Skocz do zawartości
IGNORED

Aktywne monitory studyjne - co tak tanio

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

Właśnie słucham sobie Alesisów i musze przyznac że jak za cenę 1200 za pare budza pełen szacunek.

Moje egzemplarze są jeszcze nie wygrzane a pokazują sporą klasę.

Pasmo wyrównane, nie meczący dźwięk. Generalnie brzmią bardziej po ciepłej stronie mocy. Da sie tego słuchac bez zmeczenia długie godziny.

Wymagają solidnych podstawek, wtedy zdecydowanie bas ulega uspokojeniu.

Pomimo że sa to monitory bliskiego pola postawione ok 2 m od słuchacza w rozstawie ok 2 pomiedzy głosnikami, nie wykazują jakiś nieliniowści przekazu a scenę budują prawidłową (jest dość głeboka, dzwięk za linia kolumn)

Jest trochę niedostatków - rozdzielczośc dobra ale nie jest to mistrzostwo świata, wybrzmienia mogłyby być dłuższe, brakuje troche mikrodetalu, wysokie mogłyby byc nieco bardziej wyrafinowane. Ale w końcu to kolumny i wzmacniacz w jednej skrzynce za 1200 zł, więc tez trudno oczekiwać cudów.

Ciekaw jestem jak zagrałyby z jakimś budżetowym CD.

Uważam że dla osób nie mających sporo środków na system monitory aktywne to ciekawa altenatywa na poprawnie brzmiący system za znośnie pieniądze.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Panowie, aby skonkretyzować of top na temat kart.

Proponuje w sobotę 29 grudnia spotkać sie (Cholerzyn - 3 km od granic Krakowa) na test kart dźwiękowych.

Do posłuchania: E-mu 1820m, RME Digi 96/8, M-Audio Audiophile, Digidesign Digi 002, no i Creative Audigy oraz (hm...) karta zintegrowana na płycie ASUSA : ).

Jeżeli Ktoś z Was miałby jakąś ciekawa kartę do porównania - to będzie super.

Nie przypuszczam aby przesyłka z Lynx Two dotarła do mnie na ten termin - ale kto wie?

Uwaga.

Jest duża szansa że dzieki uprzejmości producenta a także forumowicza o nicku krysias (jeszcze raz piekne dzieki za kontakt) obecne będą monitory APS EON i byc może to one własnie będa gwiazdą wieczoru.

rochu, 17 Gru 2007, 00:34

>Uwaga.

>Jest duża szansa że dzieki uprzejmości producenta a także forumowicza o nicku krysias (jeszcze raz

>piekne dzieki za kontakt) obecne będą monitory APS EON i byc może to one własnie będa gwiazdą

>wieczoru.

... no i teraz ten test na prawdę ma sens ! :)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Pragnę przypomniec o najbliższej sobocie i odsłuchu kart dzwiękowych.

Do posłuchania są także aktywne monitory studyjne APS AEON.

Proponuje zacząć od godziny 16.

Jeżeli Ktoś nie wie jak dojechac do mnie - proszę o PW. Wyślę mapkę dojazdu.

Witam,

Ja dopiero od pewnego czasu przyglądam sie forum... I z pewną taką nieśmiałością - czy można poprosić o małą opinię na temat Aeon-ów ?

Strasznie mnie ciekwi, czy w ogóle nadają sie do słuchania w domu.

Czy ktoś słuchał tych? Podobają mi się i przymierzam się do czegoś z głośnikiem 8'':

Event TR8xl:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tannoy Precision 8d:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

czlowiekes, 7 Sty 2008, 16:37

>A co myślicie o tych monitorach "M-Audio Studiophile AV 40" ? cena bardzo zachęcająca 589 zl

Niskotonowy 4" , mała objętość, niska cena = zero basu i ogólnie niska jakość dźwięku

Najtańsze monitory to ~800 PLN (Alesis 520)

• 2 miesiące później...

Jestem użytkownikiem TLC AMS1 (x 3szt) a na tyłach mam tańsze IO AEON.

tetsy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W poprzedniej wersji STEREO była karta EMU 1820M

Obecnie zrobiłem import z USA preampa: ONKYO PR-SC885P.

Łączę kablami Klotza z Neutrikami XLR.

testy:

Ukryta Zawartość

(INTERGA 9.8 to to samo co PR-SC885P.)

Jako żródła mam XE-1 HD DVD i SONY PS3. Połączenia wyłącznie HDMI 1,3a bo tylko transmitery w tej specyfikacji są w stanie przenieść bitrate AUDIO HD.

Jazda, Panowie to się zaczyna z formatami bezstratnymi Dolby True HD, dst Master Audio i LPCM.

Link do wiedzy:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam i namawiam na polskie MONITORY AKTYWNE AEON.

Dzięki nim mogę z zamkniętymi oczami zgadnąć bez pudła jakich blach Hi-Hat używa pałker.

Polecam BluRay Chris Botti LIVE (79 zł w MM) i słynne solo pałkera Billy Kilson

LPCM 5.1 96 kHz/24 BIT

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podepnę się pod temat, jako że w tym miesiącu czeka mnie zakup monitorków bliskiego pola do peceta. Jako źródło robi karta dźwiękowa M-Audio Transit w połączeniu z DAC'em Beresforda TC7510 MK6/3. Byłem już prawie zdecydowany na Paradigm Atom v5, ale coś mi po głowie chodzą aktywne monitorki. Kwota max 1500 zł. Jak myślicie, brzmieniowo z takimi Paradigm - jest jakieś porównanie? Najgorsze jest to, że nie mam gdzie posłuchać. Paradigm z pewnością zagra odpowiednio dla mnie - efektownie, z dobrym basem i dynamiką. A takie Alesis M1 Active MK2, czy KRK RP 6?

• 3 miesiące później...

I co kupiłeś

ostatnio zacząłem się zastanawiac nad głośnikami aktywnymi. Jak to się ma do pasywek ze wzmacniaczem. Czy za podobną kasę aktywne konstrukcje zagrają lepiej?

• 2 miesiące później...

Aby nie było tak słodziutko i tanio, to trzeba mieć świadomość, że porządne "narzędzia pracy" muszą kosztować więcej. Tak jest np. z PMC AML1. Wpadłem do jednego z warszawskich sklepów audio/hi fi a tam grają jakieś skromne paskudy. Dzwięk boski, kręcę się nerwowo, czy można posłuchać... można. Posłuchałem, zapałałem miłością i pożądaniem. A tu pan mówi 19000 zł i jeszcze trochę. No i po ptakach. Na pamiątkę zrobiłem kilka fotek:

Ukryta Zawartość

post-17911-100004486 1222721489_thumb.jpg

post-17911-100004487 1222721489_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Więcej informacji tutaj:

Ukryta Zawartość

W sklepie nie chcą gadać o parametrach. Dźwięk jest taki, że wszelkie gadanie jest nie na miejscu.

Ukryta Zawartość

zyzio, 30 Wrz 2008, 09:53

>Shit parametry to ma niemożliwe - 35 hz przy spadku 3 db z takich maleństw....

W studio nie ma miejsca na voodoo i kompromisy jak w Hi-Fi (w Hi Fi mamy w ogromnej większości pasywne zwrotnice czyli 50% strat mocy itp. ... dla czego? - zacofanie, przyzwyczajenia do ciepełka, kluseczek {lampeczki, góry w kolumnach na basie} i grubych pytonów {kable głośnikowe, interkonekty niesymetryczne})

• 3 miesiące później...
  • 2 miesiące później...

dołącze sie tutaj.

piszecie panowie ze monitory obnarzaja kazda zle nagrana płyte.jednak nikt nie pisze o analogach.jak to sie ma do winyli ktore w wiekszosci sa nie remasterowane z lat 60 -80?

piszecie ze dzwieki sa płaskie ?co to znaczy?nie ma sceny?głebi?lokalizacji instrumentów???

szukam czegos do sypialni i nie chce zagracać nowymi klockami domu,czy jest sens łaczenia gramofonu bd klasy z takimi monitorami i pre garamofomowym?

W monitorach studyjnych scena jest ... czemu miało by nie być. Monitory grają prawdę ... po prostu. Lokalizacja instrumentów jest lepsza niż w większości Hi-Fi. Choć to o czym pisze to wielkie uproszczenia bo czasem Hi-Fi = studio ... jak np. B&W Nautilus

pisales kiedys o dziurach w cha-styce np fostexów a zaraz obok kolega pochwalił sie fostexem ze gra wspaniale pieknym dzwiekiem analogowym.jak to jest?czy przy bd realizacjach z analogu moge to zaowazyc?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.