Skocz do zawartości
IGNORED

Kopia bezpieczeństwa płyty CD - jak?

Nienormalny

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cały poradnik jak zrobic kopie EACiem ;) polecam

Ukryta Zawartość

moj typ Burrrn sie sprawdzil :) ja rowniez jestem z niego zadowolony!

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

nedj, 5 Gru 2007, 16:58

>-> ARGOS

>"Były nawet próby z różnymi płytami głównymi"

>

>Oj, ostro pojechałeś ;) A EAC-a chociaż dobrze skonfigurowałeś?

A co tam takiego do konfigurowania jest?

Kopiujesz programem EAC a wypalasz programem Feurio.Najważniejszy jest program do wypalania.EAC robi ci kopię bezbłędną ale musisz wypalać dobrym programem tu NERO odpada.Dla mnie najlepszy jest Feurio.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Edward, 5 Gru 2007, 17:01

>>ale po wydaniu kilku setek na różne nagrywarki w ty wychwalane LiteOny odpuściłem sobie

>dochodzenie co jest nie tak.

>

>Przyjąłeś kosztowną i niepewną metodę. Można to wszystko zbadać dużo łatwiej i taniej. Zapewniam

>Cię, że za pomocą EACa można zrobić kopię grającą absolutnie identycznie jak oryginał, jednak po

>spełnieniu kilku drobnych warunków.

Przetrząsnąłem całe to forum i jeszcze kilka stron dotyczących EAc, na co wiec trzeba wracać uwagę? Nagrwarki równiez były dobierane na podstawie info z forum...

Edward:

>>"Copy Controlled" itp.

>

>Acha, o to chodzi? A jaki software z tego zabezpieczenia korzysta

Sofware z tym walczy, a nie korzysta. Ogólnie, pytaj bardziej precyzyjnie - bo nie wiem, czy nie wiesz, czy mnie wkręcasz ;)

Teo,

nie wkręcam. Jak wkręcam to mrugam o tak ;-) a teraz nie mrugam.

Korzystanie z zabezpieczenia to oczywiście niepozwolenie na wykonanie kopii. To miałem na myśli. Ponawiam więc pytanie: jaki soft bierze pod uwagę wspomniane zabezpieczenie "Copy Controlled"? Bo nie spotkałem takiego.

Może coś kręcę, ale wydaje mi się, że żeby "Copy Controlled" zadziałało, musi zostać uruchomione oprogramowanie zawarte na zabezpieczonej płycie, co ma miejsce, jeśli system operacyjny ma włączone "autoodtwarzanie". Mi się kiedyś u znajomego niechcący właśnie takie coś załączyło i nawet EAC poległ. Po prostu od pierwszego tracku nie był w stanie nic odczytać, tylko "Error correction" się włączało, po chwili zaś wywalało "Sync error".

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj, to co piszesz ma sens, ale nie wiem czy tak jest. Faktycznie w głównym katalogu jest jakis programik o nazwie "player", może on coś dodatkowo miesza w systemie. Ale jeśli na tym miałoby polegac to zabezpieczenie i wyłączenie autoodtwarzania byłoby wystarczjącym crackiem, to byłoby to raczej zabezpieczenie smieszne :-)

"Copy Controlled" nie polega na tym, że soft do przegrywania bierze pod uwagę zakaz tworzenia kopi, i grzecznie się wycofuje. Nie polega także na uruchamianiu jakiegokolwiek własnego programu. Działa to zupełnie inaczej: dane na płytach "CC" są zmodyfikowane w ten sposób, by płyty były niekompatybilne z czytnikami komputerowymi. Zastawiane przez twórców zabezpieczeń "pułapki" polegać mogą na symulowanych błędach odczytu, błędnych danych w TOC itp., przez co program ripujący typu EAC w ogóle nie może zgrać muzyki, lub zgrywa ze zniekształceniami. Modyfikacje te są jednocześnie tak pomyślane, że nie zauważa ich zwykły czytnik do audio, siedzący w odtwarzaczu. Szczegółów technicznych niestety nie objaśnię, polecam google.

Płyty "CC" nie są zgodne ze standardem CD Audio, i nie mogą nosić znanego wszystkim logo "Compact Disc". Muszą być także w wyraźny sposób oznaczone (czasami producenci olewają ten wymóg, patrz np. "The Light" Możdżera i kolegów). Mogą nie grać w niektórych odtwarzaczach "for audio".

Oczywiście, na każde zabezpieczenie jest jakiś sposób ;) Swego czasu popularny był ClonyXXL, który wykrywał rodzaj zabezpieczenia i za pomocą Clone Profilera wgrywał odpowiednie ustawienia odczytu do CloneCD. Efektem była kopia nie dość, że wierna, to w dodatku pozbawiona pierwotnych zabezpieczeń. Sam kombinowałem w ten sposób, gdy chciałem zgrać muzykę z pieprzonego "Copy Controlled CD" do formatu mp3. Pojęcia nie mam, czy metoda wciąż jest skuteczna, i jak walczy się z dzisiejszymi zabezpieczeniami...

-> Edward

" Ale jeśli na tym miałoby polegac to zabezpieczenie i wyłączenie autoodtwarzania byłoby wystarczjącym crackiem, to byłoby to raczej zabezpieczenie smieszne :-)"

Mój Windows ma wyłączony autostart i 2 płyty CC (tyle ich w sumie mam) udało mi się bez problemu zrzucić za pomocą EAC-a na music server (próbowałem z ciekawości na dwóch różnych napędach).

-> Teo

"Oczywiście, na każde zabezpieczenie jest jakiś sposób ;)"

Patrz wyżej ;)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Teo, 5 Gru 2007, 21:12

> Mogą nie grać w niektórych odtwarzaczach "for audio".

Podobno te przypadki nie były takie rzadkie i dlatego producenci wycofali się z tego zabezpieczenia. Ja nie napotkałem żadnego problemu zpłytami CC. Ani z odtwarzaniem, ani gdy zrzucałem sobie muzykę na przenośny odtwarzacz mp3. Zauważyłem natomiatst, że gdy gram przez zewnętrznego DACa, który posiada lampkę SCMS (Serial Copy Management System) to lampka ta mruga jak wściekła. A zatem bit, który w strumieniu SPDIF odpowiada za tę informację, jest z dużą szybkością przełączany. Może tam właśnie siedzi jakas informacja czytana jako zabezpieczenie? Na "normalnej" płycie bit ten jest ustawiony na stałe, zwykle włączony.

Witam

Jak już wcześniej pisał Edward mówimy tutaj o kopii cyfrowej czyli informacji zapisanej przy pomocy "0" i "1". I jeżeli informacja na kopii jest identyczna to nie ma mowy o zmianie jakiegokolwiek z parametrów nagranego utworu: dynamiki, spłaszczeniu sceny czy też poprawy lub pogorszeniu konturowości basu.

Aby kopia była wierna muszą być spełnione dwa warunki:

1. Prawidłowo zgrany materiał z CD na HDD - jedynym darmowym oprogramowaniem dającym tą pewność jest EAC - pod warunkiem, że jest prawidłowo ustawiony - link podał wcześniej marcinw899

2. Prawidłowo nagrany materiał z HDD na CD-r - wiadomo, że jedne nagrywarki nagrywają lepiej a inne gorzej. Mało tego, każda nagrywarka nagrywa lepiej na jednych nośnikach, a na innych czasami wręcz tragicznie. Jeżeli mamy do dyspozycji dobra nagrywarkę, odpowiednie dla niej płyty CD-r i dobierzemy najlepszą prędkość nagrywania mamy szansę otrzymać płytę niczym nie różniącą się od oryginału. Pominąłem sporo szczegółów, ale to przeczytacie w materiale z linku.

Pisząc w przenośni - trzeba dać szanse stacjonarnemu odtwarzaczowi odczytać informacje na wypalonej płycie. Najlepiej po nagraniu przeprowadzić test jakości i wszystko będzie jasne.

ARGOS, 5 Gru 2007, 18:22

>Przetrząsnąłem całe to forum i jeszcze kilka stron dotyczących EAc, na co wiec trzeba wracać uwagę?

>Nagrwarki równiez były dobierane na podstawie info z forum...

Przede wszystkim ustaw EACa w tryb dokładny

Po zgraniu obrazu sprawdź czy masz komiunikat "nie było błędów"

Wypalaj kopie na dobrych nośnikach z umiarkowaną prędkością np. x8 lub x16

Jeśli ponad wszelką wątpliwość nadal słyszysz różnicę, przyczyny szukaj w problemach z laserem w odtwarzaczu stacjonarnym lub w kwestiach psychologicznych

Aby mieć całkowitą pewność czy kopia gra jak oryginał trzeba przechwycić strumień SPDIF z oryginału i kopii, a potem porównać bitowo. Wymaga to niestety odpowiedniego sprzętu i oprogramowania. Ale taki test daje 100% pewności.

Możesz mi wierzyć, za pomocą EACa można wypalić kopię grającą identycznie :-)

wazne jest to aby uzyc dobrego oprogramowania, do nagrywania plyt audio cd nie ma lepszego programu niz burrrn. koniec i kropek.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

No nic, wziąłem się za robienie kopii. Plan był taki: zgrywanie EACiem przez utworzenie obrazu i arkusza dyrektyw, plus nagranie CD za pomocą Burrrn.

EAC jednak za nic w świecie nie jchce sie połacvzyć z bazą danych freedb. nie pomaga absolutnie nic, nie mogę uzyskac informacji o płycie bez względu jaki serwer freedb wybieram. Spradziłe, czy czasem to nie wina firewalla/antywirusa ale niestety to nie to.

Biednemu wiatr w oczy widzę... ;-)

postaraj sie wybrac inny;)

-> Nienormalny

"EAC jednak za nic w świecie nie jchce sie połacvzyć z bazą danych freedb. nie pomaga absolutnie nic, nie mogę uzyskac informacji o płycie bez względu jaki serwer freedb wybieram."

"Freedb, the free music database used by tons of CD ripping software, has been shut down due to a disagreement among its developers. One of its developers used a data dump from the original freedb.org and is providing the service at freedb2.org, though, and will be adding features and posting them at his site as they become available. Unfortunately, a database dump or source code for freedb2.org is yet nowhere to be found."

I użyj

Ukryta Zawartość

U mnie zadziałało.

Ukryta Zawartość

Kopii do samochodu czy na imprezę nie trzeba robić EAC - to bez sensu. Przynajmniej do wypalania ten program się nie nadaje - często na pocz. płyta przekakuje. Wystarczy program typu Nero czy inny Burn It.

Molibden, 6 Gru 2007, 17:41

>Kopii do samochodu czy na imprezę nie trzeba robić EAC - to bez sensu. Przynajmniej do wypalania

>ten program się nie nadaje - często na pocz. płyta przekakuje.

Czy jesteś absolutnie pewien, że to kwestia EACa? Ani u mnie ani u nikogo z moich znajomych, którzy używają EACa nigdy nie wystąpił podobny objaw. Poszukaj prawdziwej przyczyny.

sprawdziłem jakieś 20 róznych serwerów z róznych krajów, w końcu zadziałał ten zasugerowany przez nedj'a. Dzięki.

Nie tylko ja miałem podobne problemy, tu jest 16 stron o takim przypadku:

Ukryta Zawartość

Wiem, że do samochodu nie potrzeba wiernej kopii i w ogóle... ale jakoś tak nie umiem zrobić byle kopii, mysz tak jakos nie chce klikać:)

Nie zamierzam używać EACa do wypalania, sprawdzę ten burrrn. Dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Ukryta Zawartość

EAC przy Burrrnie nie ma najmniejszych szans, przy wypalaniu..eac dziala na aspi Burrrn dziala na stpi.

Białem się czy burn obsłuży obraz z arkuszem dyrektyw zrobionych przez EAC - na szczeście nie ma problemu.

Mam jednak pytanie o domyślne ustawienia Burrrn'a. Na załaczonym screenie widać, że domyslnie aktywowane jest wyostrzanie dźwieku. Czy to modyfikuje ścieżkę wyostrzając kontury dźwięku, może lepszy wyjście byłoby to dezaktywować?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Edward,

może to wina nagrywarki, ale problem pojawiał się przy EAC.

W Track i Album Adjustment należy wszytkie poprawiacze wyłączyć, inaczej to nie będzie kopia 1:1.

one nie sa wlaczone, bo na tym pierwszym ekranie gdzie dodajesz utwory musial bys wlaczyc opcje replay gain, a domyslnie jest to nie zaznaczone.

DawidM, 6 Gru 2007, 19:36

No tak, zauważyłem to już po postawieniu posta. Ok, Zgrywanie w toku, pare płytek już poszło - ale na "Ray Charles - My World" EAC się zawiesza, nawet nie wczytuje listy utworów. Szkoda, bo to genialna płytka.

DawidM, 6 Gru 2007, 18:28

>EAC przy Burrrnie nie ma najmniejszych szans, przy wypalaniu..eac dziala na aspi Burrrn dziala na stpi.

A co to są te "szanse"? Na jakiej podstawie tak twierdzisz? EAC jest w stanie wypalić kopię płyty grającą identycznie jak oryginał. Prawdopodobnie Burrrrn również. Więc jeśli o szansach mowa, to są równe :-)

no dobrze, moze ciut mnie ponioslo, ale "

Artykuł stanowić będzie o "idealnej" kopii płyty Audio-CD z dużym naciskiem na to, abyśmy na użyte do tego oprogramowanie nie wydali ani grosza. Najczęściej wymieniane aplikacje służące do nagrywania płyt CD wymieniane przez użytkowników to:

1) K3B (Linux) – wygrał z dużą przewagą

2) NERO 6.x – otrzymany wraz z nagrywarką

3) NERO (wersja bliżej nieokreślona)

4) BurnAtOnce

5) CDBurner XP Pro

6) Burrrn

7) NERO Express 5.5 PL

8) RecordNow DX

9) CD Manipulator

Proszę państwa – proszę o uwagę – z wszystkich wymienionych programów (K3B nie brał udziału w teście) jedynie BURRRN nie zawiera niedociągnięcia o którym więcej szczegółów już niebawem! "

to chyba o czyms swiadczy;)

Myślę, że to nie program ma decydujące znaczenie przy wypalaniu, ale jakość płyt i zdolności nagrywarki. Niedawno zrobiłem mały test, a mianowicie wypaliłem 3x ten sam materiał tj. Marillion - Fugazi na 3 takich samych płytach CD-R (Verbatim Pastel), ale przy użyciu burrna, nero i EAC. Po wszystkim sprawdziłem te 3 płyty pod względem ilości błędów C1 i C2. Wyniki były niemal identyczne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.