Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Nowe maja taki rozrzut ze szkoda sobie glowe zawracac, regeneracja zalatwi sprawe.

Ale odpowiadajac na pytanie siedzi tam niebieski logarytmiczny ALPS RK27 2x120k z odczepem na loudness

Edytowane przez Bumpalump

muszę przerobić w moim ES 870 tylne terminale głośnikowe potrzebuję mieć możliwość wtykania bananów

jakieś sugestie na co to podmienić jak najmniej inwazyjnie

rozważał możliwość odwiercenia dziur w obecnych terminalach ale nie wiem jak je rozebrać

dfc743eae3c3250c43c80964b2fabcd2_orig.jpg

muszę przerobić w moim ES 870 tylne terminale głośnikowe potrzebuję mieć możliwość wtykania bananów

jakieś sugestie na co to podmienić jak najmniej inwazyjnie

rozważał możliwość odwiercenia dziur w obecnych terminalach ale nie wiem jak je rozebrać

dfc743eae3c3250c43c80964b2fabcd2_orig.jpg

post-45474-0-70834300-1502611103_thumb.jpg Nie było łatwo, ale da się

haj-fajowo jest;)

@up

widzę ,że główne kondensatory wymienione..- na jakie i o jakich pojemnośćiach?

22000uF, Mundorf w zasilaczu wzm. napięciowego też Mundorf.

haj-fajowo jest;)

a wygladaja jak 4700uf :) ah ta miniaturyzacja :) ciekawe jaka maja wydajnosc

@up

widzę ,że główne kondensatory wymienione..- na jakie i o jakich pojemnośćiach?

tu 33000uf wielkosci butelki 0,3l

zch7jqy8cush.jpg

Edytowane przez Bumpalump

a wygladaja jak 4700uf :) ah ta miniaturyzacja :) ciekawe jaka maja wydajnosc

tu 33000uf wielkosci butelki 0,3l

zch7jqy8cush.jpg

Wydajność łatwo sprawdzić, dostępne w sieci są dane techniczne a co do miniaturyzacji... nadal dzwonisz z budki telefonicznej czy smartfona?

haj-fajowo jest;)

Kurde, klasa D ma mini kondy, a mocy nie szczędzi.

A co ma sama klada d do tego? Moze byc wzmacniacz w klasie d zasilany zasilaczem liniowym i mini kondow wtedy nie uzwiadczysz, tak ssmo jak mioze nyc wzmacniacz w kladie ab zasilany impulsowym zasilaczem

do arcotic:

Generalnie bym nie wymieniał bo oryginalne są naprawdę OK ale jak już musisz to na Twoim miejscu jednak wymienił na te lepsze złącza.

Ale chciałem zapytać o coś innego a mianowicie o wersje 770es / 707es. Zastanawiam się jak to możliwe a żeby na właśnie rynek niemiecki produkowany był sprzęt "upośledzony" akustycznie.

Posiadam 770kę w wersji na rynek niemiecki i nie zauważyłem żadnego "mulenia" czy zubożonych tonów wysokich/niskich a wręcz przeciwnie jest ich w nadmiarze dźwięk jest czysty i precyzyjny z dużą ilością powietrza. Więc skąd takie opinie? czy w grę wchodzi indywidualny stopień zużycia? różne kolumny? upodobania? Osobiście uważam że dodatkowe kondensatorki służą do odsprzęgania zakłóceń bez ingerencji w pasmo akustyczne. Słuch mam naprawdę dobry :-)

Tylko czy w przypadku braku lub pomniejszenia pojemności kondensatorków wzmacniacz się nie wzbudzi?

Przeglądając schemat zauważyłem że na rynek skandynawski wyjątkowo 770-ki posiadają 90W przy 8om czyli 10W mniej ciekawe dlaczego? Norwedzy nie akceptują pełnych 100W ? :-) posiadacze nie zauważyli i cieszą się 770-ką słabszą o 10% :-) np. brak wykopu? itp.

a więc wymieniłem kondensatorki na wejściu tj. oryginalne 47pf na 22pf (silvermica) zrobiłem też test bez kondensatorków :-) (rezystorów 1k nie zmieniałem), naprawdę nie chcę być kontrowersyjny :-) starałem się bardzo ale nie słyszę żadnej różnicy. Intryguje mnie to dlaczego akurat padło na 770es? takie elementy są stosowane w wielu innych konstrukcjach niezależnie od producenta (470pf jest na wejściu końcówki mocy denon poa 8000 którą to posiadam i która to działa znakomicie) i nikt nie wpadł na pomysł ich wymiany. W swoim wzmacniaczu skupiłem się na przekaźnikach oraz kondensatorach w torze audio gdzie po ich wymianie zauważyłem lepsze walory soniczne.

post-63516-0-24603800-1503434252_thumb.jpg

post-63516-0-22116100-1503434262_thumb.jpg

post-63516-0-30050900-1503434281_thumb.jpg

spoko :)- ja jak kiedyś miałem 770es i wymieniłem te rezystorki i kondensatorki - to od razu po włączeniu usłyszałem więcej wysokich tonów i nieco lepsze średnie- ale owego 770es -sprzedałem bo przegrał pod względem szybkośći niskich tonów i ogólnej dynamiki grania z moim obecnie posiadanym rb990bx

?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.