Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

moze trzeszczec, przelacznik potencjometr to nie gra roli, ja sobie sam wszystko zregeneruje, wazne tylko aby byl onyginalny w srodku, jesli masz znajomego ktory posiada 830 to pogadaj z nim moze go naklonisz do sprzedazy, bardzo by mi zalezalo

http://www.ebay.de/itm/Sony-TA-F-830-ES-Vollverstarker-Bolide-Schwarz-Generaluberholt-/151769724152?hash=item23562e34f8

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

W dalszym ciagu kupie Sony TA-F830ES

oferuje 3000zl za wizualnie stan bdb, nienaprawiany, trzeszczace potencjometry czy selektory sobie naprawie, wazne aby kondensatory i tranzystory byly oryginalne i nigdy niewymieniane

Pany ... Wyłącza się i włącza tuner 590es ... Czy to mogą być kondensatory...?

Okolice ukladu zasilania, stabilizatory, kondensatory

Kto wie jaki potencjometr siedzi w TA-F770ES?

Podwojny niebieski Alps 2x30K

A co sie stalo z oryginalnym ALPS'em?

A co sie stalo z oryginalnym ALPS'em?

Mam do kupienia czarnego 770ES z pilotem i kartonem + CDP-X33ES za nieco ponad 300€ ale sprzedający mi odpisał, że poprzedni właściciel wymienił potencjometr i już miałem jechać go obejrzeć ale ma lekko uszkodzony drewniany bok z tyłu + trzeszczący Source Direct. Na razie się rozmyśliłem.

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Okazja. Tyle od siebie. A podobno znam się na tym.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

to zalezy co tam jest wsadzone, tam jest zmotoryzowany alps blue i przekladka z innego modelu moze nie byc taka latwa, ja tu okazji nie widze nawet pomimo kartonu, potencjometr to waznu element i rowniez musi byc oryginalny

Witam serdecznie,

Od pewnego czasu jestem w posiadaniu zestawu Sony TA-F444ES mkII + Sony XE800 QS. Brzmienie bardzo mi odpowiada ale... na słuchawkach ponieważ głośniki, które posiadam są, że tak je łagodnie określę - najsłabszym ogniwem zestawu :) Są to kolumny Sony SS-D702AV. Na co dzień słucham rocka w różnych odmianach oraz heavy metalu. Czasami w napędzie ląduje RnB. Jestem na etapie poszukiwania kolumn, które zapewniły by mi dobry, szybki bas, możliwie jak najbardziej szczegółową średnicę oraz nie były męczące przy dłuższych odsłuchach. Lubię jak dźwięk ma "pazur", nieszczególnie przepadam za nadmiernym ociepleniem. Ponieważ mój budżet jest, niestety, mocno ograniczony, swój wzrok skierowałem na Acoustic Energy EVO 3, z drugiej ręki. Chętnie poznam Wasze opinie o takim zestawieniu. Inne propozycje również wezmę pod uwagę (budżet 1000-1200zł). Jeżeli w tej cenie można wyhaczyć ciekawe podstawkowce to będę wdzięczny za typy.

Dodam jeszcze kilka informacji odnośnie pomieszczenia: 5x4,5m, wysokie na 2,7m. Dość przyzwoicie wygłuszone (dywan między kolumnami, a miejscem odsłuchu, zasłony i firany w oknach kilka mebli, w linii kolumny-punkt odsłuchu mały, niski stolik) choć do ideału pewnie daleko... pracuję nad tym, na tą chwilę pogłosu nie ma :)

Życzę wszystkim udanego weekendu :)

Edytowane przez Sephi

szukaj czegoś 3 droznego z zamknieta obudowa, mocny glosnik niskotonowy 8 cali, tytanowa lub alu kopulka na wysokich i dobry celuluzowy sredniak, przegladaj firmy takie jak mb quart, canton, heco, t+a, pilot

przegladaj firmy takie jak mb quart, canton, heco, t+a, pilot

Witaj,

dziękuję za nowe tropy, poszperam w necie, może coś ciekawego znajdę z w/w firm. Zapytam o połączenie posiadanego zestawu z AE Evo III - jakieś przewidywania co do dźwięku? Będzie za jasny? Wzmak nie wysteruje kolumn?

Skoro Heco, Canton to może coś z Magnata Quantum? Używki są w dobrych cenach.

Pozdrowienia

Edytowane przez Sephi
  • 2 tygodnie później...

Witajcie!

Koledzy, czy ktoś z Was miał okazję zestawiać Sony TA-F444 es mkII z kolumnami Usher V-601 lub Paradigm Studio 20 v4 lub v5 ? Nie ukrywam, lubię brzmienie bezpośrednie, jasne, dynamiczne (ale nie przesadnie ostre). Wiem, że budżet jest tutaj sporo wyższy ale nie spieszy mi się, mogę dokarmić świnkę skarbonkę, o ile warto :)

Pozdrowienia

Cześć . mam taki dość dziwny problem może ktoś też tak miał i znalazł rozwiązanie tego problemu: Przy włączaniu tunera (ST-SA5ES) w głośnikach słychać stuk i trzask. Wystepuje to bezwzględu czy wzmacniacz jest ustawiony na wejscie tunera czy nie. Inne urzadzenia nie powodują takich problemów występuje to tylko i wyłącznie przy tunerze.

Cześć . mam taki dość dziwny problem może ktoś też tak miał i znalazł rozwiązanie tego problemu: Przy włączaniu tunera (ST-SA5ES) w głośnikach słychać stuk i trzask. Wystepuje to bezwzględu czy wzmacniacz jest ustawiony na wejscie tunera czy nie. Inne urzadzenia nie powodują takich problemów występuje to tylko i wyłącznie przy tunerze.

Jestem świeżo po wymianie kondensatora w zasilaniu i przelutowaniu przekaźników (zimny lut) w moim 590es...te same objawy...ustąpiły...radyjko pięknie gra...szybki start i wyłączanie bez żadnych trzasków...

Pozdrawiam :-)

Edytowane przez Gość

A ja moge kupić TA-F 555 za 1500 zł i sie zastanawiam :) A tu taka cena .

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Mam możliwość kupienia uszkodzonej końcówki N-80ES, po włączeniu nic się dzieje, nie ma załączenia przekaźnika, nie palą się żadne diody, nie było nic przy nim robione, według was warto się tym zainteresować?

to moze byc wszystko od przepalonego bezpiecznika za 20 groszy do uszkodzonego trafa za polowe ceny koncowki, skoro nie ma zadnej reakcji to napewno jest to problem ukladu zasilania, mozliwe ze to tylko rezystory stabilizatora napiecia, moze sam stabilizator, mysle ze ok 700zl mozna za to dac

jesli przy wlaczonym wzmacniaczu nic sie nie dymi to mozna z 80% pewnoscia wykluczyc usterke stopnia koncowego

naprawy ukladow zasilania sa proste, ale w najgorszym przypadku czyli uszkodzenie trafa bywaja bardzo kosztowne, naszczescie to maly odsetek wszysykich usterek

to moze byc wszystko od przepalonego bezpiecznika za 20 groszy do uszkodzonego trafa za polowe ceny koncowki, skoro nie ma zadnej reakcji to napewno jest to problem ukladu zasilania, mozliwe ze to tylko rezystory stabilizatora napiecia, moze sam stabilizator, mysle ze ok 700zl mozna za to dac

jesli przy wlaczonym wzmacniaczu nic sie nie dymi to mozna z 80% pewnoscia wykluczyc usterke stopnia koncowego

naprawy ukladow zasilania sa proste, ale w najgorszym przypadku czyli uszkodzenie trafa bywaja bardzo kosztowne, naszczescie to maly odsetek wszysykich usterek

Dzięki wielkie za wyjaśnienie co może być prawdopodobną usterką. Pomyślałem tak samo że jeśli się nie włącza to coś jest nie tak ze stopniem zasilania. Dokładnie chodzi mi o tą końcówkę z tej aukcji http://www.ebay.de/itm/Sony-TA-N80ES-N80-MK3-Endstufe-Endverstarker-Power-Amplifier-Esprit-champagner-/231711225113?hash=item35f310b519 tylko jej cena jako uszkodzona robi się jakaś chora, a szampańskiej wersji w idealnym stanie wizualnym szukam już ponad rok :/

jesli masz jasne kolumny to bedzie lepszy, wart max 800 z wysylka pod warunkiem ze jest oryginalny, popros o dokładne zdjecia tranzystorow mocy, i wklej tu na forum

jesli natomiast masz ciemne kolumny to lepszy z pewnością okaze sie 690es a wyzej 770es

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.