Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz niedrogi z dusza

ridick8

Rekomendowane odpowiedzi

chce zakupic wzmacniacz do nagłosnienia pokoju 28m kolumny tannoy m4 czego oczekuję przestrzeni sceny stereo i dynamiki słucham jarra rocka i pop myślałem o dualu ostatnio kolega mi pożyczył i naprawdę w porownaniu do mojego amplitunera denon avr1803 zagral o wiele lepiej dlatego rezygnuje z amplitunera na rzecz wzmacniacza stereo obecnie szukam na allegro pomocy nie przepadam za krótkim twardym basem wysokie lubię czyste i dośc wyrazne ale najważniejsza jest scena stero namacalnosc pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/38448-wzmacniacz-niedrogi-z-dusza/

Wypisz wymaluj opis pożądanego brzmienia odpowiada Alchemist Krakenowi.

Ale Krakena trudno dostać ...

W porównaniu z Krakenem Music Anglel na KT88 jest bezduszy ....

Ja bym spróbował Roksan Caspian, Batlab Epoca - w okolicach 2,5-3 można dostać.

pozdrawiam

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Połączenie ciepłego, miękkiego Krakena z Tannoyami M4 da tak totalny muł bagienny i brak czytelności czegokolwiek poza przednim planem, że głowa boli. Od nadmiaru tej "duszy" będzie można usnąć.

Nie dalej jak w poniedziałek z forumowiczami słuchaliśmy Tannoy M3 w połączeniu z Marantzem PM68 (miękkie i ciepłe brzmienie). Brak kontroli i czytelności w niskich i średnich rejestrach był dotkliwy. Ten sam wzmacniacz podłączony do kolumn na Vifach XT pokazał, że... jednak potrafi coś pokazać.

Natomiast Tannoye połączone z Music Angelem w porównaniu do Marantza zagrały jak trzy razy droższe kolumny. Czytelność i zejście basu były naprawdę niezłe, średnica i stereofonia bardzo dobre.

Wniosek? Przypadkowe zestawienie ze sobą nawet obiektywnie dobrych klocków czasem przynosi nadspodziewanie złe rezultaty jeśli klocki wzajemnie do siebie nie pasują. A Tannoye M4 nie będą pasować do Krakena. Do Tannoyów potrzebny jest wzmacniacz o żywym, szybkim, dynamicznym brzmieniu, bo te kolumny same w sobie są "ululane". Połączenie ich z "ululanym" Krakenem da nadmiar "szczęścia" który może szybko uśpić słuchacza.

ridick, do 1Kzł to jedyne o mi przychodzi do głowy to Gainclone...ale porządnie złożony a nie jakiś wynalazek...i masz wzmacniacz nie dosć ze z dusza to jeszcze bardzo dobry. Przy okazji dość prosty do złożenia nawet dla zupełnego amatora :) Pamiętaj zeby wzmaka odsłuchac u siebie przed zakupem, bo podstawa zby dobrze zgrał sie u Ciebie...ludzie casami pytają o rzeczy których bez osobistego odłuchu poleić nie sposób...można ew. cos wykluczyć...z tym ze cena 1Kzł nie rozpieszcza mnogością udanych konstrukcji :)

Pozdrawiam

GC moze sie zgra a moze nie...cieżko powiedzieć....zależy jaki GC :) Też kiedys myślałem ze ten wzmak to zdechlak do wysterowywania max 1 szt 15cm wooferka...aż nie podpiąłem go któregoś razu do kolumn z 21cm skanem :)

Nie słuchałem wprawdzie M4, ale jeżeli wierzyc recenzjom kolegów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to GC pwinien sie zgrać idealnie wręcz....choć podpięcie go do lepszych kolumn nie jest przestepstwem :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Przy podawaniu typów zapomniałem o kolumnach ...

Kraken zagra ładnie z dynamicznymi kolumnami. Inaczej faktycznie będzie mulasto.

A poza tym to Kraken jest chyba poza budżetem. Nie mówiąc już o Roskanie czy Batlabie.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Lancaster, przemieliłem tych kolumn dziesiątki. Wierz mi lub nie, ale twardego basu ani czytelnej średnicy to one nie mają. Wysokich też mało. Naprawdę potrzebują "niegrzecznego" wzmacniacza, inaczej będzie wszystko ululane.

McGyver, 14 Gru 2007, 00:10

>Lancaster, przemieliłem tych kolumn dziesiątki. Wierz mi lub nie, ale twardego basu ani czytelnej

>średnicy to one nie mają. Wysokich też mało. Naprawdę potrzebują "niegrzecznego" wzmacniacza,

>inaczej będzie wszystko ululane.

Dokładnie.

Iceman>>

Podzielam w pełni ten pogląd. Tannoy M4 - miałem 6 lat i odsłuchiwałem ich na wielu wzmakach-zawsze było mułowato z niedostatkiem wysokich tonów. Dopiero prawdziawa elektrownia jaką jest Yamaha MX 1000 300W przy 8 ohm w czystej klasie A pokazało, że te kolumny potrafią grać.

Pozdrawiam wszystkich

Osobiście proponuję spróbować połączenia Tannoy z którymś z Pioneerków z lat 70-tych:

Ukryta Zawartość

Korzystam z zestawu F3 plus amplituner (SX) - ciepły i jednocześnie bardzo detaliczny dźwięk, bardzo mięciutki nisko schodzący basik a stereofonia... ciężka do opisania słowami :) Po prostu cudo.

Za tysiąc złotych możesz kupić egzemplarz z większą mocą, ale moim zdaniem, nawet do 30 metrów powinno wystarczyć STARE 40watów@8omów.

Ukryta Zawartość

faktycznie Tannoye basik maja miekki, co do srednicy i wysokich chyba nie ma co sie czepiac w odniesieniu do kolumn do 1000zl, nie jest tak zle a i mozna rocka sluchac ( sam sluchalem troszke i nie narzekalem) ale w porownaniu do np Phoebe czy Minas Anor to faktycznie jest to wszystko zamglone, nierozciagniete , za to jest po prostu milo. Dlatego byc moze pasowalby Rotel 971,972 - one sa detaliczne, zywe troszke ostrawe ale do Tannoy moga byc jak znalazl.

kopaczmopa, 14 Gru 2007, 12:32

>faktycznie Tannoye basik maja miekki, co do srednicy i wysokich chyba nie ma co sie czepiac w

>odniesieniu do kolumn do 1000zl, nie jest tak zle a i mozna rocka sluchac ...

Ja bym powiedział, że to nie Tannoye mają miękki basik, ale właśnie stare Pioneery. Próbowałem z nimi już wielu wzmacniaczy, takich jak nowsze Pioneerki (mocne, ale bardzo "techniczne" granie, bez "duszy"), NAD (to była tragedia - bas punktowy niczym krótkie "pierdnięcie"), stare Luxmany (najbliższe starym Pioneerom, ale bas nie tak miękki - przy złym ustawieniu kolumn zaczynało dudnić).

Po podłączeniu Pioneer'a SX-650 z końca lat 70-tych opadała mi szczęka ;) Słucham na tym praktycznie wszystkiego od klasyki, przez jazz do mocnego metalu i we wszystkim zestaw sprawuje się wyśmienicie. A do tego pięknie grające radio... po prostu Wolna Europa ;) Jeśli ktoś preferuje przyjemny, ocieplony dźwięk, to za tą cenę jest to propozycja trudna do przebicia.

No i, co najważniejsze, jeśli żonie nie spodoba się stary design starego Pioneera (zakładając, że jest on w dobrym stanie), to znaczy że trzeba wymienić... żonę, ale z politowaniem spojrzeć na jej gust ;)

osobiscie skłaniał bym sie do rotela ale jeszcze się wacham w pokoju z racji że mieszkamna poddaszu a kolumny stoją pod skosami dachu regeneruje mi siępotężny bas mam go ful potrzebuję wzmaka przejrzystego z mocną górą no i rozumiem ze w tej cenie to to hi edu nie będzie warzne ze by muzyka dała mi radosc słuchania i pewien dreszczyk emocji pierwsze co puszczę na nowym wzmaku będzie metalica potem jarre........ no i w końcu odpuściłem kino domowe na rzecz stereo chyba sie nie cofam ...magia dzwięku mnie urzekła boję się ze ten stan może się pogorszyc

Kup Sugdena

Ukryta Zawartość

Przekroczysz budzet ale możesz zostać zaczarowany :)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.