Skocz do zawartości
IGNORED

Koncert życzeń na temat opisu do płyty

fadeover

Rekomendowane odpowiedzi

68, 70 i 71 - lista kawałków które moge byc niesłyszalne na słabszym sprzęcie i takich, na które należy zwrócić specjalną uwagę (np. 32Hz na 68, ciche wstawki na 71 - jest np. fragment, który u mnie było słychać tylko w nocy)

62-67 - również lista elementów, na które należy zwrócić uwagę (czas wybrzmiewania, wybrzmiewanie kolejnych harmonicznych na 66, zmiany w dźwięku gongu w czasie)

52 i in. - jak przeliczyć Hz na metry przy poszukiwaniu rezonansów, nie "tych co na tej lekcji nie byli" ;)

52 - nadaje się też chyba do oceny mikrodynamiki - info od jakiego momentu powinno byc słychać harmoniczne

- do czego mogą sie przydać różne kolory szumu ;)

53 - jak długi pogłos ("na ucho") jest zalecany

Jak wykorzystać nagranie z przeciw fazą. Kiedyś czytałem jakiś artykuł chyba Filipa Klupy, który tłumaczył jak można sprawdzić prawidłowość adaptacji akustycznej chyba właśnie przy nagraniu w przeciw fazie.

Miałem kiedyś ksero z tego artykułu, opublikowany był w Sat Audio Video. Jeżeli znajdę (bo nie wiem czy mi nie przepadł) to zeskanuje i mogę Ci podesłać. Jak nie znajdę to będąc na święta u rodziny zapukam do kumpla i poszukam w oryginale.

Przydatne byłyby instrukcje, do czego służą poszczególne ścieżki, i ew. jak ich używać. Informacje, z jaką intencją zamieściłeś np. poszczególne szumy, do czego służy demagnetyzacja czy "burn-in", jak stosować i czego się po nich spodziewać. Po prostu rady praktyczne dla nieobeznanych z tematem. Ewentualnie, w miarę możliwości, teoria dla ciekawskich - nie tylko ja z zainteresowaniem poczytam. Na pewno użyteczne byłoby też dokładne rozpisanie ścieżek z przebiegami (czas / częstotliwość jako lista wartości, a nie funkcja), chociaż akurat to każdy może zrobić samemu. Nie próbuj oczywiście upchnąc wszystkiego w formacie wkładki do płyty - myślę, że chodzi o raczej o rzeczowe informacje, a nie ładną książeczkę ;)

Jeszcze raz wyrażam (nieustające) uznanie dla twej chęci, wiedzy i wkładu pracy (kolejność dowolna).

Popieram Teo w calej rozciaglasci :)

Fadeover, Ty zajmuj sie trescia a inni (tu oferuje swoja pomoc) zajma sie forma, gafika i ukladaniem tego w ksztalt ksiazeczki do plyty, okladek, wkladek lub dowolnej innej, na jaka bedzie zapotrzebowanie na Forum.

Pozdrowionka!

>fadeover

Sądzę, że przydałby się szczegółowy opis sceny muzycznej w tych samplach, które służą do oceny : rozdzielczości systemu , przesunięć fazowych itd.

Mogłoby to wyglądać np. tak: track 68 w 30 sekundzie powinien pojawić się dzwoneczek w tym miejscu przesunięcie w lewo swiadczy o ...

a w prawo o...

pozdrawiam

jjp

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.