Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro piszesz ze to niemiecki smietnik to chyba oczywiste ze nie polecasz kupowania tego...logic

Co jest k**wa oczywiste?

Oczywiste to jest tylko to, że albo masz coś z głową, albo celowo kłamiesz, żeby odwrócić uwagę od kolejnej wtopy jaką zaliczyłeś.

Siedzę na audiostereo.pl już prawie dziesięć lat i przez cały ten czas nigdy nikomu nie poleciłem kupowania czegokolwiek nowego.

Jest dokładnie na odwrót, więc przestań już pierdzielić smutki póki masz jeszcze szansę wybrnąć.

Sprzęt używany to jest jedna para kaloszy, a gruzy z niemieckiego śmietnika to jest całkiem inna historia,

tak samo jak z samochodami, są samochody używane i są padła spawane z trzech części w szopie pod granicą,

po przekroczeniu której mają trzy razy mniejszy przebieg i są bezwypadkowe po księgowym z Niemiec który płakał jak sprzedawał.

Bo parantula teraz jest wzmacniaczem, ale nie takim zwyklym. Tranzystorowym czy lampowym.

parantulla nie poleca starych Denonów i innych złomów, które później wystawia na sprzedaż

i to nie parantulla założył wątek "Nasze aukcje na allegro i ebay" żeby umieszczać w nim linki do swoich aukcji.

Masz coś jeszcze do powiedzenia? Na temat wzmacniania na przykład? Albo na jakiś inny może?

tak czy siak szukam info na temat cdp 2700 , moze ktos cos wie o nim

A co, wypadł ze śmieciarki i nie wiesz co masz w opisie do aukcji napisać?

Napisz cokolwiek i tak nikt tego nie czyta, bo każdy wie, że Sony jest najlepsze.

Podobno sprawny i z zapasowym laserem w komplecie poszedł na Allegro za niecałe 500zł

Czy taka odpowiedź Cię satysfakcjonuje?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

NO I WYSZŁO SZYDŁO Z WORKA !!!!

http://www.audiostereo.pl/stare-kolumny-i-problem-z-basem-pomoze-ktos_111301.html#entry3146612

PRZECZYTAJCIE PIERWSZY POST !

"na dzień dzisiejszy grzebanie w zwrotnicach to dla mnie czarna magia"

wniosek jest jeden -parantula dużo gada, a mało wie/umie :)

tadam !!!!!

?

Kupił gruz z niemieckiego śmietnika i udaje znafcę :D Aleś dał dupy, panie parantulla.

PS. Na twoje dolegliwości polecam to:

QdTj7Gv.png

Wierzę w jedynego, kabla grającego.

Dziwię się, że aż tyle czasu wam zajęło dotarcie do tych sensacji,

ale jeszcze bardziej mnie dziwi co to ma wspólnego i z czym na przykład?

Że też komuś się chciało przekopywać przez forumową wyszukiwarkę, żeby znaleźć haka na parantulle...

to już trzeba mieć nieźle nasrane pod sufitem, buehehe! No i co, to wszystko? E tam, jak dla mnie słabizna.

Rozumiem, że gdy argumentów brak, to na bezrybiu i rak ryba, ale bez przesady, musicie się bardziej postarać.

Na początek poszukajcie lepiej tych, gdzie namawiam do kupowania nowego albo odradzam kupowanie używanego.

wniosek jest jeden -parantula dużo gada, a mało wie/umie :)

O czym gada, o dłubaniu w zwrotnicach? Gdzie gada, weź no mi wskaż ten fragment, bo jakoś znaleźć nie mogę.

Wniosek jeden to jest taki, że cała twoja bytność na tym forum sprowadza się do czekania na moment

w którym będziesz mógł cokolwiek napisać, tylko szkoda, że przeważnie jest to coś w stylu "wow" albo "super"

bo nic więcej do po powiedzenia na temat audio raczej nie masz, więc nie bardzo rozumiem czym się tak podniecasz...

Kupił gruz z niemieckiego śmietnika i udaje znafcę :D Aleś dał dupy, panie parantulla.

Kolejny cwaniaczek pojawiający się tylko wtedy, kiedy można komuś dosrać zza pleców starszych kolegów.

Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Kolejny mądrala pojawiający się tylko wtedy, kiedy można komuś dokopać zza pleców starszych kolegów.

Z takim bucem jak ty po prostu nie dyskutuję, szkoda czasu. pier**l te smuty dalej, tylko zastosuj maść.

Kolega parantulla już dużo wcześniej przyznał się bez bicia, że jego podejścia do tematu naprawy/budowy kolumn zakończyły się nieciekawie. Czego się czepiacie?

Wiadomo, że facet się nie zna, to i szuka pomocy na forum.

Chciał coś tam podreperować, za bardzo nie wyszło i tyle.

Sam miałem podobne kolumny, Arcus TS45 i też nie było basu. Pisałem gdzieś tam kiedyś coby tu zrobić, żeby taki głośnik wreszcie się odezwał, ale koniec końców sprzedałem takie jakie były - pełen oryginał i w super stanie.

Co jest k**wa oczywiste?

Oczywiste to jest tylko to, że albo masz coś z głową, albo celowo kłamiesz, żeby odwrócić uwagę od kolejnej wtopy jaką zaliczyłeś.

Siedzę na audiostereo.pl już prawie dziesięć lat i przez cały ten czas nigdy nikomu nie poleciłem kupowania czegokolwiek nowego.

Jest dokładnie na odwrót, więc przestań już pierdzielić smutki póki masz jeszcze szansę wybrnąć.

Sprzęt używany to jest jedna para kaloszy, a gruzy z niemieckiego śmietnika to jest całkiem inna historia,

tak samo jak z samochodami, są samochody używane i są padła spawane z trzech części w szopie pod granicą,

po przekroczeniu której mają trzy razy mniejszy przebieg i są bezwypadkowe po księgowym z Niemiec który płakał jak sprzedawał.

parantulla nie poleca starych Denonów i innych złomów, które później wystawia na sprzedaż

i to nie parantulla założył wątek "Nasze aukcje na allegro i ebay" żeby umieszczać w nim linki do swoich aukcji.

Masz coś jeszcze do powiedzenia? Na temat wzmacniania na przykład? Albo na jakiś inny może?

A co, wypadł ze śmieciarki i nie wiesz co masz w opisie do aukcji napisać?

Napisz cokolwiek i tak nikt tego nie czyta, bo każdy wie, że Sony jest najlepsze.

Podobno sprawny i z zapasowym laserem w komplecie poszedł na Allegro za niecałe 500zł

Czy taka odpowiedź Cię satysfakcjonuje?

Z takim bucem jak ty po prostu nie dyskutuję, szkoda czasu. pier**l te smuty dalej, tylko zastosuj maść.

Jak zwykle powalające z nóg argumenty... Już Ci chyba gdzieś pisałem co trzeba mieć, żeby dyskutować?

Kolega parantulla już dużo wcześniej przyznał się bez bicia, że jego podejścia do tematu naprawy/budowy kolumn zakończyły się nieciekawie. Czego się czepiacie?

Daj spokój, nie psuj chłopakom zabawy.

P.S.

Pisałem przecież chyba trzy razy, że sam nie robiłem, bo nie mam na to ani czasu, ani warunków, ani najmniejszej ochoty.

Dlatego zlecałem komuś innemu zrobienie, o czym też chyba nawet w tym wątku pisałem. Wystarczy przewinąć parę stron do tyłu.

Jak zwykle powalające z nóg argumenty... Już Ci chyba gdzieś pisałem co trzeba mieć, żeby dyskutować?

Ty śmiesz pisać cokolwiek o argumentach?! k**wa, dobre sobie, buhehehehe. Zaraz jebne ze śmiechu. Każda twoja wypowiedź to puste i nic nie znaczące bUle dupy, zwane także słowotokami i ty masz czelność wymagać od kogoś używania argumentów.

parantulla - kretyn roku.

koles dowiedziales sie ze masz raka czy ebole i teraz probujesz sie wyzyc na wszystkim co sie rusza i pisze cokolwiek w sieci , jak ci nie pasi zmien sobie stronke odpusc bo na poczatku mnie to smieszylo ( jakis debil sie pluje ) ale teraz zaczyna mnie to martwic ze taki element sie rzuca jak mucha w pajeczynie , jesli uwazasz ze znalazlem na smietniku to co mistrzuniu polecasz nie ze smietnika , zreszta mam 5 cedekow wszystkie smierdza jeszcze stechlizna i zgnilizna , ale taakie wlasnie maja byc , ty tego i tak nie zrozumiesz

ok ok , o co panu chodzi ? po co ta nienawisc do wszystkiego ? moze cos kiedys kupiles z zepsutym wciskiem i teraz masz traume i chcesz zabic tych co internet wymyslili bo to ich wina i moja tez

;-)

parantulla - kretyn roku.

No proszę, mistrz ciętej riposty na dodatek. Ech ta dzisiejsza młodzież i bezstresowe wychowanie...

Problem ze Ty wszedzie widzisz gruz.

To jak to w koncu z tym DIY, dopiero wypisywales ze takie same DIY robiles w podstawówce, pozniej obrociles kota ogonem ze jednak nie do konca takie same bo pomiarów tu brak.

Pozniej spiewka ze to zadna sztuka zaprojektowac i zlozyc zwrotnice i kazdy laik bez doswiadczenia takie zlozy, Ty za laika sie chyba niken uwazasz a zwrociles uwagi nawet na roznice efektywnosci...

Po prostu kupiłeś za grosze albo dostałeś za darmo jakieś tam kolumny w których najprawdopodobniej nie było już wooferów

i stwierdziłeś, że nie wysilając się przesadnie tanim kosztem można coś z tego wyrzeźbić. Rozejrzałeś się po necie

jakie by tam można woofery wsadzić, żeby mniej więcej pasowały i żeby za dużo kasy nie wydać (żaden wstyd przecież)

ulepiłeś jakieś tam zwrotki, poskładałeś do kupy i tyle. Aha, zapomniałbym o najważniejszym, o profesjonalnych pomiarach, no tak.

Według Ciebie jest się czym chwalić? Bo według mnie totalny amator bez żadnego zaplecza i przygotowania może zrobić to samo,

Specjalnie dla Ciebie cytat

Edytowane przez Bumpalump

No proszę, mistrz ciętej riposty na dodatek. Ech ta dzisiejsza młodzież i bezstresowe wychowanie...

Do reszty wypowiedzi się nie odniosłeś, brak argumentów?

To jak to w koncu z tym DIY, dopiero wypisywales ze takie same DIY robiles w podstawówce

Najpierw naucz się może czytać i przestań przekręcać moje wypowiedzi, bo już mnie męczą te jałowe gadki.

Specjalnie dla Ciebie cytat

Specjalnie dla mnie cytat z którego wynika co konkretnie?

Że kompletny amator nie byłby w stanie zamówić głośnika, zamontować go w budzie i poskładać zwrotki?

Ty dopiero co pisałeś, że z palcem w dupie składasz za 500zł budy takie same jak w Jamo

i mógłbym tutaj zacytować całą listę innych bzdetów, które dopiero co wypisywałeś, tylko że mi się nie chce.

Tak samo jak mi się nie chciało grzebać w starych pudłach, które grały do dupy, więc je wywaliłem na śmietnik.

No i co z tego wynika? Bo dla mnie tylko tyle, że nakład kosztów i energii był zbyt duży, żeby tym się zajmować,

gdyż znam tysiące lepszych sposobów na zabicie wolnego czasu niż grzebanie się tygodniami w jakimś rupieciu,

ale dla Ciebie zapewne wynika z tego coś zupełnie innego, to wal śmiało, nie krępuj się, co tam Cię gryzie?

Do reszty wypowiedzi się nie odniosłeś, brak argumentów?

Nie. Po prostu nie jesteś dla mnie partnerem do dyskusji.

Najpierw wciągnij gile, wytrzyj mleko pod nosem i przestań się zachowywać jak pryszczaty szczyl,

któremu ciągle się wydaje że rozmawia ze swoimi niedorozwiniętymi kolegami z ławki pod blokiem.

Schematu nie narysuję, bo akurat "byłem chory" jak w szkole na ZPT przerabiali temat schematów.

Kreujesz sie na takiego znawce, a tu takie kwiatki wychodza

Najpierw naucz się może czytać i przestań przekręcać moje wypowiedzi, bo już mnie męczą te jałowe gadki.

Chyba tez byles chory jak mieliscie lekcje czytania. Powinienes wrocic do szkoly i nauczyc sie czytac ze zrozumieniem chyba ze jak zwykle celowo przekrecasz wyrazy i naginasz rzeczywistosc.

Nigdy i nigdzie nie pisalem ze zrobie paczki jak w Jamo za 500zl.

Rozpisalem kosztorys lepszych kolumn od Jamo i wyraznie zaznaczylem ze proste paczki mozna zlozyc za 500zl czego dowodem jest ponizszy cytat

wykonanie natomiast prostych paczek takich jake spotykamy w sprzecie kilkunastoletnim to koszty ok 500-600zl,

Za duzo w tej szkole chorowales

Że kompletny amator nie byłby w stanie zamówić głośnika, zamontować go w budzie i poskładać zwrotki?

Wkręcić głośnik to każdy chyba potrafi, ale laik czy nawet malo doswiadczony nie zaprojektuje poprawnej zwrotnicy

Ty dopiero co pisałeś, że z palcem w dupie składasz za 500zł budy takie same jak w Jamo

wykonanie natomiast prostych paczek takich jake spotykamy w sprzecie kilkunastoletnim to koszty ok 500-600zl,

ktos tu perfidnie nagina fakty

No i co z tego wynika? Bo dla mnie tylko tyle, że nakład kosztów i energii był zbyt duży, żeby tym się zajmować,

Zabraklo najwazniejszego...wiedzy

Nigdzie nie pisałem, że robiłem zwrotnice i pomiary w podstawówce, tylko że robiłem takie samo DIY jak Ty,

bo takie rzeczy się robi na ZPT w podstawówce, a nie żadne zwrotnice i pomiary

Jeszcze brak logicznego myslenia, skoro piszesz ze robiles takie same DIY jak ja a ja mam pomiary i zwrotnice to znaczy to nie mniej nie wiecej tylko tyle ze robiles pomiary i zwrotnice, a co sie dzis okazalo? ze wsadziles glosniki w obudowe i na tym twoje DIY sie skonczylo bo nie wiedziales co dalej poczac

Edytowane przez Bumpalump

Kreujesz sie na takiego znawce, a tu takie kwiatki wychodza

Powiedz - jesteś opóźniony w rozwoju czy tylko takiego udajesz?

Na jakiego znawcę się kreuję? Znawcę od budowy kolumn? Ja się kreuję? Gdzie? Kiedy?

Nie wiem co Ty tam bierzesz, ale bierz połowę, bo najwyraźniej na mózg Ci się rzuca.

Jak na razie największym znawcą od budowy kolumn jesteś tutaj Ty,

potrafisz w wyobraźni zaprojektować lepsze kolumny od Jamo i wyliczyć ile to będzie kosztowało,

a po jednym spojrzeniu na zdjęcie kolumn AkustyKa jesteś w stanie stwierdzić poprawność projektu...

no mistrzu, ależ gdzie mi tam do Ciebie, nigdy bym się nawet nie ośmielił, najmocniej przepraszam jeśli tak to odebrałeś.

I co z tymi paczkami identycznymi jak jamo za 500zl

A co ma być?

Napisałeś, że da się zrobić taniej lepsze czy nie napisałeś?

Napisałeś, że na 10" revelatorach i w budach za 500zł czy nie napisałeś?

Teraz jak tonący brzytwy będziesz się chwytał pojedynczych słów wyrwanych z kontekstu,

żeby na siłę komuś udowodnić, że nie napisałeś tego co napisałeś?

A co do mojego DIY w podstawówce, to niczym się nie różni od Twojego,

tylko że ja nie mam zdjęć wybebeszonych zwrotnic i nie mogę "udowodnić" że sam je zaprojektowałem.

Ot i cała różnica. Jak chcesz dalej wciskać kity, to pokaż coś co mnie przekona, że potrafisz więcej niż tylko gadać.

Poskładaj budy za 500zł zamontuj w nich te 10" revelatory i UDOWODNIJ że można zrobić taniej i lepsze od Jamo.

A co do mojego DIY w podstawówce, to niczym się nie różni od Twojego,

Jesli bedziesz leopiej spal z taka swiadomoscia to niech tak zostanie

Poskładaj budy za 500zł zamontuj w nich te 10" revelatory i UDOWODNIJ że można zrobić taniej i lepsze od Jamo.

Nie mam zamiaru wyrzucac takiej kwotyytylko po to by ci cos udowadniac, ja juz kolumny mam do sluchania muzyki, 10 para na ozdobe nie jest mi potrzebna

Zabraklo najwazniejszego...wiedzy

Zabrakło przede wszystkim chęci, żeby dalej drążyć temat. Czy to jest takie trudne do zrozumienia,

że nie każdy marzy o tym, aby z gówna lepić sztukę tracąc na to czas i pieniądze, które nie są tego warte?

Oczywiście masz rację - zabrakło wiedzy. Wiedzy, którą pewnie mógłbym zdobyć w jeden wieczór,

gdyby tylko mi się chciało przysiąść do komputera i poszukać. Z jakiegoś powodu tego nie zrobiłem

i szczerze mówiąc nawet nie pamiętam z jakiego, tyle właśnie dla mnie znaczyły te kolumny.

Poza tym jak już wszystkim tutaj zapewne wiadomo nie mam w zwyczaju wyrzucać pieniędzy do kibla,

a każda wydana złotówka na ten "projekt" to bezpowrotnie utopiona kasa, której nigdy nie odzyskam

i za miesiąc i tak te kolumny wyrzucę, to po co w ogóle tym się zajmować, kiedy to wszystko i tak jest bez sensu.

Nie. Po prostu nie jesteś dla mnie partnerem do dyskusji.

Najpierw wciągnij gile, wytrzyj mleko pod nosem i przestań się zachowywać jak pryszczaty szczyl,

któremu ciągle się wydaje że rozmawia ze swoimi niedorozwiniętymi kolegami z ławki pod blokiem.

Zwyczajnie natrafiłeś na osobę, której nie przegadasz pustymi słowotokami i podkuliłeś ogonek. Epitety na mnie nie działają, więc możesz pisać do woli i tak nic innego nie potrafisz. Jesteś zwyczajnym frajerem, który jest mocny tylko w gębie i do tego na odległość.

Edytowane przez BuBos18

że nie każdy marzy o tym, aby z gówna lepić sztukę tracąc na to czas i pieniądze, które nie są tego warte?

Widocznie malo ambitny jestes

Oczywiście masz rację - zabrakło wiedzy. Wiedzy, którą pewnie mógłbym zdobyć w jeden wieczór,

Popatrz ludzie ucza sie latami, ja sam juz ponad 2 lata buduje a jeszcze przynajmniej drugie tyle nauki przedemna, a Ty bys sie nauczyl w 1 dzien, fenomenalne

...nie mam w zwyczaju wyrzucać pieniędzy do kibla...

...i za miesiąc i tak te kolumny wyrzucę...

Hmm?

@osimar

Wpisy parantulli mogą być czasem wkurwiajace,ale w sporej części ma rację.Rynek, jaki jest,taki jest.Jako użytkownik starego sprzętu nie demonizuje sprzętu vintage,ale jest ok jeżeli ktoś zwróci uwagę na pewne przegięcia.

Pozdrawiam

Marcin

Marcin, ja wcale nie uważam, że parantulla poniekąd nie ma racji. Tylko to nie jest sprawa tylko i wyłącznie tego forum. Tak dzieje się na całym świecie, a totalna wojna, jaką ten użytkownik prowadzi na tym forum, doprowadziła do tego, że od chyba 10 stron są same kłótnie. I wg mnie to nie jest normalne. Nikomu i niczemu to nie służy. Poziom dyskusji podszyty jest już taką agresją, że naprawdę dziwię się, że moderator ostatnich 10 stron nie wykasował.

Zapytania od innych user-ów odnośnie sprzętu Sony (a teoretycznie temu służy wątek) giną w morzu agresywnych a nawet rynsztokowych komentarzy.

Pozycja wszystkowiedzącego lepiej i mieszania z błotem każdego użytkownika mającego inne zdanie też nie służy normalnej i rzeczowej dyskusji.

To, że ktoś ma 20 lat wcale nie znaczy, że trzeba go na siłę prostować w swoich poglądach. Normalnym jest, że taki człowiek błądzi i nie piszę tego z pozycji lepiej wiedzącego. Każdy z nas w jakiś sposób musi się rozwijać i uczyć. I super, że ci ludzie chcą. Bo za niedługo duch DIY padnie i będziemy mieli takich inżynierów, którzy nie będą w stanie zaprojektować kładki na strumieniem, a co dopiero w miarę rozsądny wzmacniacz

Zresztą popatrz na odpowiedź odnośnie cd. Jedyna odpowiedź to taka, że rodzyn44 znalazł go na śmietniku i jest gównem ciągniętym za kabel sieciowy przez niemieckiego Turka handlarza. A dlaczego? Bo to Sony. Jakby był Denon to też jest ciągnięty za kabel. Ale stary Rotel lub Marantz już nie. Bo zaproponował go parantulla

Czy taki ma być poziom dyskusji?

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Zwyczajnie natrafiłeś na osobę, której nie przegadasz pustymi słowotokami i podkuliłeś ogonek.

Zwyczajnie natrafiłem na osobę, która nie ma nic do powiedzenia, ale na siłę próbuje błysnąć w towarzystwie.

Wiedzy zero, doświadczenia zero, hmm... to może chociaż kogoś pozaczepiam i wyzwiskami zwrócę na siebie uwagę.

Spróbuj może gdzie indziej, nie wiem, na www.dwudziestolatki.pl czy gdzieś tam, gdzie znajdziesz równych sobie

i nie będziesz takim pośmiewiskiem, jakie tutaj z siebie robisz wcinając się jak gacie w dupę, gdy dorośli rozmawiają.

Dlatego proponuje zakonczyc ta nic nie wnoszaca i nie konczaca sie klotnie, Ciebie parantulla prosze o opuszczenie tego tematu gdyz nie masz tu nic sensownego do powiedzenia podobnie jak w tematach innych klubów.

Zresztą popatrz na odpowiedź odnośnie cd. Jedyna odpowiedź to taka, że rodzyn44 znalazł go na śmietniku

Kolega rodzyn44 pojawił się tutaj znikąd i pierwsze od czego zaczął, to wyzwiska pod moim adresem.

Jego dorobek na forum (aż 12 wpisów na przestrzeni roku) oraz styl wypowiedzi nie pozostawiają złudzeń,

że jest handlarzem szukającym informacji, które mógłby umieścić w opisie do aukcji sprzedawanego cedeka.

Biorąc pod uwagę powyższe jakiej odpowiedzi z mojej strony się spodziewałeś?

Kłótnie Ci się nie podobają? A kto je prowokuje? Ja? Ja wyzywam dyskutantów od debili, kretynów albo frajerów?

Tego nie widzisz Panie Pierwszy Porządny?

Ciebie parantulla prosze o opuszczenie tego tematu gdyz nie masz tu nic sensownego do powiedzenia podobnie jak w tematach innych klubów.

Widzę że posiadłeś kolejną super zdolność - ocena merytorycznej wartości wpisów użytkowników forum audiostereo.pl

@osimar

Argumenty celne,i zaakceptowane.Spotykam się z wpisami parantulli w wielu miejscach na tym forum,i dla mnie,jako początkującego stanowią świetną przeciwwagę dla wielu hurraoptymistow których na forum nie brakuje.Pozwoliły mi zachować trzeźwe spojrzenie na pewne sprawy.Szkoda tylko,że jak słusznie zauważyłes rozpieprza to wiele wątków. Niestety z ludźmi opętanymi misją nie da się dyskutować. Jeszcze kuzwa żeby nie miał tyle racji...

Kolegów z klubu przepraszam za OT.Juz nie będę wam zasmiecal tematu.

Pozdrawiam

Marcin

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.