Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Bumpalump stawiajac ta f 490 przy 690 es jest zdecydowana przesada pod kazdym wzgledem ale sa gusta i gusciki ,malo tego ja tez lubie tranzystory sankena bardziej niz toshiby ,ale sam sanken nie gra ,a przykladem sa takie wzmacniacze jak wlasnie 550 570 (tu gra bass bass bass 3x bass ) przeciez te wzmacniacze graja dobrze dla amatora duzy bass i nic poza tym zero neutralnosci stereo slabe , wysokie tony mile dla ucha aczkolwiek za slodkie malo szczegolowe , srednica rozmyta przestrzen mizerna wiec nie wiem czym sie zachwycac chyba tym ,ze graja ciut lepiej niz wieze z media markt nic poza tym

Ale brednie, czytać tego nie można. Wyjdź na powietrze i przestań zawracać ludziom dupsko.

Wierzę w jedynego, kabla grającego.

Bumpalump stawiajac ta f 490 przy 690 es jest zdecydowana przesada pod kazdym wzgledem ale sa gusta i gusciki ,malo tego ja tez lubie tranzystory sankena bardziej niz toshiby ,ale sam sanken nie gra ,a przykladem sa takie wzmacniacze jak wlasnie 550 570 (tu gra bass bass bass 3x bass ) przeciez te wzmacniacze graja dobrze dla amatora duzy bass i nic poza tym zero neutralnosci stereo slabe , wysokie tony mile dla ucha aczkolwiek za slodkie malo szczegolowe , srednica rozmyta przestrzen mizerna wiec nie wiem czym sie zachwycac chyba tym ,ze graja ciut lepiej niz wieze z media markt nic poza tym

Polecam posluchac niegrzebanego egzemplarza z dobrymi kolumnami.

Ten wzmacniacz na kolumnach z Visatonami DSM 25 zachwycił szczególami i scena juz nie jednego wybrednego "audiofila"

Amatorem nie jestem od dawna, to ze moj sprzet nie kosztuje 20 tysiecy nie znaczy ze nie jest dobry.

Sony jest bardzo naturalny, ma zachowaną równowage tonalna w calym pasmie, absolutnie nie jest to sprzet dla amatora, tu nawet nie ma loudnessu...

Pieniądze nie grają, juz nie raz sluchalem pustych w srodku arcamów za ponad tysiaka ktore nie potrafily ruszyc moimi kolumnami a w srodku wygladaly gorzej niz CD czy tuner

Edytowane przez Bumpalump

Polecam posluchac niegrzebanego egzemplarza z dobrymi kolumnami.

Ja miałem 570 po remoncie kapitalnym. I nie miał się czego wstydzić. Jeśli się porównuje do szrotów z Allegro to rzeczywiście chodzi tak sobie.

oraz tunerek 707es w przystępnej cenie:)

http://allegro.pl/tuner-sony-st-s707es-i3731276779.html

pytanie proszę mi powiedzieć czy te tunery różniły się wejściem antenowym??? bo w tej aukcji widzę wciskany a na innej zakręcany tak jak przy satelitach satelitarnych???

Te tunery nie miały różnych wejść antenowych. Gniazda gładkie są do wejścia sygnału FM. Gwintowane o którym piszesz to wejście sygnału DSR lub DAB.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Zgadzam się z Tobą miałem 570ES nówkę później kupiłem 690ES od znajomego i mam go do dziś jako taki zapas na przeczekanie jak czasami nie mam wzmacniacza to 690ES sobie włączę byle coś grało . Więc 570ES grał trochę mocniejszym basem chyba lekko podbitym miał cieplejszą barwę i ogólnie był przyjemny dla ucha detale i ta cała reszta wiadomo na poziomie średnim no ale czego tu wymagać od takich tanich wzmacniaczy .

Sony 690ES gra dosyć neutralnie dźwięk jest poukładany dosyć dokładny góra jak to w Sony szału nie robi no ale nie ma sybilantów nie syczy raczej wokale dosyć fajne basik też ładnie wpasowany w cały dźwięk ogólnie dosyć wyrównane całe pasmo w tym 690ES jest .

Oba wzmacniacze grają na podobnym poziomie jednak trochę inaczej i tu już każdy sam musi wybrać co lubi lub z jakim CD i jakimi kolumnami połączy dany wzmacniacz . Co jeszcze mogę napisać 690ES fajnie kontroluje bas wiadomo że to nie jakiś HiEnd ale daje radę i mocowo też te oba piecyki dobrze sobie radzą z większością kolumn . W cenach za jakie je teraz można kupić to całkiem dobre wzmacniacze tak myślę .

Witam, mam prośbę o ocenę wzmacniacza ta-f500ES ew. sugestie co do ceny ile warto za niego zapłacić zakładając, że nie był "grzebany" Obecnie mam luxmana l-400 niestety zaczyna przerywać jeden kanał (nie wiem czy jest sens inwestować w niego kasę przeszedł serwis 1,5 roku temu z tego samego powodu teraz drugi kanał się sypie). Będze wdzięczy za wszelkie sugestie. Kolumny to jmlab cobalt 815.

wiesz co szkoda pisac do ciebie , ja piszac na angielskich formach nigdy nie spotkalem sie z takim czyms jak tu , w polsce zawsze ktos sie do czegos przyczepi czy to do kropki czy przecinka czy duzej litery do wszystkiego , na angielskim formum tez pisze niejednokrotnie z bledami bo tez nie jestem biegly z jezyka angielskiego i nigdy nikt mi nic nie powiedzial a tu jak ktos nie ma nic do powiedzenia to lapie sie za bzdury , ps moja domena byla matematyka i chemia twoja moze jezyk polski i to widac brak logiki !!

Czyli masz ludzi w dupie, to też tak będziesz traktowany. A o 550ES i innych modelach Sony się może nie wypowiadaj, bo niestety nic nie wiesz. Miałem i 500ES i 550ES i 570ES i 650ES i 690ES - powiem Ci, że brednie piszesz...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Hmm jeżeli luxman raczej ocieplający mi odpowiada, a cobalty 815 raczej lepiej grają z czymś "cieplejszym" to chyba nie jest to odpowiedni kierunek poszukiwań. Dzieki serdeczne.

Tak nawiasem mam na sprzedaż Sony TA-246E (wzmacniacz na rynek brytyjski), nie jest on z serii ES, ale na moje ucho 530ES bije na głowę.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Nie można, jest tylko wyjście PRE-OUT, czyli można pod 770ES podłączyć inną końcówkę mocy lub aktywne kolumny. Wtedy 770ES będzie robił za aktywny preamp.

ok- dzięki

?

czy wzmacniacza sony 770es można użyć jako końcówki mocy - tak aby głośność regulować np. na dac-u/przedwzmacniaczu , a wbudowany przedwzmacniacz pominąć?

jak tak to do której pary złącz rca trza sie podpiąć?

Można podpinając się pod wejście direct in. W tej konfiguracji pominięty jest przedwzmacniacz powiązany z barwą tonu ale pozostają w torze potencjometry balansu i wzmocnienia. Wzmocnienie można ustawić na maksimum i głośnością sterować ze źródła.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Witam.

Chętnie kupię Sony XA2ES, reszta na PW

Pozdrawiam

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Witam :)

Panowie co sadzicie o wiezy Sony scenario s7 ? Warto ja kupic za 850 zl ? Czy lepiej kupic wieksze "klocki" yamahy, ale wtedy pewnie tez budzet bedzie wiekszy..

Rozumiem, wlasnie ciezko to kupic ogolnie i pewnie przez to ta wyzsza cena, ale warto sie w to pchac? Bo sa jeszcze inne systemu typu teac 500 , pianocraft (ktorego mialem) wiec sam juz nie wiem..

Warto ale za cene nie wyższa niż napisałem.

No chyba ze nie zalezy Ci na tunerze, cd i kaseciaku to za 500zł kup sobie sam wzmacniacz typu 550 czy 570ES

Możesz zainteresować się jeszcze Zestawem Denona D-250, używałem tego z kolumnami DIY i do sypialni zestaw w sam raz, zestaw dzielony z tranzystorową końcówką mocy, jest akurat na allegro, jeśli uda się wytargować za 300zł z wysyłką to warto brać.

Witam czy mogę tak podłączyć subwoofer do wzmacniacza. We wzmacniaczu kabelki wepnę w drugą parę wyjść głośnikowych a w subie kabelki wepnę w wejścia SPEAKER -IN . Wzmacniacz Sony ta f770 ES ,sub Sony SA WMS 325,wiem że to cienki sub i pogorszy pewnie jakość dźwięku ale chciałbym to podłączyć z czystej ciekawości aby samemu się przekonać jak to zagra .Bardzo proszę o pomoc w jaki sposób to najlepiej , bezpiecznie podłączyć.

Chodzi mi o takie podłączenie --- http://obrazki.elektroda.pl/7562600100_1310754167.jpg

Edytowane przez Klejson

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

można też po prostu podłączyć do tych samych co głośniki i będzie grać - ja tak miałem z subwoferem :

http://www.subwoofery.pl/page8.php

i z wzmacniaczem akai am-65

wszystko grało okej.

ale tak jak piszesz to też powinno być okej - tylko przestaw pokrętło głośników na "A+B"

?

Jest to subwoofer aktywny. 770ES ma wyjście pre-out a subwoofer ma wejście line-in czemu by tak tego nie rozwiązać? Wada tego sposobu jest taka że 770es nie ma wyjścia oznaczonego sub-out a co za tym idzie nie ma sumatora kanałów. Czyli jak przykładowo wokal będziesz miał na kanale prawym a bębny na kanale lewym a subwoofer będziesz miał podłączony pod wyjście pre-out prawy to efekty nie będą ciekawe. Płyty np The Doors są tak nagrane. Zawsze istnieje jeszcze magiczny przycisk stereo-mono.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Czytałem różne opinie o wyjściu pre-out , jedni piszą że można , inni że nie jest to dokońca dobre połączenie , chyba najlepsze rozwiązanie jest to co pokazuje obrazek .

Edytowane przez Klejson

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.