Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

http://allegro.pl/zestaw-sony-seria-es-i2710259729.html?source=oo o proszę jaki ładny zestawik. moim zdaniem wyceniony idealnie. Ani za dużo ani za mało.

Mój sony CDP-X559ES umarł na wiekich wieków... Akurat dzis kupiłem 4 płyty w empiku wchodze do domu gasze tele pudło wrzucam pierwsza płyte cos tam pograł wybrałem odrazu 10 piosenke i amen. Wkładam druga płyte i wogule jej nie wykrył. Wyczysciłem laser ale mimo wszystko nie wyłapuje płyt... Jestem zdruzgotany tym faktem. od prawie roku mam chrapke na 779 lub innego też z seri 7 czarnego ale nic godnego nie wychwyciłem na ulubionym portalu. Było cos tam co prawda ale mam wielkie obawy. Pogra mi to rok? może dwa lata? troche luksusowe słuchanie mi płyt za 2,5 klocka przez rok. Wielki ból że zostało nam już tylko w sumie oglądać te kompakty. Wczoraj również stałem się szczęśliwym posiadaczem tunera sonego 770es oraz 500es :) zobaczymy jak to gra :)

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Bartek oddaj tego 559ES do jakiegoś speca bo laser w ten sposób nie pada, pewnie gdzieś siadło zasilanie albo coś w serwie!

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Dawał CD wcześniej objawy siadającego lasera? Tak, jak kolega wcześniej pisze laser raczej nie siądzie z dnia na dzień. Jakie objawy daje CD? Kręci płytą? Świeci? Próbuje zogniskować? Pasuje też poobserwować sygnał EFM na oscyloskopie.

Od ponad miesiąca w jednym kanale jak się wsłuchać można było usłyszeć delikatne cykanie co pół sekundy. przy 3 utworze to znikało. Od ponad miesiąca miał również problemy z wczytywaniem utworu 9 i dalej mimo tego że płyta leciała sama od utworu pierwszego do ostatniego bez żadnego ręcznego przewijania czy też też przeskakiwania piosenek do przodu. Zauważyłem też że podczas ręcznego przewijania czasem kompakt głupiał i nie mógł przewinąć dalej utworu tylko ciągle powracał do momentu w którym ręcznie zaczełem przewijać czyli np. zaczełem przewijanie utworu załużmy 4 na 1:30 przewija normalnie dochodzi załużmy do 2:00 i w tym momecie patrze na wyświetlacz a tu znowu 1:30. Chciałbym zaznaczyć że kompakt kupiłem rok temu w stanie opłakanym. Śruby w środku były pordzewiałe i mam wrażenie że mógł leżeć nawet pod chmurką lub w bardzo zawilgoconym pomieszczeniu. Jeden kondensator latał w środku po odtwarzaczu jak go dostałem. Kilka dni zajęła mi jego konserwacja. Rozebrany został do ostatniej śruby. Element po elemencie wyczyszczony i wtedy grał idealnie. Od niedawna pojawiły sie problemy. Od dłuższego czasu miałem i mam dalej w planach wymienić kondensatory na nowe nichicony ale nie mam kiedy sie do tego zabrać. Może pomorze. Laser według mnie nie nosi śladów ingerencji ale jak sami wiecie nawet ktoś z ogromnym doświadczeniem miałby problem żeby to ocenić. Naprawde dałbym wiele za zapasowy laser lub za magika który zrewitalizował by mi laser ( o ile to mozliwe) na kolejnych 10 lat. Podobno jest jakiś magik który gdzies w krakowie wymienia te lasery na nowe bo accuphase stosował je w swoich kompaktach i jeszcze je posiadają. Tu nawet nie chodzi o cene. Ja poprostu lubie dźwięk tego odtwarzacza. Gdyby sony dzis produkował gołe cd-playery to znaczy bez dvd i blu rey i tych innych sacd gołe odtwarzacze cd wysokiej klasy z aluminiowymi panelami tak jak w tym 559 to napewno bym sobie takiego sprawił ale niestety nie produkują juz tego.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Zachowuje się, jakby to jednak laser był na wykończeniu, ale pooglądaj 4 kondensatory nichicona w zasilaczu, takie 1000uf/10V. Przelutuj układ od serwa i kość BA od silnika/ cewek lasera. Za wymianę lasera w takim serwisie pewnie mógłbyś sobie kupić 779, ale moim skromnym zdaniem 559 gra lepiej. Porównywaliśmy kiedyś u znajomego w systemie 779 do NADa S500i i niestety, ale SONY nie pograł za długo. Grał po XLRach z preampem Trigona, końcówkami Phast na diabłach i Focalami.

Na giełdzie hifi.pl w dziale Głośniki, lampy, części, podzespoły

pojawia się gościu z Gdańska i sprzedaje laser KSS 272A ( chyba tam taki siedzi ) tylko cena 2kzł.

sam się przymierzam właśnie do CDP-X559ES i obawiam się o laser jak długo jeszcze pociągnie, czytałem coś o wymianie diody laserowej że taki zabieg wystarczy żeby odratować laser. Jest to w ogóle możliwe i czy ma sens?

Kiedyś czytałem, że w tych laserach nie padaja soczewki a problem tkwi w mechanizmie który po dłuższej eksploatacji ulega może nie uszkodzeniu ale "wycieńczeniu" nie wiem ile w tym prawdy jednak warto wziąść to pod uwagę. Jeśli koniecznie chcesz tego cd poluj na niemieckim ebayu według mnie są napewno w lepszym stanie niż egzemplarze sprzedawane u nas czasami można trafić powodzenia.

Mechanizm jak najbardziej można odratować. Problem gdy spadnie emisja diody laserowej. Początkowo jeszcze można przedłużyć pracę CDka podkręcając jej prąd (do uzyskania poprawnej emisji), ale jest to zazwyczaj rozwiązanie tylko tymczasowe. Wymiana diody niestety wiąże się z kalibracją całej głowicy (wiązka musi padać pod takim kątem, aby serwo było w stanie odczytać całą ścieżkę i ustawić ostrość). Czasami jeszcze soczewka jest uszkodzona.

Na giełdzie hifi.pl w dziale Głośniki, lampy, części, podzespoły

pojawia się gościu z Gdańska i sprzedaje laser KSS 272A ( chyba tam taki siedzi ) tylko cena 2kzł.

Zaglądałem tam i niestety nie znalazłem tego gościa. Jestem z Gdyni także 20 minut mam do gdańska. Z chęcia kupiłbym taki laser. Cena dość zaporowa ale może uda się coś wynegocjować. Jak za 15 lat słuchania muzyki to myśle że to nie wiele patrząc pod tym kątem.

Do mojego kompaktu zajrze dopiero w przyszły weekend. Cierpie na chroniczny brak czasu. Powiadomie napewno o efektach moich prac.

Witam . Pierwsze co to przelutowanie wszystkich elementów na płytkach (oprócz scalaków ) tzw .zimne luty .Zobaczysz je tylko przez szklo powiekszajace . Jeżeli miałeś luzne kondki to jest to bardzo prawdopodobne . A wtedy dopiero laser .

Dziś oto przyszedł a raczej przyszły dwa zamówione tunery 770 ES i 500 ES. Ogólnie rzecz biorąc 770 według zapewnien sprzedawcy miał być super idealny. I jak zwykle pojawia się problem gustu i znaczenia słowa super idealny. Co zauważyłem a o czym nie było wogóle mowy. Tuner był napewno w angli (angielska wstyczka) a co za tym idzie ktoś mu upi.. dzielił oryginalną wtyczke czyli kabel do wymiany. Jako że jestem w opini wielu znajomych ogromnym pedantem już na dzień dobry wkurzył mnie fakt że w tuner juz ktoś ingerował i jest juz nie oryginalny. Dla mnie przy takim sprzęcie nawet śrubki mają znaczenie by były takie jakie fabryka dała. Czasem urządzenie u mnie potrafi stać nawet kilka lat czekając na oryginalny element np. tranzystor lub coś innego np. mechanicznego byle tylko było jak najbardziej oryginalne. Do rzeczy. Tuner nosi kilka rys na górnej obudowie w tym jedna naprawde razi jest głęboka i na kilka cm. Panel przedni w miare przyzwoity ale też ma małe zadrapanie. Wstepne oględziny środka mówią mi że ktoś na 90 % wylutowywał a raczej napewno wymieniał 3 tranzystory. Nie wiem jeszcze za co one odpowiadaja bo ogledzieny robiłem na szybko po otwarciu paczki ale do tego w swoim czasie dojde co, po co, na co, i dlaczego. Sony ma bardzo charakterystycznie lutowane tranzystory. Te ewidętnie mają świeże luty to raz, wokół jest kalafonia i nużki są dłuższe od pozostałych tanzystorów w tej samej obudowie. Poza tym tranzystory są wlutowane na prostych nóżkach. Oryginalne są lutowane inaczej. Środkowa na prosto a lewa i prawa wywiniete delikatnie w przeciwne strony. Powiem szczerze gdybym wiedział to bym sie jeszcze raz zastanowił... Natomiast od 500 es wiele nie oczekiwałem. Kupiony za 50zł plus wysyłka także szału nie ma. Ale tez ktos kabel wymieniał. W środku jest owiniety taśmą izolacyjną. Jakby tego było mało pułke mi wyrwało ze ściany... Półke na której stoi sprzęt. :) Może do końca roku uda się zrobić remont pomieszczenia docelowego w którym ma stać cała kolekcja sprzętu w całej swej okazałości. Wstyd się przyznać ale 90% urządzeń mam zafoliowanych i trzymanych po kątach w domu bo nie mam miejsca na to wszystko.post-18153-0-47525000-1350426415_thumb.jpgpost-18153-0-10440200-1350426472_thumb.jpg

Świetny post radze skonsultować się jak najszybciej z lekarzem te 50 zł wydane na tuner powinieneś zainwestować w lepszą pułkę najlepiej betonową albo co lepsze na kask swoją drogą mam do sprzedania tuner DSR 1000ES ma też ucięty kabel radze kup będziesz miał kolejny temat do napisania wspaniałego posta. Gratulacje

Bartek, co było w opisie tego tunera? Najwyżej odeślij go w cholerę spowrotem. Zrób coś koniecznie z tą półką, najlepiej dodaj jeszcze jedną obok bo niebezpiecznie to wygląda.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Jako że jestem w opini wielu znajomych ogromnym pedantem już na dzień dobry wkurzył mnie fakt że w tuner juz ktoś ingerował i jest juz nie oryginalny. Dla mnie przy takim sprzęcie nawet śrubki mają znaczenie by były takie jakie fabryka dała.

A sam otwierasz taki sprzęt i dłubierz w razie potrzeb.

Najważniejsze że działa.

Tranzystory możliwe że były spuchnięte a ktoś kto grzebał w środku to chyba nie bez przyczyny,pamiętaj że to sprzęt który ma swoje lata a znalezienie igły coraz trudniej ;)

Jak są wstawione gorsze tranzystory masz opcje wymienić je na lepsze.

Ten remont pomieszczenia konieczny,ja bym się bał wejść do ciebie widząc taki ciężar na lipnych półeczkach ;) :)

http://allegro.pl/sony-st-s770es-czarny-hi-end-i2692090519.html

Ze zdjęć jak ideał. LWS owszem w sprzęcie grzebie jeśli tego wymaga. Mam na mysli podstawową konserwacje. Jak sam powiedziałeś to sprzęt leciwy i nie spotkałem sie jeszcze z żadnym 20 letnim wzmacniaczem któremu by nic zupełnie nie dolegało. Ale jak juz kupie uszkodzony to zawsze odnawiam go na oryginalnych podzespołach. Jak wymieniam kondensatory to tylko na nichicony i elny. Nie oszukujmy sie ale kondensatory elektrolityczne są jak lampy - mają swój okres przydatności. 3 dzien stoi w domu i już machnełem ręką na te jego wady. Jak sie trafi okazja to go wymienie na model 100% idealny.

SołtysAudio

Myśle że może i sie mocno rozpisałem ale lubie dużo czasem gadać i dzielić się spostrzeżeniami na temat sprzętu i kolekcjonowania go. Dla fantyka takiego jak ja mają znaczenie najmniejsze szczegóły. Jak powiem że lakuje gwinty śrubek takim samym lakierem jakim fabryka lakowała gwinty śrub to weźmiecie mnie za idiote ale taki juz jestem pedantyczny jesli chodzi o sprzęt audio.

Ja cie rozumie a Sołtysem się nie przejmuj.Jeżeli bardzo ci to przeszkadza masz prawo zwrotu (wady ukryte) Natomiast jak umiesz sobie z tym poradzić (a umiesz bo nie masz styczność pierwszy raz z tymi urządzeniami) to nie widzę problemu,chyba że będzie to koszt dodatkowy nie mały to bym się sam wpienił.Tak jak pisałem wcześniej ciężko trafić na igłe i musisz brać przed kupnem wszystko pod uwagę bo to nie sklep.Jak już zdecydowałeś że sprzęcicho zostaje to gościowi wystaw stosowny komentarz.

Te wspomniane wcześniej 3 tranzystory od czego i jakie oryginał ?

bo wiesz szkoda by było ;) czego nie życzę,znalazłem w ostatniej chwili :

ciekawi mnie czy wymiana kondka załatwi sprawe w takiej sytuacji i będzie nadal cacy.

Nikt nikogo nie bierze ani nie wezmie za idiote mamy tutaj wszyscy wspolny cel jakim jest Sony ES tylko piszesz że jesteś strasznie pedantyczny a wystarczy spojrzeć na twoje klocki ile maja kurzu wiec lakowanie śrubek tutaj ci nie pomoże najpierw powalcz troche ze ściereczką swoja drogą polecam nawilżające dla dzieci są najlepsze.

Witam . No jezeli wszystko musi byc oryginał to ja sie pytam co z kablami cinch ? Przecież Sony dawało w komplecie kable i co podlaczysz to badziewie ? No chyba nie . Jesli bedziesz miał do wyboru albo wstawić część nie oryginalną bo zdobycie oryginału jest nie mozliwe a odstawić sprzęt tylko do oglądania np . przez jeden kondensator to zrezygnujesz z jego działania ? Bo wychodzi na to że masz w 100% oryginał i kumpel przychodzi do ciebie i mówi włącz a ty mówisz nie działa bo nie ma juz oryginalnych części na wymianę ale w środku 100% oryginał . To będzie z tego muzeum do oglądania a nie słuchania . Ja też mam chopla na tym punkcie ale bardziej cieszy mnie słuchanie . Chcemy jak najlepiej dla naszych klocków ale już będzie coraz trudniej . Pozdrawiam .

jeżeli macie kogoś zaufanego przy granicy holendersko-niemieckiej bądź sami tam się często wybieracie to polecam Wam tą aukcję. Póki co cena atrakcyjna choć do końca może się jeszcze dużo wydarzyć

http://www.ebay.de/itm/Sony-Vollverstarker-TA-FA-5ES-/261116979858?pt=DE_Elektronik_Computer_TV_Video_Elektronik_Verst%C3%A4rker&hash=item3ccbc8ea92

Hejka,trafiłem ostatnio na pięknego : Nie dość że kondy jak wzmacniaczu to cięższy od mojego o 10kg ten CD-ek -mały szok. http://www.diybuy.net/thread-377414-1-3.html

Czyżby seria ES nie była najwyższą ? wygląda na to że tak bo CDP-R raptem 4 modele jest i były dla wybrańców :) tak mi się wydaje,co o tym sądzicie.

Frequency response : 2Hz...20Khz (± 0,5dB) S/N ratio : 117dB (EIAJ) Dynamic range : 100dB (EIAJ) Stereo separation : 110dB (EIAJ) THD : 0,002 (EIAJ) Analogue outputs : 2,5V / 50kOhm (unbalanced) 5V / 600 Ohm (balanced) Digital outputs : 0,5V p-p / 75 Ohm (coaxial) -18dB / 660nm (optical TOS) PC : 17W Dimensions : 47 x 12,5 x 41cm Weight : 18kg. Remote : RM-R1a

Edytowane przez lws

Masz racje, seria R była wyżej ale jest też młodsza od większości ESów. Jescze wyżej była seria N, czyli całkowity Top Of The Line Sonego:

46961.jpg

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2288594

Mała wyprzedaż moich gratów ES, zainteresowanych zapraszam i pozdrawiam.

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

Masz racje, seria R była wyżej ale jest też młodsza od większości ESów. Jescze wyżej była seria N, czyli całkowity Top Of The Line Sonego:

46961.jpg

Power-amplifier.

Tylko 70kg siła,potęga,moc :) jest to chyba jedyny amplifier TA-N1 z Sony Seria 1. Młodsi bracia to seria Sony R TA-NR10 62kg i TA-NR1 47kg kolejno to : Sony pre-Esprit TA-N86B TA-N88B TA-N7B TA-N7. Sony ESPRIT TA-N900/901/902. Sony ES TA-N55ES TA-N77ES TA-N80ES TA-N9000ES.Nie licząc przedwzmacniaczy i monobloków to z wyższej półki jest tego i robi ogroomne wrażenie:)

No i został Sony Series 3000 & 5000 te raczej podchodzą pod Midi.Ostatni Midi z serii MHC wyrzucił w 2005r Sony MHC-WZ5 a szkoda bo te i wcześniejsze klocuszki też ładnie chodziły,do małych pomieszczeń w sam raz.

Wracając jednak do Odtwarzaczy,zdawało mi się że to ostatni najwyższy model CDP-R3 do którego podałem link wyżej a jednak nie :) ten jest ostatni.. pobił R3 a mnie już dobił : SCD-1 i należy do Sony Seria 1 ,waga prawie 26.5kg ODTWARZACZ CD/SACD?!. http://www.hifishock.org/picture.php?/27158/categories

Gość tam porównania robił z ACCUPHASE -warto firmę również pochwalić za podobną drogę jakości tylko zaporowa cena.

@czolgista778 zgadza się,część z tych modeli to odpowiedniki niższych/wyższych ES-ek.Jak np tu: SCD-1 to (SCD-777ES http://allegro.pl/scd-777es-z-wyjsciem-xlr-upgraded-by-lc-audio-tech-i2709356261.html ) Robi wrażenie prawda :) cena już nie :( z laserem też pewnie wesoło nie jest KHS180A.

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2288594

Mała wyprzedaż moich gratów ES, zainteresowanych zapraszam i pozdrawiam.

Te końcówki 55ES widziałem na allegro ostatnio dwie równie zadbane po 500zł.Tak zapytam z ciekawości na co się przerzucasz ?

Edytowane przez lws

Niestety albo i "stety" nie słyszę różnic miedzy tym zestawem a TA-F770ES, który też posiadam. Z miejscem u mnie krucho, więc pre i końcówka idzie w dobre ręce (mam nadzieję), a integra zostaje. Co do ceny, to jak ktoś będzie zainteresowany kompletem, to oczywiście można ponegocjować. Stan jest naprawdę doskonały.

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.