Skocz do zawartości
IGNORED

DAC by Tomasz Jabłoński

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

MStaniszczak, 23 Mar 2009, 12:34

>>

>>Napisz/zadzwoń do właściciela z www.rezystory.net. Kupuje sie wieksza ilosc 5% kondensatorów

>>polipropylenów lub styrofleksów i sie dobiera z tolerancją 1%.

>

>To już mi pisałeś PW:-) Ale traktuję to jako ostateczność:-) Chociaż pewnie nawet taniej by wyszło.

Ja

1. Kupowałem w Elfie - bardzo drogo wyszło

2. Kupwałem w zamóweiniu od Petera nawet dość tanio w porównaniu z z Elfą

3. Kupowałem i dobierałem poliproyleny 5% i 2,5% - wyszło najtaniej

Efekt końcowy taki sam.

• 2 tygodnie później...

Ja mam już oscylatory;-) Ale jak ktoś nie ma, to może tu uda się zamówić sample?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lub w większej ilości kupić w Maritex-ie?

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Wreszcie udało mi się skończyć DAC (tak na około 98%).

pozostało mi jeszcze do podłączenia sterowanie na podczerwień, sprawdzić czy działa w wersji zbalansowanej i trochę kosmetyki.

i trochę zdjęć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie no, z zewnątrz wygląda naprawdę ładnie. A w środku? Tam liczy się jakość montażu, a nie jakość obróbki wewnętrznych powierzchni ścianek.

Jakie to drewno?

>selth,

gratulacje,

to lubię - wiele dni po parę minut a i tak zostanie zrobione :)

gratuluje wytrwałości w długim dystansie,

jak bedziesz chciał tuningować to zacznij od przeczytania watku o 1794 (pewnie czytałeś) i scalakach w konwersji IV, ot taka moja rada, znaczenie ma 8 scalaków w IV, te w filtrze już mniej i pewnie powinny (optymalnie) być inne niż w IV

McGyver, 18 Kwi 2009, 14:08

>Jakie to drewno?

Miałem jakieś resztki sklejki, którą okleiłem orzechem.

Wyglądem wewnętrznych ścianek się nie przejąłem.

Po około 2h grania temperatura na radiatorach wynosi około 50 st.C. Czy jest OK czy zastosować większe radiatory?

• 1 miesiąc później...
  • 2 miesiące później...

itek0987, 10 Cze 2009, 20:46

>Widział ktoś może Tomka? :)

>Mama pytanie do niego. W elektronice praktycznej jest opis dac'a na układach WM.. Dlaczego akurat

>ten a nie na przykład CS4398?

A jest nie tak z tymi Wolfsonami?

>tomek_j,

>A jest nie tak z tymi Wolfsonami?

Z Wolfsonami wszystko jest w porządku, super brzmią, ale może koledze Witkowi chodziło o tańszą wersję Lampucery, a może ma takie gusta, a może nie słyszał ani jednego ani drugiego - kto to wie?

Zadam pytanie stricte związane z desymetryzacją. Czy ktoś stosował ten desymetryzator w dacu na 2x TDA1543 balanced ? jeśli tak z jakim skutkiem (jakie zmiany w dźwięku) ? jaką dokładnie funkcję pełni ten NE5534 i czy ktoś wsadzał w jego miejsce coś innego ?

jaką dokładnie funkcję

>pełni ten NE5534 i czy ktoś wsadzał w jego miejsce coś innego ?

NE5534 pracuje tu jako wtórnik. Możesz go jezeli Ci sie nie podoba pominąć robiąc zworkę na płytce. INA ma dla 99% zastosowań wystaczająco mała impedancję wyjściową.

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

>witek0987, 5 Wrz 2008, 22:08

>Upsamplery zwiększa słowo bitowe (z 16 na 24), a nie częstotliwość próbkowania tylko?

tak sobie przeglądam watek szukajac instrukcji obsługi do klawiatury do daca i widzę coś co należy sprostować /sam popełniłem gafę wpis wcześniej/

cywilne upsamplery zwiekszaja jedynie częstotliwość próbkowania, a nie głębie bitową.

zwiększenie czestotliwości próbkowania odbywa się na zasadznie interpolacji i filtrowania, to drugie powoduje , że zwyke pomnożenie częstotliwości przynosi wiecej szkody niz zadowolenia.

coprawda ostatno przeczytałem w nocie STA310 , ze potrafi również konwertować z 16 do 24 bit, ale nie sądzę, aby to była prawda.

Waldi_06, 15 Lis 2009, 22:34

>coprawda ostatno przeczytałem w nocie STA310 , ze potrafi również konwertować z 16 do 24 bit, ale

>nie sądzę, aby to była prawda.

a to czemu? przecież to jest naturalna czynność podczas upsamplingu

>josef,

>a to czemu? przecież to jest naturalna czynność podczas upsamplingu

... zartem ... sama nazwa upsampling ...

pozatym przeczytaj note SRC

Waldi_06, 15 Lis 2009, 22:35

>>tomek_j

>da sie uruchmic DIT na J4?

A co to J4?

Uwaga do tematu długości słowa.

DIT4392 "wspiera" długośc słowa wyjściowego na portach PCM A i B do 24bitów. W dokumentacji układu nie jest dokładnie napisane co to oznacza, ale można sie spodziwać ,że "ścieżka" sygnałowa ma szerokość max 24 bitów . W rejetrze 0x2f SRC Control Register3 programuje sie długośc słowa wyjsciowego od 16 do 24 bitów z uwagą ,ze redukcja długości słowa jest wykonywana metodą traingular PDF dithering. Czy oznacza to że DIT "potrafi" tez zwiekszać długośc słowa np z 16 do 24 bitów? Wdług mnie nie, bo słowo redukcja ma jasne znaczenie. Chodzi tu raczej o zmniejszanie długości słowa jeżeli jest taka konieczność.

W moim sofcie ustawione jest 24 bity I2S.

Odnośnie rezonatorów: w dokumentacji podane sa inne czestotliwości zegara i mozliwe czestotliwości upsamplowania. Mozna zastosowac inne kwarce, ale trzeba zmienić program.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.