Skocz do zawartości
IGNORED

Skladac czy kupowac kolumny glosnikowe?

Patryk-1980

Rekomendowane odpowiedzi

zoltar7

A co złego jest w dobrej używanej firmowej kolumnie?

Odsłuch to podstawa, chociaż, wiadomo jak jest z odsłuchami, najlepiej byłoby wypożyczyć kolumny na kilka dni i posłuchać we własnym systemie i we własnym docelowym pokoju. Osobiście mam takie doświadczenia nie z kolumnami a z przetwornikami, np. magnetostat Visatona MHT12 początkowo wydawał mi się taki sobie (chodzi o dźwięk :) a po bliższym poznaniu okazał się bardzo fajnym głośnikiem wysokotonowym... absolutnie nie uniwersalnym ale pięknie sprawdzającym się np. w muzyce jazzowej.

Ja nie mam nic przeciwko kolumną DIYa ale mają one w porównaniu do "firmówek" jedną zasadniczą wadę... są w praktyce nieodsprzedawalne za dobrą cenę.

---------------------------------------------------------------------------------------

Zgadzam się w 100%

- najlepiej jest we własnym systemie i swoim pomieszczeniu odsłuchowym przetestować sprzęt

(kolumny ,cd, wzmak)

-Visatom MHT 12 to bardzo dobry głośnik ,w muzyce klasycznej gra znakomicie !

-z DIY racja na allegro czesto coś tam się licytuje i nawet znany nasz kolega z forum car audio nie może od kilku miesięcy sprzedać jak przypuszczam dobrych monitorów (seas+morel)

-zatem firmowe trzeba kupować , firm które istnieja funkcjonują i rozwijają się dynamiczne, będzie to gwarancja brzmienia i odsprzedawalności.

A ogólna strata zawsze będzie na nowym sprzecie, zatem mniejsza strata bedzie kupując produkt juz w wyprzedazy i promocyjnej cenie.

Mój kolega kupił Golfa 5 TDI z salonu w wyprzedazy rocznika w takiej cenie że po roku jeżdżenia autem dostał prawie taka cenę jak zapłacił w salonie !

cir

a wszystkie wątki prowadzą do jednej firmy

świąteczna wyprzedaż czy co ?

----------------------------------------------------------------

Nie , jezeli zawistne osoby będą się zachowywać przyzwoicie (bo kultury od nich nie wymagam)

to z naszej strony będa tylko wpisy konstruktywne nie sugerujące jakiejkolwiek reklamy wyrobów ....

Poszukujący sprzętu (kolumn ,wzmaków ) sami sobie ocenią i wyrobia zdanie.

cir, 10 Gru 2007, 16:46

>a wszystkie wątki prowadzą do jednej firmy

>świąteczna wyprzedaż czy co ?

panu konstruktorowi i wieloletniemu handlowcowi sklepu nie dla idiotow chodzilo oczywiscie wlasnie o ten sklep... czyli krotko mowiac, cir jak SMIESZ cos insynuowac...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Obecnie posiadam wzmak Onkyo A-933 połączony interkonektem Qed Qunex 1 z odtwarzaczem DVD/SACD Pioneeer DV - 696AV (docelowo Onkyo C-733 może za rok kupie) a kable głośnikowe na tą chwile Real Cable Cat 10 020.

"Lampa nie umiera nigdy"

W pokoju do 20m2 i jak najdłużej oczywiscie.

Muza to Mike Oldfield, Jean Michel Jarre, Enigma, Lesiem, Vangelis, rock gotycki jak Within Temptation, Nightwish, Evanescense a także muza klubowa (ta niekomercyjna)Techno, Trance, Minimal. Wiec różne style muzyczne hehe.

"Lampa nie umiera nigdy"

Pierwsze co powinienes wziąśc ze dwie swoje płyty i udać sie do sklepu na odsłuch, zapamiętać które konstrukcje wychwalane przez sprzedawców padły na twoich płytach i szukać konstrukcji o nieco a może mocno odmiennej budowie i również posłuchać , obawiam się ,że za blisko jeszcze jesteś na drodze ewolucji smutnego jak pi....a hi- endu ,abys zdołał zdajować coś co zagrało by sensownie, natomiast po wielu odsłuchach po czasie bedziesz wyłapywał różnice w chrakterze brzmienia róznych konstrukcji co na przyszłośc byc może pomoże Ci obrać jakąś droge, możesz również notować jakie głośniki były zastosowane w odsłuchanych przez Ciebie konstrukcjach, o ile sprzedawcy mają taką wiedze.

pozdrawiam

Yolaos dziwi Mnie Twoja wypowiedz ) a myślałem że IQ jest na wyższym poziomie ...zawiodłem się ://////

Nie każdego stać na sprzęt za 10 tysiecy lub wiecej , a Twoj tekst że wzmak za 3,5 tysiąca może tylko grać z czymś za 200 złoty (śmieszny jesteś) :))))))

W cenie 2500-4000 tysiące był najlepszym wyborem w testach HI-FI Choice , poza tym dzwięk Onkyo A-933 uważam że jest bardzo dobry ( oczywiście w swojej klasie cenowej).

Zdaje sobie sprawe że Akustyk robi pożadne kolumny ale to nieoznacza ze niemoga współpracować z wzmakami w tej klasie.

"Lampa nie umiera nigdy"

>W cenie 2500-4000 tysiące był najlepszym wyborem w testach HI-FI Choice , poza tym dzwięk Onkyo

>A-933 uważam że jest bardzo dobry ( oczywiście w swojej klasie cenowej).

Nie masz się co irytować - raczej testami w prasie się nie sugeruj przy zakupie sprzętu.

Yolaos piszesz mi jakbym nieczynił tego, owszem i jasne że odsłuch kolumn jest najważniejszy na tym samym materiale odsluchowym - doszukiwania się różnic i tego czego sie szuka a także oczekuje od dzwięku w kolumnach (tak każdy z nas czyni) ale to nie temat tego forum, rownież Cie pozdrawiam

"Lampa nie umiera nigdy"

o i już zaczeła słoma wyłazić, twój Onkyo za pare lat również bedzie 200zl kosztował na alegro, wtedy będziesz miał zgranie cenowe, skoro masz taką wiedze i taki osłuchany jesteś to po co pytasz .

Yolaos odejdz w niepamięć Ty zacząłeś na poziomie zerowym pisać co widać powyżej, póki co wystarczą Mi opinie wielu osób na poziomie, wiec za Twoje już dziękuje w moim temacie!

"Lampa nie umiera nigdy"

Yoalos ma po prostu rację, a sposób wypowiedzi świadczy co najwyżej, że już tego i owego posłuchał. I pewnie tez (jak ja) jest zmęczony permanentnym brakiem zbieżności między gazetowymi gwiazdkami i opisami a własnymi odczuciami z odsłuchów. Albo "wysoką wiernością" której się później nie da słuchać.

Wtopiłem juz ponad 12 tyś w system stereo, który na chwilę obecną slucham ze łzami w oczach (ze złości).

Przywiozłem wczoraj z domu "staruszka" CD Philips 304 mk2 i porównywałem ze swoim CA 640 v2. Jest lepiej. Tyle, że po kilku godzinach szuflowania płytami i IC, zmęczony włączyłem swoją wieżyczkę Philipsa za 700 zł i... w końcu można było PO PROSTU POSŁUCHAĆ MUZYKI.

... ;-( zaraz założe wątek - jakie mega głośniczki komputerowe do 2000 zł - w opisie: ma grać wszystko przyjemnie, marzycielsko, i wszystko: od kiepskich mp3 przez radio do audiofilskich tłoczeń włącznie

(czy to aż takie trudne???)

Cashlack

Hm z tymi wieżyczkami to cos jest , wynika to z tego ze im więcej dzwieków tym bardziej chyba męczą, czasem warto się cofnąć i dla jaj posłuchać coś taniego oczywiście nie syczącego, kiedys pamietam na pokazie we Wrocku wypięto bardzo drogie klocki i kolumny a wpięto Nada CD wzmak i resona i duzo tańcsze kolumny, wszyscy słuchają mija ze dwudziesta secunda nagle okrzyk "gorzej ale lepiej"

Oczywiście może moj ton skierowany w stronę założyciela wątku był zbyt arogancki , ale rada była szczera, dobre duże kolumny z alegro za mała kase mogą dać wiele do myslenia i przyjemności słuchania a zapas kasy wciąż brzęczy w kielni.

oczywiście konia z rzędem tej firmie która odtworzy jak najwięcej dzwięków i sprawi ,że człowiek chce więcej , ale takie rzeczy to tylko w Erze

Mam również filipka 304 przez niego sprzedałem patefon}}

Witam

Ostatnio łapię się na tym, że więcej piszę na PW niż na forum. Przyczynia się do tego również obecna kondycja forum, i śmietnik jaki co niektórzy potrafią zrobić z każdego wątku. Powinna zostać wprowadzona moderacja, i przynajmniej przez jakiś czas powinna działać ZAMORDYSTYCZNIE usuwając bez wahania wszelkie wpisy niemerytoryczne, bądź przynajmniej wypierdzielając je na bocznicę.

Ale do rzeczy. Ma być merytorycznie, to będzie.

Oto w skrócie odpowiedź jaką wysłałem autorowi wątku na jego zapytanie które otrzymałem na PW:

(...) A wracając do Twojego problemu:

20 metrów to w sam raz na dwudrożną podłogówkę.

Jak już pisałem, Skany są trudne do napędzenia, i z tranzystorowcami popularnych marek zwykle nie tworzą zgranych duetów.

- Skan 8531 spośród osiemnastek jest najłatwiejszy do napędzenia, ale gra mało soczystą, oszczędną w barwie, chłodną średnicą. Nic ciepełka, chyba że go podłączysz do lampy DHT-SE z wybujałą średnicą. Bądź do dobrego tranzystora w klasie A. 8531 sprawdza się dobrze jako woofer w kolumnie trójdrożnej, bo bas to on ma jak na osiemnastkę wybitny, bardzo szybki i z kopem.

-Skan 8535. Piękna, ciepła, barwna średnica ze znakomitą mikrodynamiką. Bas-dwie skrajności. Albo szybki, konturowy, czytelny, i skromny (w sensie ilości) w obudowie zamkniętej, albo napompowany, wybujały, spowolniony i z osłabioną kontrolą w bassrefleksie. Lubię ten głośnik, ale tylko w obudowie zamkniętej. Nie toleruję rozwlekłego basu.

-Skan 8545 najtrudniejszy do napędzenia 18cm Skan. Bardzo dobry bas, ale tylko wtedy, gdy napędzisz go ''spawarą''. Średnica przyzwoita, ale poza 8531 w tym zakresie wszystkie inne Skany grają lepiej. Nie lubię tego głośnika.

-Skan 8546 (kewlarowy) znakomity głośnik, średnio trudny do napędzenia, ma szybki, konturowy bas, ale i mięcha też w nim jest tyle ile trzeba. Średnica ciepła, czysta, nasycona, barwna, mikrodetale podawane bardzo czytelnie, ale i z kulturą bez nachalności. Ten głośnik uważam za najlepszy 18cm midwoofer Skana w ogóle. Spośród wszystkich osiemnastek Skana jest on też najlepszym partnerem dla kopułki 9700, jednakże do współpracy ze wzmacniaczem tranzystorowym lepiej zastosować kopułkę Morela która gra bardziej soczyście.

-Skan 18W8542 głośnik specyficzny, i cholernie trudny do napędzenia. Trudny również w aplikacji. Z niewiadomych przyczyn nie chce się zgrywać z wieloma skądinąd bardzo dobrymi tweeterami. Gryzie się ze Skanem 9700, z Dynaudio Esotecem, a także z Morelem. Za to diabli wiedzą dlaczego gra dobrze z Daytonem który wygląda jak klon Morela. Wyjątkowo wredny w aplikacji, ale jak się go w końcu opanuje, to gra świetnie. Perfekcyjna naturalność tego głośnika sprawia, że obnaża wady nawet i dobrych tranzystorowców. Najlepszym partnerem dla niego są mocne, ale ciepło grające lampowce.

-Usher 8945 i 8945P charakter to coś pośredniego pomiędzy Skanem 8545 a 8535. Trudny do napędzenia.

-Peerless HDS i HDS Exclusive średnicę toto ma bardzo ładną, ale bas... niby dobrze kontrolowany, ale jakiś taki jednostajny i monotonny. Nie lubie go.

-Visaton aluminiowy 17cm (nie pamiętam symbolu) dobra, ciepła i szczegółowa średnica. Bas przyzwoity, ale nienajszybszy. Kompromis.

-Vifa XT18WH łatwy do napędzenia głośnik z mocnym, szybkim, żywiołowym basem o znakomitej kontroli. Średnica żywa, szczegółowa, nasycona. Gra dobrze zarówno z przyzwoitymi tranzystorami jak i z lampami. Zasługuje na połączenie z bardzo dobrym tweeterem. Morel i Dayton są tu moimi faworytami. Najlepszy wybór do pomieszczenia 18-25 metrów i wzmacniacza średniej klasy.

-Vifa XG18WH nie polecam. Ani toto dobrego szybkiego basu nie ma, ani ładnej średnicy. Szare, stonowane, wycofane, nudne brzmienie. Dla mnie znacznie poniżej oczekiwań.

Uważam że dla Ciebie najlepszym wyborem będą Vify XT18WH połączone z dobrą, jedwabną kopułką. Twój wzmacniacz poradzi sobie z ich napędzeniem, i mimo że nie dorównują one Skanom, to w Twoim wypadku uzyskasz z nich dźwięk lepszy niż ze słabo napędzonych Skanów.

Patryk, warto zajzec na np www.zaphaudio.com przed podjeciem decyzji. Sa tam opublikowane wyniki testow dosc duzej ilosci glosnikow w tym wielu ScanSpeak.

Jesli chodzi o dylemat budowac czy nie budowac to ja osobiscie wole zbudowac samemu, przy czym dodam zaraz bastepujace:

musisz miec (albo dostep do) poza podstawowym sprzetem pomiarowym (dobry miernik, SPL meter, generator czestotliwosci) rowniez odpowiednie software, ktore wcale nie jest takie drogie;

jesli sie nie ma dostepu do acoustic chamber mozna zrobic pomiary poza domem na wsi, okolo switu panuje jest czesto niemal idealna cisza; alternatywnie mozna wylozyc pokoj pudelkami po jajkach itp itd

i na koniec dodam, ze NAJWIEKSZY benefit bedziesz mial gdy postawisz na system AKTYWNY.

Owszem troche drozej kostuje ale warto. Mozesz budowac na raty. Zaczac od pasywnego systemu z prostymi filtrami (bo ze skomplikowanymi mozesz miec problemy bez fachowej pomocy) ale z wejsciami na aktywny system a potem w miare przyplywu gotowki zbudowac reszte. Pomijajac co widac na oscyloskopie itd to wszystkie testy odsluchowe jakie przeprowadzalem wlaczajac przedwszystkim muzykow wykazywaly wyrazna przewage jakosciowa systemu aktywnego jesli chodzi o wiernosc odtwarzania.

McGyver, 13 Gru 2007, 13:23

>Uważam że dla Ciebie najlepszym wyborem będą Vify XT18WH połączone z dobrą, jedwabną kopułką. Twój

>wzmacniacz poradzi sobie z ich napędzeniem, i mimo że nie dorównują one Skanom, to w Twoim wypadku

>uzyskasz z nich dźwięk lepszy niż ze słabo napędzonych Skanów.

No i właśnie trwa na ten model "promocja" w Studio16Hz :)))

Ale poważnie to trudno się nie zgodzić z McG w tej kwestii... chyba, że jesteś bardziej ambitny i zrobisz sobie kolumny z kitu Akkustyka A-3 oparte na doskonałeym Aurum Cantus AC-165 i tajwańskim klonie SS9500 tj. Usherze T-9950.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A 3 z akusa jest fantastyczną kolumną - ale prawda jest taka - zagra dobrze tylko z dobrą elektroniką i kablami. nie ma zlituj się na tych głośnikach. Bas musi być złapany za mordę, trzymany w ryzach a klocki dynamiczne! Przez niemal rok dobierałem optyamlny zestaw klocków i kabli!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.