Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Ta dyskusja nie ma sensu, jakbym rozmawial z 10 latkiem, niech dla Ciebie bedzie to najtansze barachlo Visatona, dopisz jeszcze ze pochodza z niemieckiej wystawki to napewno poczujesz sie lepiej.

przypadkowe budy tez ze smietnika niemieckiego, zwrotnica tez jest przypadkowa, ot taka radosna tworczosc wzialem 20 elementów i losowo posklejalem do kupy.

Zarzucasz mi ze ze wypowiadam sie na temat kolumn ktorych nie slyszalem, a Ty do cholery co robisz? oceniasz rowniez cos czego nie slyszales i z gory skazujesz na niepowodzenie bo nie zostalo zrobione w fabryce?

lubisz operowac kwotami, te kolumny nowe kosztowaly 9000DM wiec troche wiecej niz Jamo z Excelem na mysl o ktorym sie podniecasz.

A dlaczego siedza teraz tam Visatony? bo uszkodzilem oryginalne glosniki, ale mam porównanie i twierdze iz Visatony graja nie gorzej od oryginalnych glosnikow, ale oczywiscie dla Ciebie te Visatony to jedyne pasujace rozmiarem glosniki i najtansze jakie istnieja

koniec tematu, znajdz sobie inny temat i nawracaj ludzi na nowe gowna w blyszacym pudelku

9000dm kosztowały es, te były bez znaczka es i kosztowały 3 razy mniej czy jakoś tak, było w katalogu przecież. A skoro zwykle to to samo co es to i es to to samo co zwykle. Taki chwyt marketingowy.. Es cena x 4

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Ta dyskusja nie ma sensu

Miło że chociaż w jednym się zgadzamy.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ja na koniec tylko dodam, żebyście pojeździli trochę do sklepów i do ludzi z forum i posłuchali coś innego niż Sony w różnych konfiguracjach. Pozdrowienia.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

ale się uczepiliście :)

Czytam sobie waszą dyskusję strona po stronie i zastanawiam się po co ta krucjata.... Przed ostatnie kilkanaście stron nie zauważyłem wpisu,że któryś ES jest super hiper i bezapelacyjnie najlepszy produkt na świecie w swojej cenie. Jeżeli komuś ten sprzęt odpowiada i jest w stanie za niego zapłacić rynkową cenę to w czym problem?

Ja na koniec tylko dodam, żebyście pojeździli trochę do sklepów i

Audiofilem czy muzykiem nie jestem ale lubię dobrą jakość i jakiś czas temu postanowiłem "odbudować" dobry ( czyt. wystarczająco dobry dla mnie ) zestaw stereo do gabinetu. W pierwszej kolejności pojechałem do dwóch, trzech sklepów i posłuchałem kilka zestawów integra + CD/SACD + kolumny różnych marek i poziomów cenowych. Wszystko co było poniżej 14-15k pln grało powiedzmy średnio. W każdym razie nie zauważyłem znaczącej różnicy w stosunku do zestawu jaki słuchałem, który nazwijmy był dla mnie odpowiedni: 770ES+Marantz NA7004/ Yamaha S2000 + Tannoy D500.

Niemniej duże różnice in plus pojawiły się jak Panowie puścili mi zestaw Rotela ( niestety nie pamiętam symboli ) + KEF Reference 203.

Niestety nie miałem przy sobie 40k pln :)

Witam ponownie panowie , i odrazu chcialem prosic o pomoc w wybraniu cedeka do 2300 zl dla mojego kolegi , bo ostanio bylismy w salonie audio w pabianicach bo kolega chcial nabyc cedeka (bo w jego pioneerze konczy sie laser )wiec wzielismy jego sony es 690 i pioneera pd9300 i najpierw pan przyniosl yamahe cdn500 za 1800 zl niestety w porownaniu do pioneera zagral jak cedek za 100 zl z allegro na drugi rzut poszedl nad 316 za 2100 tez kicha plask i kila tez odpadl z wielkim wysmianiem ze tyle kasy a gra tak slabo , potem pan przyniosl ostatniego cedeka za 2600 , a byl to vincent c400 i zagral najlepiej w sumie ale i to gorzej niz pioneer a koszt 2600 wiec moze macie jakies propozycje w budrzecie max 2300 albo uzywke ale z dostepnym laserem ?

Edytowane przez comboss

Czesc Jarek dzieki za propozycje ale do sony es nie ma laserow a kolega chce zeby nie zdarzylo mu sie juz tak jak z pioneerem ze kupi cos uzywanego i to gra rzeczywiscie ladnie ale jak sie skopie , a ma prawo po 20 latach to zeby chociaz dalo sie laser wymienic , ale mowie ci Jarek propozycje pana z audio w pabianicach byly okropne a trzeba dac 2 tys , a przeciez to nie malo , a gra wrecz okropnie !!!!

do x222es sa lasery

od siebie dodam jeszzce sony cdp 950 i sony cdp 970, brzmieniowo ciut lepiej od ES moim zdaniem, 950 bardziej docią żona ba basie w porównaniu do 970

Propozycje pana z audio w pabianicach byly okropne a trzeba dac 2 tys , a przeciez to nie malo , a gra wrecz okropnie !!!!

I to samo jest ze wzmacniaczami :)

cos czuje ze zaraz wpadnie parantulla i napisze ze comboss to handlarz i lokuje produkt

Edytowane przez Bumpalump

Napiszę to co już pisałem wielokrotnie, że trzeba mieć nie po kolei w głowie, żeby cenowo porównywać sprzęt używany z nowym.

Weźcie do porównań coś z używek za te same 2.300zł + koszt wymiany lasera w Pioneerze i wtedy zobaczymy kto będzie rechotał.

A do sklepu to się chodzi po bułki, nie sprzętu słuchać. Dobranoc pchły na noc.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Przyznajcie się, komu padł kiedyś laser w ES-ie?

Wypytałem już tyle osób (m.in autoryzowanego serwisanta Sony właśnie z lat 80-90) które miały cedeki od serii 3 wzwyż i każdy hula.

Jedyne problemy z ESami jakie znam to wyschnięte kondy i zatarte łożyska ale nigdy sam laser.

i odrazu chcialem prosic o pomoc w wybraniu cedeka do 2300 z

Mam podobny dylemat i trochę posprawdzałem. Niestety z nowych CD do 2000-2500 pln to nic rozsądnego nie ma.

Yamaha w miarę rozsądnie brzmiąca to S2000 za 4.5k. Marantz to SA8005 koszt jeszcze wyższy.

Ja coraz częściej myślę o kupieniu taniego ES 222 lub 333 w sumie jako transport i do tego Na7004. Rozwiązanie raczej budżetowe ale bardzo fajnie gra i jest uniwersalne.

Ja coraz częściej myślę o kupieniu taniego ES

No ja też.

Nie dość, że biją na łeb całą współczesną światową produkcję w cenach do 15.000zł za nowy, to jeszcze są nieśmiertelne i nigdy się nie zepsują...

No ja też.

Nie dość, że biją na łeb całą współczesną światową produkcję w cenach do 15.000zł za nowy, to jeszcze są nieśmiertelne i nigdy się nie zepsują...

a Ty ciągle swoje. Dziwię się, że jeszcze Ci się nie znudziło.

Tani mam na myśli ok. 400pln i jak mi padnie to trudno. Oddam go na złom albo na części.

Desing ES mi się podoba i stać mnie na takie ryzyko więc czemu mam sobie tego odmawiać ?

Doskonale zdaję sobie sprawę, że są lepsze CD w podobnej cenie ale co z tego.....

Wczoraj nabyłem D500, które miałem okazję odsłuchać z zestawem Roksan Caspian MK2. Brzmiało to pięknie. Chciałbym, żeby u mnie tak grały ale sorry nie dam 20k pln za wzmak + CD i 8k pln za dwa kable. Sądzę, że za jedną piątą tej ceny na bazie 770ES lub innego podobnej klasy i cenie uzyskam efekt na tyle zbliżony, że dla mnie nie zauważalny. Być może dla "fachowców" to będzie badziewiaste ES ale mnie w zupełności wystarczające.

Ja coraz częściej myślę o kupieniu taniego ES 222 lub 333 w sumie jako transport i do tego Na7004. Rozwiązanie raczej budżetowe ale bardzo fajnie gra i jest uniwersalne.

X222ES jest na dostepnym KSS240A, x333es jux niestety na KSS271

U mnie za DAC robi DTC-57ES i sprawuje sie w tej roli bardzo dobrze

Mam podobny dylemat i trochę posprawdzałem. Niestety z nowych CD do 2000-2500 pln to nic rozsądnego nie ma.

Yamaha w miarę rozsądnie brzmiąca to S2000 za 4.5k. Marantz to SA8005 koszt jeszcze wyższy.

Jako transport ja bym zastosował coś takiego: http://allegro.pl/sony-cdp-xa20es-es-licytacja-polecam-warto-i4328264111.html

albo http://allegro.pl/sony-cdp-xb930-qs-krazek-topowy-model-i4451040964.html.

Tego 930QS to bardzo fajnie wspominam. Przejście na inne CD ze zwykłą tacką bez krążka jest dość bolesne (:

PS. Nie reklamuje żadnego ze sprzedawców. Wiem, że 930QS idzie kupić ze dwie stówki taniej.

Edytowane przez konradskala

a Ty ciągle swoje. Dziwię się, że jeszcze Ci się nie znudziło.

Wam się nie znudziło, to dlaczego mi by miało? Nie ma to jak dobry ubaw, zwłaszcza przy weekendzie :)

Tani mam na myśli ok. 400pln i jak mi padnie to trudno. Oddam go na złom albo na części.

Desing ES mi się podoba i stać mnie na takie ryzyko

Nie no w porządku, jeśli Cię stać, to spoko. Ciekawe za którym razem Ci się znudzi wyrzucanie pieniędzy przez okno.

Tu czterysta, tam czterysta, zaraz zrobi się tysiąc, ale kto by tam liczył taką drobnicę, posiadanie znaczka ES bezcenne...

Nie no w porządku, jeśli Cię stać, to spoko. Ciekawe za którym razem Ci się znudzi wyrzucanie pieniędzy przez okno.

Tu czterysta, tam czterysta, zaraz zrobi się tysiąc, ale kto by tam liczył taką drobnicę, posiadanie znaczka ES bezcenne...

A jednak liczysz koszty...

Wylicz proszę ile kosztuje średnio co dwa lata wymiana lasera w Marantzu S11.

Jako transport ja bym zastosował coś takiego: http://allegro.pl/sony-cdp-xa20es-es-licytacja-polecam-warto-i4328264111.html

albo http://allegro.pl/sony-cdp-xb930-qs-krazek-topowy-model-i4451040964.html.

Tego 930QS to bardzo fajnie wspominam. Przejście na inne CD ze zwykłą tacką bez krążka jest dość bolesne (:

PS. Nie reklamuje żadnego ze sprzedawców. Wiem, że 930QS idzie kupić ze dwie stówki taniej.

O gustach się nie dyskutuje, ale ja mam XB920QS i okropnie mi przeszkadza ten krążek dociskowy. To zwykły pic na wode i utrudnianie życia :) Chyba sprzedam to i kupię coś ze zwykłą tacką.

Wierzę w jedynego, kabla grającego.

Mnie na początku też trochę przeszkadzał, ale teraz mi go brakuje... Pomimo wszystko myślę, że na transport jak znalazł.

Edytowane przez konradskala

Jak wymienia się sprzet co 2-3 miesiace, to nie ma się problemow z wymiana laserow w nowych urzadzeniach. Nie wiem czy koszt wymiany takiego laseru jest nizszy od wymiany w starym urzadzeniu.

P.S.

Sorki za bledy ale pisze z telefonu bez polskich czcionek

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Przy każdym 10 letnim CD za 400pln prawdopodobieństwo padaczki jest podobne.

Mimo wszystko wole 400pln niż np. 2000 za 2-3 letnie S2000 po gwarancji.

Niemniej może przejdziemy do konkretów i jako doświadczony i obeznany w temacie zaproponujesz coś rozsądnego z używek ?

CD + NA7004 lub sam CD. Budżet 2.000-2.500pln.

Edytowane przez Adam_P

Ale po co ja mam proponować cokolwiek? Nawet gdybym przez pomyłkę zaproponował coś za 25.000zł,

to i tak to będzie błyszczące nowoczesne badziewie, które nawet się nie umywa do zajechanego ES

Wylicz proszę ile kosztuje średnio co dwa lata wymiana lasera w Marantzu S11.

A skąd ja mam wiedzieć, przecież nigdy nie wymieniałem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.