Skocz do zawartości
IGNORED

DAC by Tomasz Jabłoński

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

Przejrzałem na szybko, ale nie znalazłem (może przeglądałem mało dokładnie, jeśli tak to przepraszam). Jaki jest przybliżony koszt wykonania tego DAC-a? I czy do jego wykonania (tak aby móc podpiąć wyświetlacz etc) wystarczą dwie płytki DAC + jedna SRS.

Płytki pod SRC

1. Luiis - 1 szt.

2. zoltar7 - 1 szt.

3. crossover64 -1szt.

4. DonWojtas - 1szt.

5.bikoz - 1szt

6. Rambo - 1 szt.

Płytki pod DAC

1. crossover64 - 2szt.

2.DonWojtas - 2szt.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

MStaniszczak, 2 Wrz 2008, 11:33

>Przejrzałem na szybko, ale nie znalazłem (może przeglądałem mało dokładnie, jeśli tak to

>przepraszam). Jaki jest przybliżony koszt wykonania tego DAC-a?

zalezy jakich elementów uzyjesz. Moje pierwsze egzemplaze z kondensatorami poliprpylenowymi BC Components (philips) z Elfy kosztowały ok 500PLN (plus obudowa transformatory - komplet), ale spory usział miały te własnie kondesatory (ok 200PLN) Kondensatorów juz nie ma w ofercie Elfy - zapytaj Waldi_06 gdzie kupował polipropyleny.

>I czy do jego wykonania (tak aby móc

>podpiąć wyświetlacz etc) wystarczą dwie płytki DAC + jedna SRS.

Tak

Płytki pod SRC

1. Luiis - 1 szt.

2. zoltar7 - 1 szt.

3. crossover64 -1szt.

4. DonWojtas - 1szt.

5. bikoz - 1szt

6. Rambo - 1 szt.

7. MStaniszczak - 1 szt.

Płytki pod DAC

1. crossover64 - 2szt.

2. DonWojtas - 2szt.

3. MStaniszczak - 2 szt.

Płytki pod SRC

1. Luiis - 1 szt.

2. zoltar7 - 1 szt.

3. crossover64 -1szt.

4. DonWojtas - 1szt.

5. bikoz - 1szt

6. Rambo - 1 szt.

7. MStaniszczak - 1 szt.

8. Dzikoosek - 1szt.

Płytki pod DAC

1. crossover64 - 2szt.

2. DonWojtas - 2szt.

3. MStaniszczak - 2 szt.

4. Dzikoosek - 2szt.

Płytki pod SRC

1. Luiis - 1 szt.

2. zoltar7 - 1 szt.

3. crossover64 -1szt.

4. DonWojtas - 1szt.

5. bikoz - 1szt

6. Rambo - 1 szt.

7. MStaniszczak - 1 szt.

8. Dzikoosek - 1szt.

9. Rick - 1 szt.

Płytki pod DAC

1. crossover64 - 2szt.

2. DonWojtas - 2szt.

3. MStaniszczak - 2 szt.

4. Dzikoosek - 2szt.

w zwiazku z wiekszym zainteresowaniem niz sadzilem - osoby, ktore chetne sa u mnie na procesor i src, proszone sa o info na PW/dopisek do listy - niestety zostalo juz tylko 10szt SRC4392 i 13szt procesorow...

nie predko bede zalatwiac nowa partie, wiec spieszcie sie...

pcm, dir i procek w wersji dip sa nadal dostepne w wiekszych ilosciach

Płytki pod SRC

1. Luiis - 1 szt.

2. zoltar7 - 1 szt.

3. crossover64 -1szt.

4. DonWojtas - 1szt.

5. bikoz - 1szt

6. Rambo - 1 szt.

7. MStaniszczak - 1 szt.

8. Dzikoosek - 1szt.

9. Rick - 1 szt.

10.mareck -1 szt.

Płytki pod DAC

1. crossover64 - 2szt.

2. DonWojtas - 2szt.

3. MStaniszczak - 2 szt.

4. Dzikoosek - 2szt.

>Płytki pod SRC

>

>1. Luiis - 1 szt.

>2. zoltar7 - 1 szt.

>3. crossover64 -1szt.

>4. DonWojtas - 1szt.

>5. bikoz - 1szt

>6. Rambo - 1 szt.

>7. MStaniszczak - 1 szt.

>8. Dzikoosek - 1szt.

>9. Rick - 1 szt.

>10.mareck -1 szt.

>Płytki pod DAC

>1. crossover64 - 2szt.

>2. DonWojtas - 2szt.

>3. MStaniszczak - 2 szt.

>4. Dzikoosek - 2szt.

>5. Witek0987 - 1szt.

To i ja się dopisuję na 1 płytkę pod SRC:

>>Płytki pod SRC

>>

>>1. Luiis - 1 szt.

>>2. zoltar7 - 1 szt.

>>3. crossover64 -1szt.

>>4. DonWojtas - 1szt.

>>5. bikoz - 1szt

>>6. Rambo - 1 szt.

>>7. MStaniszczak - 1 szt.

>>8. Dzikoosek - 1szt.

>>9. Rick - 1 szt.

>>10.mareck -1 szt.

>>11.Buzzer - 1szt.

Płytki pod SRC

1. Luiis - 1 szt.

2. zoltar7 - 1 szt.

3. crossover64 -1szt.

4. DonWojtas - 1szt.

5. bikoz - 1szt

6. Rambo - 1 szt.

7. MStaniszczak - 1 szt.

8. Dzikoosek - 1szt.

9. Rick - 1 szt.

10 mareck -1 szt.

11 Buzzer - 1 szt.

Płytki pod DAC

1. crossover64 - 2szt.

2. DonWojtas - 2szt.

3. MStaniszczak - 2 szt.

4. Dzikoosek - 2szt.

5. Witek0987 - 1szt.

marosik, 5 Wrz 2008, 00:24

>mam pytanie czy ten DIR badz inny odbiornik mozna uzyc z innym dacem? czy uzyskuje sygnaly

>standardowe to sterowania np Tda1543/ad1856/PCM56 itd>? co do tego wtedy potrzebuje?

na wyjściu tych odbiorników ( STA120, DIR9001, SRC4392) jest standardowo ustawiany sygnał PCM w standardzie I2S i o amplitudzie 3,3V. Kazdy DAC musi miec port wejściowy PCM pracujący w jednym z 3 standardów I2S, left, lub right justified. Dla modułów STA120 i DIR9001 format wyjściowy jest ustawiany za pomoca zworek i mozna je wykorzytać z proaktycznie każdym DAC. SRC4392 ma format programowo ustawiony na I2S, ale mozna dodac bez problemu procedure programowa wybierajaca format wyjściowy.

Kazdy z tych modułów mozna wykorzytac z dowolnym DAC.

a jak jest z wyborem ilosci bitow dla DAC'a. czy jest taka opcja? Czy moge podpiac daca 24bit i 16bit? (nie znam sie na tym wiec nie wiem czy istnieje taka mozliwosc/potrzeba...) Jesli moge podpiac sobie kazdego daca m.in. np AD1955 PCM56 to chetnie sie dopisze do listy na sam odbiornik SPDIF z upsamplingiem.

marosik, 5 Wrz 2008, 17:53

>a jak jest z wyborem ilosci bitow dla DAC'a. czy jest taka opcja? Czy moge podpiac daca 24bit i

>16bit? (nie znam sie na tym wiec nie wiem czy istnieje taka mozliwosc/potrzeba...

Porty PCM sa tak sprytnie pomyslane,że akceptują słowa danych o zmiennej długosci. O tym jaka jest rodzielczość danych przeznaczonych do konwersji decyduje źródło sygnału. Dla najbardziej popularnego CD jest to 16 bitów i nie da sie tej rozdzielczosci zwiększyć. Tak zostało zapisane i tak zostanie przekonwertowane na analog.

DAC moze akceptować dane o długosci 16 bitów (stare konstrukcje), ale tez moze akceptowac dane o długosci 24 bitów ( nowe konstrukcje). Jezlei nowy DAC dostanie słowo 16 bitowe to port PCM uzupełni sobie do słowa 24 bitowego przez dodanie 8 bitów zerowych na najmłodszych pozycjach. Rozdzielczośc się nie zmieni, ale bedzie pasowac do 24 bitów. Jezlei na nowoczesny DAC podasz materaiał zapisany na 24 bitach to uzyskach pełną dynamikę oferowaną przez DAC.

Generalnie jest tak: jezeli uzywasz jako źródła CD to wszsytkie DAC - stare i nowe bedzą pracowały z kazdym z odbiorników. Jezli chcesz konwertowac geste formaty, to odbiorniki S/PDIF nie maja nic do tego - musisz uzyc DAC o odp. rozdielczosci.

BTW bardzo dobre parametry dynamiki (np 120db) DAC'w sa podawane dla danych wejściowych 24 bitowych. Dynamika dla materiału CD jest z zasady sporo gorsza

Uzupełnię to co napisał Tomek.

W praktyce istnieja układy, które zwiększają rozdzielczośc sygnału odebranego z napędu z 16bit do np.: 24bit, a są to upsamplery. Opisywany SRC 43xx jest jednym z nich, z tymże polega to na wyliczeniu wartości pośrednich danych.

Można zauwazyć, że od kilku lat CD klasy powyżej podstawowej posiadające upsamplery są wyżej notowane niz te bez tych układów.

Aby byc fair, dodam, że tak naprawde nie bardzo widomo dlaczego tak jest, ale jednak DACe z upsamplingiem są dobrze oceniane przez wielu i przez rynek.

Jedyna metoda to wykonac, do tego DAC, odbiornik na SRC , posłuchać, a potem porównac z DIR9001, który jest swietnym odbiornikiem, ale z oczywistych wzgledów nie jest upsamplerem.

wielkie dzięki za usystematyzowanie wiedzy.

Przepraszam ze ciągle zadaje pytania ale w takim układzie pojawia się następne....

Jeśli mamy ten nasz up sampler programowany to czy możemy wyłączyć opcje zwiększania częstotliwości/up sampling'u? Jeśli istnieje taka możliwość to każdy będzie miał okazje sprawdzić jaka jest różnica miedzy up samplingiem a normalna próbka na tym samym układzie elektrycznie i fizycznie.

Płytki pod SRC

1. Luiis - 1 szt.

2. zoltar7 - 1 szt.

3. crossover64 -1szt.

4. DonWojtas - 1szt.

5. bikoz - 1szt

6. Rambo - 1 szt.

7. MStaniszczak - 1 szt.

8. Dzikoosek - 1szt.

9. Rick - 1 szt.

10 mareck -1 szt.

11 Buzzer - 1 szt.

12 marosik 1szt

Płytki pod DAC

1. crossover64 - 2szt.

2. DonWojtas - 2szt.

3. MStaniszczak - 2 szt.

4. Dzikoosek - 2szt.

5. Witek0987 - 1szt.

A ja miałbym prośbę.

Podstawowy projekt robiliśmy na podstawie artykułu jaki zamieścił Tomek w Elektronice Praktycznej. Teraz dalsza rozbudowa jest bez takiej dokumentacji. Może by tak umieścić jakiś dokładny opis tego co teraz jest robione z schematami? Co jest potrzebne (tj. czy tylko SRC czy też DIR)?

Płytki pod SRC

1. Luiis - 1 szt.

2. zoltar7 - 1 szt.

3. crossover64 - 1szt.

4. DonWojtas - 1szt.

5. bikoz - 1szt.

6. Rambo - 1 szt.

7. MStaniszczak - 1 szt.

8. Dzikoosek - 1szt.

9. Rick - 1 szt.

10 mareck -1 szt.

11 Buzzer - 1 szt.

12 marosik - 1 szt.

13 preatorius - 1 szt.

Płytki pod DAC

1. crossover64 - 2szt.

2. DonWojtas - 2szt.

3. MStaniszczak - 2 szt.

4. Dzikoosek - 2szt.

5. Witek0987 - 1szt.

"Nasz" SRC posiada funkcję bypass, więc o ile Tomek umieści ta funkcje w menu , to nie bedzie problemu z wyłączeniem zaawansowanych funkcji tego scalaka , a wówczas bedzie on chodził jak zwykły DIR.

>Tomek

skoro jest takie zainteresowanie to już czas na opublikowanie schematu SRC i innej dokumentacji montażowej.

Koledzy nie spodziewajcie sie "super nie wiadomo czego" wystarczy zobaczyc w data do SRC i okaże się, ze jedna kostka załatwia prawie wszystko. W kostce SRC zbrakło tylko stabilizatorów i kondów zasialnia, no i gniazd wejściowych ;))) hihihi

>>Tomek

>skoro jest takie zainteresowanie to już czas na opublikowanie schematu SRC i innej dokumentacji

>montażowej.

>

>Koledzy nie spodziewajcie sie "super nie wiadomo czego" wystarczy zobaczyc w data do SRC i okaże

>się, ze jedna kostka załatwia prawie wszystko. W kostce SRC zbrakło tylko stabilizatorów i kondów

>zasialnia, no i gniazd wejściowych ;))) hihihi

Na to czekamy :)

Datasheet już dawno przejrzałem ale nie wiem jakie funkcje zostaną wykorzystane.

Jak na razie wiem, że SCR to odbiornik dir (odpada konieczność stosowania DIR9001), konwerter częstotliwości (w tym przypadku 2x z 44,1 na 88,2 - dlaczego nie 3x?), format danych wyjściowych I2S, jakiś procek do sterowania SCR (jakaś klawiatura?).

Co jeszcze zostanie wykorzystane?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.