Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizja n- warto się w nią pakować ?

andrea29

Rekomendowane odpowiedzi

19.12.2007r.

Pomyślałem sobie, że perspektywa odbioru choćby kilku stacji w jakości obrazu HD jest kusząca.

(No, są i inne plusy ofrety "n"-ki /kto czytał aktualne ulotki w sklepach ten wie jakie jeszcze/.

No bo tak: skoro mam już 42" LCDka + zestaw do (tfu) KD (budżetowy - w stereo nie satysfakcjonuje mnie zupełnie /od tego mam zestaw stereo/) ale przy odtwarzaniu fimów z DVD radzi sobie wystarczająco/satysfakcjonująco, to chyba warto zainwestować w "n'-kę ? (Tak mi się wdaje, że warto.)

* * *

Stan na dziś:

Obecnie mam do wyboru 66 programów z dekodera tv cyfrowej. No i jest ich za dużo. Domownicy i tak oglądają kilka, ja b. rzadko, a jeśli już to poruszam się po kilkunastu.

Obraz niektórych stacji (np. TVN) oglądany prostopadle z odległości 4,5-5,0m oceniam iż jest u mnie bez zarzutu. Nie powiedziałbym, że ustępuje temu z plazmy. (No chyba, że byłby to topowy Pioneer ;)

Ale nie mam żadnej stacji w jakości HD, a chciałbym pooglądać sobie coś interesującego w tej jakości obrazu. Pytałem - mój operator tv kablowej nie wie kiedy wprowadzą sygnał HD po łączu kablowym.

I to mnie dziwi, bo zamiast kusić ludzi jakością obrazu HD, puszczając choćby tylko 1 program (żeby ludzie wiedzieli i widzieli jak taki obraz praktycznie wygląda i jakie robi wrażenie, tylko chyba duma o konkurencyjnej ofercie w stos. do innych alternatyw na rynku (np. oferty TePsy czy może Cyfry +). I tu, wydaje mi się, że odstaje od tego co już dziś można mieć...

Zatem myślę o nboxie HDTV (nbox HDTV recorder mnie nie interesuje z 2. powodów: po co mi coś co huczy jak komp. (ma dysk twardy), 2. jak zamówię pakiet z filmowy czy film z wypożyczalni VOD - po co mi nagrywarka ? Aż tyle czasu na tv nie mam.

==========================================

Koszty:

Czasza anteny (ok. 80cm) + zamocowanie + 1. konwerter + trochę kabla = ~135zł. (Wydatek jednorazowy.)

Potem: 3 m-ce oglądania wybranych programów z n-boxa HDTV gratis, później (przez kolejne 3 m-ce) za 48zł/m-nie i po trzecie: trzeba podpisać umowę aż na 2* lata.

* - jest obowiązek wybrania pakietów programowych za 48zł/m-nie. (Czyli np. 3x 8 programów po 16zł/m-nie i do tego otrzymuje się jeszcze 14 programów dodatkowych za 0zł/m-nie.

Pakiety sa m.in takie: style+moda+muzyka, albo hity filmowe, albo sport i motoryzacja, albo kultura+nauka i świat.

Każdy z nich zawiera po 8 programów.

Pakiet dziecięcy zawiera 7 programów i też kosztuje 16zł/m-nie.

Jest też pakiet dwu programowy:Cinemax i Cinemax 2, za 10zł m-nie.

Zatem wybór jest, uważam, wystarczający.

Niestety wybrać TYLKO te programy które mnie interesują - nie można.

Obiecują też ponad 300 kanałów tv (ulotka nie mówi czy są płatne).

Nie wiem czy już działa wypożyczalnia filmów (VOD). (Filmy ponoć od 6zł i można taki oglądać dowolną ilość razy w ciągu 48h. (-> www.n.pl -> VOD)

EPG ( z pilota) daje możliwość zapoznania się godzinami emisji i opisami programów z tygodniowym wyprzedzeniem. (Jest też inf. opisowa tychże).

Jest też >300 internetowych rozgłośni radiowych do wyboru.

W AV nr 12/'07 (str. 10) podają, że będzie 1. w Polsce radio 5.1. Muza ma być ponoć odtwarzana z płyt SACD i DVD -Audio. Brzmi interesująco, prawda ? Na początek 2 kanały: klasyka i jaz, drugi: przeboje muzy popularnej.

Od stycznia 2008 mają dołączyć kanały HBO.

I teraz pytanie mam do Was takie warto w to się pakować ? /A może w coś innego ?)

Jak w praktyce sprawuje się TV "n" oraz nboxy ?

Czy macie jakieś AKTUALNE spostrzeżenie i uwagi ? -Pytam, bo rozważam podpisanie 2-letniej umowy z "n"-ką. Właściwie to jak przeanalizowałem to jestem"za " już dzisiaj, tylko jak to w praktyce działa ? -Nie ma z tym aby jakichś problemów ?

Jakie macie wrażenia/spostrzeżenia/uwagi nt. "n"-ki ??

Pozdrawiam.

Ja tylko nadmienię że:

- kanałów HD jest w tej ofercie N-ki tylko 3 (TVN - ten sam program tylko w hd, Sport (m.in. liga mistrzów wybrane mecze) oraz Filmy, te ostatnie ktoś się skarżył że nie zawsze nadawane w hd)

- niestety nie jest elementem oferty N-ki dostęp do internetu, ale podobno pracuja nad tym by dołaczyć go do oferty w nieokreslonej przyszłości

Poczytaj sobie na innych forach na temat nki. Co do kanałów w HD obecnie jest to:

- TVN HD (ale w HD leci tylko pare seriali, niektóre rzeczy lecą w anamorficznym 16x9, np wojewódzki itp i to już jest coś)

- MGM HD (filmowe starocie, czasem zdarzy się SD)

- Discovery HD (chyba najlepszy kanał)

- nSport (głównie publicystyka, liga mistrzów, nhl - zawsze w HD chyba że danego meczu nie realizują w HD)

- NonStop Kino HD (świeże filmy - wszystko HD i super jakości, ale sporo powtórek) - darmowy do końca roku

- od stycznia ma być HBO HD.

dodatkowo jak podepniesz się zezem na astre to tam są bodaj 3 kanały HD FTA. Kiedyś w FTA był też super kanał LuxeHD, ale już go zakodowali.

Podsumowując - kupując nkę będzie się w stanie odbierać w styczniu już ok 10 kanałów HD :D

PS: Ciekawostka audiofilska - nadają radio 5.1 kodowane w DTS z bardzo ładną jakością :) Niedługo ma być drugi kanał tego typu.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

andrea29, 20 Gru 2007, 00:03

>I teraz pytanie mam do Was takie warto w to się pakować ? /A może w coś innego ?)

>Jak w praktyce sprawuje się TV "n" oraz nboxy ?

Były problemy techniczne z HDMI i protokołem HDCP ale po ostatnich zmianach softu jest wszystko OK.

Mam n-ke od samego początku ich działalności. Czasami psioczyłem właśnie na problemy techniczne oraz na bałagan z dosyłaniem faktur ale

ogólnie jestem z n-ki zadowolony. Mam normalnego n-boxa bo sądziłem, że VOD będzie raczej mało ciekawy i tak właśnie jest.

Reasumując: warto.

I w związku z powyższym jeszcze zapytanie: czy do oglądania tej N-ki hd zdecydowanie preferujecie telewizory full hd czy też może telewizory hd (czyli nie full hd) dają te same/podobne wrażenia estetyczne?

DZIĘKUJĘ za wszystkie wypowiedzi.

Zdaję sobie sprawę, że "n"-ka to w dalszym ciągu nowość ale problemy wieku dziecięcego powinna mieć już za sobą. Liczę też, że ta właśnie platforma powinna się chyba najdynamiczniej rozwijać i oferować co "ahead". ("Pożyjemy - ....").

Że mało jest jeszcze programów FHD mnie nie wadzi. (Grunt, że już takowe są i z każdym kwartałem powinno ich przybywać.)

Ponieważ dziś rano nie było jeszcze w tym wątku żadnych wpisów, odwiedziłem salonik "Inmedio".

I nabyłem "HDTV" - pismo PC WORLD KOMPUTER, EXTRA dodatek.

Bo na okładce zobaczyłem interesujące mnie tytuły artykułów:

PDP kontra LCD,

HD Ready czy Full HD ?

Która tv HDTV (Cyfra +, Cyfrowy Polsat, a może "n"-ka) ?

Ponadto testy:

Odtwarzacze Blu-ray i HD DVD (6 najlepszych),

TV LCD i plazmy - godne polecenia modele 37"- 42",

Komputerowe napędy HD DVD i Blu-ray - czytnik czy nagrywarka ?

Panoram. monitory komp.,

Co potrafią konsole do gier: PS3, Xbox 360, Wii, PSP, Nintendo DS - przydatne akcesoria i najlepsze tytuły.

Satelitarne tunery HDTV do peceta.

Markety z elektroniką - porównanie cen i ofert. Co tańsze: MM czy sklepy internetowe - "przeczytaj, a dobrze kupisz" /:)))/

No to dziś wieczorem przeczytam, jeno nie wiem ile z niektórych artykułów pojmę. /Na pewno jakieś wnioski wyciągnę./

W cenie pisemka (19,90zł) dołączyli płytę DVD - film "Miecz przeznaczenia", ofc. w Full HD (1920x1080).

Film jest do odtworzenia na kompie. Płyta zawiera komplet oprogramowania. Dźwięk jest ponoć w DD 5,1 i napisy po polsku.

Płyta zawiera też jakiś filtr AC3 (na wypadek gdyby po odpaleniu nie było dźwięku).

No to milutko :)

Przez święta będę mógł się nad czym pozastanawiać oraz to i owo przemyśleć.

* * * * * *

Aha, BTW: do n-ru 12/'07 AV dołączone jest (GRATIS) pisemko: "Dźwięk i obraz - 100 najnowszych i najlepszych modeli sprzętu audio i wideo" oraz płyta z 330 testami sprzętu z miesięczników AV i Video Mix.

Jakew, 20 Gru 2007, 12:48

Dobre pytanie. Ja jakoś nie mogłem się przekonać do FHD z obawy (kiedyś): na brak źródeł (albo po ukazaniu się takowych sądziłem, że nie będzie mnie na nie stać).

Dziś z zadowoleniem stwierdzam, że ich ceny nie są zanadto zaporowe (a będą przecież tanieć...).

Nie wiem jak jest z dostępnością i cenami tytułów (jeszcze nie badałem tematu).

Jakew, 20 Gru 2007, 10:35

Jak przyniosę z auta ulotkę nt. "n"-ki to Ci odpiszę co tam napisali.

Z tym internetem /przez "n"-kę(?)/ to chyba jakaś lipa jest. Sprzedawca (kompetentny) nie umiał mi tego wyjaśnić i coś tylko bąknął, że chyba to jeszcze nie działa...

Jeśli chodzi o kanały HD to zawsze teoretycznie lepiej FullHD. W praktyce full pokazuje pazurki dopiero przy materiałach BD/HDDVD.

Natomiast pozostałe kanały są bardzo przekompresowane - tutaj nie ma co się spodziewać dobrej jakości. Jedynie "TVN" daje radę. Reszta kanałów będzie prawdopodobnie lepiej wyglądać z kablówki osiedlowej.

Czyli powiadasz Misficie że jak ktoś będzie oglądać telewizję hd i zwykłą oraz zwykłe dvd (choć z hd dvd player toshiba upscalowane), nie zaś hd dvds, to różnicy na korzyść odbiornika full hd vs. hd raczej nie dostrzeże................ (zresztą - dodatkowo - mówi sie że te telewizory full hd gorzej sobie radza ze zwykła telewizja niz te hd)

"mówi się, że te telewizory full hd gorzej sobie radzą ze zwykłą telewizją niż te hd"

To przecież widać - prawda ;)

* * *

A teraz o ulotce tv nowej generacji -"n"-ce:

W jakości HD ponoć są nadawane:

1. TVN HD

2. MGM (najw. produkcje kina amerykańskiego)

3. nSport HD

4. Discovery HD

Więcej nie znalazłem.

Najlepszy kanał w HD to jest Nonstop Kino HD. Nowe filmy w b.dobrej jakości.

jeżeli chodzi op tvn HD to b zadko nadaja (trafiłem raz) i było w 4:3. Może niedługo bedzie lepiej.

Jakew, 20 Gru 2007, 14:44

>Czyli powiadasz Misficie że jak ktoś będzie oglądać telewizję hd i zwykłą oraz zwykłe dvd (choć z

>hd dvd player toshiba upscalowane), nie zaś hd dvds, to różnicy na korzyść odbiornika full hd vs. hd

>raczej nie dostrzeże......

Na nce raczej będzie to niewielka różnica, ale np na materiałach z BBC HD już jest widoczna. Jak wiadomo - zbyt duża kompresja zabija detale.

Zauważ że w kinach cyfrowych też często jest 2Mpx a obraz bez porównania lepszy. Tylko tam jeden film zajmuje 300 GB. Rozdzielczość to nie wszystko.

Ale i tak domowe HD rządzi - teraz jak czasem muszę oglądnąć jakiś film z DVD w SD to to jest to dla mnie niemiłe przeżycie ;P

Po lekturze "HDTV" (i konsultacji z kolegą), doszedłem do wniosku, że warto jednak od razu zainwestować w czaszę z podwójnym (twin?) konwerterem. Koszt to tylko 50zł więcej czyli w sumie ok. 185zł (+ trochę koncentrycznego kabla).

Bo nie wiem czy za jakiś czas rodzina nie zechce korzystać z nbox'a recordera. A wtedy tylko zmiana skrzynki + podłączyć na nowo kable i gotowe :)

Andres29 - jeżeli myslisz o recorderze to tylko ta wieksza czasza Cie urządza.

A ten dodatek tez kupilem. Zastanawialem sie tylko jak mozna zmiescic tyle tematow w tak cienkiej objetosci.

Totalna sciema z tymi recenzjami, wszystko wg nich jest idealne, bardzo dobre i doskonale, wlasciwie niewiele jest o wadach jakochkolwiek urzadzen. Dla mnie to typowy zapychacz majacy sluzyc przedswiatecznemu nabijaniu kasy dystrybutorom testowanych urzadzen.

Poszlo do kosza po jednorazowym przeczytaniu.

A apropos MGM to o nowosci te stacje ciezko posadzic, raczej powinno sie nazwac jej zawartosc dinuzaurami filmpwymi.

Za Wikipedia:

Kanał korzysta z obszernych zbiorów wytwórni Metro-Goldwyn-Mayer, Samuel Goldwyn, Orion Pictures oraz United Artists. Stacja prezentuje głównie filmy z lat 80. i 90. XX wieku.

...............

Wszystkie filmy nadawane są z dźwiękiem Dolby Digital 5.1 lub 2.1, w polskiej i oryginalnej wersji językowej. Chociaż jest to kanał high definition niewielka część filmów emitowana jest w tradycyjnej jakości standard definition. Od 2007 roku, przy niektórych pozycjach, istnieje możliwość wyboru polskich napisów.

Generalnie w tej chwili inwestowanie w HD wlasciwie ma sens dla jednego kanalu czy Discovery, pozostale poki co sa jaskolkami gdzie czesc materialow jest tylko nagywane w prawdziwym HD i jako takie prezentowane. Proponuje porownac oferte programowa N-ki (sumujac odpowiednie pakiety)i kablowki. Generalnie ich model biznesowy zaklada zlapanie klienta na oferte pakietyzowana, ale licza, ze facet zamowi do domu pakiet sportowy i newsowy, za jakis czas dorzuci filmowy, zona dorzuci sie z jakimis babskimi i kanalami dla dzieci....no i mamy całkiem niezły rachunek :)

Barni, masz nieaktualne dane - zobacz mój wcześniejszy wpis.

Chodzi mi np o kanał Nonstop kino HD, gdzie lecą nowe filmy i wszystko w bardzo ładnym HD. Od stycznia będzie też dostępny HBO HD.

Co do MGM HD to przecież nikt nie ukrywa że tam lecą starocie - takie jest założenie tego kanału.

Przepraszam, faktycznie miałem nieprecyzyjne informacje - paczka HBO ma się pojawić w styczniu w nce, ale kanał HBO HD ma ruszyć dopiero w marcu.

Na szybko: odpaliłem nboxa i jestem zadowolony z jakości wizji wielu programów (w tym zwłaszcza Discovery HD).

Nieporównanie lepszy niż z dekodera cyfrowego kablówki mam teraz dźwięk ! :-))) Podoba mi się - tamten mnie irytował i rozpraszał (pasmo było jakoś nierówno słyszalne (-dlaczego ?).

A już myślałem, że zestaw KD pionka jest dźwiękowo b. cienki, bo i cena za jaką go nabyłem należy do budżetowych. W sklepie słuchałem go ze 3x zanim kupiłem (w długich odstępach czasu) i grał całkiem, całkiem. Natomiast w domu audio z kablówki grało po prostu nędznie. Można rzec, na 3-, czyli, IMHO, porażka. No ale tak miałem, a teraz słucham go z przyjemnością... :-)))

* * *

Sygnał z nboxa puściłem kablem HDMI. Nie wiem czemu nbox sam wybrał mi rozdzielczość 1080, 50Hz (a nie jak przypuszczałem, że powinien wybrać: 720p). Dziwne, nie ?

Przy okazji sygnał audio z odtw. DVD do ampli, puściłem po kablach analogowych RCA (bo leciał po koaksjalnym i nie było basu, tylko średnica i góra). Puściłem starą parą AQ Copperheada :)

Także, już mogę powiedzieć, że "n"-kę polecam.

* * *

Trochę się namęczyłem z ustawianiem anteny. (Robiłem to pierwszy raz i po prostu za szybko nią obracałem :)))

W dodatku "jakość" (na pasku) miałem zero, a połączenie konwerter - nbox mylnie zinterpretowałem jako wartość sygnału antenowego... ;))

Zadzwoniłem do całodobowej obsługa klienta, ta powiedział mi co nieco o kątach ustawiania anteny i już byłem w domu ;)

Grunt, że "n"-ka u mnie już chodzi. Wszystkiego jeszcze ofc. nie sprawdziłem ale widzę, ze dostępnych programów tv jest kilkaset...

Jutro obadam nradio i dam znać jak to IMHO gra.

A po Świętach wezmę się za łącze internetowe.

barni, 20 Gru 2007, 23:20

Większej niż 80cm ? Obecnie mam sygnał z takiej na poziomie ok. 82%. I raczej nie spada niżej jak 75%.

Ad. pisemka "HDTV" mnie odpowiada. Nie zależy mi na encyklopedi opisów ale na krótkich inf. i problemach.

Przeczytałem je dość uważnie. Z jednej strony nic nowego, z drugiej, przydatne jest porównanie oferty platform, w tym jakości i możliwości (perspektyw)ci urządzeń do korzystania z każdej.

Dobrze oceniam tez inf. o odtw. HD DVD (należę do tego obozu ;) oraz o odtw. Blue raya.

Wiem co bym wybrał, a czego na pewno bym nie kupił. Tam nie ma tylko samych zachwytów - trzeba było czytać uważnie :)

Ale poczekam spokojnie aż ceny spadną ;)

* * *

Dziś widziałem w 1. sklepie obraz HD Polsat Sport. 50" plazma. Był w HD ale taki sobie. (Logo HD strasznie rozmyte, na innych tv też.)

Potem, w innym, sygnał z odtw. SONY Blue -raya i obraz był jak marzenie :))

Wydaje mi się zatem, że nie ma to jak sygnał z najn. odtwarzaczy, z dekodera pewnie będzie mu ustępował.

(Po jakim łączu leciał sygnał z odtw. SONY zapomniałem zapytać ;)

"Totalna sciema z tymi recenzjami, wszystko wg nich jest idealne, bardzo dobre i doskonale, wlasciwie niewiele jest o wadach jakichkolwiek urzadzen. Dla mnie to typowy zapychacz majacy sluzyc przedswiatecznemu nabijaniu kasy dystrybutorom testowanych urzadzen."

I znów nie mogę się z Tobą zgodzić. Ja tak nie uważam. Pisemko to kompendium podstawowej wiedzy w tematach z okładki, a nie poważna praca naukowa ;) (Kto by to wtedy chciał czytać ?)

W dzisiejszym zagonionym świecie liczy się przede wszystkim prosta, jasna, zrozumiała i krótka ale rzetelna informacja. Tak uważam. I to pisemko, IMHO, takowa daje...

Czytania niewiele, fakt, dlatego mój egzemplarz też skończy w koszu ale przedtem puszczę go po znajomych, cobyśmy mogli rozmawiać tym samym (precyzyjniejszym) językiem i wyrównali poziom podstawowej wiedzy w pewnych zagadnieniach z KD).

Ile osób zechce wydać na pisemko prawie 20zł ? /Podejrzewam, że to kiepska forma dotarcia do szerokich mas./

Lepsze jest IMHO puszczenie w sklepach sygnału FHD z najn odtw.

Co do reszty Twoich wywodów (łapanie klienta na pakiety), zgadzam się. Też mi to tak wygląda ale z tego powodu nie narzekam :)

Pozdro.

Dźwięk leci u mnie z nboxa w DD. Bo tak sobie ustawiłem (i tak mi się podoba :)

* * *

Odbiór nradia jest możliwy ale pod warunkiem doprowadzenia sygnału z sieci internetowej.

Takiego długiego, zarobionego kabelka aktualnie nie mam więc zostawiam temat na "po świętach".

Póki co na razie i tak jest fajnie (nowa fajna zabawka - jeszcze zapoznaję się z jej możliwościami i jestem b. zadowolony z opcji przypisania do programów maks. 4 użytkowników, /coby każdy szalał tylko w obrębie swoich ulubionych, a nie latał po wszystkich kilkuset, w tym tych mało mnie nie interesujących/.

No i od wczoraj jeszcze niczego nie popsułem, wszystko chodzi :)

* * *

Odbiór radia w zakresie UKF też mam teraz wyraźnie i zdecydowanie lepszy. (Fonia leci z nboxa do ampli po złączu optycznym (gniazda S/PDIF) czyli sygnałem cyfrowym(?).

Mam lamerskie pytanie do znawców tematu: jakim kablem można poprowadzić sygnał Full HD z odtwarzacza DVD ?

/Czy do tego celu nadaje się tylko kabel HDMI ?/

Rozumiem, że odtwarzacz jak ma odczytywać takie płyty (tzn. Full HD), musi być specjalnie do tego przystosowany ?

I następna moja wątpliwość:

JEDYNE wejście HDMI w tv mam już zajęte (podłączony nbox).

Zatem jeśli nawet dokupiłbym nowe DVD (z wyjściem HDMI) to i tak nie będę miał gdzie go podłączyć :( (No chyba, że istnieje jakiś magiczny przełącznik/rozgałęziacz HDMI ?)

Znalazłem, że sygnał Full HD czytają odtwarzacze Pioneer'a, np.: DV-400V czy DV-600AV.

Zatem pytanie kolejne: czy warto któryś z powyższych modeli kupić w miejsce obecnego (DV -393) ?

(Mam jeszcze model DV-370. Niższy ale jego napęd pracuje wyraźnie ciszej niż w obecnym "ciągniku", DV-393.)

Odtwarzacz Pioneer DV-393 był w zestawie KD jaki nabyłem. Płyty Full HD odtworzyć mi wczoraj nie chciał :( /Wyświetliło tylko jakieś menu z alternatywnymi ścieżkami dostępu (podobnie jak w kompie)./

Ofc. kombinowałem ze zmianą tych ścieżek ale nic to nie dało, bo filmu Full HD DV-393 jakoś odtworzyć nie chciał (no albo ja nie umiałem go do tego zmusić ;) /Na kompie film startuje bez problemów./

Aha, film jest opisany, że nadaje się do odtworzenia na kompie (płyta zawiera kompletne oprogramowanie).

Proszę poradźcie mi coś sensownego ad. powyższego :)

Pozdro.

A co to jest za płyta? Jaki format plików?

Przedstawione Pioneery upscalują sygnał DVD do 1080p. NIE POTRAFIĄ czytać materiału HD, a to spora różnica.

W chwili obecnej nie warto zmieniać źródła - legalnie mała dostępność tytułów z polskimi napisami lub lektorem.

Do odtwarzania filmów HD potrzebujesz jednego z czterech:

1. odtwarzacz BluRay - może do tego służyć też konsola PlayStation 3,

2. odtwarzacz HDDVD - niezłe opinie zbierają Toshiby.

3. komputer PC - w sieci jest już mnóstwo ripów wydań HD. Bardzo popularne jest kodowanie w kontenerze matroska (mkv) zapewniające bardzo dobrą jakość. Możesz zresztą już kupić nagrywarki HD do komputera - drogie! Płyty do wypalania już pojawiły się w sklepie.

4. odtwarzacz alternatywny - np. TviX 5500.

Do odtwarzania materiału HD zaleca się stosowanie kabla HDMI. Im dłuższy, tym powiniene być lepszej jakości. Dla materiału 1080, powyżej 10 m, na kiepskich kablach mogą pojawić się przekłamania w obrazie.

Upscaling materiału DVD do 1080p to marketing - nie warto.

Meloman, 23 Gru 2007, 12:58

Dzięki za łopatologiczne objaśnienie sprawy :)

* * *

Płyta była dołączona do pisemka "PC WORLD KOMPUTER EXTRA -> HDTV. (Jedyna w HD jaką mam :)

Format plików ?-Wrzucę do kompa i spróbuję się zorientować, wtedy napiszę.

Ciekaw jestem jaką jakość daje ten upscalowany przez ww. Pioneery obraz ? Tzn. jak się on ma do tej z odtw. gęsto formatowych, a jak do jakości z odtw. DVD (po kablu EURO*) ?

/Wydaje się, że model "600" Pioneera cieszy się sporym zainteresowaniem kupujących. (Ale mogę się mylić.)/

Z tego co napisałeś, widzę że najlepiej poczekać. (Być może któryś z formatów bardziej się przebije.)

Płyt z filmami nagrywać nie zamierzam. (Kinomaniakiem nie jestem, a i niewiele filmów chciałbym oglądać 2. raz.)

Dzięki za uwagę ad. długości kabla HDMI. (A swoją, drogą te kable i tak, uważam, nie są tanie. Za swój dałem coś ok. 200zł.)

* - napisałem po EURO, bo u mnie na 42" tv LCD jakoś nie widzę opisywanej wszędzie przewagi kabla typu COMPONENT nad EURO. Jest IMO odwrotnie ;)

Po EURO, obraz jest bardziej nasycony w kolory ale czerń słabo skalowana. Jest jednorodna i dość głęboka.

Zaś po RGB obraz sporo traci na nasyceniu w kolory. (Porównanie bezpośrednim do SCART'a, bez regulowania tv. Zupełnie jakbym rozwiesił mgłę albo firankę przed tv.)

Meloman, 23 Gru 2007, 12:58

"2. odtwarzacz HDDVD - niezłe opinie zbierają Toshiby."

Przyłączam się do tych pochwał, nawet ad. tańszego z 2. modeli. (Chyba coś ok. 1200zł ?)

No i chyba świetne LCD-eki z linii REGZA... Też mi się ich obraz podoba.

W ogóle to uważam taki zestaw za świetny (na dziś) wybór. (I to mimo, że ostatnio skłoniłem się ku plazmom w KD.)

Opinie o odtwarzaczach Pioneer'a DV400:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może jakiś specjalnie dedykowany zewnętrzny procesor obrazu za grube pieniądze byłby się w stanie przy upscalingu do 1080p choć troszkę zbliżyć do jakości materiału HD zawartego na płytach BL i HDDVD.

Ja mam porównanie Denon DVD-3930 i materiały z netu czyli źródłem obrazu jest komputer. Porównanie jakości:

- Denon: 5 pkt,

- komputer: 10 pkt.

POWTÓRZĘ: NIE WARTO! Jak masz komputer to zainteresujesz się tym co można znaleźćw sieci. Jak dobrze poszukasz, to będziesz mile zaskoczony :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.