Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Jakbym tylko wiedział gdzie u nas kupić to brałbym bez namysłu, bo tak to przepłacę trochę.

pytanie z innej beczki, co może być powodem że jeden kanał gra głośniej od drugiego? prąd spoczynkowy czy może coś innego?

Powodów może być wiele. To prawie 20-letnie wzmaki i zazwyczaj wiele w nich niedomaga nawet jak grają na pierwszy rzut ucha prawidłowo. Najpewniej zasyfiony przełącznik, potencjometr lub jakiś lut lub złącze.

Uszkodzone ściezki, zimne luty (często u Sony) albo zużyty potencjometr głośności/balansu.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

dzięki za sugestie, w sumie myślę nad tą aukcją http://www.ebay.pl/itm/Sony-TA-F-770-ES-Verstarker-Champagner-Gold-Esprit-TA-F770ES-/251054070042?pt=DE_Elektronik_Computer_TV_Video_Elektronik_Verst%C3%A4rker&hash=item3a73fd191a super utrzymany, tylko nie świeci dioda od pokrętła potencjometru, lewy kanał gra głośniej i jeśli dobrze zrozumiałem nie zatrzymuje się na min/max. Wszystko fajnie tylko z częściami problem.

Jeśli się na zatrzymuje to pewnie jest przekręcony, mój TA-S7 ma to samo. Dioda od potencjometru ma kabelek który odpowiednio zawija się na osi potencjometru, możliwe że kiedy się przekręcił to ten przewód się odłączył.

Osobiście wolałbym kupić od niemca, mniejsza szansa na rodzyna, podobnie jak z "bezwypadkowymi" autami z zachodu na Allegro, tak samo jest z audio.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Trudno zrozumieć o co chodzi z tym min/max. Potencjometr jest raczej trudny do zajechania. Raczej do jego naprawy nie będą potrzebne żadne części, a cierpliwość i sporo czasu.

Może gałka jest niedokręcona?

Edytowane przez Muzg

Też możliwe że gałka się ślizga.

Sprawna ręka szybko załatwi potencjometr, może jakieś dziecko się na nim uwiesiło. U mnie wystarczyła jedna impreza, pewnie nagle zagrało za głośno, ktoś się wystraszył i szarpnął za gąłkę.

318 euro za ten uszkodzony? Toż to prawie cena sprawnego.

318 euro za ten uszkodzony? Toż to prawie cena sprawnego.

No tyle to sprawne kosztuja. Pamietam jak uciekl mi szampanski w stanie idealnym za 1300zl.

?👈

Co się stało, że nikt się Sony TA-F 500ES nie zainteresował na Allegro ?

Naprawdę taki zły ?

Ktoś się w ostatniej chwili zlitował i poszedł za 200 zł.

(Nie moja aukcja, a tutaj nie pisałem, że jest na Allegro - bo brałem pod uwagę, że ktoś z forumowiczów się zaczaił i nie chciałem "tłumu" robić)

P.S. Rafał nie wiele więcej dałem swego czasu za czarnego 770 i deck 990 - z pudełkami - stan sklepowy. Ale gratuluję zakupu i oby tylko jakaś kosmetyczna usterka była.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam.Przymierzam się do kupna kabli głośnikowych i mam dylemat jaki kupić??? Może drodzy forumowicze pomożecie mi w wyborze.System to Sony GX707ES i X202ES kolumny to B&W DM601 podstawki to Vogel's. cena za metr to max70zł. Myślałem nad Kimber Kable 4VS. Kabla Chinch narazie nie posiadam za dobrego jakiś Thomson High End za 200zł nówka 10lat temu.Czy może lepiej kupić inny kabelek??? System jest tymczasowy.Miałem już go zmieniać ale wyszło coś innego ważniejszego.

Kupiłem z ciekawości F444ESII i kicha, w porównaniu z Urei 6260 ta stara profesjonalna końcówka jest o niebo lepsza. Sonemu brakuje mocy, jest ciemny i rozlazły, gubi b.dużo detali, sam nie spodziewalem się takiego wyniku bo to własnie 444ESII miał zastąpić Uriei. Polecałbym go raczej tylko do b.jasnych kolumn.

>>czolgista778

Daj mu ostro w kość, niech pogra z tydzień po parę godzin. A może faktycznie kolumny mu nie leżą?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Możliwe że całkowicie się nie zgrywa, poprzedni właściciel miał go z Apogee Centaur Minor (stwierdził że jego Marancek PM52 gra lepiej) i tez szybciutko się pozbył z podobnymi odczuciami...ciekawe! Dla pewności otworzyłem go żeby się upewnić czy przypadkiem nie był grzebany, ale nie. W 100% fabryka.

spiler86, jak gorąca jest obudowa ponad radiatorem po około 2h pracy? Na moim przy temp. pomieszczenia około 27*C nie położę dłoni bo parzy.

Edytowane przez czolgista778

Nigdy nie parzy, letni po kwadransie może, po 2h jest tak w sam raz ciepły, w upały jest gorący, ale nigdy nie parzy nawet po kilku godzinnym graniu. Im dłuzej gra, tym przyjemniej jakby (z tego co pamiętam, bo coraz rzadziej jestem w domu)

No i też 100% oryginał.

Trzeba by było zajrzeć do instrukcji serwisowej, ale któryś z tych dwóch wmaków ma źle ustawione prądy spoczynkowe lub coś się dzieje z napięciami, które trzeba by było sprawdzić.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Spiler, powiedz mi jeszcze czy w twoim egzemplarzu lekko bzyczy trafo?

Cyba minął czas do edycji, albo mi coś weszło na oczy i nie widzę przycisku.

Znalazłem dziś taką fotkę w necie:

I to będzie teraz mój cel.

Miał może ktoś z was taki zabytkowy tuner? Dobrze to gra? I czy lepiej niż te z serii 700/730 ES ?

post-21457-0-47110300-1337810572_thumb.jpg

Witam

Trafiłem tu z moim problemem z zakładki Stereo. Problem jest następujący MD lub DAT jako DAC do budżetowego systemu stereo.

System to : NAD C325Bee + Mordaunt Short MS906 + Marantz CD48.

Pod DAC chcę podłączyć komputer i obecny odtwarzacz CD. Chcę uzyskać dźwięk dobrej budżetówki, powiedzmy Marantz CD6003 bądź podobnego odtwarzacza.

Kandydaci : DTC-55ES, DTC-57ES, DTC-59ES, DTC-670ES, DTC-690ES

MDS-JE510, MDS-JE520, MDS-JE530, MDS-JE330, MDS-JE700 - nie wiem czy jest sens brać pod uwagę te MD.

Wiem, że jest DTC 2000ES i podobne ale uważam, że są zbyt dobre i za drogie dla mojego systemu.

Podsumowując, które z powyższych modeli są warte uwagi? Może jakieś inne sensowne typy?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.