Skocz do zawartości
IGNORED

Postawilem kolumny na monetach 50 gr....

filip

Rekomendowane odpowiedzi

To teraz idź do kamieniarza po kamienne cokoły, dopiero usłyszysz. Poszukaj na forum o cokołach, było troche o wpływie na brzmienie. O ile dobrze pamiętam Andrea29 robił duże doświadczenia z cokołami.

Jezeli chodzi o kolumny o nie za duzej podstawie to ja polecam dodatkowo podstawki przykrecane od dolu (VM ACOUSTIC) W ten sposob mozna osiagnac jeszcze lepsza stabilnosc a nastepnie stawiamy na 20 gr.

[obrazekLUKASZ-56404_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

U mnie słyszalny wpływ na dźwięk miało wiele rzeczy: np. cokoły na kolcach, na gumkach (myszkach ; )) =-- polecam sprawdzić samemu, to koszt 5zł, skręcanie kolumn, stawianie tweeterów na zewnątrz (zamiana miejscami Tabletek), kable sieciowei i wszelakie inne, zmiana ustawienia kolumn względem ścian i słuchacza.

W kwestii standów i cokołów ostatecznie wybrałem wariant, jak na zdjeciu poniżej.

Stand Art - ok.2kzł, pewnie dobre, ale na razie ich nie kupię. Wpływu podstawek od Eposów też nie miałem okazji sprawdzić, bo niby jak (?) A chciałbym...

Nie wiem jak długo obecny wariant pozostanie, bo lubię eksperymentować.

Jak "obsłucham" coś lepszego - będzie zmiana.

Dociążanie kolumn ciężkimi płytami chodnikowymi (przez przycięte odpowiednio kawałki wykładziny dywanowej) nie dały u mnie żadnego, słyszalnego rezultatu. No cóż, na sugestie innych jestem mało podatny, co nie oznacza, że Koledzynapisali nieprawdę. /Nie sądzę./

Gdyby nie tak wiele postów, że to coś daje, w swoim przypadku musiałbym zanegować wpływ dociążenia kolumn od góry, bo to akurat mi się nie sprawdziło zupełnie : ((

Pozdrawiam.

[obrazekLUKASZ-56502_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no właśnie, tego to już pewnie nie wie nikt :) niby im grubsze i większe tym lepiej, ale... myślę, że w tym przypadku ważniejsza jest powierzchnia, niż grubość. a 4cm nie podniosą ci za wysoko kolumn?

no ale czemu moje kolumny wciąż stoją na tych paskudnych panelach??? ;)

I teraz tylko uważać, aby wiatr nie zawiał , bo Andrei spadną te kolumienki na podłogę i mogą sie roztrzaskać, to juz jest przekombinowane tak mocno, że efekt jest conajmniej żałosny...

• Redaktorzy

Coż, abstrachując od lekko agresywnego tonu ostatniej wypowiedzi, też bym dał nieco większe płyty, sądzę ze wygladałoby również lepiej.

U mnie wygląda to tak:

Zamiast monet użyłem specjalnych podkładek. Ich zaletą jest to że można je przykleić do podłogi. Wtedy na czas sprzątania cokoły i głośniki da się odłożyć na bok a potem postawić dokładnie w to samo miejsce.

Podkładki mają małe gniazdo w które wchodzi ostrze stożka. Stożki są regulowane, co pozwala bardzo stabilnie ustawić kolumny.

[obrazekLUKASZ-56690_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale zaje.... grube cokoły . Już jakieś 10 lat temu podkładaliśmy marmur pod głośniki i było to zazwyczaj byle jak ułamane płyty o gr 2-3cm.

Obawiam się że różnica w brzmieniu przy tak wysokich cokołach może wynikać ze zmiany wysokości ustawienia głośnika bowiem w praktyce zmiana wysokości jest wyraźnie słyszalna. Poza tym tak grube cokoły miały by jeszcze sens w momencie przytwierdzenia podstawki do cokołu (ale jak ?).

Cokoły nie są wcale takie grube. Mają 7,5 cm.

Razem ze stożkami podniosły głośniki o 10,5 cm.

Teraz oś głośnika (koncentryczny KEF) jest na wysokości 88 cm, czyli mniej więcej na wysokości uszu podczas odsłuchu.

Miałem zamiar zastosować trochę wyższe kamienie bez stożków. Akurat kamieniarz miał kawałki o takiej grubości i kupiłem je jako odrzuty płacąc jedynie za robociznę. Stożki i podkładki nie okazały się zbyt drogie więc zecydowałem się na takie rozwiązanie.

Bardzo fajne standy do monitorów zrobił sobie mój znajomy. Były to bloki kamienia których dwie ścianki były polorowane a dwie ociosane. Stały dość stabilne. Był tylko mały problem z przestawianiem bo dość trudno dźwignąć 150 kg. Na szczęście nie robi się tego zbyt często.

Ludzie , coście tacy katastroficzno/dekadenccy ?

Całość jest stabilna nad podziw i b. ciężka. Chciałem początkowo pod kolce nawiercić małe otworki w cokołach, ale stwierdziłem, że nie ma takiej potrzeby. (Jeśli ktoś poleci na to całym ciałem, to i tak żadnej tego typu konstrukcji nic nie pomoże.)

* * *

A cokoły zostały wykonane niezgodnie z moim zamówieniem (za małe), Stąd kazałem przerobić pięknie zaokrąglone krawędzie na płaszczyzny (patrzcie: rogi pod kolce). Całośc wyglada przez to lepiej, bo nie ma tak dużego prześwitu, widocznego z p. odsłuchu. (Mnie tam sie podoba ; )), choć nie tak miało być.

Teraz, przynajmniej kurzu nie widać. Nie żałuję, choc w 1. chwili... - sami wiecie, co czułem, jak dałem szablon, a otrzymałem "hwc".

* * *

Kolce na kolcach wypadły u mnie gorzej, (grałem tak ponad m-c),a całość również była b. stabilna, gdyż mam wywiercone pod spodem otwory na wpuszczane po kołnierz tuleje na wkręcane kolce.

Za stabilność całej konstrukcji odpowiada dość równa podłoga i - przede wszystkim - duży ciężar konstrukcji. Blu Tac trzyma Tabletki mocno. A jak dosypię jeszcze ołów w standy (ciężarki do wyważania kół samochodowych), to kolce chyba już nie będą takie spiczaste.

Żeby obecne standy tylko ruszyć z cokołów potrzeba naprawdę dużo energii. Chciałbym je zważyć, ale nie mam jak.

Duża masa na 4 punktach podparcia daje wystarczajaco duży nacisk na na 1 kolec.

Z niektórych wpisów wyżej widać, że negujący są teoretykami w temacie, hehehe ; ))

Pozdr.

Tak się zastanawiam, czy aby Kolega - tym razem: "dop" nie wziął pomysłu na swego nicka od słowa d...ć się ? W tym wypadku oczywiście do mnie.

* * *

Jak zamocować podstawy standów do cokołów ?

Ależ to proste. Czy naprawdę tak trudno ruszyć bańką i czy trzeba mieć w tym celu ukończone ze 2 fakultety ?

(Takie pytania mnie dobijają, zwłaszcza kiedy jestem zmęczony.)

Ale niech tam... Należy przewiercić podstawy i cokoły na wylot, całość solidnie skręcić 4 długimi śrubami, od spodu dać podkłądkę, zakontrować nakrętką i zostawić jedynie wystarczająco długie, wydłużone, a "zatemperowane" śruby w kierunku podłogi. Proste, nie ?

Bo mnie się wydaje, że aż debilnie.

Wpływu na dźwięk nie sprawdzałem. Można dać przekładkę z tektury, blu taca lub... wcale. Co, kto lubi, woli, uważa, słyszy i jak w duszy gra.

zamist podkłądek- faktycznie- monet będących w obiegu nie można używać, ale jest tyle innych, starych...

Pozdr.

Nie wiem czy to ty nie jesteś teoretykiem który próbuje dokonywać cudów w oparciu o tanie standy.

Tak się akurat składa że miałem okazję posłuchać bardzo wielu kombinacji podstawka – głośnik i tu naprawdę można zupełnie zgłupieć.

Jak widzę na forum liczą się tylko dwa parametry – waga i głośnik wysokotonowy na wysokości ucha – proponuję „uważyć” ołowiu na kuchence i zalać standy w środku oraz sprezentować sobie obrotowy regulowany stołek – osiągniecie ideał.

A najlepiej to wbić gruby pal pomiędzy kolumę a sufit młotem 10kg i skasować luzy na amen.

>andrea29

Nie popisałeś się tym prostym rozwiązaniem przykręcenia stadndów do cokołów.

Jeśli zaczniesz wiercić granit to zrozumiesz o co chodzi .

Gdybyś chciał wywiercić osiem otworów w obu cokołach o takiej grubości to wiertła i cała operacja kosztowałyby więcej niż te twoje standy.

Wyobraź sobie, że zrobili mi to za friko : )))

Poza tym nic straconego.

Jeśli zdecyduję się przewiercić cokoły na wylot to tylko na własnej życzenie ; ))

Może trochę później. Dla samej sztuki nie zamierzam nic zmieniać, póki dobrze gra : )))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.