Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

okazuje się , że są dwa modele

1. SONY TA-F555ES

2. SONY TA-F555ES II mk2

Ale który lepszy, czy jest między nimi różnica oprócz wagi i wyglądu ? Brak info na ten temat. Może ktoś z was miał styczność z w/w wzmacniaczami i może coś na ten temat się wypowiedzieć.

Dzięki

Z tego co pamiętam gdy ja szukałem czegoś na ten temat to to że mk II robił główny inżynier sonego z naciskiem na jakość(takie KI z marantza)chyba większe trafo itp.tyle pamiętam.555 gra ładnie,bardzo ładnie.Mk II powinien zagrać jeszcze lepiej,ale nie wiem,nie słuchałem..

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam.

Mam pytanie a mianowicie jak sytuacja wygląda pomiędzy wzmacniaczami :

1. Sony Ta-F870Es

2. Sony Ta-E80Es + Ta-N80Es

Czego się można spodziewać ,jakie są różnice czy warto się interesować dzielonym czy lepiej integra. Dodam ze miałem kiedyś Ta-F808Es i jakoś szału nie robił spodziewałem się po nim większego wykopu na basie w porównaniu do Ta-Va8Es i lepszej góry w zamian za to dostałem tylko lepszą średnicę.

Proszę o opinię posiadaczy lub porównujących oba urządzenia w bezpośrednim porównaniu

Aha i bym zapomniał warto też rozglądać sie za pre+końcówka z seri 90es???

Wie ktoś z użytkowników wzmacniaczy sony z klapką jak ją naprawić ? Moja jest cały czas otwarta i nie da się zamknąć. Może ktoś ma jakieś doświadczenia ? Albo wcześniej rozbierał wzmacniacz i zna zasadę działania otwierania i zamykania ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Z tego co pamiętam gdy ja szukałem czegoś na ten temat to to że mk II robił główny inżynier sonego z naciskiem na jakość(takie KI z marantza)chyba większe trafo itp.tyle pamiętam.555 gra ładnie,bardzo ładnie.Mk II powinien zagrać jeszcze lepiej,ale nie wiem,nie słuchałem..

Z KI Marantza nie ma to nic wspólnego. MkII jest w miedzi i nazywana była małym 777 ES II.

od miesiąca mam i używam SONY TA-F555ES mk2 i stwierdzam że wzmacniacz ma coś fajnego w swoim brzmieniu. TA-F730ES miałem i potwierdzam informacje że to muł. Jak dotychczas w mojej hierarchii wzmacniaczy Sony ES na pierwszym miejscu stawiam 2x TA-N80ES. Nic co słuchałem sonego ES nie ma takiej dynamiki. Nie wiem jak seria R i seria Esprit ale to już półka wyżej. Na drugim miejscu jest TA-F555ES mk2. ale niestety brak mu tej dynamiki i mocy ale jego brzmienie powoduje to że wysoko go oceniam pod tym względem. Potem dałbym TA-F800ES - też fajny mocny i bardzo ciężki klocek ale troszkę muł ale w moim odczuciu ma lepszą dynamikę od TA-F770ES którego też mam ale na dzień dzisiejszy stwierdzam że swoim brzmieniem nie oferuje nic co by powalało na kolana. Po prostu w moim odczuciu gra poprawnie i tyle.

Czy kupował ktoś klocki z Japonii? Mocno zastanawiam się nad zakupami w tym kraju ale chciałbym zamienić parę słów z kimś kto już robił tam zakupy a konkretniej kupował wzmacniacze i mógłby się wypowiedzieć na temat np. wysyłki, z jakiego portalu korzystał i jak wyglądają sprawy podatkowe, celne. Czyli "Zakupy w Japonii od A do Z dla początkujących" . Bardzo proszę o informacje na PW jeśli jest tu ktoś taki.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

>>raptusx

To ja tez bym na PW pogadał na ten temat :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

mnie interesuje seria esprit a konkretnie końcówki mocy TA-N902 plus oryginalny pre-amp i kończę zabawę w audio. W sony już nic więcej osiągnąć moim zdaniem się nie da :) Ewentualnie seria R ale tylko dzielony cdek i dac.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

O to jak chłopaki ściągniecie tego 777 es dajcie znać jak gra

W Japonii nie są aż takie drogie, około 400 euro ale pewnie drugie tyle za przesyłkę i cło.

Biały kruk..święty Graal fanów SONY.....:-)

Raz prawie go miałem.

Prawie.

Powiem szczerze miałem 3 propozycje nabycia tych klocków w tym jedna ze Szwecji i gość (polak) był na tyle uprzejmy że chciał mi to wysłać ze znajomymi wracającymi do polski promem Stena-Line. Zbieg okoliczności gdyż też mieszkam w Gdyni. O co mi chodzi. mam tu na myśli że miałem 3 propozycje i każda z nich na tyle mocno odbiegała od siebie ceną że tak naprawdę nie wiem jak wycenić te urządzenia bo są tak rzadkie i tak ciężko osiągalne w europie. Gadałem jakiś czas temu z gościem z wrocławia który ten słodki komplecik puścił za ... 19 tysięcy ! co bardziej uważni zauważyli jak gość na allegro wystawił taki zestaw za 13 tysięcy. No a teraz zapraszam wszystkich do przejrzenia japońskiego odpowiednika allegro i porównania sobie ceny tych urządzeń.

Edytowane przez Bartek_Gdynia

mnie interesuje seria esprit a konkretnie końcówki mocy TA-N902 plus oryginalny pre-amp i kończę zabawę w audio. W sony już nic więcej osiągnąć moim zdaniem się nie da :) Ewentualnie seria R ale tylko dzielony cdek i dac.

Dokładnie, ja to samo :) Choć najbardziej marzy mi się SS-G9 :)

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Znalazłem, ale nie mam aż takiej kasy... :(

http://www.ebay.ie/itm/141524615576?clk_rvr_id=785897773817&rmvSB=true jaka kasa z cłem i przesylką moze to byc mniej wiecej?

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

6 lat temu SS-G9 były za 3000 euro: http://audioidiots.com/merk.apparaat.php?apparaatID=3976

To takie JBL 4343 tyle że od Sony tylko JBLe kosztowały w '78 2x tyle ;)

Ciekawe jak to gra, SS-G3 były całkiem przyjemnymi paczkami.

http://audio-heritage.jp/SONY-ESPRIT/speaker/ss-g9.html

http://audio-heritage.jp/JBL/speaker/4343.html

Edytowane przez Marek.S

http://www.ebay.ie/itm/141524615576?clk_rvr_id=785897773817&rmvSB=true jaka kasa z cłem i przesylką moze to byc mniej wiecej?

Kupując i decydując się na sprzęt za taką kasę jego wygląd musi być naprawdę w idealnym stanie. Te urządzenia nie są.

Kupując i decydując się na sprzęt za taką kasę jego wygląd musi być naprawdę w idealnym stanie. Te urządzenia nie są.

zgodzę się z tobą Bartek

Przepraszam że wtrącam się z nowym tematem ale..... Jakiś czas temu jako posiadasz Audiolaba 8000S i 8000CD zakupiłem wzmacniacz sony TA-F 570ES. W porównaniu z moim Audiolabem wypadł bardzooo słabo. Jednakże że składałem zestaw ES dla kogoś z rodziny dokupiłem CD x222ES który także wpiełem do zestawu zamiast swojego CD i znowu totalna porażka. (wiem że to jeden z najniższych z ES-ów). No ale przechodzę do meritum swojego tematu :) Zakupiłem CD-ka CDP 101, który okazał się zaskakującą niespodzianką! Panowie i Panie powiem szczerze że gra on na tym samym poziomie co mój Audiolab 8000CD. Przesłuchiwałem kilka płyt na jednym i drugim CDku i gra to na tym samym poziomie :) Dodam zdjęcie aby pochwalić się swoim nowym nabytkiem :D

post-56737-0-05529400-1424810474_thumb.jpg

może i rozsądne,może nie..w każdym razie mnie mój 555 wystarczy i kosztuje 4 x mniej a jeśli nie gra tak samo to na pewno nie 4 x razy gorzej...trochę dziadek ale wiele "młodzieży"chciało by mieć taki oddech...

Edytowane przez Kazuki

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.