nie wypadl !

co do stereo no PANOWIE NIE KUPUJEMY ampli wielokanalowych zeby sie delektowac stereo do tego sa sprzety przeznaczone ku temu dzwieku to tak jak by ktos chcial kupic mercedesa zeby sie scigac bez sensu skoro moze kupic duzo mniej komfortowe ale rowniez luksusowe porsche

witam

Ja ze swojej strony polecam cos z uzywki a mianowicie Yamaha DSP A-1 lub A-2 Sa to wzmacniacze 7-kanalowe z naprawde przyzwoitym dzwiekiem. Ceny a2 oscylowaly ok 7tys zl a A1 ponad 10tys wiec za ta cena idzie jakosc:) A teraz mozesz wyrwac a2 za 500zl (jak Ja) lub a1 za ok 1000zl... jezeli kupisz to nie powinienes zalowac:)

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

tego szukaj:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

stecko a1 czy a2 to chyba swego czasu najlepsze sprzety do kina jednak z cenami przeginasz nie wporowadzaj kolegi w blad dsp a2 stoja jeszcze dobrze po 1500 zl a A1 nawet i powyzej 2 tysiecy

czy to na ebay.de czy na allegro poprostu nikt nie oddaje sprzetu za darmo skoro ten sprzet soba cos reprezentuje a w szczegolnosci niemcy maja sentyment do high endu i napewno nei odddadza tego za 200 euro

Nie wprowadzam w blad nikogo:) Sam swoja A2 kupilem za 112F w idealnym stanie czyli ok 440zl. Ostatnio ''stala'' dlugi czas A2 w opcji kup teraz za 140f i nikt jej przez pare dni nie kupowal... A1 poszla ostatnio za 200f czyli 800zl wiec ceny nie sa duze - obserwuj te aukcje co podalem link a sam zobaczysz ze pow 200 nie pojdzie za bardzo....:)

pozdr

• 2 tygodnie później...

Witam,

a co myślicie o najnowszym zestawie AV8003+MM8003?

Ukryta Zawartość

To chyba można nazwać kompromisem stereo i dzwięku wielokanałowego.

Do tego można dodać jeszcze BD8002 i zestaw gotowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.