Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Muzg

Mam wrażenie, że powtarzasz się. Co próbujesz osiągnąć?

Powtarzam się gdyż faktycznie wcześniej na innym forum CD Sony (chyba) Chciałem wywołać dyskusję Jednak nikt nie podłapał tematu:( A co chcę uzyskać kogoś kto w podobny sposób dokonał tego typu modyfikacji. Zresztą gdyby to nie "grało" nie paskudziłbym tak tego CD-eka

fatboy, 21 Lip 2010, 11:47

>Miałem do niedawna CD 20 ES i teraz przesiadłem się na CD 7 ES- przepaść, w siódemce dźwięk jest

>naturalny, bez podbarwień

witam serdecznie

długo oczekiwałem na wpis mogący w krótki sposób scharakteryzować CDP XA20es

co określiłbyś podbarwieniami w 20es

czy z nim jest tak źle

jak oceniasz bas - czy nie jest go zbyt dużo

mam 20es mam również w domu 930 QS jako rezerwowy grają z wzmacniaczem Krell S300i trochę to wygląda na mezalians i wielokrotnie byłem o krok od kupienia CD Krella lub od pewnego czasu jakiegoś odtwarzacza strumieniowego lub SBoxa + super DAC-a.

proszę o parę słów komentarza do 20es

mariusz

Witam

Dzięki uprzejmości kolegi Muzg’a mój wzmacniacz Sony TAF 505ES został poddany gruntownej renowacji. Polegało to na rozebraniu wzmacniacza dosłownie na części pierwsze, a następnie na wymyciu wszystkich płytek, rozebraniu i wyczyszczeniu wszystkich przełączników i przekaźników, poprawieniu wszystkich lutów oraz na wymianie kondensatorów małej pojemności, które wraz z upływem czasu przestały trzymać swoją nominalną pojemność. Nie pytajcie mnie które konkretnie kondensatory wymieniał Konrad, o to najlepiej zapytać jego samego. W miejsce zużytych kondensatorów powędrowały standardowe Elny oraz standardowe Rubycony obecnie dostępne na allegro, a więc nic wyszukanego. W gruncie rzeczy chodziło o renowację wzmacniacza, usunięcie jego starczych dolegliwości, a nie o jakąś modyfikację, mającą na celu zmianę brzmienie w kierunku własnych, wyszukanych preferencji. Jestem efektem uzyskanym przez kolegę Muzg’a bardzo pozytywnie zaskoczony. Po pierwsze dlatego, że mój wzmacniacz nie cierpi już na kilka dolegliwości wieku starczego, a dwa, że również brzmienie uległo odczuwalnej poprawie. Wszystko po renowacji działa jakby wzmacniacz był nowy, a przecież ma te kilkanaście latek na karku. Dla kontrastu napiszę, że byłem w weekend w MediaMarkt i oglądałem wzmacniacz Yamahy – modelu nie pamiętam, ale z wyglądu był stylizowany na wzmacniacze z lat 70–80 tych, i mam wrażenie, że w moim wzmacniaczu wszystkie przełączniki, gałki chodzą z większa kulturą, precyzją aniżeli we wspomnianym wzmacniaczu Yamahy. Powiem szczerze, ze jestem zaskoczony jak czyszczenie przekaźników, przełączników i wymiana tych kilku zużytych kondensatorów wpłynęło na taką wyraźną zmianę brzmienia, rzecz jasna w moim odczuciu „in plus”. Generalnie spodziewałem się tylko tego, ze wzmacniacz nie będzie miał po ingerencji kolegi Muzg’a starczych dolegliwości, a tu proszę miłe zaskoczenie, bowiem i brzmienie uległo poprawie, a właściwie stało się prawdopodobnie bliższe temu, co oferował ten wzmacniacz kiedy był nowy. Ja w sumie lubię brzmienie tego wzmacniacza, jest ono cieple i gładkie, również wystarczająco przestrzenne jak na tak tani wzmacniacz tranzystorowy (biorąc pod uwagę ceny tego urządzenia z allegro), a po renowacji doszła do tego lepsza rozdzielczość i wykop. Nawet moja zona, która nie przywiązuje wagi do brzmienia mojego sprzętu stwierdziła, ze po renowacji dźwięk oczyścił się, przestał być aż nadto ocieplony, za to nabrał szybkości i konturów. Również mam wrażenie, że bas jest głębszy, lepiej wypełniony aniżeli był przed renowacją I bynajmniej mój tekst nie jest jakąś reklamą dla kolegi Muzg’a, nagabywaniem mu klientów. Tym bardziej, że w moim odczuciu Konrad jest raczej pasjonatem, a nie tunerem próbującym żyć z forum jak co niektórzy. Piszę to raczej dlatego, że kolega Muzg uświadomił mi, że te klocki Sony ES mają już swoje lata i wymagają pewnych zabiegów, żeby oferowały dźwięk zbliżony do tego, kiedy te były nowe. Również mam wrażeni, że jest to istotne z punktu widzenia dyskusji, jakie toczą się w tym wątku odnośnie wyższości jakiegoś modelu wzmacniacza Sony ES nad innym, a przecież dany model może być bardziej podatny na starzenie niż inny, choćby Sony TAF 505ES w pełni na Mosfetach, który ma tendencję do silnego grzania się i szybszego zużywania się kilku kondensatorów, przez co może być oceniony gorzej jakoby był on misowaty, mułowaty itp. A ta mulowatość i misowatość to raczej konsekwencja wieku o czym należy pamiętać. Na koniec dodam link z galerią zawierającą sporo rozbieranych zdjęć mojego wzmacniacza Sony TAF 505ES, może się komuś przyda, lub zmotywuje kogoś do renowacji swojego klocka z serii ES, tym bardziej, że koszt takiej operacji nie jest wcale wysoki, na pewno natomiast cholernie czasochłonny.

Obiecany link:

http://picasaweb.google.pl/muzg123/SONYTAF505ES?authkey=Gv1sRgCNX4_PiKisyOCQ&feat=directlink

Z tego miejsca jeszcze raz wielkie dzięki Konrad za podjęcie się renowacji mojego wzmacniacza Sony, do tego szybko i profesjonalnie.

Pozdrawiam

Janek

zal. pl ;)

http://allegro.pl/show_item.php?item=1171236581

"ale sprzedaję go już w tak niskiej cenie, że nawet biorąc pod uwagę ewentualną wymianę lasera to i tak warto."

Szkoda ze nie napisal gdzie ten laser kupic hehe :]

http://archiwumallegro.pl/sony_cdpx77es_by_symphonics_line_gwarancja-119132013.html

fotki z 2006 roku bo po co antykowi robic nowe ;)

Na polke postawic i podziwiac ;)

bobaj, 6 Lip 2010, 14:11

>Tego jeszcze chyba nikt nie pokazywał, ja sam nie wiedziałem, że Sony robiło wersje jubileuszowe

>swojego sprzętu

>

>http://cgi.ebay.pl/WUNDERSCHONES-SONY-ESPRIT-CD-LAUFWERK-IN-CHAMPAGNER-/180529054152?cmd=ViewItem&pt=DE_Elektronik_Computer_Audio_Hi_Fi_CD_Player&hash=item2a085ec1c8

a to ciekawe pierwszy raz widze cos takiego wydaje mi sie ze to jakis tuning wykonany nie przez Sony a moze Sony kto wie ? W srodku wyglada lepiej niz moj CDP-XA3ES wiec wierze ze gra lepiej ;)

Ciekawe o ile lepiej no i jaki tam laser siedzi czy ten sam co z zwyklym CDP-XA2ES hmm...

Drodzy forumowicze stanąłem przed problemem wyboru docelowego kolumn, ponieważ posiadam sprzęt serii ES SONY wzmacniacz 570ES i odtwarzacz 333ES zwracam się do was z prośba o pomoc co doradzacie jakie są wasze odczucia co może pasować do Sonego? Szukam kolumn raczej używanych do ceny 3000 zł z nisko schodzącym basem lekko uwydatnionymi wysokimi i bardzo czystą średnicą a od całości oczekuje dużego widowiska i przestrzeni. I zaznaczam szukam jedynie kolumn podłogowych :) z góry dziękuje za pomoc.

dla jakiegoś chętnego niedostępny już i poszukiwany , mało używany laser KSS-151A (używany ok. roku-łącznie mniej więcej 100 godzin) laser jest w 100% sprawny, mogę dać jakąś gwarancje, choćby rozruchową, jeśli jest ktoś zainteresowany to proszę o info na PM. cena 200zł do małej negocjacji.

Wymiana kondensatorow we wzmakach ES to pic na wode. Tam sa kondensatory o takiej pojemnosci dobrane, ze wystarczą na kilkadziesiat lat zanim sie cos z nimi stanie.

witam wsystkich,

muszę , po prostu muszę się pochwalić, wybaczcie moję próżność! ale wczoraj do mojego TA-F870ES przywiozłem Kef Reference 205! z Wiednia...

Wcześniej grały mi B&W 805. Nie będę się rozpisywał nad różnicą, poezja, można siedzieć i siedzieć, nużka chodzi...

post-25146-100000088 1281391118_thumb.jpg

post-25146-100000089 1281391118_thumb.jpg

post-25146-100000090 1281391118_thumb.jpg

Witaj Mariusz, CD 20 ES ma odbiór bardzo ciekawy, przychodzili do mnie koledzy po akademii muzycznej i delektowali się dźwiękiem. Ja również byłem zadowolony. Niestety dziwna usterka ( focusowanie? )zmusiła mnie do zmiany i kupiłem CD 7 ES co było bolesne finansowo. Różnica jest słyszalna. 7 jest szczegółowa; jest piękny dół, środek , wyrazista góra co razem jest przyjemne, naturalne w odsłuchu.

20 ES jest mniej wyraźny, ale nie męczący basami. Ciekawostka stare płyty CD np. Led Zeppelin, Pink Floyd, Deep Purple nie mają takiego basu jak nowe płyty aktualnie nagrywane w studiach np. Sade, Mariah Carey. Puszczając te "nowe" płyty bas jest mocny, szybki, głęboki.

Wracając do 20 ES- jak najbardziej polecam b dobra jakość za te pieniądze...

Jedno co mi się we wzmakach SONY ES nie podoba, to panujący na PCB ścisk. Nawciskają kondensatorów zaraz przy rezystorach i tranzystorach wydzielających ciepło i wszystko się gotuje. Co do wymiany to zgoda, jak jest sprawny, to lepiej nie ruszać. Nippon AVF są bardzo trwałe, ale np. seria ASF już nie tak bardzo. W omawianym wyżej 505ES były sztuki 47uf, którym zostało tylko 22u. Układ będzie dalej pracował, ale czy to dalej ten sam wzmacniacz?

W pokazanym wyżej 777ES widać to jak na dłoni.

- > Reaper

Pic na wodę powiadasz z tą wymiana kondensatorów ??? Pomierz w swoim wzmaku ES jakie pojemności wykazują kondensatory powiedzmy te z przedziału 10 – 100 uF w stosunku do swojej pojemności nominalnej. Następnie wymień wszystkie te, które nie trzymają nominalnych parametrów i wówczas wydawaj kategoryczne sądy, co do trwałości wzmaków ES oraz ich brzmienia :) Bez obrazy, ale to co napisał kolega Muzg, że wiele wzmacniaczy Sony ma tendencję być zbudowanymi w dość ciasny sposób - pomimo sporych obudów, a na domiar złego niektóre z nich, szczególnie te na Mosfetach mają mocno gorące radiatory podczas pracy i siłą rzeczy w takich warunkach kondensatory są narażone na szybsze zużywanie się.

Pozdrawiam

Janek

-> fatboy

nie chciałbym Ciebie martwić, ale te nowe nagrania brzmią "lepiej" również ze względu na efekt loudness "z marszu" implementowany w trakcie remasteringu starych nagrań lub masteringu nowych.

więcej tutaj:

http://www.audiostereo.pl/LOUDNESS_WARS_45666.html

discomaniac71, dzięki za opinię, co proponujesz do Kef 205? Zapewne z czasem zacznę szukać, dlatego też liczę na Twoje cenne rady.

Na dziś dla mnie to rewelacja, po przejściu z B&W805 na Kefy 205, z szacunkiem do Nautilusów, jest różnica.

Mam jeszcze końcówkę TA-N80 ES, którą jeszcze nie wpiąłem do systemu. Zobaczymy jak to zagra.

Muzg ,

dzięki sa słowa uznania. Ponad rok składania, zaangażowani kumple w Londynie , Berlinie. Perełka to CD, 707ES po modyfikacji Swoboda 2+, Musiałem osobiście po "wielmożnego" do Bremen skoczyć. Ale warto było.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.