Skocz do zawartości
IGNORED

DAC by Tomasz Jabłoński

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

>Jak na razie wiem, że SCR to odbiornik dir (odpada konieczność stosowania DIR9001), konwerter

>częstotliwości (w tym przypadku 2x z 44,1 na 88,2 - dlaczego nie 3x?), format danych wyjściowych

>I2S, jakiś procek do sterowania SCR (jakaś klawiatura?).

>Co jeszcze zostanie wykorzystane?

W tej chwili z SRC4392 jest tak:

1. dla modułów DAC z PCM1796 sa dostępne wszszytkie dotychczasowe funkcje sterowanie przez I2C czyli stereo/monaural, regulacja poziomu sygnału wyjsciowego(plus balans)z mozliwościa jej wyłaczenia , przełaczanie ch-ki filtra

2. dostepne sa funkcje sterowania pilotem RC5 ( łacznie z uczeniem sie kodów)

3. została dodana funkcja przełaczenia wejśc DIR'a SRC - sa wykorzystane wszsytkie 4 wejścia: 2 S/PDIF 75omów, jedno 110omów zbalansowane AES/EBU i jedno OPTO

4. została dodana funkcja właczająca/wyłaczajaca upsampling. SRC moze pracowac tylko jako wysokiej jakości DIR z sygnałem wejściowym fs do 196kHz, lub jako DIR i upsampler 2*fs (co do 4*fs mozemy jescze podyskutować)

4. Została dodana funkcja wykorzytująca Q-channel S/PDIF. Wyśiwetlany jest numer odtwarzanej ściezki i bieżący czas od poczatku utworu. Działanie funkcji zalzy od wsparcia odtwarzacza - na moim DVD Sony działa. Funkję można wyłaczyć, ale jak działa poprawnie to taki fajny bajerek.

Wyjście danych ma format I2S, ale mozna dodać funkcje wynoru I2S/left_justified/right_justified

Uwaga SRC4392 nie działa bez procesora- moduły STA120 i DIR9001 mogłu nie mieć procesora dla konfiguracji stereo i bez regulacji - tutaj takiej mozliwości nie ma bo SRC musi byc przez uC skonfigurowany . Procesor to PIC18F2580 lub 2680. Standardowo jest wykorzytany wyświetlacz LCD 2x16znaków i 4 klawisze tak jak w odbiorniku STA120 i DIR9001

Płytki pod SRC

1. Luiis - 1 szt.

2. zoltar7 - 1 szt.

3. crossover64 - 1szt.

4. DonWojtas - 1szt.

5. bikoz - 1szt.

6. Rambo - 1 szt.

7. MStaniszczak - 1 szt.

8. Dzikoosek - 1szt.

9. Rick - 1 szt.

10 mareck -1 szt.

11 Buzzer - 1 szt.

12 marosik - 1 szt.

13 preatorius - 1 szt.

14. nowy18 - 1 szt.

Płytki pod DAC

1. crossover64 - 2szt.

2. DonWojtas - 2szt.

3. MStaniszczak - 2 szt.

4. Dzikoosek - 2szt.

5. Witek0987 - 1szt.

6. nowy18 - 2 szt.

Płytki pod SRC

1. Luiis - 1 szt.

2. zoltar7 - 1 szt.

3. crossover64 - 1szt.

4. DonWojtas - 1szt.

5. bikoz - 1szt.

6. Rambo - 1 szt.

7. MStaniszczak - 1 szt.

8. Dzikoosek - 1szt.

9. Rick - 1 szt.

10 mareck -1 szt.

11 Buzzer - 1 szt.

12 marosik - 1 szt.

13 preatorius - 1 szt.

14. nowy18 - 1 szt.

15. audegis - 1 szt.

>tomek_j

Jezeli pozostali nie beda mieli nic przeciwko, to poproszę o takie ustawienie ustawień default, aby SRC mógł działać po włączeniu do prądu bez wyświetlacza (z uwagi na zabudowę) w trybie monarual, 88,2 i z wyłączonymi regulacjami.

Uzasadnienie jest proste: jak ktoś używa jednej płytki to na DIRze pewnie zostanie, dla dwóch płytek wielu bedzie bez LCD, bo DAC jest głeboko schowany, a Ci którzy maja LCD podłaczone, to zasadniczo wszystko jedno, a i tak startują od ustawień "pure", czyli to co lubimy.

Waldi_06, 7 Wrz 2008, 20:51

>>tomek_j

>Jezeli pozostali nie beda mieli nic przeciwko, to poproszę o takie ustawienie ustawień default, aby

>SRC mógł działać po włączeniu do prądu bez wyświetlacza (z uwagi na zabudowę) w trybie monarual,

>88,2 i z wyłączonymi regulacjami.

>Uzasadnienie jest proste: jak ktoś używa jednej płytki to na DIRze pewnie zostanie, dla dwóch płytek

>wielu bedzie bez LCD, bo DAC jest głeboko schowany, a Ci którzy maja LCD podłaczone, to zasadniczo

>wszystko jedno, a i tak startują od ustawień "pure", czyli to co lubimy.

no problem - tylko nie bedzie mozna zmieniać aktywnego wejścia - ustawi sie na pierwsze, czyli:

1.tryb monaural

2.wyłaczona regulacja siłęy głosu

3.właczony upsampling

4.wejście nr 1

No a mi by bardziej pasowało optyczne:-/ Bo mój złom nie ma cox-a;-) Ale ja pewnie wyjątek jestem. Ale czy po zmianie tych ustawień (zakładam że po uruchomieniu za pośrednictwem wyświetlacza i przycisków powinno się dać) po uruchomieniu, wartości nie mogą być zapamiętywane (przyznaje, PIC-ów nie znam)?

MStaniszczak, 8 Wrz 2008, 09:57

>No a mi by bardziej pasowało optyczne:-/ Bo mój złom nie ma cox-a;-) Ale ja pewnie wyjątek jestem.

>Ale czy po zmianie tych ustawień (zakładam że po uruchomieniu za pośrednictwem wyświetlacza i

>przycisków powinno się dać) po uruchomieniu, wartości nie mogą być zapamiętywane (przyznaje, PIC-ów

>nie znam)?

To co zaproponował Wldek to "ustawienia fabryczne". Jezeli zmontujesz klawiaturke i wyświetlacz, to mozesz sobie ustwic co chcesz, a procesor to zapamieta i bedzie tak uruchamiał układ po kazdym właczeniu zasilania ( np wejście nr 4 OPTO). Dla zmiany numeru wejścia został zdefiniowany specjalny klawisz na pilocie RC5, zeby mozna było łatwo zmieniac sekwencyjnie numer wejścia.

Więc jak nie spieprzę lutowania SMD to będzie ok;-) A może za ktoś jakiś dobry tutorial do lutowania SMD? Poćwiczyłbym zanim będę lutował SRC i DAC-a;-)

I jeśli nie będzie wznowienia płytek XLR2RCA i RCA2XLR to może można by było zamieścić gdzieś pliki do termotransferu? A jeśli wznowienie jest możliwe, to ja bym się pisał an jedną płytkę. Podobnie jesli będą grupowe zamówienia na elementy, jestem chętny (od rezystorów po trafa;-))

Staniszczak, 8 Wrz 2008, 10:32

>Więc jak nie spieprzę lutowania SMD to będzie ok;-) A może za ktoś jakiś dobry tutorial do

>lutowania SMD? Poćwiczyłbym zanim będę lutował SRC i DAC-a;-)

Te układy jest doś trudno przylutowac poczatkujacemu. Najlepiej poszukaj kogoś kto ma wprawę i Ci przylutuje - szczególnie SRC.

>I jeśli nie będzie wznowienia płytek XLR2RCA i RCA2XLR to może można by było zamieścić gdzieś pliki

>do termotransferu? A jeśli wznowienie jest możliwe, to ja bym się pisał an jedną płytkę. Podobnie

>jesli będą grupowe zamówienia na elementy, jestem chętny (od rezystorów po trafa;-))

Z tym zwróc sie do Waldka - ja zrobiłem projekt płytki, a Waldek je zamwiał

>Najlepiej poszukaj kogoś kto ma wprawę i Ci

>przylutuje - szczególnie SRC.

Z tym będzie problem:-) Chyba ze ktoś z osób przez które będzie przechodziła przesyłka zgodziłby się (odpłatnie oczywiście) polutować SMD (?).

>MStaniszczak

Przylutowanie SRC da sie załatwić.

Niestety płytek symetryzatorów i desymetryzatorów juz nie ma :(

Koledzy

Kiedy zamykamy listę?

Czyli, przy wykorzystaniu SCR to będzie jedna płytka na której będzie SCR i procek nim sterujący, klawiatura, wyświetlacz i przez ten procek będzie odbywać się sterowanie pracą przetworników DAC?

W takim razie jutro zapytam wytwórcę o koszta - przy liczbie chętnych wg dnia dzisiejszego, a samo zamówienie zamknę przed złożeniem zamówienia.

Na czarnej liście znajdą się Ci, którzy całkowicie nie zrealizowali zamówienia poprzedniego, ich powiadomię osobiście.

>Płytki pod SRC

>

>1. Luiis - 1 szt.

>2. zoltar7 - 1 szt.

>3. crossover64 - 1szt.

>4. DonWojtas - 1szt.

>5. bikoz - 1szt.

>6. Rambo - 1 szt.

>7. MStaniszczak - 1 szt.

>8. Dzikoosek - 1szt.

>9. Rick - 1 szt.

>10 mareck -1 szt.

>11 Buzzer - 1 szt.

>12 marosik - 1 szt.

>13 preatorius - 1 szt.

>14. nowy18 - 1 szt.

>15. audegis - 1szt.

>16. V343 - 1szt.

>Płytki pod DAC

>

>1. crossover64 - 2szt.

>2. DonWojtas - 2szt.

>3. MStaniszczak - 2 szt.

>4. Dzikoosek - 2szt.

>5. Witek0987 - 1szt.

>6. nowy18 - 2 szt.

Zapytanie wysłane, czekam na odpowedź, liczyłem, że dzisiaj sie dowiem, a tu lipa.

Mam nadzieje, że w Poniedziałek już będę wiedział.

>Płytki pod SRC

>

>1. Luiis - 1 szt.

>2. zoltar7 - 1 szt.

>3. crossover64 - 1szt.

>4. DonWojtas - 1szt.

>5. bikoz - 1szt.

>6. Rambo - 1 szt.

>8. Dzikoosek - 1szt.

>9. Rick - 1 szt.

>10 mareck -1 szt.

>11 Buzzer - 1 szt.

>12 marosik - 1 szt.

>13 preatorius - 1 szt.

>14. nowy18 - 1 szt.

>15. audegis - 1szt.

>16. V343 - 1szt.

>17. karsti - 1 szt.

>Płytki pod DAC

>

>1. crossover64 - 2szt.

>2. DonWojtas - 2szt.

>4. Dzikoosek - 2szt.

>5. Witek0987 - 1szt.

>6. nowy18 - 2 szt.

Witam

Nadeszła odpowiedź:

Kalkulacja:

DAC - 6szt , Cena -39,00zł/szt, Koszt uruchomienia prod. - 40,00zł.

SCR - 18szt, Cena- 16,20zł, Koszt uruchomienia prod. - 56,10zł.

Pozdrowienia.

Andrzej Blacha.

Co daje odpowiednio

DAC: 46zł / 1szt

SRC 20zł / 1szt

plus koszty wysyłki

Stąd też proszę o przysłąnie na email potwierdzenia, zwrotnie na te emaile wyśle info o nr konta.

Na PW jest trudniej, więc tylko na email barczykw at poczta.onet.pl

>efekt02

masz rację - DACów na liście jest 11 sztuk, a zapytanie poszło na 6 sztuk i taka przyszła odpowiedź.

jutro poprosze o szybkie przeliczenie, zapewne cena spadnie do ok 35zł

Wycofuje sie z udzialu w tym zamowieniu po zrobieniu mnie w balona przez kol. efekta.

>Płytki pod SRC

>

>1.

>2. zoltar7 - 1 szt.

>3. crossover64 - 1szt.

>4. DonWojtas - 1szt.

>5. bikoz - 1szt.

>6. Rambo - 1 szt.

>8. Dzikoosek - 1szt.

>9. Rick - 1 szt.

>10 mareck -1 szt.

>11 Buzzer - 1 szt.

>12 marosik - 1 szt.

>13 preatorius - 1 szt.

>14. nowy18 - 1 szt.

>15. audegis - 1szt.

>16. V343 - 1szt.

>17. karsti - 1 szt.

>Płytki pod DAC

>

>1. crossover64 - 2szt.

>2. DonWojtas - 2szt.

>4. Dzikoosek - 2szt.

>5. Witek0987 - 1szt.

>6. nowy18 - 2 szt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.