Skocz do zawartości
IGNORED

studio 16 Hz Vector

don genaro

Rekomendowane odpowiedzi

Studio16Hertz, 7 Gru 2007, 23:45

A nie wydaje Ci się, że nie o to chodzi co piszesz, możesz sobie zakładać wątków ile chcesz, co znaczy byłem markeitkingowcem największej sieci RTV? Bo to brzmi jak CV z Media markt i... nie wiem jak się zwie rtv agd, czego nie nauczyła Cię sieć - to pokazałeś na tym forum, zaglądający tu chcą sie czegoś dowiedzieć o Twoich kolumnach, a Ty wszystko psujesz

jbmar, 8 Gru 2007, 00:04

>wyobraźcie sobie ten Top bez studio16hz i mcgyvera, było by mi miło albo by nic nie był

??

Bez Studio16Hertz i McGyvera, za to z salmo i Tomkiem Skurą? O to chodzi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A audio jest Twoim hobby czy nie jest? Jesteś w stanie poświęcić trochę uwagi i zaangażowania swojemu zestawowi żeby wykorzystać jak najlepiej jego potencjał, czy nie jesteś? Oczekujesz produktu typu "instant", czy raczej starannie przygotowanej odpowiednio zmielonej dobrej jakości kawy z ekspresu ciśnieniowego?

Ma być "wash and go", "plug and play", postawić i zapomnieć, czy raczej ma to być zestaw służący do czerpania przyjemności ze słuchania ulubionej muzyki?

Jeżeli wash and go, to kup zestaw "one box", np. Piano Crafta. Jeżeli natomiast nie "wash and go" to licz się z tym, że będziesz musiał coś odsłuchać, coś wypożyczyć, wypróbować kilka kabelków, i poeksperymentować z ustawieniem. Ale jest to przecież częścią uroku naszego hobby, czyż nie?

McGyver, 8 Gru 2007, 00:35

>A audio jest Twoim hobby czy nie jest? Jesteś w stanie poświęcić trochę uwagi i zaangażowania

>swojemu zestawowi żeby wykorzystać jak najlepiej jego potencjał, czy nie jesteś? Oczekujesz produktu

>typu "instant", czy raczej starannie przygotowanej odpowiednio zmielonej dobrej jakości kawy z

>ekspresu ciśnieniowego?

>Ma być "wash and go", "plug and play", postawić i zapomnieć, czy raczej ma to być zestaw służący do

>czerpania przyjemności ze słuchania ulubionej muzyki?

>Jeżeli wash and go, to kup zestaw "one box", np. Piano Crafta. Jeżeli natomiast nie "wash and go" to

>licz się z tym, że będziesz musiał coś odsłuchać, coś wypożyczyć, wypróbować kilka kabelków, i

>poeksperymentować z ustawieniem. Ale jest to przecież częścią uroku naszego hobby, czyż nie?

jest zupełnie inaczej, słuchałeś kiedyś muzyki, bo mam wrażenie, że tylko płyt testowych

Mam ok. 1200 płyt CD i ok. 450 analogów z muzyką. Nie mam czasu na "słuchanie" płyt testowych. Płyt testowych "używam" do sprawdzania klocków i kolumn nad którymi pracuję.

A teraz leci Jethro Tull "Thick as a brick". Na płytę testową się nie nadaje, za słabo nagrane. Ale cóż za wspaniała muzyka!

kolego mcgyver, co znaczy starannie zmielona i dobrej jakości kawa, pilnujesz jak rośnie, później suszy, a wkońcu masz jakiś specjalny młynek, na co wydajesz kasę by napić się takiej kawy

Wyobraź sobie, że nie każdy łączy swoją pracę z pasją, napisz proszę co zn. wymagają starannego dobrania źródła, napędu i okablowania, bo po tym tekscie mam wrażenie, że zagrają tylko z jednym a może dwoma wzmacniaczami - które to są wzmacniacze??

witam w sobotni poranek

Łomatko...

Mimo to kolumny nietrudne do napędzenia, więc zagrają POPRAWNIE nawet i z byle jakim amplitunerem kina domowego.

ALE

ich możliwości na tym się nie kończą. Potrafią zagrać zadziwiająco dobrze jeżeli dobierze się do nich dobrej jakości klocki (niekoniecznie drogie, zagrały fajnie już z budżetowym NADem, ale minimum to model C350, C352), przyzwoite, niekaszaniące kabelki (IC Belkin Synapse, głośnikowy ProCab, zatem tanizna, ale nie pierwsza z brzegu przypadkowa) i sensowne źródełko (na przykład Pioneer PD-S901, jakiś Rotelik czy Arcam) i poświęci się trochę uwagi ich ustawieniu tak, aby uzyskać równy bas i prawidłową stereofonię. Wywleczone z kartona i poupychane po kątach nie pokażą co potrafią, dlatego zwracamy uwagę na to, by się trochę postarać.

Na eksperymenty z ustawieniem warto poświęcić kilka godzinek, ALE robi się to RAZ, po ich nabyciu. Potem można się cieszyć dźwiękiem aż do...

przeprowadzki ;-)))

Coś szanowny kolega strachliwy jakiś czy co?

Nie ma czego się bać. Zapraszam na odsłuch z własną elektroniką, a jak chcesz, to i kolumny jakieś do porównania możesz zabrać ze sobą. Najlepiej sprawdzić osobiście. Napijemy się kawy i pogadamy. Miło będzie poznać.

jeszcze raz próbuję

Ukryta Zawartość

post-17384-100007372 1197196165_thumb.jpg

post-17384-100007373 1197196165_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wersja standartowa Minas Anor kosztuje 5500,- detal

Jak pisałem mamy często promocje wyprzedażowe.

Tak jest i tym razem . 11 par kolumn a Audio Show 2007 sprzedajemy w cenach w sam raz na gwiazdkę .

Np.Minasy z Audio Show 4099,-

Minasy ze ekspozycji sklepowej 3799,- (małe ślady uzytkowania)

To są nadal ceny producenta.

Rynek wtórny to nieco inne prawo rządenia się nim:

Za ile można sprzedać ProAc Response 2.5 w erze klonów

Dynaudio Contour 5.4 w ogłoszeniach 10.000,- (nowe 30.000)

Jak ktos tego barana nie zdejmie z forum audiostereo (t.skóra)

to niech wie że sam nam robi reklamę ,bo piszę że producent ma się dobrze i sprzedaje .

To też nie jest dziwne bo zaufanie co do jakości produktu nawet z ekspozycji nabywcy maja większe do wytwórcy.

ZACHĘCAM DO PRZECZYTANIA LEKTURY BARDZO ZADOWOLONEGO CZŁOWIEKA MAJĄCEGO ZMODYFIKOWANE KOLUMNY ! ! !

autor - TomekSkura

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Od paru lat mam kolumny Dali Evidence 470, ale nie byłem do końca zadowolony z dźwięku, jaki prezentowały. Blisko ściany basu było zbyt dużo przy tym był trochę monotonny, przy ustawieniu daleko od ściany basu było mało, Postanowiłem je zmodyfikować w stronę dźwięku, który bardziej mi odpowiada - szybkiego i detalicznego z kontrolowanym basem. Sam trochę w nich dłubałem aż w końcu zdecydowałem się oddać je w ręce McGyvera. Do dyspozycji dostał kolumny (oryginalne głośniki w nich to 2xVifa M18WH - modyfikowana dla Dali z 8 na 9 omów- i Seas KT28F) oraz po parze Vify PL18, Vify M18WO i Scan Speaka 9700. Wytłumaczyłem McGyverowi, jakiego dźwięku oczekuję. Założenie było takie: zachować skrzynki i wybrać z dostarczonych głośników najlepiej brzmiącą konfigurację. Zaprojektować zwrotnice od nowa. Pozostać przy konstrukcji 2 ½ drożnej. McGyver postanowił dać na dół M18WO lub PL18, zostawić na środku M18WH i zaproponował na górę wstawić Dynaudio D28/2 zamiast SS9700. Ponieważ brzmienie kolumn Dynaudio mi się nie podoba, wolałem jednak Scan Speaka. Niestety przy montażu, okazało się, że kupione kilka lat temu u dystrybutora głośniki Scan Speaka 9700 mimo naklejki nie były "pełnymi 9700". Front i układ magnetyczny miały oryginalne, ale były one po "refurbishingu" - membrana była z modelu, 9300/9500 co spowodowało, że faworyt SS 9700 będący de facto SS9500 odpadł w przedbiegach. Uczulam DIYowców. Jak coś kupujecie - sprawdźcie dokładnie co dostajecie!

Jako niskotonowy ostatecznie wybrany został PL18, jako nisko-sredniotonowy M18WH. Skrzynia została przestrojona, zmniejszone objętości.

I wreszcie odsłuch.

Przy zestawie PL18+M18WH i "SS 9500" dźwięk mi nie odpowiadał. Góra była zbyt przygaszona i zabrakło dynamiki.

Na szczęście kompania McG&G (McGyver i Grzegorz) posiada szafę pełną głośników;-) i Panowie zaproponowali inne rozwiązania. Rozpoczęła się zabawa w uzyskanie optimum brzmienia. Ponieważ chłopaki już wiedzieli, jaki dźwięk lubię - Grzegorz wstawił do skrzynek zamiast SS, Vifę - metalową D25, a następnie dla porównania Dynaudio D28/2. Oczywiście za każdym razem dokonując odpowiednich zmian w zwrotnicy. Zestaw z Vifą D25 cechował się potężnym wykopem, dużą szybkością i ostrą górą. Dynaudio natomiast pokazało zupełnie inną klasę. Dźwięk bardzo spójny, mnóstwo szczegółów bez ostrości na górze. Odrobinę stonowany, ale też z energią. Nawet przy cichym słuchaniu grały z dużą rozdzielczością i pełnym pasmem. W tej konfiguracji słychać było, że Dynaudio to inna liga niż Vifa. Że są to głośniki wyższej klasy i wymagają lepszych głośników na dół. Dźwięk nie miał nic wspólnego z tym, który słyszałem w Dynaudio Audience, dla mnie był zdecydowanie lepszy niż w firmowej aplikacji. Zaproponowane rozwiązania bardzo się różniły, lecz jednocześnie bardzo mi się podobał dźwięk, jaki prezentowały. Kombinacja z D28 najbardziej mi się podobała, jednak cena Dynaudio spowodowała, że pozostałem przy Vifie D25. Może kiedyś kupię Dynaudio i zmienię tweeter - już wiem jak to gra :-) i kto jest w stanie wymienić tweeter i jednocześnie wyfrezować otwór, gdyż Dynaudio maja większy front niż Vify.

Podsumowanie:

1.Z zewnątrz kolumny się nie zmieniły.

2. Wewnątrz zostały wklejone płyty MDF zmniejszając pojemność dociążając kolumny.

3. Zastosowano głośniki Vifa PL18, M18WH, D25.

4. Zwrotnica została na nowo zaprojektowana.

5. Efekt jest doskonały!! Mam taki dźwięk jak chcę. McGyver i Grzegorz cierpliwie, przez wiele godzin słuchali moich komentarzy dotyczących odsłuchu i moich preferencji brzmieniowych, dokonując "na żywo" wielu zmian w strojeniu kolumn, aż uzyskany został taki dźwięk, jaki chciałem.

Polecam osobom niezadowolonym z dźwięku swoich kolumn kontakt z tym duetem (McG&G). Oni naprawdę wiedzą "o co chodzi" i "czym to się je".

Dzieki Panowie!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

I NAWET JAK DZIĘKOWAŁ !

PROSZĘ ILE KIEDYŚ MIAŁ NABYTEJ KULTURY !

ALE TO BYŁO KIEDYŚ !

CO ŻYCIE ROBI Z MAŁEGO POLACZKA !

A TO TAKI PIEKNY KRAJ !

>CO ŻYCIE ROBI Z MAŁEGO POLACZKA !

a wy jestescie duze polaczki i nawet sie mnozycie jak kroliczki... McGyver,Grafton,Grze,studio16hertz i jeszcze pewnie kilku naganiaczy....

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Witam,sledze to forum i widze ze zrobilo sie ostro w tym temacie.Mam nadzieje ze te kolumny zagraja tak jak wygladaja.Wlasnie zamowilem je i czekam z niecierpliwoscia.Jak przetestuju to zdam raport.Pozdrawiam wszystkich z forum.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.