Skocz do zawartości
IGNORED

DAC by Tomasz Jabłoński

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

oltar7, 19 Sie 2008, 09:38

>a czy ta RZECZ współpracuje z LCD (tak jak pierwsza wersja na STA120)?

Ta RZECZ ma wszsytkie funkcje sterownika z STA120 łacznie z wyświetlaczem, obiorem RC5 wprowadzaniem w tryb monaural itp - dotyczy to sterowania PCM1796 . Dodatkowo zaostały dodane procedury programowania SRC4392. 10 pinowe złacze do podłaczenia modułów PCM1796 jest równiez takie samo.

Moduł z DIR9001 jest równiez w pełni kompatybilny z STA120

Tomek_j a czy w twojej ocenie są jakieś zauważalne różnice pomiędzy pracą DAC z STA120 a SCR4392.

Pytam bo nie wiem czy warto "bawić się" w zamianę modułu na STA120 na ten z SCR?

zoltar7, 20 Sie 2008, 20:20

>Tomek_j a czy w twojej ocenie są jakieś zauważalne różnice pomiędzy pracą DAC z STA120 a SCR4392.

>Pytam bo nie wiem czy warto "bawić się" w zamianę modułu na STA120 na ten z SCR?

najchetniej bym sie uchylił od opowiedzi na to pytanie zeby nie byc posadzonym z to, ze chce namawic do kolejnej modyfikacji, czyli wydawania kolejnych pieniędzy. Jestem tutaj "stroną". Sa tacy, którzy chcą wykonać taki moduł i nie maja tego typu watpliwości. Moze poczekaj na ich jakby nie było niezależna opinię.

A na koniec- dla mnie róznica jest i to wyraźna ( na korzyść), co nie znaczy ze taka bedzie dla innych :-)

1.Waldi_06 - 1szt.

2.Luiis - 1szt.

3.crossover64 -1szt.

4. Rambo - 1 szt.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

witek0987, 20 Sie 2008, 22:08

>Panowie proszę powiedzcie co się dzieje? Jakieś zmiany?

Zostały zaprojektowane 2 moduły: odbiornika z DIR9001 (zamiast ST120) i konwertera czestotliwosci próbkowania z układem SRC4392 pracującego jako upsampler (zwieksza czestotliwość próbkowania sygnału wejsciowego z 44,1do 88,2kHz.

te moduły mozna zamienić z modułem odbiornika STA120, a moduły DAC pozostaje bez zmian.

itek0987, 21 Sie 2008, 19:40

>Mogę prosić o schemat abym mógł zobaczyć czy ja będę mógł to podłączyć do mojej wersji.

Jezeli robiłes DAC z tego watku to mozesz połczyc do kazdej z wersji

• 2 tygodnie później...

sa juz dostepne uklady:

PIC18F2680 SOIC - opis kilka postow wyzej

DIR9001 - 17,5zl/szt

SRC4392 - 34zl/szt

PCM1792A - 34zl/szt

PCM1794A - 34zl/szt

PCM1796 - 18zl/szt

dodatkowo nowe pozycje:

INA134 - 9zl/szt

OPA602B - 16zl/szt

PGA2310 - 19zl/szt

logistyka jest na razie do ustalenia

płytek do DAC_tj juz niema, jest 1 płytka pod odbiornik STA, płytki pod odbiornik DIR juz spakowałem i jada w dobre ręce.

Jak będzie zainteresowanie mogę się zając druga edycją.

>zoltar7

nie nie na Twoje pytanie :)

dla tych co mają DAC_tj Tomek, czyli mogą tuningować/eksperymentować : autor projektu wykona płytki pod odbornik z upsamplerem SRC4392 i to jest nowość, która teraz sie rozwija, przypominam, że SRC zastepuje płytke z DIR, lub STA i pasuje do płytek głównych DAC.

natomiast informacja dla tych co sie pytaja o płytki pod układy główne (całośc składa się z 2, lub 3 płytek) - płytek pod DAC juz nie ma :(

>witek0987

>A będą jeszcze?

tego nie wiem, mogę domówic dowolną ilość - nawet dwie, no ale dopiero przy 10-12 sztukach ma to jakotaki sens,

otwórz zamówienie, za jakiś czas zobaczymy ilu jest chetnych.

Koledzy

mam informacje od Tomka, że nie będzie robił płytek pod SRC,

natomiast udostępni projekt, dlatego też :

podejmę sie wykonania tych płytek.

Kolejnosc będzie następująca: do końca tego tygodnia prosze o wpisywanie sie na liste chetnych na płytki, następnie zapodam cenę za płytkę oraz zaprogramowany PIC, następnie poproszę o wpłaty i wyślę płytki do Tomka, a efekt02 wyśle pice do Tomka (SRC też aby nie mnożyć kosztów przesyłki),

następnie to wszystko przyjedzie do mnie, a ja roześlę do Was. Ufff

Temat został uzgodniony .

Aby było prościej:

a/ ja zbieram kasę za płytki i programowanie

b/ efekt02 zbiera kasę za scalaki

c/ wysyłamy to do Tomka, to już wiecie

d/ Tomek roześle wprost do Was, będzie trochę taniej i szybciej

Ponieważ Waldek zgodził się na zorganizowanie drugiej edycji płytek DAC_TJ (płytka dac'a nie odbiornika ! ) otwieram listę chętnych

pcb DAC_TJ

1.crossover64 2szt.

Może warto zamówić większe otwory pod diody i kondensatory filtrów,jeśli to nie problem.

>zoltar7,

kurcze aż się zarumieniłem :)))

koledzy wpisujcie sie na płytki DAC i na płytki pod SRC, sami ustalcie kiedy koniec wpisywanek, aczkolwiek moja propozycja to 1 tydzień.

wymieniłem pozostałe NE na OPA134 i powrotu do NE nie ma (a 134 sa warte wiecej niż kosztują), a teraz zapodałem 4 sztuki OPA627 i słucham, tylko ta cena 627 uff

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.