Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Tak zaglada a nawet po raz pierwszy pisze cos wsrod wielbicieli ES. Tez do nich naleze i jest to swiadomy wybor (baaaardzo stary wybor).

Na razie czytam wszystkie watki od poczatku a troche tego jest.

Pozdrawiam

Witam

Mam pytanko do użytkowników odtwarzaczy DVD Sony DVP-S9000ES a mianowicie czy te odtwarzacze pokazują CD-text na wyświetlaczu ?

pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź :)

"Mam pytanko do użytkowników odtwarzaczy DVD Sony DVP-S9000ES a mianowicie czy te odtwarzacze pokazują CD-text na wyświetlaczu ?"

Na str 35 angielskiej instrukcji jest informacja, że wyświetlają. Jeśli za długi to scrollują.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Witam Wszystkich.

Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem CDP-501ES. Wcześniej grała u mnie Yamaha CDX-396 i mogę tylko powiedzieć, że Soniacz zjada ją śniadanie. Kupiłem go na jakiejś wyprzedaży różnych gratów (meble itp.). Leżał na ziemi, zakurzony i w ogóle w kiepskim stanie. Nawet nie byłem pewien czy działa. W domu podłączyłem go i przeżyłem szok. Czyta CD-R, gra świetnie i do tego ten wygląd. Jedyne co denerwuje to klekotanie przy ruchu tacki i tu moje pytanie czy wystarczy wyczyścić czy może to jakaś poważniejsza usterka?

Tak czy siak klocek jest niesamowity. Naprawdę kawał historii Hi-Fi. A to wszystko za niecałe 30zł !!! :)

Jakoś później wrzuce fotki.

Pozdrawiam

Czy ma Pan na mysli klekotanie tacki na CD przy jeje wyjezdzaniu ?? I co Pan rozumie przez klekotanie prosilbym o jakis dokladniejszy opis.

Pytam bo mam podobna watpliwosc co do mojej tacki :(

pozdrawiam

widze ze cisza w temacie. Tak czy siak dzisiaj kupuje izopropanol i czyszcze optyke, bo jednak troche casami przeskoczy. Po wyczyszczeniu sanek nasmaruje je olejem teflonowym do łańcucha rowerowego. Chyba jest to dobry pomysł, bo na początku jest płynny a po chwili osiąga konsystencje wazeliny, no telfon do tego. Wyczyszcze chassis i bedzie bajka.

To jednak chyba chodzi o cos innego, u mnie jest tylko taki dziwny dzwiek (trudno to nazwac)jak szuflada ma sie wysunac (ale jeszcze nie ruszyla), w srodku okazalao sie ze sama taca jak juz wciagnie plyte" tekko sie rusza ???? Nie wiem czy czego brakje czy taki patent sony ale osobiscie dalbym jakies dwie male rolki gumowe i byloby po sprawie. Zeby bylo jasne wszystko chodzi plynnie bezglosnie tylko ta lekko ruszajaca sie tacka (jak Cd jest w srodku). Mimo ze ona jest nizej i z nia sie CD nie styka ale zawsze to jakis minus.

okazało się, że jest pęknięty trybik na siliczku od ruchu tacki i w jednym miejscu ma większy odstęp między zębami. Po wyczyszczeniu i nasmarowaniu chodzi trochę lepiej. Będzie żył. Ponad to po umyciu lasera chodzi idealnie. Ciężko uwierzyć, że sprzęt ma 25 lat.

Kilka fotek, chyba w znośnym towarzystwie i dół transportu.

post-8993-100009727 1237830136_thumb.jpg

post-8993-100009728 1237830136_thumb.jpg

post-8993-100009729 1237830136_thumb.jpg

widzę, że klub trochę podumiera. Jak ktoś by tu jeszcze zawitał i kiedykolwiek słuchał tego mojego dziadka to był bym wdzięczny za opinię co do dźwięku w stosunku innych przesłuchanych cd-ków.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Prawdopodobnie najepsza integra Sony z serii ES. Brzmi inaczej i IMHO zdecydowanie lepiej niz pozniejsze modele. Produkowana wylacznie na rynek japonski. Nie ma odpowiedniki w katalogu europejskim. Tutaj najwyzszym modelem byl TA-F 555 ES. 555 ES byl konstruowany przez inzyniera spoza Sony. Gral genialnie. Dzwiek byl zupelnie inny niz z typowych integr ES. Przezroczysty namacalny a jednoczesnie muzykalny. Takashi Kanai glowny konstruktor Sony pozazdroscil 555 ES i stworzyl 555 ES II. Jest takze autorem tego modelu: TA-F 777 ES.

post-1457-100009027 1238515787_thumb.jpg

post-1457-100009028 1238515787_thumb.jpg

post-1457-100009029 1238515787_thumb.jpg

Pytanie do długoletnich posiadaczy :]

Jakimi pilotami można obsługiwać integry 707/808ES i CD 5xx/7xxES?

czy musi to być RM-S703 czy są jeszcze jakieś inne ?

sprawdzałem pilot RM-U541 i praktycznie nic nie działa - tylko PLAY/STOP w odtwarzaczu CD.

Przydała by się lista pilotów, w których przynajmniej część funkcji by działała (tym bardziej, że na alegro jest ich trochę). Każdy potrzebujący by mógł skorzystać.

cripple kiwi, 31 Mar 2009, 20:30

Jest coś takiego jak katalog pilotów? Jak jest to było by miło jak by ktoś coś takiego wkleił. Sam mam 4 piloty sony i tylko 1 mi obsługuje 4 funkcje. Jak by było wiadomo co do czego to można by się nawet pilotami powymieniać.

discomaniac71, 31 Mar 2009, 18:09

>Prawdopodobnie najepsza integra Sony z serii ES. Brzmi inaczej i IMHO zdecydowanie lepiej niz

>pozniejsze modele.

NIe wiem z czego wynika stwierdzenie, że jest to prawdopodobnie najlepszy wzak sony a co za tym idzie brzmi lepiej niz inne modele. Czy kolega discomaniac71 mjał mozliwośc posłuchania tej wiekowej integry i poruwnać z innymi wzmakami sosy??. Nie przeliczjamy jakości na kilogramy.Ja osobiście stawiałbym na dżo mładszy model ta-fa777es, który niedawno gościł u mnie w domu. Z tego co udało mi się znaeźć w necie to model ten przez niemcow lepiej został oceniony niz np Krell kav300i czy Marantz PM15 i PM14 zdobywając 105pkt.

http://www.audio-markt.de/produkte.php?user_page=produkte.php&PRID=6017&request=details

Mam chrapkĘ na CDP- XA7ES laser jest w nim ok aczkolwiek chciałbym sie zabezpieczyć na "zaś" dlatego mam pytanie dotyczące lasera KSS273A wie ktokolwiek czy jest dostępny gdziekolwiek? za górami zalasami w kosmosie? proszę o info pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Napisalem tylko prawdopodobnie bo jesli jest to rozwinieta wersja 555 ES to modele serii 7xx i 8xx szans nie maja zadnych. Te starsze wzmacniacze brzmialy kompletnie inaczej. Graja przezroczyscie namacalnie z wykopem i swietnie kontrolowanym basem. Przy nich taki 770 ES mimo ze znakomity to jednak mul. Zachowuja do tego niesamowita muzykalnosc. Nie znam TA-FA 777 ES ale chetnie poslucham. Znajac bardziej wspolczesne modele Sony nie spodziewalbym sie niczego specjalnego. U nas 555 ES jest do kupienia za grosze w Japonii stoi wyzej niz np 770 ES czy 870 ES. Te modele znam i uwazam ze zasluzenie.

witam

Mam pytanko : Sony TA-F590ES czy SONY TA-FB940R :) Zagralo by to z marantz cd-63KI i Tdl rtl3 se. Ten drugi jest napewno sporo mlodszy ale czy jakosciowo jest ok? Muzyka wszelaka ale lubie mocne brzmienie, z mocnym ''dolem''.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Wlasnie dlatego pisze z czym by to zagralo:) Czyli sony odpada? A co bys zaproponowal? Myslalem tez o marantz pm8200, pioneer 676, co o tym myslisz??

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

• 2 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.