Skocz do zawartości
IGNORED

DAC by Tomasz Jabłoński

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

>witek0987,

nie mam bladego pojecia (w tej chwili, bo jeszcze tego nie składałem),

ale mam artykuł z EE w *.pdf i tam doczytasz, zapodaj email na PW to Ci wyślę,

napisz następnie tutaj krótką instrukcję dla pozostałych co i jak :)

witek0987, 26 Kwi 2008, 20:58

>Desymetryzator - pytania

>1. Potencjometr P1 ustawia co?

nalepszy CMR - sposób regulacji opisany w artykule - potrzebny jest do tego symetryczny sygnał 50Hz 100mV

>2. Potencjometr P2 jest przewidziany do regulacji wzmocnienia?

raczej poziomu sygnału wyjściowego - ja standardowo stosowałem zworkę zamiast potencjometru

>Z góry dziękuję za odpowiedź

1. Potencjometr P1 ustawia co?

nalepszy CMR - sposób regulacji opisany w artykule - potrzebny jest do tego symetryczny sygnał 50Hz 100mV

A jak to zrobić bez tego sygnału?

itek0987, 27 Kwi 2008, 11:36

>1. Potencjometr P1 ustawia co?

>

>nalepszy CMR - sposób regulacji opisany w artykule - potrzebny jest do tego symetryczny sygnał 50Hz

>100mV

>

masz 3 mozliwości

1. Sposób podany w artykule z sygnałem symetrycznym 50Hz 100mV i potencjometrem na minimum sygnału na wyściu

2. Kupi/dobrać rezystory 23,2k z tolerancję 0,1%, z zamiast potencjometru wlutować zworki

3. za pomoca dokłdnego miernka rezystancji (klasa 0,1) potencjometrem ustawić tak potencjometr żeby rezytsancje w gałęziach układu wejściowego nie rózniły sie wiecej niz o 0,1%

Ja stosowałem metodę 1 i 3 ( pomiar resytancji mulimetrem Shlumbergera).

Mozesz tez na poczatek ustawić suwak na środku, lub zamiast niego wlutować zworki i cieszyć sie tym co masz

>Płytki mam ja bo wykonywałem zamówienie cena za nie to 33+33+20+5=91 zł

Czy jest jeszcze możliwość zakupu w/w płytek?

Mam już prawie wszystkie elementy aktywne do wersji "monaural", - jeśli PCB nie są dostępne,to czy ktoś dysponuje dokumentacją wykonawczą (pliki Gerber)?

>audegis

Informacja dla wszystkich - mam jeszcze 4kpl płytek na sprzedaż, więc dla ciebie kolego audegis płytki są.

Potwierdź na PW, a ja Ci wyślę nr konta do wpłaty, a po włacie wyślę Ci płytki. Napisz na PW do RICK 'a a on Ci wyśle dokumentacje, ale pewnie juz masz skoro zgromadziłeś elementy.

Generalnie jest to udany DAC, montaż nie jest skomplikowany, Ale należ PRZECZYTAĆ ten wątek, bo jest kilka myków, które nie są opisane w EP, a bez ich znajomości może być kłopot z uruchomieniem.

W zamain DAC gra dzwiekiem zrównoważonym, detalicznym, nie agresywnym i na pewno sie spodoba. Do tego DACa dobrze jest mieć system zrównoważony, ale to nie jest żadne odkrycie. Przytłumione DACe niektórzy stosują do ostryc kolumn i na odwrót.

A DAC Tomka jet wart zachodu. Ma trochę bajerów i udogodnień, chociaż ja z nich nie korzystam.

Ostatnio na tym forum pojawiło sie sporo przetworników, z tym że wg mie to bardzo dobrze, kto jest na siłach niech zrobi wszystkie albo wiekszość i na dłuższy czas wyrobi sobie zdanie o wadze/znaczeniu : jakości i rodzaju przetwornika, ale również zasilania, konwersji I/U, konfiguracji, rodzaju części analogowej za DAC no i samych filtrów.

Kto uruchomił niech da znać, kto się poddał tez niech cos skrobnie.

>Kto uruchomił niech da znać, kto się poddał tez niech cos skrobnie.

Witam,

ja uruchomiłem. DACa testowałem jedynie "na ucho" i do tego powierzchownie ze względu na brak czasu.

Co się daje usłyszeć w moim systemiku, to dużo lepsze przenoszenie wysokich częstotliwości niż dotychczas, a przez to subiektywnie zwiększenie szczegółowości dźwięku.

Pozdrawiam i polecam

----------------

Może ktoś wie gdzie można kupić wyświetlacz LCD 2x16 lub 2x20 ale z wielkością znaków ok. 10mm i w kolorze Negativ AMBER (pomarańczowe znaki na czarnym tle) lub ew. Negativ GREEN (Jasno zielone znaki na ciemno zielonym tle). W ARTRONIC nie mają takich wyświetlaczy w grupie wyświetlaczy z dużymi znakami (BIG).

Sprawdzał ktoś z Was przy uruchamianiu napięcie stałe na wyjściu jakie jest?

Pytam bo u mnie na wyjściu trzech kanałów jest ok. 7mV a na czwartym ok. 25mV. Czy ta różnica ma jakieś znaczenie?

witek0987

Pisałem wcześniej w tym wątku o napięciu stałym na wyjściu. U mnie różnica 1 ohma między wartościami rezystorów R3 i R9 oraz R16 i R26 powodowała zmianę napięcia stałego na wyjściu o 2 mV. Im dokładniej dobrane są rezystory tym mniejsze U stałe. Jak między wyjściami a preampem (lub desymetryzatorem) masz kondensatory to U stałe nie ma znaczenia, jak chcesz uniknąć wstawiania w tor sygnału dodatkowych kondensatorów to myślę, że warto powalczyć z U stałym, szczególnie z różnicą między wyjściami O_L i O_R.

bettik, 2 Maj 2008, 10:18

>witek0987

>Pisałem wcześniej w tym wątku o napięciu stałym na wyjściu. U mnie różnica 1 ohma między wartościami

>rezystorów R3 i R9 oraz R16 i R26 powodowała zmianę napięcia stałego na wyjściu o 2 mV. Im

>dokładniej dobrane są rezystory tym mniejsze U stałe. Jak między wyjściami a preampem (lub

>desymetryzatorem) masz kondensatory to U stałe nie ma znaczenia, jak chcesz uniknąć wstawiania w tor

>sygnału dodatkowych kondensatorów to myślę, że warto powalczyć z U stałym, szczególnie z różnicą

>między wyjściami O_L i O_R.

W układach ze sprzężeniem stałoprądowym takie napięcia sa nie do uniknięcia. Oczywiście mozna stosować dokładne dobieranie rezystorów, stosować DC servo itp. Jednak zazwyczaj na wejściu końcówki mocy (lub preampa)jest kondensator sprzęgajacy żeby to niewielkie napiecie stałe nie było wzmacniane i pojawiało sie na wyjściu końcówki mocy . Jezeli masz tor z całkowitym sprzężeniem stałoprądowym , to musisz z tym walczyć- jezeli nie to nie zawracaj sobie tm głowy.

Po dość długiej przerwie spowodowanej totalnym brakiem czasu uruchomiłem w końcu wersję monaural.

Zmontowałem to w "uruchomieniowej" obudowie z mdf.

Koszt wykonania to kilkanaście zł. + godzina roboty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10864-100003914 1209752349_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na dodatek w CECu jest DAC na takich samych PCMach, róznica jest z przodu i z tyłu czyli brak odbiornika spdif i stopień analogowy pracujący w klasie A, podobno na tranzystorach ale nie jestem pewien.

Różnice na pewno będą ale przypuszczam że niewielkie, juz w trybie stereo grało to podobnie...

dopiero odebrałem toroidy (data prod. 28.04.2008 r.)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rick a te twoje trafa, to kto produkował, ile kosztowały i czy te obudowy traf to tworzywo (jak sądze), czy jednak metal ekranujący?

Przepraszam, że trochę off topic, ale właśnie "jestem" w temacie traf :))

Zoltar7.

Trafa są z Telto.

Transformator toroidalny, zalewany żywicą w pudełku z tworzywa.

Ceny w tej chwili nie pamiętam. Będę w pracy w poniedziałek to Ci podam.

Cena była ustalana dla 4 szt + 8 traf do Ugody ale myślę że nie odbiegała znacznie od ceny za 2 szt.

Zoltar7.

Wydaje mi się że Telto były trochę taniej, kilkanaście zł. ale jutro Ci potwierdzę.

Słuchałem dzisiaj chwilkę DACa w trybie monaural, z odbiornikiem DIR9001.

Jak zwykle porównanie z moim CECem który gra spokojnym, zrównoważonym dźwiękiem, cały tor zbalansowany od poczatku do końca :).

DAC Tomka wnosi więcej szczegółów, wynika to z tego że góra pasma jest bardziej eksponowana w stosunku do CECa który wysokie ma delikatne i troszkę stonowane.

W zawiązku z tym miałem wrażenie że męskie wokale na CECu są pełniejsze, łagodniejsze.

DAC Tomka dodawał trochę dynamiki do nagrań. Słuchałem takiej płytki Deep Purple, dosyc płasko nagranej; na CECu brzmiała tak sobie, na DACu było bardziej dynamicznie.

Jest też trochę więcej basu co w moim przypadku raczej przeszkadzało niz pomagało, ze względu na pozostały sprzęt i akustykę pomieszczenia...

Dla porównania (po przeczytaniu kilku wpisów o znakomitym brzmieniu tanich odtwarzaczy DVD)i dla świętego spokoju włączyłem jeszcze taniego Belwooda i jeszcze szybciej go wyłaczyłem.

Musze jeszcze sprawdzic DACa z innym, tańszym napędem. Belwood ma co prawda wyjście koaxial ale niestety DAC z nim nie grał. Musze sprawdzić w specyfikacji co na nim jest.

Na razie to tyle informacji, za kilka dni coś jeszcze napisze.

Zoltar7

Te trafka (TST25)w wersji zalewanej w obudowie kosztowały mnie 64 zł. (+ wysyłka)

bez obudowy - 52.

Zephyr

Nie porównywałem bezpośrednio Kustagona z DACem TJ (Kustagona już nie mam)

Cały czas moim odnośnikiem jest CEC. Opinie o jego brzmieniu są bardzo podobne wśród różnych recenzentów i zgodne w 100% z moimi; przeczytawszy jedną w zasadzie wiemy jak gra :)

Mam jeszcze Rotela 855 z zegarem Jocko ale to już jest inne brzmienie, mniej zrównoważone...

Z tego co pamiętam to u mnie Kustagon grał baaardzo podobnie jak CEC, na początku miałem problemy żeby je rozróżnić.

DAC TJ pomimo takich samych kości (PCM) gra troszkę inaczej (tak jak pisałem wcześniej), jest bardziej analityczny..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.