Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

wyjaśnijcie mi czemu 99% ludzi kładzie wzmacniacz na samym dole kolumny sprzętowej gdzie chyba nie trzeba konczyć szkoły zeby wiedziec ze powinien stać na samej gorze :) z przyczyn chyba oczywistych.

pzdr. Łukasz

bo często wzmacniacz jest dużo głębszy niż reszta sprzętu.

Na moich zdjęciach widać dvd na wzmacniaczu, odwrotnie by sie nie dało, bo tylne nóżki wzmacniacza wisiały by w powietrzu, i faktycznie nie trzeba kończyc żadnej szkoły żeby do tego dojść

>...kładzie wzmacniacz na samym dole...powinien stać na samej gorze :) z przyczyn chyba oczywistych.

przy normalnej glosnosci w sumie wzmacniacz sie nie grzeje, a zmiana plyt CD, czy stacji na tunerze jest wygodniejsza z wiekszej wysokosci,

co do gramofou to poprostu pownien stać z boku a co do wielkości sprzetowych to wiekszość sprzetów nawet jak jest krótsza to i tak nózki sie raczej pokrywają chyba ze to jakieś wynalazki.

a co do zmian CD i tunera itp. moze i łatwiej ale nie rob sie tego co 2 min, a tak to ciężko kucnąć :)

pzdr. Łukasz

Z przyczyn obiektywnych wzmak nagrzewający sie do 50 stopni powinien być na samej górze a jeśli coś ma być wyżej to powinno być to termicznie odizolowane np.gruba póła z kierowaniem ciepłego powietrza z pod spodu do tyłu-taki kominek ;D

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

kiedyś widzialem instrukcje od technicsa z zaleceniami zeby koniecznie nie dawać piecy na sam spód a na samą gorę i jakos mi to utkwilo w pamięci do dziś, naprawde z głową bylo to przedstawione, argumenty ZA itp. A co do odczytów np. z CD to prosze cie czy CD bedzie 8-10cm nizej czy wyzej to nie dojrzysz która piosenka leci ?? zwłaszcza ze będziesz siedzieć co najmniej 2metry od niego :) mysle ze bez problemu dojrzysz jakby on nawet leżał na samej podłodze najniżej :)

pzdr. Łukasz

Optymalnie jest umieszczenie , każdego elementu na osobnej półce z odpowiednia przestrzenią i problem z głowy półki z prześwitem w celu odpowiedniej wentylacji takie jak nam dają np wszelkie stoliki "audiofilskie" do naszego ukochanego zestawu audio:)

Ja pierdziele, walicie tak tekstami, ze szok! :D

Po pierwsze ustawiac nalezy sprzet wedle wagi, tzn najlepiej zeby od ciezszego do lekkiego to raz. Dwa: nigdy nie powinno sie wogole stawiac sprzsetu jeden na drugim, bo mozna zarysowac sasiada, mozna zagrzac i co najgorsze zwalic cala piramide - niestety, ale grozba upadku jest dosc wysoka. I po trzecie: jeslito ma grac, to trzeba to tak ustawic, zeby sprzetu sobie "pradowo" nie przeszkadzaly :D

No i po czwarte: Kupic TC-K950ES czy TC-K909ES?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam

Cieszę się niezmiernie iż udało mi się przeczytać wszystko (nie potrzebny jest ten spam o kłótniach itd).

Otóż ten temat bardzo naprowadził mnie w wyborze wzmacniacza ale.

W tej chwili nie wiem co wybrać yamaha ax900 czy ax10xx (szkoda że nie ma takiego wątku o yamaszce jak o soniaczach) lub coś z soniaczy myślę odrazu bym mierzył w TA-F 770 ES 770/870 zależy co będzie bardziej dostępne na rynku.

Na co powinienem zwrócić uwagę dokonując zakupu?

Tym bardziej że mam już kilka ofert na oku:)

Moje preferencje muzyczne metal,rock,klasyka, a ludzie do tej muzy zazwyczaj yamaha lub sony.

Jak sprzedawcy podeślą foto to wystawie.

Pozdrawiam

Jak trafisz gdziesz 770es to bedzie bardzo dobrze, tylko jak mowie musisz trafic, bo jak 770es lub 870es pojawia sie na ebay.de np to juz jest z 10 licytujacych - tak to juz jest :) Ale pozatym bardzo dobre uniwersalne wzmaki!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

W innym wątku o wzmakach SONY ktoś zadałnastępujące pytanie:

TA-A300, Ta-F120, TA-F420, TA-F170...

Czym tak praktycznie/muzycznie roznia sie zwykłe wzmaki SONY (np.: TA-A300, Ta-F120, TA-F420, TA-F170) od wzmaków serii ES lub troszke nizszej QS?

Może ktoś tutaj odpowie na to pytanie??

Bo ja nidy nie słyszałem żadnego niższego modelu SONY niż TA-F700R, który aż tak bardzo od ES-ów nie odbiega.

Przykładowo:

Zestaw ze wzmakiem 530ES.

Po chwili słuchania tego zestawu zmieniamy wzmak i wpinamy np. TA-F120

Odpalamy ten sam utwór.

Jaka będzie różnica?? Więcej góry, więcej dołu, czy cos innego?

Czy w ślepym teście jesteście w stanie odgadnąć kiedy gra ES, a kiedy jakiś niższy model?

Tylko niech wypowie się ktoś kto porównywał niższe wzmaki z serią ES, a nie teoretycy :)

Mam wzmak TA-F550ES.

Na razie nie mam CD-ka i zastanawiam się nad zakupem jakiegoś SONY z serii CDP-9xx, ale nie z serii ES, poprostu zwykłe CDP-9xx.

Na ES-a na razie nie mam kasy, pozatym podobno niektóre ES-y mają drogie lub trudnodostępne lasery.

Z kolei odtwarzacze z serii CDP-9xx można kupić do 200 zł, tylko, które modele zagrają dobrze z moim wzmakiem??

Zależy mi na tych Soniaczach bo wizualnie dobrze się skomponują z moim wzmakiem.

Podobno CDP-970 jest dobrym modelem, ale może jakieś inne z serii CDP-9xx teżsągodne uwagi??

Czy seria CDP-9xx to ostatnia seria przed CD-kami z serii ES?

discomaniac71, 3 Lut 2008, 13:47

>Walery jak wiesz robilismy w Krakowie odsluch w zasadzie wszystkich wersji Stelmacha i za kazdym

>razem wypadl on blado. Moze trafil na zbyt silnych przeciwnikow nie wiem.

Może, mój nie trafił na silnych przeciwników, jakiś tam tylko LektorIV;-)

>Zastanawiam sie na ile

>poprawki Piotrka608 i dodatkowy zegar moglyby mu pomoc...

Odpowiem w stylu atoposa: KOLOSALNIE mu pomogły.

Piotrek - RESPECT;-)

Do dobra ale nie o to chodzi co tam Stelmach, wątek jest o ES także trochę na temat XA2ES. Zaznaczam że nie słuchałem praktycznie od razu pofrunął do p. Stelmacha. Z innych zalet:

- wygląd, nadal prezentuje się dobrze

- transport - wiem że to tylko 2ES czyli entry level z lat przyznacie po woli schyłkowych - zawieszony na subchasiss dodatkowo sam napęd robi wrażenie b. solidnego.

- Wszelkie bajer jakie zapewnia Sony - bezpośrednii dostęp do utworów, bez żadnego audiofilskiego minimalizmu typu Play Stop

- Możliwość wyłączenia wyświetlacza - wygląda jeszcze rewelacyjniej;-)

- Obudowa fabrycznie wytłumiona, przykręcana nie na cztery ale na osiem dziewięć pieprzonych wkrętów

- Jak się zastanowię to jeszcze cóś znajdę;-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dzieki Walery za rzetelna odpowiedz:) Po moich doswiadczeniach z przetwornikiem Stelmacha pozostaje mi jedynie wierzyc na slowo ze robota Piotrka608 poczynila cuda:) Pozdrawiam. R.

X202,X222,X229 to podstawowe modele Sony ES i mają DAC 1bit na KSS240A powstały znacznie lepsze odtwarzacze.Ja bym proponował (jeżeli już musi być Sony) SONY CDP-XA3ES laser ten sam

Walery

>Może, mój nie trafił na silnych przeciwników, jakiś tam tylko LektorIV;-)

Mam wielki szacunek dla tego co tworzy pan Stelmach, ale jeśli tak piszesz, tzn. w takim kontekście, wiedząc też jak wygląda ten przetwornik od środka niespecjalnie wierzę w brzmieniowe cuda. Albo lektor był taki zły, albo słuchający nie teges....:)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.