Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

dla mnie tak , sanken gra tak analogowo , nie meczy ucha nie drazni , mozna dlugo sluchac zle nagranych plyt , toshiba jasniej gra technicznie , ale moze jak sa dobrze dograne klocki i kolumny to w sumie tez pewnie zagra

ale sanken zeby dobrze zagral trzeba dobry wzmak , napewno nie 550 es , 550 to wzmacniacz pozbawiony szczegolow , przejrzystosci i slaba przestrzen i to sa wady ktore go u mnie dyskfalifikuja ale mimo to gra slodko przyjemnie dynamicznie i mocnym bassem dosc dobrze kontrolowanym

Ciekawe czemu w modelach 770es ,870es, 807es i 707es są te same tranzystory (j200a i k1529), ale na dwuch pierwszych mają oznaczenia T , a na dwuch kolejnych S (czy 707es i 807es z literką S na tranzystorach -są na sankenach?) , a dwaj ich poprzednicy na Toschibach ? Ciekawe czemu sony zbudowało 770 i 870es na toschibach, a praktycznie całą reszte na sankenach (nawet niższe modele?) Coś w tym musiało być.....

?

He he, nawet wiem kto ;)

Gratuluję refleksu, już byłem pewien, że wygrałem, odświeżylem a tu kicha :huh:

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

witam mam amplituner db940 qs w kinie jest niezły ale do stereo niestety już gorzej ostry metaliczny mam zamiar kupic Sony TA-F505ES lub 500ES czy warto bedzie poprawa w stereo? dziekuje za wszelkie sugestie

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

witam mam amplituner db940 qs w kinie jest niezły ale do stereo niestety już gorzej ostry metaliczny mam zamiar kupic Sony TA-F505ES lub 500ES czy warto bedzie poprawa w stereo? dziekuje za wszelkie sugestie

Witam.

Dziwię sie że amplituner Sonego do kina jest ostry i metaliczny??? Nie wiem z jakimi kolumnami on gra ale u mnie jak posiadałem 840QS i kompakt 630QS podpięte pod kolumny b&w 601 to krwi z uszu nie miałem wręcz odwrotnie było miękko gładko zero wyostrzeń, symbilantów czy podbarwień można było godzinami słuchać a jak wiadomo B&W nie należą do neutralnych kolumn lubią sypnąć po górze. Gdyby nie fakt rezygnacji z kina domowego w stronę stereo ten zestaw jeszcze by u mnie gościł do dzisiaj. Teraz z tego co mam jestem zadowolony tz prawie bo muszę wymienić kolumny najsłabszy element systemu by sprzęt rozwinął skrzydła.

Ps. Szkoda kasy na kupowanie tak niskich modeli najlepiej to zaczynać od modelu Ta-f670es lub tych starszych Ta-f700es, te wcześniejsze modele nie mają polotu. Nie usłyszysz tak diametralnie różnicy pomiędzy ampli a wzmakiem owszem coś się zmieni w charakterystyce ale czy jest sens wyrzucania powiedzmy 500zł na zakup niskiego modelu???Odpowiedź pozostawiam tobie:)

POZDRAWIAM Stivi89

Panowie, potrzebuje takie zaczepy do przedniej klapki, ma ktoś może?

post-49047-13631975406618_thumb.jpg

Częsty problem. Polecam skleić + podłożyć jakąś grubszą tekturkę dla wzmocnienia.

Bezpośrednio ich nie porównywałem, ale z odsłuchu 505ES mam takie same wrażenia jak 707ES.

Częsty problem. Polecam skleić + podłożyć jakąś grubszą tekturkę dla wzmocnienia.

Bezpośrednio ich nie porównywałem, ale z odsłuchu 505ES mam takie same wrażenia jak 707ES.

Dzięki, o tekturce nie pomyślałem, działa idealnie :) w porównaniu do 700es jest dużo bardziej dynamiczny, bardziej precyzyjny ;)

Witam.

Dziwię sie że amplituner Sonego do kina jest ostry i metaliczny??? Nie wiem z jakimi kolumnami on gra ale u mnie jak posiadałem 840QS i kompakt 630QS podpięte pod kolumny b&w 601 to krwi z uszu nie miałem wręcz odwrotnie było miękko gładko zero wyostrzeń, symbilantów czy podbarwień można było godzinami słuchać a jak wiadomo B&W nie należą do neutralnych kolumn lubią sypnąć po górze. Gdyby nie fakt rezygnacji z kina domowego w stronę stereo ten zestaw jeszcze by u mnie gościł do dzisiaj. Teraz z tego co mam jestem zadowolony tz prawie bo muszę wymienić kolumny najsłabszy element systemu by sprzęt rozwinął skrzydła.

Ps. Szkoda kasy na kupowanie tak niskich modeli najlepiej to zaczynać od modelu Ta-f670es lub tych starszych Ta-f700es, te wcześniejsze modele nie mają polotu. Nie usłyszysz tak diametralnie różnicy pomiędzy ampli a wzmakiem owszem coś się zmieni w charakterystyce ale czy jest sens wyrzucania powiedzmy 500zł na zakup niskiego modelu???Odpowiedź pozostawiam tobie:)

POZDRAWIAM Stivi89

dziekuje za zainteresowanie kolumny to mission mx4 poprzednio grały z onkyo 9511 nawet nie było źle ale było zbyt miękko ciepło mułowato bass rozlazły dlatego wróciłem do amplitunera 940qs na kablach audioQuest Type-4 biwiring nie dało się tego słuchać krew z uszu jazgot zamieniłem na zwykłe prokable ls bez biwiringu jest znacznie lepiej ( szczerze mówiąc przekonałem sie jak kable mogą zmienić brzmienie) dlatego też postanowiłem poszukać wzmacniacza z serii ES

w przekonaniu że może być tylko lepiej czytałem że TA-F505ES to dobry sprzęt, tego starego 500ES odpuściłem

A próbowałeś ustawiać parametry pomieszczenia? Tam zdaje się można ustawić m.in. twardość ścian, co wpływa na ilość wysokich tonów. Miałem kiedyś 830QS z B&W602S3 i grało to całkiem przyzwoicie, a na pewno nie było krwi z uszu.

A próbowałeś ustawiać parametry pomieszczenia? Tam zdaje się można ustawić m.in. twardość ścian, co wpływa na ilość wysokich tonów. Miałem kiedyś 830QS z B&W602S3 i grało to całkiem przyzwoicie, a na pewno nie było krwi z uszu.

muzyki słucham raczej na analog direct omijając wszelkie korektory i ustawienia choć szczerze powiem ze nie wiedziałem ze mozna ustawić parametry pomieszczenia ale jak już napisałem po zmianie kabli dzwięk się ocieplił i nie jest źle ale chciałbym poprawić jakość bo to tylko amplituner kina domowego więc rewelacji nie będzie dlatego interesuje mnie opinia o TA-F505ES czy będzie znacząco lepszy od amplitunera?

Przymierzam się do zakupu wzmacniacza sony TA-F606ES. Chciałbym zapytać czy to dobry wybór na początek czy lepiej poszukać TA-F670ES lub TA-F550ES.

Jak gra 606 do wymienionych pozostałych modeli gorzej czy różni się czymś konkretnym?

Miałem kiedyś 606 ES. Nie wiem jak grał bo był zestawiony ze słabymi głośnikami. Myślę jednak, że na początek to dobry wybór. Jako jedyny z wymienionej przez Ciebie trójki ma zdalne sterowanie.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Przymierzam się do zakupu wzmacniacza sony TA-F606ES. Chciałbym zapytać czy to dobry wybór na początek czy lepiej poszukać TA-F670ES lub TA-F550ES.

Jak gra 606 do wymienionych pozostałych modeli gorzej czy różni się czymś konkretnym?

Moim zdaniem lepiej poczekać i okazyjnie kupić 670es niż po jakimś czasie znowu zmieniać spowodu braku zadowolenia ;)

Odpuść sobie, przy obecnych cenach to nieekonomiczne to raz, dwa to taka troszkę zmiana jak auto z silnikiem 900 cm zamienić na auto z silnikiem 1100 cm. Niby coś daje, niby lepiej, ale........

Mam jako zapasowy amp. KD: Sony STR DB-930 QS - miałem jednocześnie i 930 i 940 - 930 jakoś tak bardziej mi przypadła do gustu, ze wzmacniaczy es 5xx nie mam już nic, ale od zawsze podkreślam - szału nie ma... Jeśli wzmacniacz ES to z serii 7xx - z tym, że jakbym miał teraz kupować to bym się zastanowić czy nie dołożyć z 1000-1500 zł i nie kupić czegoś lepszego

sony 505 sobie odpusc , sony taf 550 es cieply i ciemny dzwiek malo przejrzysty z mocnym dosc dobrze kontrolowanym bassem , 606 to wzmak najgorszy z serii 6 ale lepszy od calej ekipy z serii 5 , ale z tego co widze ceny sa podobne wiec z serii 6 najlepiej kupic 670es albo 690 es w zaleznosci do jakich kolumn i jaki dzwiek preferujesz 670 ma tranzystory sankena przez co dzwiek jest milszy dla ucha 690 toshiby dzwiek jest bardzo dobry przejrzysty naturalny dynamiczny z dobra przestrzenia ale dla mnie zbyt techniczny

Odpuść sobie, przy obecnych cenach to nieekonomiczne to raz, dwa to taka troszkę zmiana jak auto z silnikiem 900 cm zamienić na auto z silnikiem 1100 cm. Niby coś daje, niby lepiej, ale........

Mam jako zapasowy amp. KD: Sony STR DB-930 QS - miałem jednocześnie i 930 i 940 - 930 jakoś tak bardziej mi przypadła do gustu, ze wzmacniaczy es 5xx nie mam już nic, ale od zawsze podkreślam - szału nie ma... Jeśli wzmacniacz ES to z serii 7xx - z tym, że jakbym miał teraz kupować to bym się zastanowić czy nie dołożyć z 1000-1500 zł i nie kupić czegoś lepszego

tak więc sonego odpuściłem kupiłem natomiast denona pma 725R gra całkiem fajnie, dynamicznie dobry bass, góra troche wyostrzona przeciwieństwo onkyo 9511 którego miałem poprzednio który był dobry w jazzie i innych spokojnych rytmach, bardzo ciepły wzmacniacz z troche rozlazłym basem. Po tych próbach powiem jedno sony 940 qs to bardzo dobry amplituner dobrze grający w stereo nie mówiąc o jakości wykonania którą bije na głowe te wzmacniacze. Zgadzam sie z opinią żeby poprawić znacząco jakość dzwięku trzeba wydać około 2000 lub kupić jakiś zabytek za 800 zl a to już duże ryzyko by trafić w dobrym stanie technicznym. A tak na marginesie ma jeszcze stary amplituner grundiga 301 który gra rewelacyjnie, bass, przestrzeń,dynamika super a kupiłem go za 100zł

tak więc sonego odpuściłem kupiłem natomiast denona pma 725R gra całkiem fajnie, dynamicznie dobry bass, góra troche wyostrzona przeciwieństwo onkyo 9511 którego miałem poprzednio który był dobry w jazzie i innych spokojnych rytmach, bardzo ciepły wzmacniacz z troche rozlazłym basem. Po tych próbach powiem jedno sony 940 qs to bardzo dobry amplituner dobrze grający w stereo nie mówiąc o jakości wykonania którą bije na głowe te wzmacniacze. Zgadzam sie z opinią żeby poprawić znacząco jakość dzwięku trzeba wydać około 2000 lub kupić jakiś zabytek za 800 zl a to już duże ryzyko by trafić w dobrym stanie technicznym. A tak na marginesie ma jeszcze stary amplituner grundiga 301 który gra rewelacyjnie, bass, przestrzeń,dynamika super a kupiłem go za 100zł

I jeszcze jedno na koniec nie zgadzam sie z opinią która jest wałkowana na różnych tego typu forach że każdy wzmacniacz stereo będzie lepszy niż amplituner. Jeżeli mamy dobrej klasy amplituner KD a chcemy sobie poprawić brzmienie w stereo musimy szukać wzmacniacza z co najmniej tej samej półki cenowej.

Spotkał sie ktos kiedyś z różnicami wartości elementów we wzmacniaczu i tych na schemacie serwisowym? i brakiem elementów na schemacie?

Na wzorach PCB płytki z wyjściem słuchawkowym są 2 rezystory, we wzmacniaczu są 2 rezystory, na schemacie ideowym widnieje tylko 1 rezystor z tych ze wzoru OCB (R329) R379 nie widnieje na schemacie idowym.

Druga sprawa, rezystory podające napięcie na stabiliatory napięcia dodatniego i ujemnego są częściowo zwęglone, jednak cos tam mozna z kodu paskowego odczytać, rezystorów na schemacie jest 8, każdy 1k

we wzmacniaczu 2 są inne p[ierwszy pasek pomaranczowy lub zolty drugi pasek bialy, trzeci pasek brązowy, czwarty zloty (390 lub 490ohm) a powinno byc 1k

instrukcja serwisowa jest od tejs samej wersji wzmacniacza, Sony TA-F570ES (AEP)

Witam . Mam ten wzmacniacz (570es ) kupiłem uszkodzony za 200 zł . Faktyczne co do R329 i R379 co innego pokazuje plytka a co innego schemat moze jakiś błąd . A co do drabinki rezystorów też miałem je zwęglone częściowo i było trudno odczytać kolory (paski na rezystorach się poprzepalały i straciły kolor lub zmieniły ) . Generalnie mierząc je w płytce wyjdzie ci do 500 ohm po wylucie będziesz miał do 1kohm . One są w drabince i stąd ta wartość powinny być na wymianę 1kohm ale ile wat to juz nie pamietam .

post-22905-0-40554400-1364301837_thumb.jpg

się tak zastanawiam... czy warto wymieniać obecne fa7es na to cacko

http://www.ebay.de/i...=item1e78b0d30b

Miszka, w Twoim przypadku mocno bym się zastanowił nad tym Denonem. Gdybyś miał FA777ES to na Twoim miejscu nic bym nie zmieniał, ale FA7ES może odpaść w bezpośrednim porównaniu z Denonem.

Mam pytanie na szybko do Was, szukam wzmacniacza za około 500 zł.

Czy najlepszym wyborem będzie sony 690es? Co innego byście polecili?

Czy ten sony jest tyle warty czy szukać w tej cenie czegoś innego?

Inni producenci?

Czy zaoszczędzić i kupić tańszego sony es z serii 570/590?

Proszę o odpowiedzi i rady.

670 to znacznie lepszy wzmaciacz od 690 pod względem brzmienia, chociaż w zasadzie co kto woli, dźwiękowo x90 to jeszzce bardziej sterylne brzmienie, ostre jak żyletka dobre w połączeniu z mocno zamulonymi kolumnami o ociężałym basie.

W pozostałych przypadkach 570, 550, 670 będzie znacznie lepszym wyborem

Dominik Morawiec

W tej cenie i jeżeli sie rozchodzi o sony to bezapelacyjnie ta-f444es mk2 a może nawet sie uda 555es mk2. Ten drugi to najlepsza integra sony nawiasem mówiąc

Witam . Chyba ładniejszy bo nie ma do nich laserów . Mebel chcesz kupić . Jeszcze nikt z forum nie uporał się z podmianą na lasery które są dziś dostępne . A nie wiesz ile ci pochodzą te cd bo nie znasz ich historii . Jedynie coś z KSS-240 A ( CDP-XA2,3 ES LUB XA5 , 7ES lub nastepny typo szereg CDP-XA20ES itp . ) Takie jest moje zdanie Jeszcze ze starych klocków to CDP - X229ES I CDP-X202ES plus zmieniarki ES . Reszta to loteria .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.