Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Używałem 55ES, 57ES, aktualnie mam 60ES - nigdy nie miałem problemów z mechaniką!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Boś farciarz :-) Te DATy to taki odpowiednik Laguny II u Renault

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Witam wszystkich serdecznie , sprzedaje sprzet z wlasnej kolekcji mało uzywany przeze mnie. W stanie idealnym jak na wiek.

Pozdrawiam ,dla zainteresowanych link ponizej( SONY CD CDP X505ES ,WZMACNIACZ SONY TA F770ES+PILOT I BOCZKI)

http://allegro.pl/sony-cdp-x505es-sony-ta-f770es-hi-end-audiofilski-i2763470783.html

Od tego jest dział ogłoszeń!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

A czy szanowni koledzy mogli by coś niecoś napisać o tych DAT-ach, który warto kupić? Abstrachując od kwestii tuningu. Ewentualnie czy można porównać dźwięk DAT-ów do jakiś innych urządzeń ES, np do CD-ków, czy taki 57ES gra porównywalnie do CDP-X202ES czy lepiej? Robił ktoś takie bezpośrednie porównania?

Dzięki za odpowiedzi, żeby nie robić off-a przenoszę wpisy do tematu odnośnie DAT-ów.

http://www.audiostereo.pl/dat-vs-cd_14429.html/page__st__30#entry2631344

Miałem 57ES, świetna maszyna, porównywalna z dobrym CD! Sprzedałem i żałuje do dzisiaj! Mam aktualnie 60ES, też jest nieźle, ale jednak trochę mu brakuje do 57ES. Jest też dobrze zrobiony 1000ES, ale on ma ograniczenia, po cyfrze można nagrywać tylko 44,1kHz, po analogu od 32kHz do 48kHz. I ten 1000ES ma świetną mechanikę, świetną adaptację przetwornika i stabilne, dobrze rozbudowane o filtry zasilanie oparte o dwa ekranowane transformatory R-Core! Jeśli ma być tylko przetwornik, to bierz 1000ES!

DAC w TA-E1000ESD jest niesamowity!!! W porównaniu z PCM-501ES słychać, że sygnał ulega konwersji C/A, ale i tak jest nieźle!

mam pytanie , ktory wzmak lepszy sony 690es czy yamaha ax900?

bardzo prosze o uzasadnienie odpowiedzi

Już 550ES dowali ax900.Ogólnie każda firma z wyższych modeli ma coś ciekawego,zależy co komu się podoba.

Witam serdecznie

Ja chciałbym się spytać/dowiedzieć jak ogólnie gra wzmacniacz sony TA-FE870ES , czy jego dźwięk jest dynamiczny i czy niskie tony w miarę szybkie i punktowe? Pytam bo zamierzam zakupić ten model do głośników paradigm studio 20v5. Czy by się zgrał z nimi dobrze? to takie głośniki:

http://www.harmonique-blog.be/test-studio-20

Muzyki słucham dość różnej: jest to zrówno najczęściej rock (np. gamma ray, hammerfall, sabaton), oraz country, italo disco,jak i niekiedy spokojniejszej muzyki trance (vocal trance)

muzyki słucham z płyt cd oraz z plików flac z komputera z karty audiotrak prodigy hd2, mam też odtwarzacz cd sony X333ES.

Najbardziej zależy mi na w miarę żywym i dynamicznym graniu,(zwłaszcza na nieciągnącym sie basie) ale wzmacniacz powinien także dobrze zagrać spokojniejszą muzyke.

Mój pokój ma 15,5m kw, dotychczas miałem wzmacniacze: akai am-65, marantz pm-6003, marantz pm-7001.

Z uwagi na to iż ten klub jest dość mocno "rozbudowany" Proszę o jakieś wypowiedzi na temat brzmienia TA-FE870ES - warto go zakupić?

?

hmm...- tak czytałem i wynika z nich, że te wzmacniacze sony są stosunkowo uniwersalne brzmieniowo i zagrają świetnie praktycznie wszystkie gatunki zarówno rock, klasyke jak i nawet techno.... i ogólnie w opiniach o nich piszą ludzie, że bas jest dobrze kontrolowany, i nie dudni... - czy to prawda?

?

Czy bas dudni, czy nie - w ogóle jak to gra to zależy od tego jaka akustyka i reszta systemu...

Żaden wzmacniacz nie ma dudniącego basu, dudnieć mogą tylko kolumny ;)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

DAC w TA-E1000ESD jest niesamowity!!! W porównaniu z PCM-501ES słychać, że sygnał ulega konwersji C/A, ale i tak jest nieźle!

Słuchałeś jakiś nowoczesnych DACów?

Słuchałem, najlepszy jednak to stary TDA1541 na jednej lampce, chyba ECC83, ale głowy nie dam. Słuchałem rDAC`a, tak zachwalanego i też nie zagrał tak dobrze u mnie jak kości sonego w PCM-501ES :) W TA-E1000ESD są dwie duże płytki, analogowa i cyfrowa, kupę filtracji i grube ścieżki :) Ale przegrał niestety z PCM`emem :)

Edytowane przez neomammut

ciebie ta odpowiedz raczej juz dyskwalifikuje :DDDD 550es ma dowalic ax900, zarty sobie robisz ? 550 to przecietniutki wzmacniacz za 300 zl gra ok nic wiecej , bije go kazdy wzmak na toschibach jezeli chodzi o neutralnosc ,stereo szczegoly jakosc !!!!! 550 ma tylko dobry bass to akurat mi sie u niej podobalo , srednica malo czytelna wysokie ladnie ale oszczedne bez szczegolow , wiec jezeli naprawde byle 550 mogla pobic ax900 to bylbym w szoku :)

Są ES i ES

Każdy ES (może poza najtańszymi CD) jest solidnie wykonany. To cecha ES - wykonanie/długowieczność.

Ale "grają" tylko wysokie ES

W zmakach serię 5xx porównałbym do mercedesa w klasie A - możesz powiedzieć: "mam Mercedesa" ale tak nie do końca ;P

znam cala linie sony es ale nie znam yamahy ax 900 , dlatego chcialem sie dowiedziec czy np yamaha ax900 jest lepsza np od sonyego 690 es? bo od serii 5xx watpie dlatego pytam ?

ciebie ta odpowiedz raczej juz dyskwalifikuje :DDDD 550es ma dowalic ax900, zarty sobie robisz ? 550 to przecietniutki wzmacniacz za 300 zl gra ok nic wiecej , bije go kazdy wzmak na toschibach jezeli chodzi o neutralnosc ,stereo szczegoly jakosc !!!!! 550 ma tylko dobry bass to akurat mi sie u niej podobalo , srednica malo czytelna wysokie ladnie ale oszczedne bez szczegolow , wiec jezeli naprawde byle 550 mogla pobic ax900 to bylbym w szoku :)

I zdziwił byś się.Tok myślenia masz błędny sugerując się tym,że to wzmacniacz w granicach 300-400zł i jest dla ciebie już cieniutki,owszem nie jest to co w wyższych modelach ES ale nie tak prędko.550-ka bass w nim to punktowe,szybkie i twarde uderzenia,co bardzo mi się podobało (nawet wyższe eski nie mają takiego i mój). AX900 podobnie szybki,schodzący nisko (głębszy) ale - brak tej twardości co w 550es.Gdy zmieniliśmy kolumny na Jamo (nie pamiętam modelu) która dołem grała b.mocno i miała zejścia niesamowite to ax900 był w tej kwestii rozwlekły ale utrzymując nadal szybkie tempo.Przy Mission M34 był krótszy bardziej mięsisty dół.Temat średnicy i wysokich w 550 jest właśnie czytelność i szczegółowość z tym,że grają pierwszym planem tuż przed słuchaczem co w przypadku wyższych esek pasmo jest bardziej wyrównane. AX900 gra jasną średnicą i to się potwierdza bo część osób tonuje ją używając regulacji + trochu rozlewająca się góra.Ostatni test który zrobiliśmy z udziałem kolumn PHONAR Volume 2 było wszystko na miejscu i słuchało się bardzo fajnie.Fakt jest taki i dla tego napisałem że 550 dowali 900 bo z 550 będzie współpracować większa gama kolumn z poprawnym dzwiękiem niż w przypadku tego drugiego.Co wcale nie dyskfalifikuje ax900 lecz twoją wiedzę na jej temat;)

Zostaje jeszcze wiele innych firm (lepszych) - topowych modeli i tańszych od AX900.A odnośnie cen starych urządzeń to nie którzy mocno dostali w głowe.

Edytowane przez lws

"A odnośnie cen starych urządzeń to nie którzy mocno dostali w głowe." - o urządzeniach jakich firm mowa ? Czy chodzi tu ogólnie o starsze sprzęty.....? Może po prostu kiedyś robiono solidniejsze wszystko niż dziś...? I ztąd te wysokie ceny..., niektóre wysokie ceny wynikają także z dostępnośći danych modeli (nikłej).

?

To najstarszy magnetofon DAT z serii ES. Kompletnie zmasakrowany, najlprawdpopodobniej w środku jest straszny bajzel patrząc na przedni panel.

Dla kolekcjonera nie wart złamanego grosza, no chyba że na części.

Witam serdecznie

Czy orientuje się ktoś jak wypada model sony ta-f770es w porównaniu do wzmacniaczy marantza - modeli: pm-6003, pm-7003 i pm-7001 ?

Czy dynamiką ten sony jest w stanie dorównać tym marantzom? I jak z niższymi tonami? czy są porównywalnie (jak w tych marantzach) dobrze kontrolowane i nie "ciągną" się?

z góry dziękuję za odpowiedzi

Edytowane przez szymek20

?

Mówiac jako elektronik a nie meloman ( i posiadacz 770es) te marantze elektronicznie sie chowaja do soniacza. Powiem szczeze ze jak nie mam o jakims wzmaku zdania a chce go kupic to szukam zdjec wnetrza, one tez mi wiele mowia. Wnetrze przypomina mi sonego TA-F470 lub cos z tej polki. Dizajn przyciagajacy wzrok i tylko tyle. Jakos nie chce mi sie wierzyc w potencjal tych marantzow ale jak to w zyciu bywa pozory czesto myla. Apropo okazji jak jest ktos zainteresowany za smieszne pieniadze (mozna porownac z innym terazniejszymi aukcjami) do nabycia: http://allegro.pl/sony-ta-f700es-tuner-700es-i2803306297.html Najechalem kursorem na kup teraz jak ujrzalem ta aukcje ale podjelem decyzje ze w tym miesiacu nie kupie zadnego urzadzenia audio. Zaczelo mnie to przytlaczac. Czuje sie uzalezniony od wzmacniaczy...

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Chyba dostało im się ostro w transporcie :-( Szcególnie to pęknięcie gibraltar chassis we wzmaku.

Tak sie składa że to moj wzmacniacz taki już kupiłem niestety ale bez wpływu na dźwięk nie przeszkadzało mi to bardzo a cena jaka ustaliłem myślę że dobra bo długo nie czekał na nowego właściciela. pozdrawiam

O widzę że już się sprzedały :) Cena była b.dobra.

Mam tylko nadzieje że nie kupił tego jakiś handlarz z allegro a prawdziwy miłośnik:)

Jeszcze jeśli toś będzie zainteresowany z forum o dziś wystawie Kef Calinda z jakimś specjalnym tweeterem zamiast t27 sczerze powiem grają bajka a cena będzie również okazyjna

Edytowane przez SoltysAudio
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.