Skocz do zawartości
IGNORED

Kopia bezpieczeństwa płyty CD - jak?

Nienormalny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

temat w zasadzie wyjaśnia wszystko, ale pokuszę się o kilka szczegółów. Chciałbym zrobić kopię kilku swoich płytek, tych używanych w samochodze lub sporadycznie na imprezach. Płyty ciezko znosza takie przygody, a kopii nie szkoda.

Problem tylko... ja skopiowac płytę? CD mają swoje zabezpieczenia, zwykłe Nero nie wystarczy, a zgrywanie np EACiem na dysk a potem powtórne nagranie do CDaudio to czasochłonny proces. Jest jakaś szybsza metoda, jakiego oprogramowania użyć?

-> Nienormalny

"zgrywanie np EACiem na dysk a potem powtórne nagranie do CDaudio to czasochłonny proces"

To Ty chcesz przegrywać płyty w "locie"? Czyli że jeden napęd odczytuje, a drugi wypala w tym samym czasie? Chociaż do samochodu to takie rozwiązanie w sumie wystarczy. A jako program może się sprawdzić CloneCD.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Tak się po prostu nie robi. Co jak zatnie się odczyt z CD-Romu?

CD należy kopiować via HDD. Inaczej będą trzaski dziury i przeskoki, a z jakością nie ma to nic wspólnego już.

Najlepiej wybrać opcję Diskcopy a jako napęd docelowy Virtual Recorder (czyli CD-image do pliku np. *.nrg)

Nagrywajac w lociew momencie, gdy pojawia sie problem z odczytem plyty nagrywanie musi zostac

zatrzymane, na nagrywanej plycie zaznaczane sa markery, w ktorym miejscu powrocic do zapisu.

I tu moga pojawiac sie trzaski....

Zgrywanie przy uzyciu EAC ma ta zalete, ze w przypadku problemow z odczytem dany zakres

jest czytany kilkukrotnie pozwala tu uzyskac wierna kopie.

Pozdrawiam

-> Nienormalny

Ja tu czegoś nie rozumiem. Skoro posiadasz tylko jeden napęd i obraz płyty będzie najpierw zapisany na HDD, a dopiero później na CD, to dlaczego wg Ciebie "zgrywanie np EACiem na dysk a potem powtórne nagranie do CDaudio to czasochłonny proces"?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Polecam Burrrn lub aschampoo swietne i latwe programy do zgrywania plyt i na plyty np. z flaca ;) Ponadto burrrn ma cdtex i nagrywa plyty w STPI.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

goldenlok:

>Kup zwykłą nagrywarke np Philipsa np CDR 870 za grosze i przegrywaj , wypalaj do woli . Jakość

>przegranych płyt gwarantowana.

Ale kopia nie będzie chyba cyfrowo identyczna z oryginałem? Także przy płytach bez zabezpieczeń?

goldenlok:

>Nie usłyszałem też żadnych różnic niędzy oryginałem i kopia .

A sprawdzałeś, czy kopia jest cyfrowo wierna?

Edward:

>Przepraszam, ale o jakich Wy mówicie zabezpieczeniach?

Przed kopiowaniem płyt CD na sprzęcie komputerowym - "Copy Controlled" itp.

Miałem Philipsy 870, 880 i 950. Kopie z tych nagrywarek brzmią gorzej niż dobrze wykonana kopia na komputerze przez EAC. Teraz mam Pioneera PDR05 i dopiero kopie z tej nagrywarki trzymają poziom. W zależności od użytego nośnika potrafią zagrać lepiej niż EAC.

chyba żartujesz, i się w zyciu nie udało osiągnąc EACiem poziomu CDR 870... ilekroć nagrywałem EACiem dźwięk robił się bardziej konturowy (niby dobrze, ale w sumie jest to odejście od oryginału) za to scena spłaszczała się o połowę...

Teo, 5 Gru 2007, 15:56

>Przed kopiowaniem płyt CD na sprzęcie komputerowym - "Copy Controlled" itp.

Acha, o to chodzi? A jaki software z tego zabezpieczenia korzysta, bo przepraszam, ale nie trafiłem na taki :-)

Edward - nie próbowałem, ale skoro w jedym przypadku różnice są niewielkie, a w drugim ewidnentne to chyba nie ma potrzeby robienia takich testów. Mogę się zgodzić, że niektóre różnice wnoszone przez EAC są na plus, ale niemniej jedak jest to odstępstwo od oryginału jak by nie patrzeć. Poza tym mam fioła na punkcie głębokiej sceny, jak mi coś spłaszcza scenę (i to nie o włos, ale tak o połowę) to przestaje być dla mnie fajne.

>Mogę się zgodzić, że niektóre różnice wnoszone przez EAC są na plus

Argos, rozmawiamy o kopii cyfrowych danych, więc o jakich "zmianach na plus" piszesz? Przecież to absurd!. To jest kopiowanie a nie remasterowanie! Jeśli są ewidentne różnice, a o takich piszesz, to coś jest mocno nie tak. Albo z odczytem, albo z kopiowaniem.

natomiast muszę poprzeć McG w sprawie PDR-05 - rzeczywiscie klonuje najwierniej, pod warunkiem zapodania dobrego nośnika, trzeba jednak uważać, bo lasery do nich są sakramencko drogie, a urządzenia w większości są stare, miałem dwa PDR-05 kupione od oszustów i koniec konców wróciłem do Philipsa, w sumie nie stwierdzilem dotąd jedozacznie, żeby nagrywał gorzej (wprowadza drobne zmiany, ale na co lepszych płytach to ja w zasadzie nie wiem czy jest to zmiana faktyczna czy autosugestia) a cały kosztuje 200 PLN, jak padnie to nie będzie szkoda.

Edward, 5 Gru 2007, 16:40

>>Mogę się zgodzić, że niektóre różnice wnoszone przez EAC są na plus

>

>Argos, rozmawiamy o kopii cyfrowych danych, więc o jakich "zmianach na plus" piszesz? Przecież to

>absurd!. To jest kopiowanie a nie remasterowanie! Jeśli są ewidentne różnice, a o takich piszesz, to

>coś jest mocno nie tak. Albo z odczytem, albo z kopiowaniem.

Mówię o zmianach typu poprawa konturowości basu. w kategoriach kopii to oczywiscie wada, ale w kategoriach dźwięku można to policzyć na plus.

poza tym może rzeczywiscie jest cos nie tak z odczytem albo z nagrywaniem, ale po wydaniu kilku setek na różne nagrywarki w ty wychwalane LiteOny odpuściłem sobie dochodzenie co jest nie tak. Były nawet próby z różnymi płytami głównymi, za każdym razem jest nie tak.

-> ARGOS

"Były nawet próby z różnymi płytami głównymi"

Oj, ostro pojechałeś ;) A EAC-a chociaż dobrze skonfigurowałeś?

>ale po wydaniu kilku setek na różne nagrywarki w ty wychwalane LiteOny odpuściłem sobie dochodzenie co jest nie tak.

Przyjąłeś kosztowną i niepewną metodę. Można to wszystko zbadać dużo łatwiej i taniej. Zapewniam Cię, że za pomocą EACa można zrobić kopię grającą absolutnie identycznie jak oryginał, jednak po spełnieniu kilku drobnych warunków.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.