Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Co do golfów... to coś kiedyś widziałem na youtube, że seryjsna jedynka na torze rozjechała seryjną IV:) no ale technika idzie do przodu, mamy poduszki, ABS i napinacze pasów:)

>gagacek, 28 Lut 2008, 07:45

>No ja nie mogę:))) Kolejny tematyczny wpis, mój ulubieniec intuos i samochody:))))

Pojawił się i nasz bohater - wystarczy uderzyć w stół, a od razu gagacek się pojawia ;)

Gagacku drogi o czym Ty w ogóle piszesz? Intuos napisał, że miał okazję przejechać się Mustangiem to po pierwsze, po drugie to jak ten samochód zachowuje się na polskich drogach nie ma w tym temacie żadnego znaczenia, znowu podchwyciłeś coś, wyciągnąłeś błędne wnioski i piszesz "obok". Gagacku Ty zapewne temat Mustanga masz przećwiczony na wszelkie sposoby, tak jak całą resztę tematów - człowiek renesansu z Ciebie, wszystko miałeś, wszystkiego próbowałeś i na wszelkie tematy masz coś do powiedzenia z własnego doświadczenia - moje gratulacje!

Pozdrawiam serdecznie,

Apropo kolumn - kolega Zoltar7 jest kolejnym przykładem gościa, który rzuca błotem na wszelki vintage i uważa, że tego typu zabawki to nieprzydatne dzisiaj śmieci... kolejnym przykładem gościa, który wypowiada się o hi-endzie patrząc z góry na innych, samemu posiadając stary wzmak sony i kolumny diy - moje gratulacje! Czemu kolego Ty nie dozbierałeś kaski i nie kupiłeś sobie Thieli, jakichś wysokich B&W albo innych Sonus Faber? Sam mówisz, że wyjątkiem są szerokopasmowce, a słuchałeś może OB na starych głośnikach wyciągniętych z powojennego radia? Jestem bardzo ciekawy, jaką byś miał minę, gdyby jakaś porządna konstrukcja OB (za przysłowiowe - śmieciowe pieniądze) w dobrze dobranym towarzystwie skopała by dupkę Twojemu DIY czy też znacznie bardziej wyrafinowanym, firmowym kolumom z wyższej półki. Czy uważasz, że popularność tego typu konstrukcji np. w Niemczech dowodzi jedynie, że Niemcy to ubogi kraj i nie stać ich na jakąś błyszczącą firmówkę prosto ze sklepu? Popatrz sobie na ceny vintage na ebay.de, czy ludzie kupujący takie np. Yamahy NS-1000 są idiotami? Radziłbym więcej otwartości, chyba że jesteś przygłuchy i liczy się dla Ciebie to, żeby sprzęcik bardziej wyglądał i żeby można się było pochwalić ile kosztował, niż grał.

Pozdrawiam i sorry, jeśli Cię w którymś momencie uraziłem...

szwagiero,

->ble, ble.../.../

Proszę napisz coś jeszcze, bo fajnie się to czyta:)

A pod prysznic to też chodzicie z kolegą i. łapka w łapkę? A masz fotografie autek powieszone nad łóżkiem?

A może jeszcze jakieś zdjęcia z samochodzikami powklejamy?

:)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

szwagiero, 28 Lut 2008, 11:42

Apropo kolumn - kolega Zoltar7 jest kolejnym przykładem gościa, który rzuca błotem na wszelki vintage

a kto powiedział że rzuca błotem, a do tego na wszystkie, ja tylko twierdzę, że Sansui 5500 to zabytek, na którym najlepiej słuchać Beegees :P

>zoltar7, 28 Lut 2008, 16:10

Cofnij się kilka postów wstecz i przeczytaj to, co sam napisałeś... 28 Lut 2008, 00:13.

Nie będę wklejał ponownie, żeby nie śmiecić. Jeśli nadal chcesz dyskutować na ten temat to może przeniesiemy się gdzieś indziej i nie będziemy tu robić już zamieszania.

Pozdrawiam,

>zoltar7, 28 Lut 2008, 16:39

Odrobiłeś pracę domową? Przeczysz samemu sobie w kolejnych wpisach, a potem ratujesz się "ble, ble..." - typowe? Myślałem, że jednak jesteś osobą, z którą można podyskutować w przeciwieństwie do gagacka, cóż... EOT.

Panowie wracając do tematu polecam popróbować w integrach ES wpiąć się bezpośrednio do końcówki mocy z pominięciem gniazd Cinch doprowadzających sygnał do części przedwzmacniacza Sama płytka z gniazdami znacznie psuje dźwięk .Tyle zauważyłem ze swoich prób ze wzmacniaczem zewnętrznym. Same końcówki mocy są ok .Nie wiem czy by to nie lepiej chodziło na dobrze przemyślanym "pająku"przynajmniej dla wejścia z CD

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafaell

Niektórzy piszą takie rzeczy, że dzień zaczyna się radośnie i aż chce się pomagać:))))

Słusznie zauważyłeś, kastracja przedwzmacniacza nie zaszkodzi a pomoże, pod warunkiem zachowania dobrego dopasowania impedancyjnego wejścia. Aby nie komplikować tematu daj znać priv/mail. jak to u Ciebie wygląda i coś mądrego się wymyśli.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Panowie kupiłem sobie dzisiaj TA-F222 ES. to chyba pierwsza linia wzmacniaczy ES (??)

pierwsze wrazenie: masywnosc. i dobór komponentów. moc chyba 2x80 8 ohm. ponizej fotki

Czy ktos spotkał sie juz z tym modelem??? jesli tak-jakie wrazenia? od razu mówie, uprzedzam złosliwosci - nie sprzedaję tego sprzętu. pytam z ciekawosci.

post-13075-100008633 1204275468_thumb.jpg

post-13075-100008634 1204275465_thumb.jpg

tak ogolnie, podobnie wyglada wnetrze wzmacnicza z serii nie ES, np TA-F 4*R ...

A tak wogole : jaka jest przy odsluchu roznica w dzwieku miedzy wzmacniacz z nizszej serii ES, a wzmacniaczami

klasy TA-F 200...500R ?, mial ktos okazje zrobic takie odsluchy ?

heh, prawda jest taka, ze w modelu chyba 411r są kondensatory 2x10000uF,. z tym, ze ich wysokosc to około..6 cm, srednica jakies 2:))))) a w starym, brzydkim 222es mamy niby minimalnie większe, 2x12, a ich wymiary są zblizone do sporych literatek. tu tkwi równica między ES a wsokimi modelami zwykłych TA-f.

miałem sporo takowego smiecia jak 110,120,220,210,270. powiem tyle: są gówno warte. ES to inna klasa brzmienia.

OSTRZEGAM !!!!!!!!! SPRZEDAJE TEN SPRZęT, bo braki w $$, wiec nie bede odpowiadał na zadne pytania o brzmienie.

to po sprzedazy, a jak kogos mocno gryzie to zapraszam na odsluch.

Ja mam pytanie odnośnie F590ES - na płycie zasilacza nie ma wlutowanych kondensatorów 12000u, miejsce jest. Model oczko wyżej ma te kondensatory. Czy ktoś próbował albo wie czy ścieżki na płytce są "aktywne" i wystarczy tam wlutowac odpowiednie kondensatory? Czy to jest połączone z właściwymi miejscami zasilacza?

Panowie,

od wczoraj jestem posiadaczem super maszyny:

SONY DVP S9000ES - jest to odtwarzacz DVD/SACD/CD.

Mówiąc szczerze jestem w delikatnym szoku jak to gra w stereo.

Co prawda tak jak AKISM pisał w innym wątku dżwięk może nieco konturowy, ale fantastyczna kontrola basu, z czym problem jednak delikatny, ale ma mój CDP XA5ES.

A wykonanie - mistrzostwo świata. POLECAM!!!

W weekend przetestuję go w SACD. Postaram się później coś skrobnąć w tej kwestii.

Pozdr wszystkich!

zafop > bardzo fajna maszyna ...ja niestety musiałem kupić ES ale z hdmi i skończyło się na dvp-ns9100es

wstyd się przyznać ale nie słuchałem nawet jak gra w stereo , uzywam tylko do dvd

a do stereo mam 930QS zapięty pod DATa 570ES który robi za przetwornik

• 2 tygodnie później...

Czy wie ktoś jaką ma ustawioną pojemność na wejśiu Phono wzmacniacz TA-F 707ES dla wkładki MM?,Bedzie to wartość rzędu 47kOhm/xxx pF Tylko właśnie ile piko Faradów.Nie mam instrukcji więc nie wiem tego

Czy ktoś może mi powiedzieć co z moim wzmacniaczem się dzieje. mam es-830 tego na zdjęciu do góry i dziś w trakcie robienia porządku w okablowaniu poczułem jakieś dziwne jakby wibracje, jakby nie wiem-elektromagnes pracował. Po przyłożeniu języka do wzmaka czuje jakby kopał mnie delikatnie prąd. Dzieje się tak i przy włączonym jak i wyłączonym sprzęcie.Mało tego, nawet jak z sieci wyłączyłem to tak samo jest. To samo się dzieje z korektorkiem. Czyżby było jakieś przebicie? Może jakiegoś wirusa z sieci złapał? :-)

Panowie,

czy ktoś z Was mógłby podpowiedzieć sugestię jakie kolumienki dobrać do mojej końcówki Sony TA-N 90 ES? Pomieszczenie 15-18 m.kw. dobrze wytłumione - przede wszystkim kameralna klasyka, mało agresywny rock, r'n'b, jazz.

W zestawie z (cdp x555es, cdp xa-5es, tcka-6es, stsa-5es, dvp-s9000es), aktualne pre to "lusterko" AVM V3 Evolution.

Jakieś sugestie?

Mogą być podstawki lub podłogowce - raczej używki do 5-6 kPLN.

Pozdrawiam wszystkich i życzę zdrowych i wesołych świąt Wielkanocnych wszystkim ES-maniakom!!!

witajcie...

bylem nieobecny na forum od chyba 3 lat :-)

dawno,dawno temu szukalem tu pilota CD 222 ES..w koncu znalazlem ( ten watek gdzies tam jeszcze sie zachowal ) ;-)

potem mialem CD 333 ES..a od 2 lat jestem w posiadaniu XA 3 ES ( jak widac milosc do ES nie rdzewieje )

gram na wzmaku 505 ES..i to jest zestaw ktory spelnia moje oczekiwania w kategorii jakosc/cena.....

tylko wciaz nie moge zebrac funduszy na fajne kolumienki ;-) gram na takich starych polskich ZG 30 ( tylko sie nie smiejcie ): -)))) wiem,ze to nie awtek "porad"..ale moze doradzicie z doswiadczenia co dobrac do tego zestawu jelsi chodzi o glosniki...myslalem o Avance,ach, Mission,ach,AE,Celestionach lub KEF,ach.....uzywanych takich do 1000 zl,,raczej podloga niz monitor..a slucham przewaznie elektroniki w najrozniejszych odmianach..w muzie cenie smaczki,szczegoly.......

jesli chcecie zamieszcze zdjecia swoich "ulubiencow" ES ktorzy dzielnie mi towarzysza w tym zestawieniu od 2 lat....

a poniewaz przewija sie tu watek Allefajnie...

kazdy z tych elementow kupilem wlasnie tam...za wzmak przeplacilem,ale stan idealny faktycznie..ale za XA 3 ES dalem 600 zl..sprzet w stanie super i smiga jak ta lala...wiec mozna trafic..no chyba,ze ostatnio cos sie w sprzecie na allegro zmienilo :-)..nie wiem,nie sledze tam tego dzialu...

chetnie porozmawaim tez o brzmieniu tych zabawek i porownam je z innymi klockami ES...

Pozdrawiam wszytkich ES-maniaków :-)

Miejmy nadzieje,ze szybko nie wyginiemy :-))))

Al

Smuga cienia spowija..;-)

dzieki :-)

wiem,ze za ten korektor dostanie mi sie tu mnostwo ostrych slow od purystow audio,ale w/g mnie ( a sadze,ze nie jestem gluchy ) on daje naprawde duzo i co najwazniejsze pozwala ustawic swoje ulubione brzmienie...oj teraz sie posypie na moja glowe zapewne,prawda ;-) ?

Smuga cienia spowija..;-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.